Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Ας ξεκαθαρίσουμε την κρίση στην Εκκλησία

από τον Gederson Falcometa



«Η ουσία της σύγχρονης φιλοσοφίας είναι η τεχνολογία και η προοδευτική άρνηση της πραγματικότητας που θεωρείται αφόρητο όριο στην πρωτότυπη και ελεύθερη έκφραση του εαυτού μας. Ο κονστρουκτιβισμός είναι η ενιαία προοπτική της φιλοσοφικής νεωτερικότητας που οδηγεί αναγκαστικά στην άρνηση της φύσης και στην αντικατάστασή της με τό τεχνητό». Στέφανο Φοντάνα [1 ]

Ο Στέφανο Φοντάνα είναι ένας λαμπρός Καθολικός διανοούμενος. Διαβάζοντας αυτό το κείμενο του και δύο ακόμη [2 ], ήρθε στό νού μου η διαμάχη που εγείρει η La Nuova Bussola Quotidiana (LNBQ) εναντίον της Εταιρείας του Αγίου Πίου. (Nouvelle Theologie) [3 ]. Με αυτόν τον τρόπο, η επιθυμία να εξαφανιστεί ο παραδοσιακός καθολικισμός υιοθετώντας μια ιδεολογική θεολογία με τη μορφή επικαιροποίησης μιας ποιμαντικής διδασκαλίας προηγείται του ίδιου ιδεολογικού οικολογισμού που καταγγέλλει το άρθρο του Fontana.

Με αφορμή τη διαμάχη που δημιούργησε το LNBQ, ο Riccardo Cascioli έγραψε:
« Επειδή, αν υπάρχει πρόβλημα, φταίνε πάντα οι άλλοι: οι μοντερνιστές, οι συντηρητικοί, οι οπαδοί αυτού ή του άλλου Πάπα, το Συμβούλιο, η Λειτουργία Novus Ordo, και ούτω καθεξής.
Τελικά είναι ένα ιδεολογικό και πολιτικό όραμα της Εκκλησίας , που αντιμετωπίζεται σαν κόμμα ή κυβέρνηση, στο οποίο όλα εξαρτώνται από τη «γραμμή» που εντυπώνουν αυτοί που  ηγούνται. Η Εκκλησία όμως είναι κάτι άλλο, δεν εξαρτάται από τον Πάπα και τους επισκόπους, είναι ο Χριστός που την καθοδηγεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας μας έχει το καθήκον να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε η Εκκλησία να αντανακλά την Αλήθεια με τον πιο διαφανή τρόπο, αλλά κυρίως επιθυμώντας τη δική μας αγιότητα ».4 ].

Η παπική διαδοχή από τον Βενέδικτο XVI στον Φραγκίσκο ήταν παρόμοια από τού Τραμπ στον Μπάιντεν. Οι διαφορές μεταξύ των δύο ποντίφικας υποδηλώνουν μάλιστα την ύπαρξη κομμάτων εντός της Εκκλησίας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών κηρύγματος του πλουραλισμού, της λεγόμενης ενότητας στη διαφορετικότητα, που έγινε από όλους τους συνοδικούς Πάπες.
Αυτό πού ενώνει μέσα στην Εκκλησία, Νεοκατηχουμενικό Τρόπο , Κοινωνία και Απελευθέρωση , Χαρισματική Ανανέωση , Θεολογία Απελευθέρωσης , Αγγλικανούς , Κοινότητες Βάσης κ.λπ. , δεν είναι η ίδια πίστη, δεν είναι το ίδιο δόγμα, δεν είναι η ίδια λειτουργία.
Η ενότητα της Εκκλησίας στη συνοδική προοπτική είναι ίδια με αυτή μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας. Έτσι, ο Μπεργκόλιο, κάποτε εκλεγμένος Πάπας, δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εφαρμόσει όλες τις κατευθυντήριες γραμμές αυτής της θεολογίας (συμπεριλαμβανομένης της οικολογικής) στην Εκκλησία.
Η ενότητα στην ποικιλομορφία φαίνεται επίσης στο κολέγιο των καρδιναλίων και στην επισκοπή, που είναι γεμάτα από ελεύθερους στοχαστές. Τα καλύτερα παραδείγματα αυτού είναι καρδινάλιοι όπως ο Martini, ο Kasper, ο Lehmann, ο Ravasi, ο Lustiger... ή επίσκοποι όπως ο Hélder Câmara, ο Pedro Casaldáliga, ο Nunzio Galantino και πολλοί άλλοι. Είναι όπως είπε ο Κύριός μας: « Θα χτυπήσω τον βοσκό και τα πρόβατα του ποιμνίου θα σκορπιστούν » ( Ματθ. 26, 31).
Στην περίπτωση της παραδοσιοκρατίας οι διαφορές αφορούν την κρίση της Εκκλησίας και όχι το δόγμα. Διαφορές που σε αυτή την περίπτωση είναι απολύτως θεμιτές.
Μπορεί όμως να ειπωθεί το ίδιο για τις διαφορές που εκφράστηκαν, στο πλαίσιο μιας Συνόδου για την Οικογένεια, από δύο καρδινάλιους όπως ο Kasper και ο Burke, που έχουν αντικρουόμενες θέσεις σχετικά με το ζήτημα της Κοινωνίας για διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους; Η μαρτυρία που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση είναι ότι έχουν την ίδια ελευθερία, αλλά όχι την ίδια πίστη στον Κύριό μας!

Ο κύριος λόγος της διαίρεσης στον παραδοσιακό κόσμο, και στην ίδια την Εκκλησία γενικότερα, όπως φαίνεται σε όποιον δεν έχει χάσει την κοινή λογική του, είναι η αποστασία.
Ο Don Morselli έγραψε ένα άρθρο "Αν το SSPX είναι σωστό, οι πύλες της κόλασης έχουν επικρατήσει" [5 ].
Είναι το συζητούμενο ερώτημα αν ο Αντίχριστος θα καθίσει στη Ρώμη ή στην Ιερουσαλήμ. Αυτό δεν πρέπει καν να το λάβουν υπόψη οι Πατέρες της Εκκλησίας, γιατί θα σήμαινε ότι θα επικρατούσαν οι πύλες της κόλασης...
Ο Don Morselli φαίνεται να είναι ένας από εκείνους τους Καθολικούς για τους οποίους η μεγάλη αποστασία δεν θα έρθει ποτέ, γιατί αν έρθει, γνωρίζουμε ήδη την απάντηση.

Εν προκειμένω, οι χειρότερες διαιρέσεις δικαίως είναι εντός της ίδιας της Συνοδικής Εκκλησίας, διότι οι ανώτατοι ιεράρχες της φαίνονται να αρνούνται τις βασικές αλήθειες της πίστης.
Ο δον Αλφρέντο Μορσέλι κατηγόρησε επίσης τον παραδοσιακισμό ότι ασκεί την ελεύθερη εξέταση του Magisterium, μετατρέποντας τον Καθολικισμό στη «θρησκεία του βιβλίου» και λέγοντας ότι η συναίνεση στην Αποκάλυψη προτείνεται συνεχώς να πιστεύεται από το ζωντανό Magisterium, τον εγγύς κανόνα της πίστης και τον τελικό και οριστικό κριτή της ορθής ερμηνευτικής.
Ωστόσο, ήταν ακριβώς το Συμβούλιο που μετέτρεψε τον Καθολικισμό σε θρησκεία του βιβλίου, με τα εκτενή έγγραφά του που αποτελούν πολύ περισσότερα από ένα βιβλίο και με τα οποία δεν επέτρεψε να επιτευχθεί μια οριστική και σωστή ερμηνεία του ίδιου του Συμβουλίου.
Από εδώ καταλαβαίνουμε γιατί, εάν η οριστική ερμηνεία δίνεται 60 χρόνια μετά από ένα Συμβούλιο, αυτό δεν ήταν από μόνο του αλάνθαστο, δεδομένου ότι υπήρχε η ανάγκη να του δοθεί μια αλάνθαστη ερμηνεία.
Τώρα, δεδομένου ότι δεν έχουμε ακόμη οριστική ερμηνεία των συνοδικών κειμένων, ποιος θα ήταν ο επόμενος κανόνας πίστης σε σχέση με την ερμηνεία του Συμβουλίου, αν όχι ο ατομικός λόγος του καθενός; Που σημαίνει ότι το magisterium, μέσω της ερμηνευτικής της μεταρρύθμισης στη συνέχεια, προτείνει την ελεύθερη εξέταση των συνοδικών εγγράφων κατά κανόνα κοντά στην πίστη;
Το να βλέπουμε την παραδοσιακή αλάνθαστη διδασκαλία σε μια ποιμαντική διδασκαλία, όπως έκανε ο Don Morselli, είναι τουλάχιστον ανησυχητικό. Φαίνεται ότι ζει σε άλλο κόσμο!

Πράγματι, αυτό που προτάθηκε από το συλλογικό δικαστήριο είναι οι ιδεολογικές κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου:
θρησκευτική ελευθερία, οικουμενισμός/διαθρησκειακός διάλογος και επισκοπική συλλογικότητα (κυρίως η υλοποίηση της νέας αποστολής της ευθύνης για την ενότητα του ανθρώπινου γένους, ξεκινώντας από την Gaudium et spes και περνώντας από την Ασίζη μέχρι την πραγματοποίηση στο Abu Dabhi με τον Fratelli Tutti ). Βήμα-βήμα φτάνουμε στην εξαφάνιση του αντιμοντερνισμού, ώστε η νεοθωμιστική μεταρρύθμιση του Λέοντα ΙΓ' να δώσει τη θέση της στη σύγχρονη φιλοσοφία.
Ο Ιωάννης Παύλος Β' ανέδειξε αρκετούς υψηλούς εκπροσώπους της Νέας Θεολογίας σε καρδινάλιους, όπως ο Henri De Lubac, ο Urs Von Balthasar και ο Yves Congar, και άφησε έξω τους νεο-Θωμιστές όπως ο Monsignor Antonio Piolanti και ο πατέρας Cornelio Fabro. Οι θεολόγοι που καταδικάστηκαν τότε από τον Πίο ΧΙΙ στο Humani Generis συμμετείχαν ενεργά στο Συμβούλιο και μερικοί αργότερα έφτασαν στο Κολέγιο των Καρδιναλίων. Αυτό πραγματικά συνέβη, εκτός από το ιδεολογικό και πολιτικό όραμα της Εκκλησίας! Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ε
πίσης γιατί ο ρόλος του Πάπα είναι ακριβώς αυτός της διακυβέρνησης της Εκκλησίας. Η δήλωση του Riccardo Cascioli ότι η Εκκλησία δεν εξαρτάται από τον Πάπα και τους Επισκόπους, επειδή είναι ο Χριστός που την καθοδηγεί, είναι παράλογη.
Ο Χριστός ίδρυσε την Εκκλησία, τον Πάπα και τους Επισκόπους να κυβερνούν την Εκκλησία μέσω αυτών [6 ]. Το παπικό αξίωμα μέχρι πριν από τη Σύνοδο ήταν ουσιαστικά αυτό της διακυβέρνησης της Εκκλησίας, επειδή είναι η πόλη του Θεού στη γη, κηρύττει τη βασιλεία του. Υπάρχει βασίλειο χωρίς πολιτική; Η Βασιλεία του Θεού δεν έχει πολιτική; Για το λόγο αυτό, για τα προβλήματα που εγείρει φταίνε όσοι έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης και της εξουσίας εντός της Εκκλησίας και επομένως, στην πραγματικότητα, όπως είναι προφανές, δεν φταίμε εμείς.
Στην πραγματικότητα, στην ομιλία του, ο Cascioli απηχεί τα λόγια του Παύλου ΣΤ΄:
«Ίσως ο Κύριος με κάλεσε σε αυτήν την υπηρεσία, όχι επειδή έχω κάποια ικανότητα για αυτήν, ή επειδή κυβερνώ και σώζω την Εκκλησία από τις δυσκολίες της, αλλά έτσι ώστε Κάτι υποφέρω για την Εκκλησία, και είναι ξεκάθαρο ότι Αυτός, όχι άλλοι, την καθοδηγεί και τη σώζει» ( The Terror and the Ecstasy , 21 Ιουνίου 1972)».

Απλώς για να αναφέρω ένα παράδειγμα μεταξύ αυτών που αναφέρονται, αυτό των μοντερνιστών.
Ας αναλογιστούμε το ποντίφικάτο του Αγίου Πίου και τι θα έλεγε τότε ο Πάπας Σάρτο στον Κύριό μας Πάπα Σάρτο την ημέρα της κρίσης; Έσωσε την Εκκλησία από τον μοντερνισμό, επομένως είναι σαφές ότι ήταν αυτός και όχι ο Κύριός μας που ηγήθηκε της Εκκλησίας.
Αν η Εκκλησία δεν εξαρτάται από τον Πάπα και τους επισκόπους, γιατί τους ήθελε ο Κύριός μας; Είδαμε και ξέρουμε τι ο Άγιος Πίος έκανε. Τί έκανε αυτός ο Πάπας αν δεν εφάρμοσε το πνεύμα του συνοδηγού Καλού Σαμαρείτη, που δεν θέλει να πολεμήσει, να αγωνιστεί και να αναθεματίσει, αλλά απλώς καλωσορίζει και το θύμα και τον επιτιθέμενο; Οι λύσεις στα συνοδευτικά προβλήματα που θέτει το magisterium που τις παρήγαγε και τις εφάρμοσε είναι όλες τεχνητές. Από αυτή την άποψη, αξίζει να αναφέρουμε ξανά τον Cascioli: «Ο κοινός εχθρός είναι το όραμα [των SSPX και του Bergoglio] του Βενέδικτου XVI που είδε τον Vetus και τον Novus Ordo ως δύο μορφές της ίδιας ιεροτελεστίας και που είδε τη συνέχεια της Εκκλησίας. μεταξύ πριν και μετά το Συμβούλιο του Βατικανού II. Κάθε άλλο παρά εναλλακτικές». Αυτό δεν είναι όραμα, αλλά ακριβώς τεχνητή λύση.

Ποτέ στην ιστορία της Εκκλησίας δεν συνυπάρχει τελετουργία που έχει μεταρρυθμιστεί στη συνέχεια με τη μεταρρυθμισμένη εκδοχή της. Αυτό συμβαίνει μόνο εάν δεν υπάρχει πραγματική μεταρρύθμιση, όπως στην περίπτωση της μεταρρύθμισης του Παύλου VI: η ιεροτελεστία του Παύλου VI ήταν κατασκευασμένη. Τόσο που το «όραμα» του Βενέδικτου ΙΣΤ' δεν σταμάτησε στη συνύπαρξη των δύο τελετουργιών, αλλά θέλησε να κάνει μια σύνθεση μεταξύ των δύο τελετουργιών, τη λεγόμενη μεταρρύθμιση της μεταρρύθμισης. Αν καταλαβαίνω καλά, η μεταρρύθμιση της ιεροτελεστίας του Παύλου ΣΤ' στη βάση της ιεροτελεστίας του Αγίου Πίου Ε' θα συνίστατο σε αυτό; Κάτι εντελώς νέο και πρωτόγνωρο στην ιστορία της Εκκλησίας, το οποίο, για όσους το σκέφτονται ακόμη, θέτει υπό αμφισβήτηση τη λειτουργική μεταρρύθμιση του Παύλου ΣΤ'. Στην πραγματικότητα, αν η ιεροτελεστία του Παύλου ΣΤ' ήταν μια μεταρρύθμιση της ιεροτελεστίας του Αγίου Πίου Ε', δεν θα υπήρχε ανάγκη για μεταρρύθμιση της μεταρρύθμισης ξεκινώντας από την ιεροτελεστία που θέλει κανείς να μεταρρυθμίσει.[ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΗΖΙΟΥΛΑ]
Το να μιλάμε για τη συνέχεια της Εκκλησίας πριν και μετά τη Σύνοδο είναι μια χαριστική δήλωση, όπως έδειξε ο Μονσινιόρ Μπρουνέρο Γκεραρντίνι, ο οποίος μας προκάλεσε να δείξουμε μια τέτοια συνέχεια. Η ίδια ερμηνευτική της μεταρρύθμισης στη συνέχεια ήταν το αντικείμενο μιας μόνο παρέμβασης, αλλά δεν ήταν Εγκύκλιος, Σύνταγμα ή Ταύρος, ήταν απλώς μια ομιλία στη Ρωμαϊκή Κουρία. Ο ίδιος ο Πάπας Βενέδικτος XVI δεν εμβάθυνε σε αυτό που πρότεινε και δεν του έδωσε ούτε τον παραμικρό βαθμό εξουσίας. Δεν εξέφρασε μια οριστική κρίση απαιτώντας την τήρηση της ερμηνευτικής της μεταρρύθμισης σε συνέχεια και καταδικάζοντας την ερμηνευτική της ρήξης.
Ας το παραδεχτούμε: η ερμηνεία μιας Συνόδου σαν να μην υπήρχε τίποτα πριν από αυτήν είναι υπέρτατη αίρεση. Ωστόσο, καμία ερμηνευτική της ρήξης δεν καταδικάστηκε, αυτό αφέθηκε στην υποκειμενική κρίση του καθενός. Ωστόσο, είτε πρόκειται για τη διδασκαλία του είτε για τη διδασκαλία των προκατόχων του, δεν ζήτησε ποτέ τη δέουσα συγκατάθεση στα δόγματα της πίστης από αυτούς που μόνασε επισκόπους και δημιούργησε καρδινάλιους. Πώς, λοιπόν, το πρόβλημα της Συνόδου μπορεί να είναι μόνο η ερμηνευτική της ρήξης, αν στη μετασυνοδική περίοδο ένας τεράστιος αριθμός επισκόπων και καρδιναλίων αρνούνταν διάφορα δόγματα της Εκκλησίας; Στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχουμε ξεκάθαρα μια μαγική θέση που ουσιαστικά αποδεικνύει ότι τίποτα δεν υπήρχε πριν από το 1960; Η λεγόμενη «λύση» της ερμηνευτικής έχει αντικαταστήσει την κλασική ταξινόμηση της αίρεσης, της ορθοδοξίας και της ετεροδοξίας. Στην πράξη, αποποινικοποίηση της αίρεσης και της ετεροδοξίας.

Ποτέ στην ιστορία της Εκκλησίας δεν υπήρξε Σύνοδος που να χρειαζόταν τέτοια ερμηνευτικά, αλλά εάν το Βατικανό Β' το χρειάζεται, ποιος θα έπρεπε να πραγματοποιήσει αυτήν την ερμηνευτική;[Ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ;]
Θα έπρεπε να είναι το Magisterium, αλλά αν το ίδιο ζητήσει από όλη την Εκκλησία να το κάνει, δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεταφορά λειτουργιών από το Magisterium σε όλους; Και είμαστε όλοι ίδιοι; Αυτή η λύση είναι απλώς άλλο ένα τεχνούργημα, όπως η θέση του Συμβουλίου που έκλεψαν τα ΜΜΕ: η μια «λύση» πιο παράλογη από την άλλη!

Θα μπορούσε να γραφτεί ένα βιβλίο για να δείξει τα τεχνάσματα του συλλογικού μαγιστερίου, όπως ο ίδιος Ο «υποστηρικτής», η αναφορική του Adai και η Mari, η παραίτηση/συνταξιοδότηση του Βενέδικτου XVI, που ακόμα και σήμερα προκαλούν σύγχυση στην Εκκλησία. Η ίδια δήλωση του Δον Αλφρέντο Μορσέλι ότι «Εάν οι Λεφέβριοι έχουν δίκιο, οι πύλες της κόλασης έχουν επικρατήσει κατά της Εκκλησίας», είναι επίσης τεχνούργημα. Ο Κύριός μας υποσχέθηκε ότι οι πύλες της κόλασης δεν θα επικρατήσουν κατά της Εκκλησίας, αλλά δεν μας είπε επίσης ότι θα έρθει η μεγάλη αποστασία: όταν ο Υιός του Ανθρώπου επιστρέψει, θα βρει πίστη στη γη; Πολλοί Καθολικοί, κατά τη διάρκεια της μεγάλης αποστασίας, θα πουν το ίδιο πράγμα για τον Δον Μορσέλι.

Τέλος, δεν έχει να κάνει με το να αισθάνεσαι δίκαιος ή να απαλλάσσεσαι από τη μεταστροφή σου.
Έχει να κάνει με το να μην χάσεις τη συνέργεια, να μην αρνηθείς την πραγματικότητα, τα γεγονότα. Δεν υπάρχει τρόπος να είμαστε δίκαιοι ή να προσηλυτίσουμε αρνούμενοι την πραγματικότητα και αποδεχόμενοι τις μεταμορφώσεις που μας προτείνονται.
Στην παραβολή του Φαρισαίου και του τελώνη, οι φοροεισπράκτορες είναι οι παραδοσιακοί μας. Η παραβολή περιέχει μια ηθική διδασκαλία, αλλά βασίζεται ακριβώς στη συναίνεση της πραγματικότητας που αρνήθηκε ο Φαρισαίος και αποδέχτηκε ο τελώνης.
Ο Φαρισαίος, αρνούμενος την πραγματικότητα και εμμένοντας σε αυτό που δημιουργεί ο νους του, είναι ο πατέρας της σύγχρονης φιλοσοφίας. Δεν είναι αυτή η περίπτωσή μας, δεν είμαστε εμείς που δεχόμαστε τεχνάσματα ενάντια στην πραγματικότητα. Η βάση της θέσης μας είναι να εμμείνουμε στην πραγματικότητα, να διατηρήσουμε τη νοημοσύνη ζωντανή και να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στον μοντερνισμό, που αιφνιδίασε την Εκκλησία με τη Β' Σύνοδο του Βατικανού και δεν προωθεί την κρίση, αλλά τη μεγάλη αποστασία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

1 - Μας θέλουν να εξαφανιστούμε. Ο νέος ιδεολογικός οικολογισμός , Stefano Fontana, https://vanthuanobservatory.com/2024/02/01/ci-vogliono-estinti-il-nuovo-ecologismo-ideologico/

2 - Αποκάλυψη και ερμηνευτική στο Ratzinger, που εξηγείται από τον Gagliardi , Stefano Fontana - https://lanuovabq.it/it/rivelazione-ed-ermeneutica-in-ratzinger-splicate-da-gagliardi
Παράδοση, το αληθινό νόημα να ξαναγίνουμε δικό μας , Stefano Fontana - https://lanuovabq.it/it/tradizione-il-vero-significa-da-rifare-nostro
Όσοι διαβάσουν τα δύο άρθρα θα μπορέσουν να δουν ότι η έννοια της Παράδοσης του Ratzinger είναι η σύγχρονη έννοια του Nouvelle Θεολογία, όχι η κλασική.
3 - Πού πηγαίνει η νέα θεολογία; Return to modernism , P. Réginald Garrigou Lagrange, OP - Editorial and “Commentary notes” by Paolo Pasqualucci - https://chiesaepostconcilio.blogspot.com/2015/10/reginald-garrigou-lagrange-dove-va-la.html
Στο στο ιστολόγιο Chiesa and PostConcilio μπορείτε να διαβάσετε εξαιρετικά άρθρα σχετικά με το θέμα, όπως:
ο Πίος XII στους πατέρες της Εταιρείας του Ιησού εκλογείς στην 29η γενική εκκλησία - https://chiesaepostconcilio.blogspot.com/2014/01/pio- xii-ai-padri -della-compagnia-di.html
- όπου μπορείτε να διαβάσετε:
«Πολλά έχουν ειπωθεί, αλλά όχι αρκετά με βάσιμους λόγους, για τη «nouvelle théologie», η οποία, κινούμενη μαζί με όλα τα πράγματα σε αέναη κίνηση, θα είναι πάντα στο δρόμο και δεν θα φτάσει ποτέ. Αν φαινόταν απαραίτητο να αποδεχθούμε μια τέτοια άποψη, τι θα γινόταν με τα καθολικά δόγματα, τα οποία δεν πρέπει ποτέ να αλλάξουν; Τι θα γινόταν με την ενότητα και τη σταθερότητα της πίστης;».
Συγχώνευση των πηγών της Αποκάλυψης με την απορρόφηση της Παράδοσης στην Ιερή Γραφή , Μαρία Γκουαρίνι - https://chiesaepostconcilio.blogspot.com/2012/04/associazione-delle-fonti-della-rivelazione.html

Και εδώ στον ιστότοπο του Unavox:

Άσκηση ερμηνείας της παράδοσης: από τον Ιωάννη Παύλο Β' έως τον Μπερνάρ Φελάι , Τζιοβάνι Σερβόδιο - http://www.unavox.it/ArtDiversi/DIV256_Esegesi_della_Tradizione.html .
4 - Η κρίση της Εκκλησίας απαιτεί σαφήνεια, Riccardo Cascioli
https://lanuovabq.it/it/la-crisi-della-chiesa-esige-chiarezza
5 - Εάν το FSSPX είναι σωστό, οι πύλες της κόλασης έχουν επικρατήσει , D. Alfredo Morselli
https://lanuovabq.it/it/se-ha-ragione-la-fsspx-le-porte-degli-inferi-have-prevalso

6 - Γι' αυτό ο Θεός τοποθέτησε κάποιους στην Εκκλησία πρώτα ως απόστολους, δεύτερον ως προφήτες, τρίτον ως δασκάλους. μετά έρχονται τα θαύματα, μετά τα δώρα της θεραπείας, τα δώρα της βοήθειας, της διακυβέρνησης, των γλωσσών. 1 Κορ . 12,28

 Facciamo chiarezza sulla crisi nella Chiesa - Articolo di Gederson Falcometa (www-unavox-it.translate.goog)

Δεν υπάρχουν σχόλια: