Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να χρησιμοποιήσει τα παγωμένα κεφάλαια της Ρωσίας για να βοηθήσει την Ουκρανία στην ανοικοδόμησή της, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται. Όμως η Ου-κρανία θα γίνει κρανίου τόπος και το όλο σχέδιο δεν θα έχει νόημα να υλοποιηθεί…«ὅ ἐστι λεγόμενος κρανίου τόπος»
Το δεύτερο Τσέρνομπιλ θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο…
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες εργάζονται ήδη για το θέμα και έχουν ήδη δημιουργήσει μια ειδική ομάδα που εξετάζει τη δυνατότητα χρήσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.
«Δημιουργήσαμε μια ομάδα εργασίας με εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη και διεθνείς εμπειρογνώμονες, η οποία ονομάζεται «Συγκέντρωση δράσης κατάσχεσης και παγώματος»», είπε.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΕ, η εν λόγω ομάδα θα επιφορτιστεί με τη χαρτογράφηση «ό,τι υπάρχει εκεί έξω έχει παγώσει» και τις «νομικές προϋποθέσεις που πρέπει να δοθούν για να καταστεί δυνατή η κατάσχεση και η χρήση» των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μέσα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Ο αναπληρωτής γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλεξάντερ Βενεντίκτοφ, έκρινε τον Ιούνιο το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ως μια από τις «μεγαλύτερες κλοπές στην ιστορία».
Ο Ουκρανός Πρόεδρος έχει ζητήσει πολλές φορές από τους συμμάχους του να τον υποστηρίξουν περαιτέρω οικονομικά και στρατιωτικά σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, ακόμη και χρησιμοποιώντας παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων, Εκπαίδευσης και Έρευνας της Ελβετίας, Fabian Maienfisch, δήλωσε νωρίτερα τον μήνα ότι η Ελβετία αποδοκίμασε την πρόταση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky να μεταφέρει παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία.
Η πρόταση του Ζελένσκι να μπλοκάρει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε ελβετικές τράπεζες και να τα μεταφέρει στην Ουκρανία παραδόθηκε πριν από μερικές εβδομάδες.
Η Δύση και οι σύμμαχοί της επέβαλαν ολοκληρωμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο της Ουκρανίας, οι οποίες περιλάμβαναν το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Μόσχας και τη διακοπή των διεθνών πληρωμών από τις ρωσικές τράπεζες.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov εκτίμησε ότι περίπου τα μισά από τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας, αξίας πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια, είχαν παγώσει.
1 σχόλιο:
Πώς η κ. Λάιεν, που κατηγορείται για αδιαφανή συνεργασία με την εταιρία Pfizer, μπορεί ακόμα να παίρνη αποφάσεις για όλη την Ευρώπη; Αν δεν δούμε αυτό το ανοιχτό πρόβλημα, πώς μπορούμε να συζητάμε καν για Ενωμένη Ευρώπη - διχασμένη μάλιστα από το ανατολικό της ήμισυ, τη Ρωσία, με πρωτοβουλία των Η.Π.Α....
Δημοσίευση σχολίου