Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)-i Roberto Pecchioli


Πολυπολιτισμικότητα : η νέα πολιτική θρησκεία. Η μεταμόρφωση της αριστεράς μας επέβαλε την ταυτότητα της ισότητας, με την αποδόμηση των παραδόσεων, την εφεύρεση του αντιρατσισμού και την κατάσχεση της ελεύθερης σκέψης.

Η πολυπολιτισμικότητα είναι το άλφα και το ωμέγα της δυτικής δημοκρατίας του εικοστού πρώτου αιώνα, το μόνο δυνατό πρόσωπο της μετανεωτερικότητας σύμφωνα με τους κήρυκες της. Παράξενη δημοκρατία που απαγορεύει τις απόψεις σύμφωνα με τα κριτήρια της στιγμής, τονίζει κάθε συγκεκριμένη ταυτότητα αλλά αρνείται τη δυνατότητα μιας κοινής ταυτότητας, υποβιβάζοντας σε σιωπή στο όνομα του πλουραλισμού! Η μεταμόρφωση της αριστεράς, ηττημένης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, μας οδήγησε σε αδιέξοδο, την ταυτότητα της ισότητας, που αποτελείται από σφοδρή κριτική στη Δύση, αποδόμηση των παραδόσεων (δική μας!), εφεύρεση του αντιρατσισμού. Το αποτέλεσμα αντιστοιχεί στον στόχο: τη δήμευση της ελεύθερης σκέψης από μια μειοψηφία.

Είναι η μακρά πορεία μιας αυτοαποκαλούμενης ιδεολογίας κατά των διακρίσεων που γίνεται σεχταριστική και μισαλλόδοξη θρησκεία, για να ξεσκεπαστεί ο στόχος της για ανείπωτο αυταρχισμό. Ο Mathieu Bock-Cotè, στο Multiculturalisme comme fetare politique , εμπνευσμένος από το έργο της Hannah Arendt, του μεγάλου μεσαιωνικού Jacques le Goff και Alain Finkielkraut, βάζει στο μικροσκόπιο πενήντα χρόνια ιδεολογικής τρέλας, καταλήγοντας στα πιο προφανή συμπεράσματα:Ο άνθρωπος χρειάζεται. ανθρωπολογική σταθερότητα, νά ρίξει άγκυρα στην ιστορική διάρκεια. Αρνείται αξία τόσο στον κενό φιλελεύθερο ατομικισμό όσο και στον προοδευτικό που θέλει να καταργήσει έναν «πολύ παλιό» κόσμο, και τα δύο οράματα που προορίζονται να καταλήξουν στήν tabula rasa.

Αν θέλουμε ένα μέλλον διαφορετικό από την «πολυ» και την «τρανς» μελάσα, πρέπει να εξοπλισθούμε για μια μακροχρόνια μάχη με στόχο τη συντηρητική επανάσταση, εχθρική και ξένη προς όλα τα μεταμοντέρνα ιδεολογικά σύνεργα !

Μετά το ηλεκτροσόκ του 1968 και αυτό του 1989, οι ηττημένοι της ιστορίας είναι αυτοί που κερδίζουν τον πόλεμο των ιδεών. Οι κήρυκες της αποδόμησης έχουν αναλάβει, στην τερματική Δύση, το καθήκον να σκύψουν στο κρεβάτι μιας δογματικής επανίδρυσης για να εντυπώσουν πάνω της τη μόνη δυναμική που γνωρίζουν, αυτή της διάλυσης. Οι εμπνευστές τους είναι πολλοί. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί η διαβρωτική δράση στοχαστών όπως ο Michel Foucault (1) , αλλά πάνω από όλα ο Pierre Bourdieu (2) και ο Emmanuel Lévinas (3). Ο πρώτος υποστήριξε ότι οι «κυρίαρχοι κοινωνικοί παράγοντες», ικανοί να επιβάλλουν τις πολιτιστικές και συμβολικές παραγωγές τους, παίζουν καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις κυριαρχίας, ασκώντας «συμβολική βία», δηλαδή την ικανότητα να αποκρύπτουν την αυθαιρεσία των κατασκευών τους, που γίνονται νόμιμες. ως έκφραση μιας δύναμης. Ο Λεβίνας απέδωσε κεφαλαιώδη σημασία σε αυτό που αποκαλούσε «επιφάνεια του άλλου ανθρώπου», το πρόσωπο του Άλλου. Το Άλλο του Lévinas γίνεται η αναγεννητική φιγούρα που ξεκινά από την οποία μπορεί να επανεφευρεθεί ο δυτικός πολιτισμός, ανάμεσα σε μετανοημένους στοχασμούς, ιδεολογία χωρίς σύνορα , πολυδύναμο ισότιμο και υποκουλτούρα της ακτήμονος διαμαρτυρίας.

Είναι ένα παράλογο παράδοξο να βρίσκεις κάτι όχι στον εαυτό του, αλλά σε όλα όσα του είναι ξένα. Είμαστε, γινόμαστε το σκαμνί του Άλλου αρνούμενοι να είμαστε ο εαυτός μας, αυτοκτονούμε αιμορραγώντας ως το ιδανικό ενός απογυμνωμένου πολιτισμού που έχει απαρνηθεί κάθε πεπρωμένο. Οι παράγοντες αλλάζουν, το προϊόν δεν αλλάζει: ένα νέο σύστημα ιδεών, μια περαιτέρω «αφήγηση» εργάζεται για να αναδιαμορφώσει τα μυαλά, με την ίδια αυθαιρεσία που κατηγορεί την προηγούμενη κυρίαρχη σκέψη. Η διάκριση έγκειται στον στόχο: όχι να βρεις, αλλά να διαλύσεις, να αποδομήσεις, να απομυθοποιήσεις: το επάγγελμα τής ανακύκλωσης αυτοκινήτων. Μόλις ο κόσμος καλυφθεί από συντρίμμια, το να κάθεσαι στα ερείπια όπως ο Νέρων μετά τη φωτιά της Ρώμης είναι μια πράξη τρέλας.

Παράξενη δημοκρατία που απαγορεύει τις απόψεις σύμφωνα με τα κριτήρια της στιγμής, τονίζει κάθε συγκεκριμένη ταυτότητα αλλά αρνείται τη δυνατότητα μιας κοινής ταυτότητας, υποβιβάζοντας σε σιωπή στο όνομα του πλουραλισμού!

Ολο το βάρος του λευκού του Τζακ Λόντον έχει μετατραπεί σε πολιτικό σχέδιο για μια ολοκληρωτική δημοκρατία, της οποίας ο τελευταίος εχθρός που πρέπει να νικήσει είναι ο εαυτός της. Είναι ζήτημα πλήρους ανακατασκευής της κοινωνίας ξεκινώντας από ένα πρωτόγνωρο μοντέλο, εξισωτισμού ταυτότητας ή διαφορετικότητας χωρίς αποκλεισμούς. Ένα παιχνίδι οξύμωρων, η αδύνατη ισορροπία μεταξύ των αντιθέτων στην οποία πρέπει πρώτα να απαλλαγούμε από το εθνικό κράτος, ένα καταπιεστικό και ξεπερασμένο μοντέλο που επιβραδύνει την αναπόφευκτη έλευση μιας γυμνής ανθρωπότητας, απελευθερωμένης από τους περιορισμούς της ιστορίας της, της οποίας τα σύμβολα είναι τα σύνορα. Εξ ου και η καθημερινή πρόσκληση να χτίσουμε γέφυρες και να γκρεμίσουμε τείχη. Στη Γαλλία, το οριακό σημείο ήρθε τη δεκαετία του 1980, όταν, υπό τον Μιτεράν, αντιμετώπισε τεράστια μεταναστευτική πίεση,

Η υποκείμενη λογική ξεπερνά το σοβαρό πρόβλημα της ένταξης μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών για να αντικατοπτρίζει το γενικότερο πρόβλημα των ευρωπαϊκών κοινωνιών μετά τις καταιγίδες των δύο παγκοσμίων πολέμων, τη σχέση τους με την ιστορία, που έχει γίνει φιλοδοξία διαφυγής ευθυνών. Το πολυπολιτισμικό εγχείρημα, ως πολιτική θρησκεία, έχει στην πραγματικότητα γενικευμένη αδιαφορία ως ορίζοντα, στον οποίο η διαλεκτική της ιστορίας, που αποτελείται από παρελθόν και μέλλον, αντικαθίσταται από την ιδεολογία της συμπόνιας και της υποκειμενικής ανάπτυξης. Ο καλύτερος από τους μεταμοντέρνους δυνατούς κόσμους, πράγματι ο μοναδικός, ένα αδιευκρίνιστο μείγμα. Ο Bock-Coté καταλήγει: «από τη στιγμή που τα έθνη δεν θα είναι πλέον ετικέτες που καλύπτουν το πολύ μια απλή διοικητική πραγματικότητα, θα μπορούμε να πούμε ότι η πραγματική πολιτιστική ποικιλομορφία θα έχει κονιοποιηθεί».

Η μεταμόρφωση της αριστεράς, ηττημένη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, μας οδήγησε σε αδιέξοδο
.

Ευτυχώς , υπάρχει αντίσταση στον πολυπολιτισμικό κονστρουκτιβισμό της νέας ανθρωπιστικής αριστεράς που σκοπεύει να περιορίσει τον άνθρωπο στα βάσανά του, αντικατοπτρίζοντας τον κυνισμό της φιλελεύθερης δεξιάς που ενδιαφέρεται μόνο για τον ρόλο του εργατικού δυναμικού/κατανάλωσης των μαζών. Πληθυσμοί, έθνη δείχνουν σημάδια αφύπνισης, που χαρακτηρίζεται ως λαϊκισμός από την ομόφωνη δεξιά-αριστερή χορωδία του συστήματος. Ήδη πριν από περίπου δέκα χρόνια ο Μίλαν Κούντερα το σημείωσε (4) στο Παραπέτασμα: όσο μικρότερα είναι τα έθνη, τόσο περισσότερο τείνουν να διεκδικούν έντονα την ιδιαιτερότητά τους. «Ορίζουν τον εαυτό τους με την αίσθηση της πολιτιστικής τους μοναδικότητας και δεν έχουν ποτέ την ψευδαίσθηση ότι πιστεύουν ότι είναι παγκόσμιοι». Εξυπνη παρατήρηση, αφού η οικουμενικότητα είναι η ιδεολογία που γέννησε την πολυπολιτισμικότητα, μια οικουμενικότητα που υπάρχει στον ευρωπαϊκό πολιτισμό σε μια πολιτισμική εκδοχή, σήμερα η καρδιά της ανησυχίας του, σαν να μην έχει άλλη 
φιλοδοξία η οικουμενική μυστικότητα που επέτρεψε στις φιλελεύθερες δημοκρατίες να θριαμβεύσουν από το 1914 έως το 1991  παρά να αυτοδιαλυθεί.

Πολυπολιτισμικότητα: η μακρά πορεία μιας αυτοαποκαλούμενης ιδεολογίας κατά των διακρίσεων που γίνεται σεχταριστική και μισαλλόδοξη θρησκεία, για να ξεσκεπαστεί ο στόχος της για ανείπωτο αυταρχισμό!

Raymond Aron.
Το παράδοξο που περιγράφει ο Bock-Cotè είναι ότι οι γενιές μετά το 1968 που αφέθηκαν στην τύχη τους δεν θα μπορούσαν να υπερασπιστούν την κοινωνία της οποίας τα πλεονεκτήματα εκμεταλλεύτηκαν. Πιστώθηκαν στους εαυτούς τους νίκες στις οποίες δεν είχαν συμμετάσχει και μάλιστα δεν δίστασαν να δαιμονοποιήσουν. Η σκέψη του νεαρού Γαλλοκαναδού μελετητή μας φαίνεται πιο αβέβαιη στην προσπάθεια να σκιαγραφήσουμε εναλλακτικές λύσεις. Οι διανοητικές του αναφορές, μάλιστα, παρότι δηλώνει κυρίαρχος και γκωλιστής, «στο βαθμό που ο γκωλισμός μου φαίνεται ως μια μορφή ρομαντικού συντηρητισμού» εγγράφονται σταθερά στον φιλελεύθερο ορίζοντα. Ειδικότερα, είναι αξιοσημείωτο το χρέος του σε έναν θαρραλέο διανοούμενο κατά του ολοκληρωτισμού, τον Raymond Aron (5) , bete noire για δεκαετίες της γαλλικής αριστεράς.

Ο Αρον ήταν φιλελεύθερος έχοντας επίγνωση ότι ο φιλελευθερισμός πρέπει να ξεπεραστεί από το αίσθημα του ανήκειν σε μια κοινότητα, και ο Mathieu Bock-Coté, στα ίχνη του, μας καλεί να ανακαλύψουμε ξανά μια «μη φιλελεύθερη αντίσταση, αλλά ούτε καν μια αντιφιλελεύθερη». Δεν είναι αρκετό και είναι παραπλανητικό. Ο φιλελευθερισμός, ακόμη και ο καλοπροαίρετος, περιέχει μέσα του τους σπόρους της κοινωνικής αποσύνθεσης στην αξιολογική ουδετερότητα, τη θρησκευτική αδιαφορία, την περιφρόνηση της δημόσιας διάστασης. Είναι, για να χρησιμοποιήσουμε το λεξιλόγιο του Durkheim, μια περίπλοκη μορφή ανομίας. Η κρίση του έγκειται στη μη βιωσιμότητα ενός συστήματος που βασίζεται στον ωφελιμισμό, με μια μεταβαλλόμενη, ευέλικτη ηθική, «που ορίζεται μόνο βάσει των σκοπών της ανθρώπινης δράσης» (Βενέδικτος XVI). Η άλλη τρομερή αδυναμία είναι η φιλελεύθερη μείωσή της, δηλαδή η οικονομία της συσσώρευσης ως η μόνη κοινή διάσταση.

Ο ίδιος ο Bock-Coté φαίνεται να το γνωρίζει αυτό σε ένα άλλο δοκίμιο, το Valeurs Actuelles, στο οποίο στοχεύει τον μεταμοντέρνο συλλογικό δημοσιογράφο, ικανό «να εξαπολύσει μια εκκαθάριση στα ΜΜΕ για να αποκλείσει όσους τον εξοργίζουν από τη δημόσια ζωή. Επικρίνω το σύστημα των μέσων ενημέρωσης και τον τρόπο αναπαράστασης του δημόσιου διαλόγου, που τείνει να παθολογεί όσους δεν τραγουδούν την παρτιτούρα της εποχής. Ο συντηρητικός είναι πάντα καχύποπτος και αναγκασμένος να δικαιολογεί τις ιδέες του, λες και ο συλλογισμός του περιείχε μια ανησυχητική γκρίζα περιοχή». Επομένως, αν ο στόχος της πολυπολιτισμικότητας είναι ο συντηρητικός και σίγουρα όχι ο φιλελεύθερος, προφανώς υπάρχει το σημείο καμπής, το στοιχείο της αντίστασης του τελευταίου καταστροφικού μισού αιώνα, από την ένταξη των πολιτιστικών ελίτ στην ενωμένη και στήν σύμπτωση τής οικονομίας της αγοράς με τίς προοδευτικές ριζοσπαστικές ιδέες.

Η μεταμόρφωση της αριστεράς, ηττημένης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, μας οδήγησε σε αδιέξοδο, την ταυτότητα της ισότητας, που αποτελείται από σφοδρή κριτική στη Δύση, αποδόμηση των παραδόσεων (δική μας!), εφεύρεση του αντιρατσισμού. Το αποτέλεσμα αντιστοιχεί στον στόχο: την κατάσχεση της ελεύθερης σκέψης από μια μειοψηφία!

Ο συντηρητικός , δίδαξε ο Moeller Van Den Bruck (1876-1925, Γερμανός ιστορικός και συγγραφέας.) αγαπά, υπερασπίζεται και αναγνωρίζει ότι είναι στέρεο, μόνιμο. Πρακτική της δημοκρατίας ως συμμετοχή του λαού στη μοίρα του. Έχει τις ρίζες του σε έναν τόπο και μια ταυτότητα. Η κυρίαρχη αφήγηση, που τείνει να γίνει μοναδική και αδιαμφισβήτητη, δεν πιστεύει στην ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και αλλαγής, μνήμης και ουτοπίας. Μόνο η πρόοδος μετράει, η ειδωλολατρία του νέου και η δυστοπία ενός κόσμου χωρίς σύνορα. Είναι υποχρεωτική η αποδόμηση κάθε αρχής, η απαξίωση της λαϊκής κυριαρχίας, η αντικατάσταση της πολιτικής με τη δικαστική επιβολή της νέας αλήθειας και της ολιγαρχικής οικονομικής διοίκησης, η τοποθέτηση των αφηρημένων δικαιωμάτων πάνω από την ορθώς εννοούμενη δημοκρατική αρχή. Είναι απαραίτητο να καθιερωθεί συμβολικά και συγκεκριμένα μια ισότητα μεταξύ θυματοποιημένων ομάδων και ομάδων (που θεωρούνται) κυρίαρχες.

Ο φιλελευθερισμός, ακόμη και ο καλοπροαίρετος, περιέχει μέσα του τους σπόρους της κοινωνικής αποσύνθεσης στην αξιολογική ουδετερότητα, τη θρησκευτική αδιαφορία, την περιφρόνηση της δημόσιας διάστασης.


Ο κατάλογος είναι αυτός, ο συντηρητισμός είναι μια ψυχολογική ευθραυστότητα ή πιο πιθανό μια παθολογία που συνδέεται με διαφορετικές φοβίες. Επομένως, η άποψή του είναι απαράδεκτη, το πολύ ο συντηρητικός πρέπει να θεραπευθεί ή να επανεκπαιδευτεί. Σε εκείνο το σημείο η πολυπολιτισμικότητα, ο μόνος παραδεκτός λόγος, γίνεται υποχρεωτική πολιτική θρησκεία. Αν θέλουμε ένα μέλλον διαφορετικό από την «πολυ» και την «τρανς» μελάσα, πρέπει να εξοπλισθούμε για μια μακροχρόνια μάχη με στόχο τη συντηρητική επανάσταση, εχθρική και ξένη προς όλα τα μεταμοντέρνα ιδεολογικά σύνεργα, επαναδιατυπώνοντας τα θεμελιώδη, τα μόνιμα. αρχές, στερεό έναντι υγρού, πνεύμα εναντίον ύλης, Θεός, χώρα, οικογένεια, εργασία, ταυτότητα, κοινωνικότητα, εμείς, άλλοι.

Αν δεν έχουμε αυτή τη δύναμη, σε συνδυασμό με το ηθικό θάρρος που μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε σωματική τόλμη κάθε μέρα, το μόνο που μένει είναι η παραίτηση, συμφωνώντας με τον αχνό εστέτ Emil Cioran (6): η πολιτική είναι η τέχνη της διάκρισης μεταξύ των πολλών αποχρώσεων του χειρότερου.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ

(1) Paul-Michel Foucault (1926-1984). Ήταν Γάλλος φιλόσοφος, ιστορικός ιδεών, κοινωνικός θεωρητικός και κριτικός λογοτεχνίας. Οι θεωρίες του Foucault ασχολούνται πρωτίστως με τη σχέση μεταξύ εξουσίας και γνώσης και πώς αυτές χρησιμοποιούνται ως μια μορφή κοινωνικού ελέγχου μέσω των θεσμών της κοινωνίας. Αν και αναφέρεται συχνά ως μεταστρουκτουραλιστής και μεταμοντέρνος, ο Φουκώ απέρριψε αυτές τις ταμπέλες, προτιμώντας να παρουσιάσει τη σκέψη του ως μια κριτική ιστορία της νεωτερικότητας. Η σκέψη της έχει επηρεάσει τους μελετητές, ιδιαίτερα όσους εργάζονται στις επικοινωνιακές σπουδές, την κοινωνιολογία, τις πολιτισμικές σπουδές, τη θεωρία της λογοτεχνίας, τον φεμινισμό και την κριτική θεωρία. Ομάδες ακτιβιστών βρήκαν επίσης τις θεωρίες του πειστικές.
(2) Pierre Bourdieu (1930-2002). Ήταν Γάλλος κοινωνιολόγος, ανθρωπολόγος, φιλόσοφος και ακαδημαϊκός. Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους κοινωνιολόγους του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. «Απέναντι σε αυτούς που θα ήθελαν να βρουν το άλλοθι μιας μοιρολατρικής ή κυνικής παραίτησης στην εκφώνηση κοινωνικών νόμων που νοούνται ως πεπρωμένο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η επιστημονική εξήγηση, που προσφέρει τα εργαλεία κατανόησης, αν όχι αθωωτική, είναι επίσης αυτή που επιτρέπει μεταμόρφωση. Μια πιο εις βάθος γνώση των μηχανισμών που διέπουν τον πνευματικό κόσμο δεν θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα να «ξεφορτώνει το ντροπιαστικό βάρος της ηθικής ευθύνης στο άτομο»... Αντίθετα, θα πρέπει να του διδάξει να τοποθετεί τις ευθύνες του εκεί που έχει οι ελευθερίες είναι πραγματικά ψέματα». (Πιερ Μπουρντιέ)
(3) Εμμανουήλ Λεβίνας (1906-1995). Ήταν Γάλλος φιλόσοφος και ακαδημαϊκός λιθουανικής-εβραϊκής καταγωγής. «Ο θάνατος του άλλου με θέτει σε αμφισβήτηση και με αμφισβητεί, σαν να γίνω, μέσα από την τελική αδιαφορία μου, ο συνεργός αυτού του θανάτου, αόρατος σε άλλους εκτίθεται? και σαν να έπρεπε, πριν καν προοριστώ για αυτό ο ίδιος, να απαντήσω για αυτόν τον θάνατο του άλλου: σαν να μην τον αφήσω μόνο στη θνητή του μοναξιά. (E. Lévinas-A. Peperzak, Ηθική ως πρωταρχική φιλοσοφία [1989], ιταλική μετάφραση F. Ciaramelli, Guerini e Associati, Μιλάνο 2001, III, 4, σ. 56.)
(4) Μίλαν Κούντερα (1929-ζωντανός). Είναι ένας Τσέχος πολιτογραφημένος Γάλλος συγγραφέας, ποιητής, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας, ο οποίος έγινε γνωστός στην Ιταλία της άμπωτης τη δεκαετία του 1980 για το μυθιστόρημά του Η αφόρητη ελαφρότητα του όντος, που θεωρείται αριστούργημα της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας.
(5) Raymond Claude Ferdinand Aron ( 1905-1983). Ήταν Γάλλος φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και ιστορικός. Συμμαθητής του Jean-Paul Sartre και του Paul Nizan στην École Normale Supérieure, έγινε, την εποχή των κυρίαρχων ολοκληρωτισμών στον κόσμο, ένθερμος υποστηρικτής του σύγχρονου φιλελευθερισμού, που έρχεται σε αντίθεση με το ρεύμα του κυρίαρχου αριστερού και ειρηνιστικού διανοητικού περιβάλλοντος. Στο βιβλίο του Το όπιο των διανοουμένων, κατήγγειλε τη γοητεία που είχε η μαρξιστική ιδεολογία στη Γαλλία του 20ού αιώνα: μια μόδα που βασίζεται σε πολιτικούς μύθους, την ειδωλολατρία της ιστορίας και την αποξένωση της ελίτ.
(6) Emil M. Cioran (1911-1995). Ήταν Ρουμάνος φιλόσοφος, δοκιμιογράφος και αφοριστής, από τους πιο σημαντικούς του 20ου αιώνα.


ΑΡΑΓΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΤΙ Η ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΕΛΙΤ Η ΟΠΟΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΙΔΑΞΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: