Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Ο επίσκοπος λέει ότι δεν έχει πλέον πίστη στη Σύνοδο


Ο Μονσινιόρ Marian Eleganti είναι Επίσκοπος Επίσκοπος της Επισκοπής Chur Ελβετίας. Πρώτος Βενεδικτίνος μοναχός στο Αββαείο Einsiedeln, σπούδασε θεολογία για κάποιο διάστημα στη Ρώμη προτού ενταχθεί στο Αβαείο του Saint-Otmarsberg στην Ελβετία, όπου ήταν ηγούμενος από το 1999 έως το 2009. Χειροτονήθηκε επίσκοπος το 2010, έγινε βοηθός επίσκοπος του Chur, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 2021.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Kath.net , ο Μονσινιόρ Ελεγάντι επιβεβαιώνει την υποκινούμενη αντίθεσή του στη Σύνοδο για τη συνοδικότητα που έχει εισέλθει στην ηπειρωτική της φάση. Το κάνει ωμά.

«Η Εκκλησία εδώ και 2000 χρόνια δεν έχει πάρει λάθος δρόμο για να φωτιστεί και να απογοητευτεί τον 21ο αιώνα, με μια συνοδική διαδικασία. Για αυτό, δεν χρειαζόμαστε ούτε το Βατικανό ΙΙΙ ούτε ένα μικρότερο υποκατάστατο γεγονός που ονομάζεται Σύνοδος για τη Συνοδικότητα. Σκέφτηκα, όπως υποδηλώνει ο τίτλος, ότι το θέμα που θα αντιμετωπιζόταν θα ήταν ο «συνοδαλισμός» ως ο υποτιθέμενος νέος τρόπος λειτουργίας της Εκκλησίας».

Επαναστατικές παλιές μελωδίες στο μενού

«Αντίθετα, είναι οι ίδιες μελωδίες που ξαναδουλεύτηκαν για πολλοστή φορά από τη δεκαετία του εβδομήντα: δημοκρατία, συμμετοχή, συμμετοχή στην εξουσία, γυναίκες σε όλα τα επίπεδα και διακονία ή ιεροσύνη των γυναικών. αναθεώρηση της σεξουαλικής ηθικής σε σχέση με τις εξωσυζυγικές σεξουαλικές σχέσεις, τους δεύτερους γάμους και την ομοφυλοφιλία, την εγκατάλειψη της κεντρικότητας των ιερέων στη λειτουργία κ.λπ.»

«Τα ξέρουμε όλα αυτά. Τα αξιώματα, επαναλαμβανόμενα ξανά και ξανά, τοποθετούνται σε νέα μπουκάλια στα οποία είναι κολλημένες οι ετικέτες "Listening", "Inclusiveness", "Reception", "Diversity", "Equality", σε ένα είδος καμπάνιας μάρκετινγκ που πουλάει αυτό πού ήταν του χθες όπως είναι σήμερα και το παρουσιάζει ευγενικά σε άντρα ή γυναίκα».

«Είναι όροι που ακούγονται καλά και έχουν θετική συναισθηματική χροιά, αλλά είναι κενές φόρμουλες σε σχέση με την αλήθεια. Για κλοπή και θυμό, είμαστε επίσης αποκλειστικοί. Επιπλέον, η «αποκλειστικότητα» εκφράζεται ξεκάθαρα στο στόμα του Ιησού. Οι άνθρωποι αποκλείονται από την αίθουσα του γάμου ή διώχνονται όπου υπάρχουν δάκρυα και τρίξιμο των δοντιών».

Ο Θεός χρησιμεύει ως εγγυητής της αμαρτίας

"Ο Θεός μας πωλείται ως μια περιεκτική παγκόσμια αγάπη, η οποία εγκρίνει και ευλογεί όλα όσα κάνουν οι άνθρωποι, επειδή όλοι είναι παιδιά του Θεού. Ένας τέτοιος Θεός παύει να είναι αλήθεια και δικαιοσύνη, που αποκλείει το λάθος και την αμαρτία, όπως και εκείνους που δεν τά  εγκαταλείπουν. Τουλάχιστον αυτό λέει ο Ιησούς Χριστός. Αλλά δεν σταματούν καν μπροστά Του».

«Δεν έχει καμία σχέση με μια μεταρρυθμιστική διαδικασία που βασίζεται στο πνεύμα. Δεν είναι άλλη από την ενδοεκκλησιαστική πολιτικοποίηση θεμάτων σε αντίθεση με την αληθινή διάκριση, που δεν αναλαμβάνεται, ή που έχει ήδη καθιερωθεί, όπως το ζήτημα του γυναικείου ιερατείουΘα ήταν απαραίτητο να απορρίψουμε και να σταματήσουμε να προωθούμε θέσεις που έρχονται σε αντίθεση με τη διδασκαλία και την παράδοση της Εκκλησίας».

Το σενάριο είναι ήδη γραμμένο

«Η διάκριση, ωστόσο, εμφανίζεται μόνο στην όψη, επειδή τα έργα έχουν καθοριστεί από την αρχή (βλ. Συνοδικό δρόμο στη Γερμανία και κακές αντιγραφές του σε άλλες χώρες όπως η Ελβετία): τώρα υπάρχει η επιθυμία να προχωρήσουμε καθολικά».

«Ακόμα και ένα παιδί μπορεί να το δει. Η υποκρισία είναι απεριόριστη. Για 60 χρόνια έζησα και άκουσα μόνο την ίδια παλιά ιστορία, ad nauseam. Γιατί τα πράγματα δεν βελτιώνονται και δεν είναι πλέον πειστικά με την επανάληψη. Αυτό που έχει τελειοποιηθεί είναι οι σοφισμοί και η σημασιολογία. Ο Monsignor Bätzing έχει προχωρήσει ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα».

«Ο βράχος του Πέτρου είναι ένας κινούμενος αμμόλοφος που ακολουθεί ( σύνοδος ) με δυσκολία ή δισταγμό, χωρίς να φέρνει τη σαφήνεια που δημιούργησαν οι προκάτοχοί του και οι οικουμενικές σύνοδοι και που δεν είναι πλέον αποδεκτή. Ενεργούμε σαν να ήταν πάντα ανοιχτά ερωτήματα από τη σκοπιά του μάστερ».

Το αληθινό δόγμα της Εκκλησίας

«Ξεχάσαμε ότι η Εκκλησία είναι μια» δάσκαλος «Εκκλησία ( Ecclesia docens ), μια « mater et magistra », μητέρα και δάσκαλος «της αλήθειας, της ηθικής και της πίστης, και όχι ένας ονειροπόλος ταξιδιώτης που το πνεύμα των καιρών καθοδηγεί αλλά όχι. Πάντα καθοδηγούνταν από το Άγιο Πνεύμα και δεν έρχεται σε αντίθεση με τον εαυτό της στη διδασκαλία της, για παράδειγμα, στην κρίση για την ομοφυλοφιλία: ένα μεγάλο κακό του κλήρου των τελευταίων 50 ετών, επιτυχώς κρυμμένο, ακόμη και στα ανώτερα κλιμάκια. (...)"

«Στρέφουμε στην άλλη πλευρά και, αντ' αυτού, προσπαθούμε, με την κοσμική κοινωνία, να καθιερώσουμε και να εγκρίνουμε την ομοφυλοφιλία μέσα στην Εκκλησία ως παραλλαγή της δημιουργίας που θέλησε ο Θεός. Τίποτα δεν θα λυθεί ακόμη και με την εισαγωγή περισσότερων γυναικών σε ηγετικές θέσεις στην εκκλησία ".

«Δεν είναι πιο αθώα όντα από τους ανθρώπους (βλ. το δόγμα του προπατορικού αμαρτήματος) και δεν πρέπει να θεωρούνται φάρμακο για όλα τα κακά της Εκκλησίας ή να παρουσιάζονται ως τέτοια, μόνο για να καταργηθεί η ιεροσύνη που προορίζεται για τους ανθρώπους και να υποσχεθεί μια Εκκλησία πιθανώς εξαγνισμένος από κληρικαλισμό, καθαρή και απλή ψευδαίσθηση».

«Η διδασκαλία της Εκκλησίας είναι αμετάβλητη γιατί είναι αληθινή, για παράδειγμα στον μυστηριακό γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Δεν μπορεί να ανατραπεί με την παραπλάνηση μιας υποσημείωσης». [Υπαινιγμός στην Amoris laetitia και τη διάσημη σημείωση 351. επιμ .] 

«Δεν πρέπει να περιμένουμε καινοτομίες στο δόγμα, αλλά στη μετάδοση της πίστης. Τέτοιες καινοτομίες στην πίστη είναι αιρέσεις που οδήγησαν σε διαιρέσεις. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Σημαντικά συμβούλια έχουν εξασφαλίσει τη σαφήνεια, όπως το Συμβούλιο του Τρεντ, ενώ σήμερα οι συνοδικές διαδικασίες χρησιμεύουν ως οχήματα για τη μεταφορά επιβλαβών ουσιών ή αιρέσεων και είναι οι ίδιες τοξικές».

«Δεν περιμένω πια τίποτα καλό από την επόμενη σύνοδο»

«Έλα, Άγιο Πνεύμα! Δεν περιμένω πλέον τίποτα καλό από την επόμενη σύνοδο, που λανθασμένα ονομάζεται «επί συνοδικότητας». Δεν το εμπιστεύομαι πια. Η σύγχυση, που έχουν ήδη ενσταλάξει οι σύνοδοι από το 2014, είναι αναμφισβήτητη και με κάνει απαισιόδοξο για τη διάκριση του Πνεύματος σε αυτά τα γεγονότα».

«Τα καλεσμένα πνεύματα είναι, όπως φαίνεται στη Γερμανία, τόσο δύσκολο να εξημερωθούν όσο ένας κροκόδειλος μπορεί να γίνει κατοικίδιο. Πώς κι έτσι? Γιατί δεν προέρχονται από τον Θεό».

«Το να χρησιμοποιεί κανείς το Άγιο Πνεύμα, κατά μείζονα λόγο στο στόμα του, και να το διεκδικεί για τον εαυτό του, δεν είναι παρά προπαγάνδα και (αυτο) αυταπάτη και βασικά εκμετάλλευση του Θεού. Δεν το κάνω, απλώς λέω τη γνώμη μου εδώ».

Αυτή η καταγγελία είναι ευπρόσδεκτη σε αυτούς τους καιρούς ακραίας σύγχυσης. Ας ελπίσουμε ότι όλοι οι επίσκοποι που αμφιβάλλουν για τη σύνοδο -και υπάρχουν- θα έχουν το ίδιο θάρρος.

Ο επίσκοπος λέει ότι δεν έχει πλέον πίστη στη Σύνοδο - RENOVATIO 21 (www-renovatio21-com.translate.goog

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΠΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΑΛΑΘΗΤΟ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΓΙΝΕΙ, ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΞΙΟΛΥΠΗΤΩΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ayto pou fovamai den einai i Enosi Papismou kai Fanariou. Kai na ginei tha tous grapsoume oi Orthodoxoi sta palia mas papoutsia. Ayto pou pragmatika fovamai einai mia Enosi dysarestimenon Orthodoxon kai syntiritikon Papikon pou idi yparxei se ayton ton dromo mia ypogeia zimosi. An prostethoun kai oi fontamentalistes protestantes tote tha exoume mia Enosi Orthodoxon me opadous tis Ieras Exetasis syn kapoious kyriolektika daimonismenous protestantes. Thelei prosoxi. I esxati plani einai i xeiroteri. AM

amethystos είπε...

Καθένας θά κρατήσει τό τυπικό του, θά έχουμε κοινό πάσχα καί εάν δέν στείλουν καρδινάλιους νά συλλειτουργήσουν στήν Αγία Τράπεζα όπως στήν Πόλη δέν θά τό καταλάβει κανείς διότι καλύπτεται ήδη κάτω από τά κηρύγματα τής αγάπης. Θά κόψουν καί τό φιλιοκβε. Γιά τό δόγμα δέν υπάρχει ενδιαφέρον. Οι θεολόγοι θά εκφυλίζονται μέ συμμετοχές σέ συνέδρια καί θά ικανοποιούν τήν κενοδοξία τους. Ολα είναι σέ καλό δρόμο.

Ανώνυμος είπε...

To 1948 egine mia xeiroteri Enosi. Tote eginan meli tou Pagosmiou Symvouliou Ekklision i Ekklisia tis Elladas kai to Oikoumeniko Patriarxeio. Diladi anagnorisan oti kai oi protestantikes aireseis einai dromoi sotirias giati vevaia den bainei kapoios se ayto to Symvoulio otan fronei oti oi omotrapezoi tou einai dromoi pros tin Kolasi. Etsi omos athetisan to Symvolo tis Pisteos pou mila mono gia Mia Ekklisia. Tote perase sta psila logo tou Emfyliou Polemou. AM

Ανώνυμος είπε...

Ας το γραψουμε το σχολιο και με ελληνικους χαρασκτηρες για να μην γκρινιαζει και ο ΑV .Eχουμε και αδεια απο την δουλεια οποτε επισκεφτηκα και ενα ιντερνετ καφε . Εχουμε και λεμε λοιπον μια που στην συμμετοχη της Ορθοδοξης Εκκλησιας στο ΠΣΕ ειναι το ολο ζουμι της υποθεσης τοσο του Οικουμενισμου οσο και της τυχον Ενωσης με τους Παπικους που επικρεμεται ως μορμολυκειο απο την δεκαετια του 60 ενω εχει γινει η Ενωση με τους mainstream Προτεσταντες ηδη εδω και 74 ετη . Εγινε το μειζον και γκρινιαζουν για το ελλασον που μπορει και να μην γινει . Και οταν λεω οτι εγινε πληρης Ενωση κυριολεκτω . Οταν μπαινεις σε ενα σωματειο η Ομοπσπονδια η οτιδηποτε ειδους συναιτερισμο αναγνωριζεις με πληρη επισημοτητα οτι και ολα τα υπολοιπα συμβαλομενα μερη κανουν ακριβως την ιδια δουλεια με εσενα . Επειδη λοιπν στον θρησκευτικο χωρο παγκοσμιως ολες οι θρησκειες ισχυριζονται οτι σωζουν ψυχες στην αλλη ζωη η Ορθοδοξη Εκκλησια ( η επισημη ]} απο την στιγμη που μπηκε στπ ΠΣΕ αναγνωρισε με πληρη επισημοτητα οτι κατ ουσιαν αυτοκατργειται ως η μονη ΜΙΑ ΑΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ εφοσον παραδεχτηκε με την υπογραφη της οτι ολοι οι συμμετεχοντες στο ΠΣΕ σωζουν ψυχες . Εκτος και αν εχουν εγγραφες διαβεβαιωσεις απο τους Προτεσταντες οτι εκεινοι στελνουν ψυχες στην Κολαση . Αυτο φυσικα δεν ισχυει .Για αυτο τον λογο η Παπικη εκκλησια δεν μπηκε στο ΠΣΕ . Γιατι σεβεται τον εαυτο της . Ολες λοιπον οι γκρινιες για το Κολυμπαρι ειναι ανευ αντικειμενου εφοσον το μειζον εγεινε ηδη εδω και 74 χρονια . Παρα το ταπεινο μου επαγγελμα δεν θα δεχθω απο κανεναν επαιοντα θεολογικες ντριπλες στο προφανες οτι οταν μπαινεις σε μια Ενωση αναγνωριζεις οτι κανεις ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ με τα λοιπα μελη της Ενωσης . Το θεμα δεν ειναι της υψηλης δογματικης ειναι της κοινης λογικης . Ταυτα και μενω που ελεγαν και οι παλαιοι . ΑΜ

Ανώνυμος είπε...

Σε αυτους που θα ισχυριστουν οτι στο ΠΣΕ δεν υπαρχει μυστηριακη Ενωση η απαντηση ειναι οτι εφοσον οι περισοτεροι συμμετεχοντες στο ΠΣΕ οι ιδιοι δηλωνουν οτι δεν εχουν ουτε ιερωσυνη ουτε μυστηρια αρα η Ορθοδοξη Εκκλησια δηλωνει και αυτη οτι για την σωτηρια της ψυχης δεν χρειαζονται ουτε μυστηρια ουτε ιερωσυνη . Ειναι με την υπογραφη της εδω και 74 χρονια απλο ντεκορ .Οσο για τα δογματα εφοσον και οι αδογματικοι σωζουν ειναι απλες ασκησεις του μυαλου . Παλι με την υπογραφη της επισημης Εκκλησιας . ΑΜ

amethystos είπε...

Η αθανασία τής ψυχής, ο αγώνας της γιά τήν απόκτηση τών αρετών και η εγκατοίκησή της στα μακάρια νησιά τού άδη, ήταν ζητούμενο και στήν αρχαία ελλάδα. Ο Κύριος μάς καλεί στήν Βασιλεία η οποία δέν είναι εκ τού κόσμου τούτου, στήν οποία οι Αγιοι μέ τά Αγγελικά τους σώματα αναμένουν τήν κοινή Ανάσταση γιά νά δεχθούν καί το πνευματικό τους αναστάσιμο σώμα, αφού έχουν περάσει τήν πρώτη κρίση.Σήμερα απλώς έπαψε νά μάς καίει ο πόθος τής Βασιλείας λόγω τής έλλειψης αληθινής μετανοίας καί τής ανακηρύξεως τής Θ. Λειτουργίας Βασιλείας τών Ουρανών.

Ανώνυμος είπε...

Gia na se prolavo Amethyste apo to kataxairiasma pou tha rixeis stous Palaioimerologites. Oi dikoi mas oi GOX exoun pare dose me tous fontamentalistes protestantes pou einai apantes daimonismenoi. Etsi nomizoun oti kanoun antistasi stin Nea Taxi. Sto mono meros Amethyste pou diasozetai Orthodoxia einai i Erimos tou Agiou Orous opou kapoioi tapeinoi keliotes monaxoi eite Zilotes eite mnimoneytes palevoun monoi tous na sosoun tin MIA AGIA APOSTOLIKI Ekklisia pou idryse o Xristos me to aima tou AM

amethystos είπε...

Απίστευτο φίλε. Η αδιακρισία σπρώχνει στό γκρεμο χωρίς επιστροφή.Από τήν έρημο τής Αιγύπτου ξεκίνησαν οι χριστιανοί μάρτυρες συνειδήσεως καί εκεί θά καταλήξουμε. Μιά άλλη εκκλησία αθόρυβα πήρε τήν θέση τής εκκλησίας τών Αγίων καί τό αγνοούμε ακόμη. Ολοι οι θεολόγοι σήμερα αυτό κραυγάζουν. Εχουμε επιτέλους μιά νέα εκκλησία στήν οποία ευνοείται η έπαρση καί όχι η ταπείνωση. Ευχαριστούμε φίλε.