Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΩΚΕΑΝΙΟΥ ΗΓΕΜΟΝΙΣΜΟΥ 1

 ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΙ ΜΠΛΟΚ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΩΚΕΑΝΙΚΟΥ ΗΓΕΜΟΝΙΣΜΟΥ 1

από τον Roberto Pecchioli

Η γεωπολιτική είναι το θέμα - μεταξύ ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτιστικής ανθρωπολογίας και πολιτικής επιστήμης - που επιδιώκει να εξηγήσει ιστορικά γεγονότα και να προβλέψει τα αποτελέσματά τους, χρησιμοποιώντας τη διεπιστημονική γνώση και την ιστορική έρευνα. Οι πρωταγωνιστές του, γενικά πολιτικοί με βαθύ ιστορικό όραμα, συχνά εργάζονταν για τα στρατηγικά συμφέροντα των δυνάμεων των οποίων ήταν πολίτες ή ηγέτες.

Ήταν ο Σουηδός Rudolph Kjellen (1864-1922) που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «γεωπολιτική», μια έννοια που αναπτύχθηκε στο θεμελιώδες έργο του, Το κράτος ως ζωντανός οργανισμός (1916). Χαρακτηριστικό της γεωπολιτικής είναι η εξαιρετικά ρεαλιστική προσέγγιση, που βασίζεται στην ανάλυση των συγκεκριμένων οικονομικών, χρηματοπιστωτικών, στρατιωτικών, ιστορικών, γεωγραφικών συνθηκών και στα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά των σεναρίων που μελετούν.

Λόγω της εξαιρετικής σημασίας της, που γενικά προορίζεται για μικρούς κύκλους ειδικών, η γεωπολιτική είναι ίσως η επιστήμη που μπορεί να δώσει τις πιο αληθινές απαντήσεις στα μεγάλα ιστορικά και πολεμικά γεγονότα και στις πιο σημαντικές οικονομικές επιλογές, που αποφασίζονται παρασκηνιακά, εν αγνοία του κοινού. και πολλών από τους ίδιους τους κύκλους εξουσίας.

Θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι η γεωπολιτική μελετά και αποκαλύπτει τα arcana imperii, τα μυστικά της εξουσίας. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να προσφέρουμε στους αναγνώστες μια ενδιαφέρουσα έκθεση για τα γεωπολιτικά ζητήματα του παρόντος, με μια ιδιαίτερη ματιά στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, τον πόλεμο με αντιπροσώπους που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία.

Ο συγγραφέας του είναι ένας νεαρός γαλλόφωνος Μαροκινός μελετητής, ο Youssef Hindi, ο οποίος αντλεί πολλές από τις πεποιθήσεις του από τη μελέτη των έργων του μεγάλου γερμανού γεωπολιτικού Karl Haushofer, ιδίως από το μνημειώδες On Geopolitics, από το οποίο τα παρατιθέμενα αποσπάσματα στο κείμενο είναι κατειλλημένα. Η μετάφραση, η επιμέλεια και οι σημειώσεις είναι του Roberto Pecchioli.

Η πηγή είναι www.strategika.fr .

Ηπειρωτικά μπλοκ ενάντια στον ωκεάνιο ηγεμονισμό - Η γεωπολιτική διαλεκτική - του Youssef Hindi


Η γεωπολιτική είναι «η γεωγραφική συνείδηση ​​του κράτους» (K. Haushofer). Το Κράτος είναι μια κοινότητα ανθρώπων σε έναν καθορισμένο χώρο, ή μάλλον ένας πολιτισμός με σαφή όρια. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να μιλήσουμε για ένα «πολιτισμό-κράτος» – για να χρησιμοποιήσουμε την έννοια του Weiwei Zhang, όπως η Κίνα και η Ρωσία. 1 Για τον Γερμανό γεωπολιτικό επιστήμονα Karl Haushofer (1869-1946), η γεωπολιτική δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερή, αλλά στοχεύει να υπηρετήσει όλη την ανθρωπότητα προάγοντας την κατανόηση μεταξύ των λαών. Αντικείμενο μελέτης του Haushofer είναι οι «μεγάλες ζωτικές συνδέσεις του σημερινού ανθρώπου στον σημερινό χώρο» και στόχος του είναι «η ένταξη του ατόμου στο φυσικό του περιβάλλον και ο συντονισμός των φαινομένων που συνδέουν το κράτος με το διάστημα».

Αυτή η πειθαρχία στοχεύει επίσης και πάνω απ' όλα να παρέχει στους λήπτες πολιτικών αποφάσεων τα πνευματικά εργαλεία που είναι απαραίτητα για μια αποτελεσματική διαδικασία λήψης αποφάσεων και δράσης
. Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι υπάρχει μια κινεζική γεωπολιτική, μια ρωσική γεωπολιτική και μια αμερικανική γεωπολιτική, αλλά δεν υπάρχει ευρωπαϊκή γεωπολιτική, αφού η Γηραιά Ήπειρος είναι ενσωματωμένη στον αμερικανικό παγετώνα. Και ακόμη κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούσαν από την Ευρώπη, δεν θα υπήρχε ευρωπαϊκή γεωπολιτική, αλλά γαλλική, γερμανική, ιταλική κ.λπ.

Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν στερηθεί από την Ουάσιγκτον την κυριαρχία τους και το δικαίωμά τους να ορίζουν φίλους και εχθρούς τους. «Εφόσον υπάρχει ένας λαός στην πολιτική σφαίρα, οφείλει ο ίδιος να κάνει τη διάκριση μεταξύ φίλων και εχθρών, επιφυλάσσοντάς τον, ωστόσο, για ακραίες περιστάσεις των οποίων θα είναι ο μόνος κριτής. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής του ύπαρξης. Τη στιγμή που του λείπει η ικανότητα ή η θέληση να κάνει αυτή τη διάκριση, παύει να υπάρχει πολιτικά. Αν δεχτεί ότι ένας ξένος του επιβάλλει την επιλογή του εχθρού του και του πει εναντίον ποιου έχει δικαίωμα ή όχι να πολεμήσει, παύει να είναι πολιτικά ελεύθερος λαός και ενσωματώνεται ή υποτάσσεται σε άλλο πολιτικό σύστημα».

Αυτό το άλλο πολιτικό σύστημα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση συν το ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν η πολιτική είναι η σφαίρα της διάκρισης μεταξύ φίλου και εχθρού 2, τότε η σφαίρα της γεωπολιτικής είναι αυτή της συμμαχίας και της αντιπαράθεσης μεταξύ των κρατών. Η εφαρμοσμένη γεωπολιτική είναι πρώτα απ' όλα διαχείριση από την πολιτική εξουσία του χώρου της, του χώρου των ανθρώπων της. Ασφαλίστε τα σύνορά σας και κρατήστε έξω από αυτά, όσο το δυνατόν πιο μακριά, οποιαδήποτε απειλή μπορεί να θέσει οποιοδήποτε κράτος, οποιοσδήποτε στρατός, οποιαδήποτε εχθρική οργάνωση. Για τον Haushofer, η έννοια της γεωπολιτικής είναι «ένα από τα πιο χρήσιμα και εκλεπτυσμένα πολιτικά εργαλεία για την καταγραφή και τη μέτρηση της κατανομής ισχύος στο διάστημα, στην επιφάνεια της γης: ένα κλειδί για το παιχνίδι των δυνάμεων, που επηρεάζει τόσο το παρόν όσο και το μελλον μας." ; Χρησιμοποιώντας αυτό το κλειδί μπορούμε να φέρουμε στο παιχνίδι και να επικαλύπτουμε σχεδόν χωρίς κενά τους χωρικούς περιγραφικούς παράγοντες της πολιτικής γεωγραφίας και τους χρονικούς περιγραφικούς παράγοντες της καθημερινής ιστορίας στα αποτελέσματά τους για τη μετασχηματιστική δυναμική δύναμη της ημέρας και της στιγμής. "

Δομικοί εχθροί: γη/θάλασσα, αυτοκρατορία/ηγεμόνας.

Στην Αρχαιότητα σφυρηλατήθηκαν κράτη και μεγάλα πρότυπα γεωπολιτικών δυνάμεων, τα οποία εξελίχθηκαν σε τεχνικό επίπεδο αλλά το πνεύμα τους παρέμεινε. Η αντίθεση μεταξύ χερσαίας αυτοκρατορίας και θαλάσσιου ηγεμόνα είναι μόνιμο στοιχείο μέχρι σήμερα και δομεί την παγκόσμια γεωπολιτική. Οι πόλεμοι μεταξύ Σπάρτης και Αθήνας και μεταξύ Ρώμης και Καρχηδόνας θα βρουν απήχηση στον Μεσαίωνα και στη σύγχρονη εποχή στους πολέμους μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, Αγγλίας και Ρωσίας, Αγγλίας και Γερμανίας και σήμερα σε αυτόν μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας. Οι γεωπολιτικές σταθερές καλύπτουν μια πολύ μεγάλη ιστορική περίοδο.

Σε γεωπολιτικό και νομικό επίπεδο, από τον 16ο αιώνα ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο δύο χωρικές τάξεις αντιτίθενται: αυτή της ανοιχτής θάλασσας και αυτή της ηπειρωτικής χώρας. «Έτσι η ευρωκεντρική παγκόσμια τάξη πραγμάτων που εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα χωρίστηκε σε δύο ξεχωριστές παγκόσμιες τάξεις, τη στεριά και τη θάλασσα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, η αντίθεση μεταξύ ξηράς και θάλασσας γίνεται το παγκόσμιο θεμέλιο των παγκόσμιων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από εδώ και στο εξής δεν θα πρόκειται πλέον για εσωτερικές θάλασσες όπως η Μεσόγειος, η Αδριατική ή η Βαλτική, αλλά ολόκληρη η χερσαία σφαίρα, μετρημένη γεωγραφικά, και οι ωκεανοί... Επομένως, δύο καθολικές και παγκόσμιες τάξεις αντικρίζουν η μία τήν άλλη χωρίς να μπορεί να συσχετιστεί με τη σχέση μεταξύ οικουμενικών δικαιωμάτων και συγκεκριμένων δικαιωμάτων. Κάθε ένα από αυτά είναι καθολικό. Ο καθένας έχει τη δική του ιδέα για τον εχθρό, τον πόλεμο και τη λεηλασία, αλλά και για την ελευθερία. Ως εκ τούτου, η μεγάλη παγκόσμια απόφαση του δικαίου των εθνών τον 16ο και 17ο αιώνα κορυφώθηκε στην ισορροπία μεταξύ ξηράς και θάλασσας, πρόσωπο με πρόσωπο δύο τάξεων που δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά καθόρισαν τον νέο νόμο της γης 3 στις εντάσεις τους καί τήν συνύπαρξη." 

Από εκείνο το σημείο μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα, η ισορροπία δυνάμεων μετατοπίστηκε προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια της Αμερικανίδας κληρονόμου της. Η πτώση της ηπειρωτικής εξουσίας μετά την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση που αποδυνάμωσε τόσο τη Ρωμαϊκή Εκκλησία όσο και την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, επέτρεψε μακροπρόθεσμα την ηγεμονική επέκταση των αγγλοαμερικανικών θαλασσοκρατιών 4 και τη μείωση της ηπειρωτικής Ευρώπης σε υποτελή των ΗΠΑ. Η έξοδος από το προσκήνιο της ευρωπαϊκής ιστορίας, καθώς και η γέννηση του πολυπολικού κόσμου, έγιναν αντιληπτές από ορισμένα οραματιστικά μυαλά ήδη από τις δεκαετίες του 1930 και του 1940. Στην αλληλογραφία του με τον Nicolaus Sombart, μεταξύ 1933 και 1943, ο Carl Schmitt έγραψε: «Οι πραγματικοί ανταγωνιστές σήμερα είναι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη είναι εκτός παιχνιδιού. Ο Tocqueville 5 το κατάλαβε αυτό πριν από εκατό χρόνια. Αλλά η ίδια η ιδέα της παγκόσμιας κυριαρχίας έχει επίσης τελειώσει. Αυτό που έρχεται είναι ένας νέος Νόμος της Γης, μια νέα γεωγραφική τάξη. Πρέπει να σκεφτόμαστε με πλανητικούς όρους, με τις διαστάσεις μιας πλανητικής γεωγραφικής επανάστασης. Αυτό που αναδεικνύεται τώρα είναι μια τάξη ενός «ευρύτατου ανοιχτού χώρου».  

Ο τρέχων πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα αυτής της έντασης μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων δυνάμεων. Ο πόλεμος που διεξάγει σήμερα η Ρωσία είναι κλασικός, με την έννοια ότι τον πολεμά όπου ρωσόφωνοι πληθυσμοί είναι παρόντες στα εδάφη της πρώην ρωσικής και σοβιετικής αυτοκρατορίας. Αγωνίζεται στη φυσική του ζώνη επιρροής και όχι στην άλλη άκρη του κόσμου. Είναι ένας πόλεμος του δέκατου ένατου αιώνα, χαρακτηριστικός των χερσαίων δυνάμεων, συγκρίσιμος με αυτόν της Πρωσίας που πολέμησε για να επανενώσει (εν μέρει) τους γερμανικούς πληθυσμούς διασκορπισμένους σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Η Ρωσία διεξάγει επίσης έναν πόλεμο για να προστατεύσει τη γεωπολιτική ζώνη επιρροής της που η Αμερική εισβάλλει μέσω του ΝΑΤΟ. Μπορούμε να επιστρέψουμε στην αρχαιότητα για να βρούμε αυτό το είδος περιορισμένου πολέμου προκειμένου να διατηρήσουμε ή να επεκτείνουμε τη ζώνη επιρροής κάποιου. Μια ζώνη επιρροής που συμπίπτει με τη ζώνη ασφαλείας, για τον εντοπισμό ενός γεωγραφικού ορίου πέρα ​​από το οποίο απειλείται η ίδια η ζωή του κράτους. Στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ., όταν η Ρώμη ένωσε την Ιταλία, απειλήθηκε ανατολικά, στην Τυρρηνική ακτή, από την Καρχηδόνα. Γύρω στο 280 π.Χ., η Καρχηδόνα κατέλαβε τη Lipara (τώρα Lipari) στα Αιολικά Νησιά, ένα σημαντικό παρατηρητήριο στο στόμιο του στενού της Μεσσήνης. Το 270 π.Χ. η Ρώμη κατέκτησε ξανά το Ρέτζιο, απέναντι από τη Σικελία, και από εκείνη τη στιγμή έλεγχε το στενό της Μεσσήνης, μια από τις δύο κύριες οδούς επικοινωνίας μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής λεκάνης της Μεσογείου. Η Καρχηδόνα, η οποία επιχείρησε ανεπιτυχώς να αποτρέψει την ενοποίηση της ιταλικής χερσονήσου από τη Ρώμη, στη συνέχεια θέλησε τουλάχιστον να κλείσει την πρόσβαση της Ρώμης στη Σικελία, το κλειδί για την καρχηδονιακή αποικιακή ηγεμονία.

Μπορούμε να κάνουμε έναν παραλληλισμό με την ιστορική αλληλουχία που ξεκινά με την έλευση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 Ενώ η Ρωσία ανασυγκροτήθηκε και εδραίωσε το κράτος της, βρέθηκε να απειλείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Καρχηδόνα της σύγχρονης εποχής εντός των συνόρων της. πόλεμος της Τσετσενίας) και έξω από την πρόοδο του ΝΑΤΟ προς τη ζώνη επιρροής του, τη ζώνη ασφαλείας του. Για να εδραιωθεί ως περιφερειακή δύναμη, η Ρώμη αναγκάζεται να εγκαταλείψει την ιταλική χερσόνησο και να αντιμετωπίσει την Καρχηδόνα, όπως η Ρωσία άφησε τα σύνορά της για να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Και στις δύο περιπτώσεις ο πόλεμος ήταν αναπόφευκτος. Γιατί ένα από τα δύο πράγματα: είτε η χερσαία δύναμη παραμένει εντός των συνόρων της και επιτρέπει στη θαλάσσια δύναμη να έρθει και να της επιτεθεί στο έδαφός της, με κίνδυνο να βρεθεί στη γωνία ή ακόμα και να εξαφανιστεί, είτε σχεδιάζει να προστατεύσει στρατιωτικά μια ζώνη επιρροής ευρύτερη παρέχει διαρκή προστασία.

Τα συμφέροντα της Καρχηδόνας, πουβασίζονταν στον στρατιωτικό, πολιτικό και εμπορικό έλεγχο της Μεσογείου, ήταν ευθέως αντίθετα με τα ζωτικά συμφέροντα της Ρώμης, η οποία έπρεπε να εγγυηθεί μια ζώνη επιρροής και προστασίας.
Η Καρχηδόνα εμπόδιζε τη Ρώμη, όπως ακριβώς κάνουν οι Αμερικανοί στη Ρωσία. Οι Καρχηδόνιοι ήθελαν να κάνουν τη Σικελία γέφυρα προς την Ιταλία, όπως οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν την Ουκρανία ως προγεφύρωμα προς τη Ρωσία.

Η Ρωσία, όπως και η Ρώμη στο παρελθόν, βρίσκεται σε αμυντική λειτουργία, αλλά ανταποκρίνεται στην επίθεση ενός εχθρού, της Αμερικής, που είναι πέρα ​​από τό πεδίο εφαρμογής του στρατού της. Η Ρώμη κατέστρεψε την Καρχηδόνα για να μειώσει την απειλή σε τίποτα. Η Ρωσία μπορεί να καταστρέψει την Αμερική μόνο με το κόστος μιας καταστροφικής πυρηνικής ανταλλαγής για την ανθρωπότητα. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν τη Ρωσία κοντά στα σύνορά της χρησιμοποιώντας Ουκρανούς και Ευρωπαίους πράκτορες. Οι Αμερικανοί διεξάγουν διεθνή πόλεμο εναντίον της Ρωσίας χωρίς να χρειάζεται να εμπλακούν επίσημα. Η στρατιωτική ασυμμετρία σε βάρος της Ρωσίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Αλλά η ασυμμετρία σε αυτή τη σύγκρουση δεν είναι αποκλειστικά στρατιωτική. Η Ρωσία διεξάγει έναν παραδοσιακό, συμβατικό πόλεμο περιορισμένης φύσης. Θα πούμε μάλιστα ότι η ρωσική επίθεση περιορίζεται από την ίδια τη φύση της Ρωσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν έναν πόλεμο πέρα ​​από κάθε όριο, δηλαδή έναν πόλεμο του οποίου το πεδίο δράσης δεν είναι πλέον μόνο στρατιωτικό, αλλά και πολιτικό, οικονομικό, νομικό και κοινωνικό. Ο πόλεμος εκτός ορίων είναι ολοκληρωτικός πόλεμος. Και είναι ακριβώς αυτή η ολοκληρωτική επίθεση που αντιμετωπίζει η Ρωσία εδώ και πολλά χρόνια.

ακολουθεί
στη φωτογραφία ο Youssef Hindi

 https://www-nuovogiornalenazionale-com.translate.goog/index.php/italia/cultura/18405-blocchi-continentali-contro-egemonismo-oceanico-1.html?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp

Δεν υπάρχουν σχόλια: