Τρίτη 12 Μαΐου 2020

ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ

Γράφει ο Ιωάννης  Αυξεντίου

           
ουροβόρος όφις, το τέλος μου, η αρχή μου
         Διαβάζοντας τα ακαδημαϊκά εγχειρίδια της πολιτικής  ιστορίας, σας δημιουργήθηκε ποτέ η εντύπωση ότι ,στον μεσαιωνικό κόσμο , στην περίοδο της Αναγέννησης, ακόμη και μέχρι  τον 17ο  αιώνα, υπήρχε και δρούσε μία διεθνής της ριζοσπαστικής αριστεράς; Νομίζω πως όχι. Και όμως υπήρχε. Αν  ερευνήσετε την ιστορία από τον 7o αιώνα μ.Χ. μέχρι τον 17o αιώνα (παραλείπω τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες) θα διαπιστώσετε ότι οι γνωστικές σέκτες και κινήματα κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, ήταν τόσο πολυάριθμα  και  η  γεωγραφική τους  κατανομή  τόσο μεγάλη, ώστε αποτέλεσαν μία πραγματική κόκκινη διεθνή. Αν κάποιος προσπαθήσει να τα απαριθμήσει θα διαπιστώσει ότι ουκ έστιν αριθμός : οι Παυλικιανοί, οι Βογόμιλοι, οι Καθαροί, οι Βάλδιοι, οι Dolciniani, οι αδελφοί του «Ελευθέρου πνεύματος», οι Tondrachiani , οι Doukhobors, οι  Khlysts, κ.λπ. Και όμως , παρόλο που όλα αυτά τα κινήματα είχαν πολιτική δράση και διεκδικήσεις, τα εγχειρίδια της πολιτικής ιστορίας  είτε δεν τα αναφέρουν ή κάνουν κάποιες σύντομες αναφορές μόνον για τα κατά τόπους γνωστικά κινήματα, δηλαδή εντελώς μεμονωμένα, μιλώντας για παράδειγμα λίγο για τους Kαθαρούς στην Γαλλία, λίγο για τους Bογόμιλους στο Βυζάντιο κ.λπ. 
     Το τέχνασμα λοιπόν σε τι συνίσταται; Α) Αφήνουν την παρουσίαση αυτών των κινημάτων στην Θρησκευτική ιστορία, η οποία επικεντρώνεται στην αιρετική τους θεολογία και δεν αναφέρεται εκτεταμένα στην πολιτική τους ιδεολογία. Β) Η δράση τους εξετάζεται  όχι ως σύνολο αλλά αποσπασματικά, απομονώνοντάς τα σε συγκεκριμένους τόπους και χρονικές περιόδους. Με αυτό τον τρόπο ο μελετητής της ιστορίας σχηματίζει την ιδέα  ότι κατά καιρούς, σε διάφορες χώρες,εμφανίστηκαν κάποιες θρησκευτικές αιρέσεις και....τελεία. 

Επειδή για την φύση και την φιλοσοφία του γνωστικισμού έχουμε αναφερθεί σε πολλά άρθρα σε αυτό το μπλόγκ, δεν θα επανέλθουμε, παρά μόνον, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα κινήματα είχαν ακριβώς την ίδια φιλοσοφία και πολιτικοκοινωνική ιδεολογία  με αυτήν που,  και σήμερα, έχουν τα κόμματα και ο οργανώσεις της αριστεράς, καθώς και ότι η μεταφυσική τους οντολογία ήταν το ακριβώς αντίστροφο τόσο της κλασσικής πλατωνικής οντολογίας όσο και της Χριστιανικής. 
Τώρα λοιπόν θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες άλλες επισημάνσεις και αξιοπερίεργες διαπιστώσεις: Ενώ όπως προαναφέραμε αυτά τα κινήματα, ενόσω ήταν παράνομα και στο περιθώριο, είχαν ‹‹αριστερές›› οικονομικές διεκδικήσεις, όταν παγιώθηκαν κοινωνικά και απέκτησαν δύναμη, πράγμα που έγινε με την έλευση του πουριτανικού  προτεσταντισμού και κατόπιν με το ξέσπασμα της Γαλλικής επανάστασης, ω, του θαύματος, όχι μόνον δεν εφάρμοσαν αριστερές οικονομικές διαδικασίες αλλά, αντίθετα, παρήγαγαν το καπιταλιστικό οικονομικό μοντέλο. Και συνεχίζουμε στο ταξίδι στο χώρο του περίεργου: Όταν λοιπόν η γνωστική-προτεσταντική δύση καθιέρωσε την καπιταλιστική οικονομία, τότε και πάλι ξανά-εμφανίζεται η κόκκινη γνωστική διεθνής, αυτή την φορά υπό την μορφή του υλιστικού Μαρξισμού-Λενινισμού, ή οποία κόκκινη διεθνής εναντιώνεται τώρα στην ... παλαιά γνωστική κόκκινη διεθνή,  που τώρα είχε γίνει  η καπιταλιστική διεθνής! Και αφού η κόκκινη διεθνής  αρρωσταίνει την ψυχή μιας αυτοκρατορίας για 70χρόνια, ξαναεπιστρέφει στην καπιταλιστική διεθνή, και έζησαν αυτοί καλά και εμείς χειρότερα. Δεν είναι περίεργοι αυτοί οι κύκλοι; Περίεργοι, ναι!  αλλά και πολύ... σημειολογικοί.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άντε να σκανδαλισουμε πάλι . Ειδικά στις μέρες μας οποιος βάλει εμεσα η άμεσα κατά της γαλλικής επανάστασης έχει πονηρο σκοπό. Αυτά που αμφισβητούνται σήμερα είναι τα κεκτημένα της γαλλικής επανάστασης .Επίσης υπάρχει προσπάθεια επιστροφής του κόσμου στον ύστερο Μεσαίωνα .Οι αρχές της Γαλλικής επανάστασης που αμφισβητούνται από την ΝΤΠ είναι οι εξής .Πρώτον .Η εξουσία πηγάζει από το έθνος και τον λαό .Το βλέπουμε με τις ΜΚΟ που ομοιάζουν με τους Ναίτες ιππότες . Δεύτερον .Το έθνος είναι ΕΝΑ και αδιαιρετο .Το βλέπουμε να αμφισβητηται με το Ουράνιο Τόξο στην Βόρεια Ελλάδα την Λιγκα του Βορρά στην Ιταλία και αλλού καθώς και με την αξίωση πόλεων όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη να γίνουν ανεξάρτητες σαν τις Ελευθερες Χανσεατικες πόλεις .Τρίτον .Δεν αναγνωρίζονται κληρονομικά προνόμια .Αμφισβητηται σιγά σιγά και επίσημα . Τέταρτον .Δεν χωρεί καμία μεταφυσική αξίωση στην πολιτική . Το βλέπουμε να αμφισβητηται από τους ισλαμιστές λαθρομετανάστες .Πέμπτον .Τα δικαιώματα του Πολίτη είναι απολύτως καθιερωμένα .Το βλέπουμε να αμφισβητηται από οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ ακόμη και από φαιδρα πρόσωπα όπως η Σουηδέζα Γκρετε που για νεφελώδεις σκοπούς δημόσιας υγείας επιχειρηται περιστολή των ατομικών ελευθεριών .Και άλλα πολλά θα μπορούσα να γράψω αλλά μάλλον εμείς οι ίδιοι θα δώσουμε τα κλειδιά στις ΜΚΟ στα golden boys στους Ιμάμηδες στον Παπα και στο Φανάρι και σε λοιπούς να επαναφερουν τον επιχρυσωμένο Μεσαίωνα . Όλη η παγκοσμιοποίηση ένα όνειρο έχει .Την ακύρωση της Γαλλικής επανάστασης .ΑΜ

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που λέμε, από αλλού το περιμένεις και από αλλού σου έρχεται.... http://theodotus.blogspot.com/2012/11/blog-post.html

χαλαρωσε είπε...

Να με συμπαθαει ο φιλος ΑΜ ΑΛΛΑ διαφωνω. Η αποδομηση της επαναστασης δεν ειναι μια επιστροφη στον μεσαιωνα αλλα ειναι μια ωθηση προς την κολαση της οποια η επανασταση για καμμια 150 χρονια τωρα την ζαχαρωσε για να κρυφτει η πικρη πορεια της αποστασιας. Η Γαλλικη επανασταση ως επιστεγασμα του διαφωτισμου ειναι το κομβικο σημειο μεταφορας της εξουσιας απο τους βασιλιαδες στους σαταναδες. Υπηρετει την γραμμικη εξελιξη της ιστοριας. Οπου υπαρχει αρχη μεση και τελος εκει και οσοι υπηρετουν την γραμμικη εξελιξη της ιστοριας. Η Γαλλικη επανασταση ειναι μερος της παραπανω εξελιξης και ταυτοχρονα μερος της πτωσης του ανθρωπου. Ειναι μια περεταιρω πτωση ως μια ακομη αρνηση της αληθειας των Πατερων της Εκκλησίας μεσα απο το ιδεολογικοποιημενο θρησκευτικο περιβαλλον του παπισμου προτεσταντισμου. Το οποιο περιβαλλον αρνηθηκε ως τροπο η επανασταση. Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗς ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗς ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΚΑΙΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ. Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ταιζει τους ανθρωπους με τα ξυλοκερατα. Ειναι τοσο γλυκα αυτα τα ξυλοκερατα. Δεν ηταν η επανασταση που ορισε την ποιοτητα αλλα αρνηθηκε τον προυπαρχοντα τροπο των ανθρωπων. Ηταν οριακη η κατασταση και αποτελει αλλο ενα νοθο εκγονο του παποκαισαρισμου ως αρνηση του και των καβαλιστων ως προσεταιρισμος. Αυτα που εφερε ως προταγματα ειναι θολο νερο. Τελικα ομως επικρατησε ο μεγαλος αντιπαλος του διαφωτιδμου. ΝΙΚΗΣΕ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟς ΙΔΕΑΛΙΣΜΝΟΣ. ΚΙ ΑΥΤΟ ειναι μια νικη που πιστωνεται στον Λουθηρο. Το μετανεωτερικο ειναι απογονος της μεταρρυθμισης.
Η ΜΕΤΑΠΤΩΣΗ ΤΟΥ θΕΙΟΥ στοιχειου του Λογου σε λογο της αυτοσυνειδητης υποκειμενικοτητας καθως και η εντατικη ενασχοληση με την Καμπαλα σημαδευει τα μεταναγεννησιακα πραγματα. Λογος και πιστη συγκρουονται. Η νεα πιστη γινεται η θρησκεια του λογου και της λογικης. Η νεα θρησκεια δεν χρειαζεται αποκαλυψεις και αυθεντιες για να θεμελιωσει τις αληθειες της. Η υπεροχη του ανθρωπινου λογου ειναι το εχεγγυο της νεας πιστεως. Ειναι ο προδιαφωτιστικος κοσμος αλλα και ο κοσμος του διαφωτισμου. Ο Ανθρωπινος λογος και η λογικη. ΟΧΙ ΑΥΘΕΝΤΙΕΣ. ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΔΩΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΠΟΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΟ ΠΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΑΒΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ. Ο ΝΤΕΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΗς Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗς ΘΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΤΕΙΣΤΕΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΤΧΡΟΝΟΥ ΑΘΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΠΟΛΥΠΑΝΘΕΙΣΜΟΥ.
ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ο μεγαλος αντιπαλος του διαφωτισμου παιρνει την ρεβανς ως μετανεωτερικοτητα. Δεν αποδομει την γαλλικη επανασταση η μετανεωτερικοτητα την οποια εν πολλοις ενστερνιζεται η ΝΤΠ, αλλα ειναι οι απαρχες της νικης απο μια μαχη που ξεκινησε απο τοτε. μΙΛΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΟΡΕΙΕς ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ. Εμπλεκονται πολλα αλλα απεζει η αληθεια των ΠΑΤΕΡΩΝ. Τωρα αν με ή χωρις την γαλλικη επανασταση θα ξυριζαν το ποδια οι γυναικες ή οι μαυροι δεν θα ηταν ακομη στις εβραικες δουλογαλερες ή θα τρωγαμε μεσα στα ορυχεια παντεσπανι, αυτο ειναι ενα ζητημα που απτεται οπωσδηποτε της καθημερινοτητας, αλλα ο παρονομαστης λεει οτι αυτο που δοθηκε δεν ειχε λυτρωτικο χαρακτηρα κατι αντιστοιχο με τον Λουθηρο δηλαδη, και ενδεχομενως εκοψε τον δρομο σε κατι πολυ πιο σπουδαιο για τους ανθρωπους. Σε καθε περιπτωση ειναι μια αλλη σταση στην πορεια της δουλειας του ανθρωπου στον εαυτο του πρωτιστως κι επειτα στον σατανα οπως και πραγματι γινεται.
μΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΓΡΑΨΑ ΒΙΑΣΤΙΚΑ. ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΩ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

χαλαρωσε είπε...

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΙΛΕ ΑΜ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

Ανώνυμος είπε...

Που λες χαλάρωσε το θέμα δεν είναι οι μαύροι αλλά εμείς οι Ευρωπαίοι .Για να στο κάνω λιανα .Ο οικουμενισμός για να πιάσω τον θρησκευτικό τομέα του Αθηναγόρα καταπολεμηθηκε σχετικά εύκολα γιατί ο κόσμος ως προς την πολιτική οργάνωση ήταν ακόμη λογοκρατουμενος και έτσι ο Πατριάρχης δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένας αρχιεπίσκοπος που λόγω της πολιτικής κατάστασης των βυζαντινών χρόνων πήρε τον τίτλο Οικουμενικός .Στην μετανεωτερικότητα που ζούμε σήμερα τολμά να επικαλείται ελέω Θεού δικαιώματα που επί αιώνες ουδέποτε επικαλέστηκε .Στον οικονομικό τομέα .Το ότι οίκοι αξιολόγησης τολμούν να βαθμολογούν αλλά και να επιβάλουν ποινές σε κράτη και να καταργούν την λαϊκή κυριαρχία και εκλογική ετυμηγορία και να το παραδέχονται άπαντες είναι συνέπεια της από το 1990 αμφισβήτησης των αρχών της νεωτερικότητας .Στον εθνικό τομέα .Το ότι στο θέμα της λαθροεισβολης αντί να πρυτανεύει η αρχή της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας πρυτανεύει η αρχή των μικροσυμφεροντων εκάστης περιφέρειας πχ Καταλωνίας όπως ήταν παλιά τα δουκατα και οι μαρκιωνιες είναι σαφές πισωγυρισμα .Κάθε προσπάθεια στον πολιτικό τομέα του να κλονιστεί η μόνη παραδεκτή αρχή αυτή της λογοκρατουμενος λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας προς δήθεν θεοσταλτες αυθεντίες στην ουσία βοηθά τις αθέατες εξουσίες Πιο λιανα δεν γίνεται να τα κάνω άλλωστε είμαι σίγουρος ότι το κοινό του Αμέθυστου έχει υψηλό πολιτικό αισθητήριο ακριβώς επειδή είναι ακραιφνώς χριστιανικό ορθόδοξο .ΑΜ

Ανώνυμος είπε...

"Άντε να σκανδαλισουμε πάλι..."

Ναι, δεν θα κοιμηθούμε απόψε!