Στο πλαίσιο ανακήρυξης της φετινής χρονιάς 2016 ως «έτους Αριστοτέλη» από την UNESCO, καθώς συμπληρώνονται 2400 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου, η Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε διεθνές Συνέδριο με θέμα «Αριστοτέλης και Χριστιανισμός» στις 24 και 25 Νοεμβρίου.
https://www.youtube.com/watch?v=0HO5fm7TIXw
Απομαγνητοφώνηση ορισμένων κεντρικών σημείων της ομίλιας
Ο Αριστοτέλης δεν απομακρύνθηκε από τον Ηράκλειτο: Ταύτιση αληθεύειν και κοινωνείν
Αποφατισμός: άρνηση ταύτησης της γνώσης με μόνη την κατανόηση του σημαίνοντος
Αποδοχή της αλήθειας ως γεγονότος δημιουργικής δυναμικής
Άξονας συζήτησης: διαφορά μεταξύ αλήθεια ως ορθότητα και αλήθεια ως μετοχή
Η αλήθεια ως ορθότητα οδήγησε, για συγκεκριμένους, γνωστούς ιστορικούς λόγους στον πάπα…
…Ο Προτεσταντισμός αμφισβήτησε όχι την αλήθεια ως ορθότητα, αλλά τον εγγυητή της ορθότητας (τον Πάπα). Απόλυτη εγγυρότητα έχει sola scriptura. Ολοκληρωτικά καθεστώτα…ορθότητα ως χρησιμότητα…η φάση που βρισκόμαστε σήμερα.
Το αντίθετο ήταν η ηρακλείτεια πρόταση της αλήθειας ως μετοχής. Η δυναμική των σχέσεων με τα πράγματα. Αυθυπέρβαση. Η δυναμική είναι απεριόριστη. Συνεχώς γνωρίζεις, η γνώση τελειούται και ποτέ δεν πληρούται.
Εχει μια ατέλεστη τελειότητα η δυναμική της γνώσης ως σχέσης.
Το κριτήριο της αληθείας, όχι ένα τι, άλλα ένα πως. Για την Χριστιανική εμπειρία, η κοινωνία που συνιστά το γεγονός της Εκκλησίας.
Στο φανταστικό της ψυχής συγκλίνουν όλα τα μόρια της ψυχής.
Ουδέποτε νοεί άνευ φαντάσματος η ψυχή, δεν μπορούμε να μιλάμε για γνώση ξέχωρα από την φαντασία…
Το νόημα της ανθρώπινης ζωής βρίσκεται στην του θεού θεωρία…
Ένα ακόμα τελικό ελεύθερο σχόλιο: Η συνέντευξη του Heidegger στον Spiegel το 1966. Δημοσιεύθηκε μετά το θάνατό του, το 1976.
Αφού μίλησε για το θέμα ναζισμού και την στάση του, η συζήτηση κορυφώνεται λέγοντας πως η φιλοσοφία έχει τελειώσει…επειδή ο τρόπος της ζωής μας σήμερα είναι η τεχνολογία… φωτογραφίες της γης από το φεγγάρι. Σε αυτή τη γη δεν υπάρχει περιθώριο φιλοσοφίας, δεν υπάρχει περιθώριο να επιβιώσει ο άνθρωπος: μόνο ένας θεός μπορεί να μας σώσει. Και του λέει ο Augstein του Spiegel, η φιλοσοφία σας ήταν μια μηδενιστική φιλοσοφία, εξ ολοκλήρου, γιατί μιλάτε τώρα για το Θεό; Γιατί είναι ανάγκη να προπαρασκευάσουμε την έλευση του Θεού
ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΣ, ΤΟΣΟ ΜΙΖΕΡΟΣ. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ. ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου