Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Αγία Συγκλητική, Τρεις φορές γεννιόμαστε κατά τη διάρκεια της ζωής μας

 

Αγία Συγκλητική.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Από τον βίο της αγίας Συγκλητικής

Η μακαρία Συγκλητική έλεγε ότι σε αυτή τη γη βρισκόμαστε σαν να είμαστε σε μια δεύτερη μητρική κοιλιά.

Όταν λοιπόν βρισκόμασταν στην κοιλιά της μητέρας μας, δεν είχαμε την ίδια ζωή που έχουμε τώρα, μετά τη γέννησή μας, ούτε απολαμβάναμε τις υλικές τροφές που τώρα απολαμβάνουμε, αλλά ούτε μπορούσαμε να ενεργούμε όπως τώρα. Διότι τότε βρισκόμασταν μακριά από το φως του ήλιου και από οποιοδήποτε άλλο φως και στερούμασταν των απολαύσεων που έχουμε τώρα.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ευρισκόμενοι στον παρόντα κόσμο, στερούμαστε αρκετά μεγάλα και θαυμαστά τα όποια υπάρχουν στη Βασιλεία των ουρανών.

Επειδή λοιπόν έχουμε λάβει αρκετήν εμπειρία της παρούσας ζωής, είναι πλέον καιρός να επιθυμήσουμε και αυτά τα όποια βρίσκονται στον ουρανό.

Τις επίγειες τροφές τις δοκιμάσαμε, ας ορεχθούμε τώρα και τις θείες· το γήινο φως το απολαύσαμε, ας ποθήσαμε τώρα τον ήλιον της δικαιοσύνης· ας επιθυμήσουμε να δούμε την άνω Ιερουσαλήμ ως πατρίδα μας και μητέρα.

Τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής μας ας τον ζήσουμε με την ελπίδα της ουράνιας βασιλείας, έτσι ώστε να απολαύσουμε των αιωνίων αγαθών.

Όπως ακριβώς τα βρέφη τα όποια βρίσκονται μέσα στη μήτρα της μητέρας τους ολοκληρώνονται με απλούστερη τροφή και ζωή και αφού τελειοποιηθούν προάγονται στην τελειότερη ζωή, έτσι ακριβώς και οι δίκαιοι αφού πρόκοψαν από τη διαγωγή τους στον κόσμο, μεταπηδούσι στην άνω πολιτεία, σύμφωνα με το γεγραμμένον, από δυνάμεις εις δύναμιν.

Αντίθετα οι αμαρτωλοί παραδίδονται από το σκοτάδι στο σκοτάδι, όπως ακριβώς τα έμβρυα τα όποια απέθαναν στην κοιλιά της μητέρας τους. Διότι και όταν βρίσκονταν στη γη, ζούσαν τη ζωή τους σαν να βρίσκονταν στο σκοτάδι, απορροφημένα στις γήινες μέριμνες. Και αφού αποβιώσουν οδηγούνται σε πιο σκοτεινούς και ταρταρώδεις τόπους.

Τρεις φορές λοιπόν γεννιόμαστε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Μια φορά από τη μητέρα μας· και από τη γη ερχόμαστε στη γη. Από τις άλλες δυο φορές μετατιθέμεθα από τη γη στον ουρανό.

Από αυτές τις δύο η μία είναι από τη Χάρη η οποία προέρχεται από το θείο Βάπτισμα, την οποία αληθώς ονομάζουμε παλιγγενεσίαν, και η άλλη επιτυγχάνεται από την μετάνοια και από τις αγαθές μας πράξεις, στην οποία τώρα και εμείς σταθήκαμε.

Από το περιοδικό Ορθόδοξη Μαρτυρία έκδοση Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως «Οι φίλοι του Αγίου Όρους», τεύχος 99, Χειμώνας 2013. Απόδοση στη δημοτική Στέλιος Σολέας, Θεολόγος

https://www.pemptousia.gr/2022/10/agia-sigklitiki-tris-fores-genniomaste-kata-ti-diarkia-tis-zois-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια: