Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

«Η 21η Απριλίου κι Εμείς»: Ο Χρήστος Βακαλόπουλος για τη γενιά που είδε τη Χούντα να πέφτει

  Πώς μπήκαμε και (κυρίως) πώς βγήκαμε από τη δικτατορία των συνταγματαρχών, όπως γράφει με τον διαχρονικό του εύστοχο τρόπο ο Χρήστος Βακαλόπουλος.

«Η 21η Απριλίου κι Εμείς»: Ο Χρήστος Βακαλόπουλος για τη γενιά που είδε τη Χούντα να πέφτει

[Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ιστός, το 1992 - Πηγή: christosvakalopoulos.gr]

Δεν είμαστε πια οι ίδιοι άνθρωποι που μεγαλώσαμε μαζί στο γυμνάσιο στη διάρκεια της δικτατορίας. Μαζευτήκαμε τότε γύρω από ένα συγκρότημα ροκ, τους Peppers και αργότερα Ρέμπελους, που πρόλαβαν να παίξουν σε μερικές συναυλίες και να βγάλουν ένα δίσκο σαράντα πέντε στροφών στην εταιρεία Zodiac, λίγο πριν διαλυθούν μέσα σ’ αυτή την παρεξήγηση που ονομάσθηκε μεταπολίτευση. Πίσω μας είχαμε έναν κόσμο ουσιώδους αφέλειας που δεν τον ξαναβρήκαμε ποτέ, παρ’ όλο που τα πρώτα χρόνια της χούντας συνέχιζε ακόμα να υπάρχει – οι άνθρωποι έβγαζαν καρέκλες στους δρόμους της Κυψέλης, οι θερινοί κινηματογράφοι γέμιζαν στις ταράτσες, στα πάρτυ όλοι ντρεπόντουσαν με την άνεσή τους. Όμως αυτός ο κόσμος άρχισε να εξαφανίζεται σε όφελος της τηλεόρασης, των ντισκοτέκ και του φαινομενικού αντίβαρού τους, της αμφισβήτησης.

Μπήκαμε στη δικτατορία μικρά παιδιά που δεν ήξεραν να ερωτεύονται και να ντρέπονται, να ελπίζουν και να χαίρονται, και βγήκαμε από εκεί κάτι κουρασμένα παλληκάρια ασχέτως ηλικίας, υποψιασμένοι για τα πάντα, έτοιμοι να αναλύσουν το παραμικρό, ανίκανοι να ψωνισθούμε με κάτι, στρατιώτες ενός μέλλοντος που ερχόταν με σιγουριά αλλά δεν φάνηκε ποτέ, ενός μετά που μας έχει αρπάξει από το λαιμό και δε λέει να μας αφήσει ήσυχους ούτε δευτερόλεπτο. Εφτά ολόκληρα χρόνια μαθαίναμε ο ένας τον άλλο να περιφρονεί τον τόπο του και να θαυμάζει ένα μυθικό τόπο, αποτελούμενο από συγκροτήματα ροκ, φοιτητικές εξεγέρσεις, ξεσπάσματα της κραιπάλης, ελεύθερες σχέσεις, πρίγκηπες της παρακμής, χιλιάδες παιδικές χαρές για μεγάλους. Μάθαμε να περιμένουμε κάτι και ξεμάθαμε να βλέπουμε τι γινόταν γύρω μας. Την ώρα που ο Παττακός εκτελούσε το εθνοσωτήριο έργο του μαζεύοντας γόπες στην οδό Πατησίων και ο Καράγιωργας έχανε το χέρι του ώστε να γίνει αργότερα υπουργός ο Κατσιφάρας, εμείς φανταζόμαστε τη ζωή σαν ένα σόλο του Τζίμι Χέντριξ ή μια ροχάλα του Κον Μπεντίτ. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έπαιρνε την όψη της οδού Αχαρνών αλλά αυτό δεν μας ένοιαζε καθόλου, η Ελλάδα δεν υπήρχε για μας, όπως δεν υπήρχε και για όλους αυτούς τους αντιστασιακούς που ήρθαν αργότερα από το εξωτερικό μ’ αυτό το κουρασμένο ύφος του ανθρώπου-που-ένοιωσε-τα-πάντα-στο-πετσί-του, την Ελλάδα τη χαρίζαμε στους χουντικούς μαζί με το δημοτικό τραγούδι. Εμείς οι ίδιοι, στρατιώτες του μέλλοντος, βάλαμε ένα χεράκι ώστε να την κρύψουμε για πάντα από τους εαυτούς μας και σχεδόν την τελειώσαμε μέσα μας.

Από την 21η Απριλίου και μετά η ελληνική κοινωνία εγκατέλειψε τον εαυτό της και δεν γύρισε πίσω ποτέ. Μέχρι τότε ήξερε να ζει και να πεθαίνει, να ερωτεύεται και να ματώνει, γνώριζε όλες αυτές τις εντάσεις που τις σάρωσε η χούντα, η τηλεόραση, η αντίσταση στη χούντα, η αντίσταση στην τηλεόραση, η κατανάλωση, η αντίσταση στην κατανάλωση, ο Νίκος Μαστοράκης, τα συγκροτήματα ροκ ως αντίσταση στον Νίκο Μαστοράκη. Χούντα και αντίσταση πήγαν μαζί και συνεχίζουν να πηγαίνουν μαζί κι εκείνο που χάθηκε είναι ο ρυθμός της καθημερινής ζωής που συνδεόταν πάντα σ’ αυτόν τον τόπο με τους αιώνες, αυτούς τους φτωχούς αιώνες που τους αφήσαμε πίσω για πάντα δημιουργώντας συγκροτήματα ροκ, συγκροτήματα ελεύθερων σχέσεων, συγκροτήματα πολιτιστικών συλλόγων, συγκροτήματα πλήξης, συγκροτήματα γκρίνιας FM stereo. Οι άνθρωποι δεν βγάζουν πια καρέκλες στους δρόμους, οι θερινοί κινηματογράφοι γκρεμίζονται, στα πάρτυ δεν ντρέπεται κανείς, η καχυποψία έχει εγκατασταθεί παντού, πολύ ωραία τα καταφέραμε. Οι Ρέμπελοι διαλύθηκαν τη στιγμή που ο Καραμανλής πάτησε το πόδι του στην Αθήνα, τα μέλη τους πήγαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Εγώ έμεινα πίσω και νοιώθω πολύ αμήχανος όταν τους βλέπω – νομίζω άλλωστε ότι και σ’ αυτούς συμβαίνει το ίδιο.

Δεν είμαστε πια ο εαυτός μας και το ξέρουμε. Όλοι μας φτιάξαμε ένα συγκρότημα στη διάρκεια της δικτατορίας και τώρα το διαλύουμε συνεχώς, γιατί αυτό που επιθυμήσαμε – η μυθική ευρωπαϊκή παιδική χαρά – αποδείχθηκε εξ ίσου ξενέρωτο με τη χουντική αντιαισθητική πραγματικότητα. Οι συνταγματάρχες, αυτοί οι «κακοί του καφενείου» που πήραν την εξουσία, μας οδήγησαν στο στρατόπεδο της καχυποψίας, μας έχωσαν μέσα στην ιδεολογία από την οποία δεν βγήκαμε ποτέ, ακόμη και σήμερα που ιδεολογία μας είναι η διαφήμιση. Αν είναι να ξανακάνουμε κάποιο συγκρότημα, πρέπει να τα έχουμε υπ’ όψη μας όλα αυτά και να επιστρέψουμε πίσω, όχι με σημαίες και γελοία ταμπούρλα, να γυρίσουμε πίσω μέσα μας, χωρίς να το πούμε σε κανέναν. Διαφορετικά, πρέπει να μείνουμε αμήχανοι όπως είμαστε, αποφεύγοντας την πολλή παρέα.

«Η 21η Απριλίου κι Εμείς»: Ο Χρήστος Βακαλόπουλος για τη γενιά που είδε τη Χούντα να πέφτει | FLIX

Θωμάς είπε...

Πώς το είπε ο Χρήστος Βακαλόπουλος να δεις... πάνω κάτω έτσι:
Υπάρχει μια γενιά ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα
στο όνειρο που έκαναν για τη ζωή τους, όταν ήταν ακόμα νέοι· στο
πώς φαντάστηκαν τον εαυτό τους· σ' ένα σχέδιο που δεν τους
βγήκε. Και δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτήν την εικόνα, κι
αρρωσταίνουν μέσα σ' αυτό το όνειρο. Γι' αυτό και πρέπει να το
εγκαταλείψουν.

«Play it again, Χρήστο», Σ. Καπλανίδης, 2006

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην Γαλλία δικτατορία δεν υπήρχε, και όμως εκεί ήλθε το '68.''Πίσω μας είχαμε έναν κόσμο ουσιώδους αφέλειας(Χρήστος Βακαλόπουλος)''. Αυτό τον κόσμο είχαν και στην Γαλλία πριν το 68. Αλλά και στην Ιταλία και αλλού δεν είχαν δικτατορίες, αλλα το ρεύμα της αμφισβήτησης των πάντων ήλθε.Και γιατί ήλθε; γιατί εκεί που ΑΜΕΡΙΜΝΟΣ πηγαίνεις στην δουλειά σου, την Κυριακή στην Εκκλησία, κλπ, ξαφνικά σου ''σκάει'' μπροστά σου ένα ''Άκου ανθρωπάκο''(Β.Ράϊχ) και ένα ''Ο φόβος μπροστά στην Ελευθερία''(Ε.Φρόμ) και λες, τι γίνεται βρε παιδί μου, δηλαδή μέχρι τώρα ήμουν ένας ''ανθρωπάκος'' ; Και μετά αρχίζουν τα όργανα. Το ρεύμα δεν το σταματάει παρά μόνον ένα αντι-ρεύμα.Αλλά για να ετοιμαστεί αυτό το αντι-ρεύμα χρειάζεται ανθρώπους που δεν κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και βλέπουν μπροστά τι έρχεται, και προετοιμάζουν την κοινωνία. Από τους Έλληνες δικτάτορες,ε,τι να περιμέναμε, καραβανάδες ήταν οι άνθρωποι,με μνήμες απο τον Εμφύλιο, δεν είχαν καμία ικανότητα να ερμηνεύσουν τον νεο κόσμο που ερχόταν. Άλλοι στην θέση τους, με ικανότητες, μόρφωση και εξυπνάδα, θα είχαν αρπάξει την ευκαιρία και θα είχαν κάνει μία πολιτιστική επανάσταση παίρνοντας μαζί τους πρώτα απο όλους τους νέους.Όπως λέει το ρητό: ''θέλει τρόπο και όχι κόπο''. Σήμερα, το νέο ρευμα ποιός το σταματάει; ουδείς. Γιατί; μα γιατί ουδείς προετοίμασε, δόμησε, μίλησε,έγραψε,κινήθηκε.

Ανώνυμος είπε...

Ligotera egrapsan sta apomnimoneymata tous oi Churchill kai De Gaul apo oti oi exis dyo katigories. Agonistes tou 24orou tou Polytexneiou pou efere ton Ioannidi kai oi wannabe rockers styl Vakalopoulos opou polloi perigrafoun me zilo antaxio tou Thoukididi an i kopela tous epi xountas forouse mini I panteloni kai an sta party ipian vermout i whiskey. O Markos Vafeiadis arxigos tou E. L. A. S stin Voreia Ellada stin katoxi kai tou antartikou Stratou ston emfylio me ligotera logia existorei 10 xronia drasis apo oti aytoi oi karagiozides. Exo dei tetoia stin TV. Narkisismos. AM

amethystos είπε...

Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΤΑΦΟΠΛΚΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ. Ο ΠΙΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΩΝ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΑΦΕΙΑΔΩΝ. ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ ΑΝΕΧΤΗΚΑΝ ΝΑ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΙΕΣ. Η ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΤΗΝ ΘΑΨΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Pantos to fainomeno na perigrafoun ektenos to doing nothing den to na exoun mono oi parakmiakoi rokades epi xountas. Gnostos giraleos theologos stin Voreia Ellada symbatheia sou perigrafei ektenestata ta pepragmena tou ston strato se periodo eirinis. Se PDF einai 264 selides gia dyo xronia thiteias. O Kolokotronis ta apomnimoneymata tou apo 1780 eos 1836 einai 270 selides PDF. Oloi trelathikan. AM

amethystos είπε...

Η ΕΠΑΡΣΗ,Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑ ΔΗΛ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ ΣΑΝ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ Ή ΝΑ ΠΑΕΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ, ΣΤΗΝ ΟΙΗΣΗ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ, ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. ΜΟΝΑΧΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ, ΑΝΕΡΑΣΤΟΙ Ή ΚΥΝΙΚΟΙ, ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ. ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ, ΤΙΣ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΝΙΚΕΣ. ΟΙ ΘΡΙΑΜΒΟΙ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ, ΣΤΗΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗΣ, ΟΙ ΣΑΝ ΘΕΟΙ. ΣΗΜΕΡΑ Ο UOMO-DEUS. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΣ, ΛΑΚΩΝΙΚΗ. ΠΑΝΤΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ, ΟΧΙ Η ΠΡΑΞΗ.

Ανώνυμος είπε...

Ποια είναι η διαφορά πράξης και δράσης;

amethystos είπε...

Η πράξη είναι ποίηση, ποιώ, Γεννηθέντα ου ποιηθέντα λέμε στό σύμβολο τής πίστεως.Είναι δημιουργία. Ο Σωκράτης ξεγεννούσε αυτό πού ονόμασε γνώση, ουσία, η οποία ήταν υπεύθυνη τής ποιότητος. Η δράση υπακούει σέ μιά λογική, σέ μιά ιδεολογία, σέ μιά επιστήμη, είναι δραστηριοποίηση σέ ένα πλαίσιο, σέ κάτι γενικό.Σέ ήδη υπάρχον σημείο αναφοράς, σήμερα στό εγώ.

Ανώνυμος είπε...

'Pantos to fainomeno na perigrafoun ektenos to doing nothing den to na exoun mono oi parakmiakoi rokades epi xountas. Gnostos giraleos theologos stin Voreia Ellada symbatheia sou perigrafei ektenestata ta pepragmena tou ston strato se periodo eirinis. Se PDF einai 264 selides gia dyo xronia thiteias. O Kolokotronis ta apomnimoneymata tou apo 1780 eos 1836 einai 270 selides PDF. Oloi trelathikan. AM'

καταπληκτικό σχόλιο!