Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Μαζί με τον Heidegger στη Silicon Valley

 ΕΠΟΧΗ, ΧΡΟΝΟΣ, ΚΑΙΡΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΣΥΜΒΑΝ, ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΧΑΙΝΤΕΓΚΕΡ - Karl Löwith


Μαζί με τον Heidegger στη Silicon Valley

Οι Sam Ginn και Hans Ulrich Gumbrecht σε μια συνέντευξη με τον Armen Avanessian, 6. Ιανουαρίου 2022

Η συνέντευξη δόθηκε στο Philosophie Magazin (PM)  

Ο Sam Ginn είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους ιδρυτές start-up στη Silicon Valle. Την αποφασιστική ιδέα την πήρε διαβάζοντας Martin Heidegger, τον οποίο γνώρισε στα σεμινάρια του Hans Ulrich Gumbrecht. Μια συνομιλία μεταξύ δασκάλου και μαθητή για τη γέννηση του νέου από την φιλοσοφία.

PM: Κύριε Ginn, κύριε Gumbrecht, πως πρέπει να κατανοηθεί το γεγονός, ότι ένας πληροφοριακός και ένας φιλόσοφος γνωρίζονται και διατηρούν μια τόσο έντονη ανταλλαγή σκέψεων;

Gumbrecht: Οι σπουδές στα αμερικάνικα πανεπιστήμια είναι στην αρχή πολύ ευρείες, και σπουδάζοντας γνωρίζετε περιοχές γνώσης και θέματα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Η εξειδικεύεσθε στον τρίτο ή στον τέταρτο χρόνο σπουδών. Εγώ ήμουν τυχαία ο tutor του Sam Ginn και στην ομάδα ανήκαν άλλοι εφτά φοιτητές. Η πρώτη μας κιόλας συνάντηση ήταν αξιοσημείωτη, καθώς μου είχε γίνει ξεκάθαρο: ο Sam είναι κάποιος που τον ενδιαφέρει η ένταση.

Πως το διαπιστώσατε αυτό;

Gumbrecht: Όταν ανακοίνωσα στην ομάδα, ότι προτίθεμαι να τους πάω για φαγητό, ο Sam ρώτησε: «Σε τι είδους εστιατόριο θα πάμε;». Και εγώ απάντησα: «Σε κάποιο στην California Avenue». Εκεί υπάρχουν πολλά καλά εστιατόρια. Ο Sam όμως συνέχισε: «Εγώ πραγματικά ενδιαφέρομαι για το φαγητό. Γιατί δεν μπορεί ένα τόσο πλούσιο πανεπιστήμιο, όπως το Stanford, με μια περιουσία 30 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, να μας κεράσει φαγητό σε ένα εστιατόριο τριών αστέρων;» Εκεί κατάλαβα ότι το φαγητό τον ενδιέφερε ως αντικείμενο αισθητικής εμπειρίας, και αυτό ήταν ασυνήθιστο για ένα μελλοντικό πληροφοριακό.

Sam Ginn: Ο Sepp Gumbrecht έγινε δάσκαλος μου σε πολλά πράγματα. Η προσοχή επικεντρωνόταν πάντα στην ένταση της εμπειρίας, ή με τα δικά του λόγια-στη δημιουργία μιας παρουσίας. Ακόμα και στην σκέψη. Το θέμα είναι να γεύεται κανείς κάθε στιγμή, να μάθει από αυτήν όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από απλή παιδεία. Δεν χρειάζεται να μάθεις δεδομένα, αλλά πρέπει να μάθεις να εκτιμάς τα πράγματα και να τα βιώνεις-είτε είναι ποτά είτε φαγητά, είτε λογοτεχνία, φιλοσοφία ή ο προγραμματισμός. Στην πρώτη μας συνομιλία σκοπός μου δεν ήταν να βάλω το Stanford να πληρώσει ένα όσο το δυνατόν πιο ακριβό φαγητό, αλλά ήθελα το Stanford να δημιουργεί όσο το δυνατόν πιο έντονες εμπειρίες.

ΡΜ: Ο πιο σημαντικός φιλόσοφος για σας είναι ο Martin Heidegger, πράγμα αναπάντεχο. Τί βρίσκετε ενδιαφέρον στον Heidegger, ένα στοχαστή που θεωρείται εχθρικός προς την τεχνολογία; Πως μπορεί ένας τέτοιος φιλόσοφος να σας κάνει καλύτερο προγραμματιστή;

Ginn: Από τον Heidegger έμαθα, πως ο τρόπος, με τον οποίο η γλώσσα γίνεται αντικείμενο σκέψης στην τεχνητή νοημοσύνη, πρέπει μεταμορφωθεί. Η ειδικότητα μου είναι η λεγόμενη Natural Language Processing, NLP. Ο κλάδος αυτός της τεχνητής νοημοσύνης καταπιάνεται με το πώς μέσω της γλώσσας τα πράγματα κατανοούνται, αναδεικνύονται και κοινοποιούνται. Η βασική παραδοχή σε αυτό το πεδίο ήταν, πως κάθε λέξη σε κάθε γλώσσα-αγγλικά, γερμανικά, αραβικά-μπορεί να αναπαρασταθεί με ένα ειδικό αριθμητικό διάνυσμα. Το πρώτο πράγμα που κάνει η τεχνητή νοημοσύνη, για να διαβάσει μια παράγραφο που γράψατε, και να διακρίνει αν εννοεί κάτι θετικά ή αρνητικά είναι το εξής: μετατρέπει κάθε λέξη σε ένα αριθμητικό διάνυσμα και κάνει προσθέσεις, πολλαπλασιασμούς, αφαιρέσεις. Με τον τρόπο αυτό ψάχνει το νόημα και προσπαθεί να καταλάβει αν πρόκειται για μια θετική ή αρνητική δήλωση.

Και πως σας βοήθησε ο Heidegger στο σημείο αυτό;

Ginn:
Ο Heidegger μιλά περί σημασίας με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο. Μιλά για το πως είναι να καταλαβαίνεις κάτι. Οι λέξεις και τα πράγματα έχουν για τον Heidegger μια δυνητική πολλαπλότητα σημασιών: λαμβάνουν ένα συγκεκριμένο νόημα, μόνο όταν συνδέονται με ένα συγκεκριμένο σκοπό, μια πρόθεση, μια πράξη. Αυτή είναι η σημασία του «Zuhanden-Sein», (να είναι δίπλα στο χέρι), και νομίζω πως βρίσκεται σε αντίθεση προς τα θεμέλια των NLP-αλγορίθμων: πως δηλαδή κάθε λέξη μπορεί να είχε μια ειδική αριθμητική αναπαράσταση. Λέξεις όπως «σφυρί» ή «πόμολο» αντιπροσωπεύονται πάντα από τους ίδιους αριθμούς, ανεξαρτήτως της συνάφειας, ανεξαρτήτως της αισθητηριακής χρήσης ας πούμε του πόμολου. Ο Heidegger όμως στρέφεται εναντίον μιας τέτοιας μηχανιστικής, μη αισθητηριακής κατανόησης, και εγώ προσπάθησα να αναπτύξω άλλους αλγορίθμους, στους οποίους τα αριθμητικά διανύσματα για την αναπαράσταση των λέξεων δεν είναι στατικά, αλλά μεταβάλλονται. Και πράγματι, από το 2017 σημειώθηκε μια νέα θεμελίωση του NLP. Εφαρμόζουμε τους λεγόμενους transformers, που επιτρέπουν στα διανύσματα να μεταβάλλονται κατά την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον τους. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης λειτουργεί πολύ καλύτερα από τους προηγούμενους αλγόριθμους.

Gumbrecht: Είναι πράγματι εκπληκτικό πόσοι φοιτητές από την επιστήμη των υπολογιστών έρχονται, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι, στα εβδομαδιαία μαθήματα φιλοσοφίας. Το κάνουν αυτό για να γίνουν διανοητικά ευέλικτοι και για να επεκτείνουν τη συνείδηση τους. Στον Heidegger βρίσκουμε για παράδειγμα αυτή την πρόταση: «Η γλώσσα είναι ο οίκος του Είναι». Αυτό που θέλει να πει, είναι πως το Είναι μπορεί να κρυφτεί μέσα στη γλώσσα, σαν μέσα σε ένα σπίτι. Πως η γλώσσα δεν είναι πάντα ένας απλός, ευθύς δρόμος προς το Είναι. Πράγμα που επίσης σημαίνει, πως μπορεί να είναι τρομακτικά παραγωγικό να αφιερωθεί κανείς σε μια διάθεση, μια έμπνευση, μια επιφάνεια (Epiphanie), αντί να μελετά επιμελώς κάποιες θεωρίες. Το θέμα είναι, να μην εμπιστεύεται κανείς μόνο την βασισμένη στις έννοιες σκέψη, αλλά και την ένταση της στιγμής.

                        

Ginn: Η τεχνητή νοημοσύνη θέλει να δημιουργήσει μια συνείδηση, η οποία μπορεί να κατανοεί τα πράγματα. Και εκεί βρίσκεται για μένα ο πυρήνας όλων των ερωτημάτων, με τα οποία καταπιάνεται ο Heidegger: τι σημαίνει πραγματικά για ένα άνθρωπο ή για οποιοδήποτε ον, να κινείται μέσα σε αυτό τον κόσμο και κάτι να θέλει ή να επιθυμεί, να κάνει ή να βιώνει; Ο Heidegger επιμένει να συνδέει τον δικό του τρόπο του φιλοσοφείν με την «κοινή, μέση πραγματικότητα», όπως γράφει στην αρχή του «Είναι και Χρόνος». Το ίδιο κάνουμε στην πληροφορική, ιδιαιτέρως στην τεχνητή νοημοσύνη.

Το θέμα είναι λοιπόν, αν σας καταλαβαίνω σωστά, να σκεφτούμε την τεχνητή νοημοσύνη σωματικά;

Ginn: Ναι, και ακριβώς ως προς αυτό το σημείο ο Heidegger έκρινε την υπόθεση του Descartes «σκέφτομαι, άρα υπάρχω», ως εντελώς εσφαλμένη. Αντί αυτού, προσπάθησε να θεμελιώσει μια νέα φαινομενολογία, βασιζόμενος στο Dasein, που περιλαμβάνει την σωματική διάσταση της ύπαρξης. Ο κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης νομίζω πήρε τον ακριβώς αντίθετο δρόμο: πήρε κυριολεκτικά τον Descartes και είπε: εντάξει, η καθαρή συνείδηση είναι η βάση για την τεχνητή νοημοσύνη, και πάνω σε αυτή θα κτίσουμε. Ακριβώς γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικός ο Heidegger. Η κριτική του κατευθύνεται στον πυρήνα της σημερινής τεχνητής νοημοσύνης. Κάθε μονάδα σημασίας, είτε είναι λέξη είτε εικόνα, έχει σε αυτόν τον ευκλείδειο χώρο της ψηφιακής σφαίρας την σταθερή της θέση. Με τον τρόπο αυτό φτιάχτηκαν πολύ επιτυχείς αλγόριθμοι-μόνο που δεν ήταν αυτό που ονομάζουμε τεχνητή γενική-νοημοσύνη, με την σημασία μιας τεχνητής νοημοσύνης, που είναι όμοια με την ανθρώπινη. Ο Heidegger μας επισημαίνει αυτό το πρόβλημα.

Ας έρθουμε στο περιβάλλον, μέσα στο οποίο αναδύθηκαν οι ιδέες σας. Πως πρέπει να φανταστώ τη ζωή στη Silicon Valley; Ισχύει το κλισέ, πως εκεί ζουν πάρα πολλοί έξυπνοι άνθρωποι, που εργάζονται πάρα πολύ;

Ginn: Το ιδιαίτερο με τη Silicon Valley, είναι ότι οι άνθρωποι εκεί εστιάζονται σε παγκόσμια προβλήματα, τα οποία μπορούν να λυθούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Για να βρουν αυτές τις λύσεις χρειάζονται χρηματοδότες. Όταν στην Silicon Valley πάτε σε ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο, ακούτε πάντα συζητήσεις για νέες ιδέες, και πως κάποιος θέλει να χρηματοδοτήσει το project του. Το αποφασιστικό κίνητρο για μια χρηματοδότηση δεν είναι το αν είστε ειδικός στον ένα ή τον άλλο τομέα. Αυτό που μετράει είναι η ιδέα.

Gumbrecht:
Ναι, υπάρχει ένας ιδιαίτερος ενθουσιασμός στη Silicon Valley για τρελές ιδέες. Με μια τρελή ιδέα είναι πιο εύκολο να βρείτε 25 εκατομμύρια, παρά με μια πιθανή (προς πραγματοποίηση) ιδέα.

Ginn: Πάτε σε μια τράπεζα και καταθέτετε το επιχειρηματικό σας μοντέλο, εξηγώντας γιατί η ιδέα σας δεν εμπεριέχει κάποιο ρίσκο. Έτσι πείθετε την τράπεζα. Αν πάτε σε κάποιο επενδυτή της Silicon Valley, με ένα τέτοιο από όλες τις μεριές εξασφαλισμένο σχέδιο, θα σας πετάξουν έξω. Θέλουν ένα υψηλού ρίσκου σχέδιο, το οποίο όμως άν πετύχει, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Και όταν πάρετε το ρίσκο και το σχέδιο αποτύχει, δεν λένε: «Είστε αποτυχημένος», αλλά, «Τι μάθατε από αυτή την ιστορία; Ποια είναι η επόμενη σας ιδέα;»

Gumbrecht: Η Silicon Valley είναι μια φούσκα. Είναι ο μοναδικός τόπος στον κόσμο, όπου ένα στέρεο επιχειρηματικό σχέδιο είναι αρνητικό για ένα project.
[Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ] Και εκεί φυσικά υπάρχουν πραγματικά όρια για το κάθε τι-μπορεί όμως να είναι πηγή έμπνευσης, έστω για λίγο καιρό, το να μην είναι κανείς υποχρεωμένος να λαμβάνει υπόψιν την πραγματοποιησιμότητα ενός σχεδίου. Μπορεί όμως να ζούμε ακριβώς το τέλος της Silicon Valley.

Δηλαδή;

Gumbrecht: Δυο εφευρέσεις διαμόρφωσαν τη Silicon Valley, η μηχανή αναζήτησης της Google και η τεχνολογία της Apple. Είναι πιθανό να φτάσαμε σε ένα σημείο, που θα έχουμε μεν κάθε τόσο ένα νέο iPhone, ακόμα πιο μικρό, ακόμα πιο μεγάλο, με καλύτερη κάμερα-αλλά όπως φαίνεται, εδώ και χρόνια δεν έγινε κάτι το ρηξικέλευθο. Αυτό μπορεί να σημαίνει το τέλος της Silicon Valley. Ίσως να έφτασε στο αποκορύφωμα της ήδη το 2010.

Ginn: Αυτό που χαρακτηρίζει την Silicon Valley είναι η ιδέα της ριζικής αλλαγής. Βασίζεται σε μικρά Startups που συνταράζουν τις μεγάλες βιομηχανίες. Η Apple κατατρόπωσε την Microsoft και IBM, τα κινητά ξεπερνούν τα computer, η Google έκανε περιττές τις παλαιότερες μηχανές αναζήτησης. ..Η Silicon Valley δεν είναι ένα ερευνητικό κέντρο, που επεκτείνει βαθμιαία τις γνώσεις του. Το θέμα είναι να βελτιώνονται τα πράγματα και νά αντικαθίστανται τα ήδη υπάρχοντα. Είναι ενδιαφέρον, πως η Silicon Valley αμφισβητεί διαρκώς τον εαυτό της μέσω διαφόρων τεχνολογιών. Και παραλίγο η ιδέα της Silicon Valley να την καταστήσει περιττή, καθώς δεν είναι πια αναγκαίο να βρίσκεστε εκεί, για να συζητάτε περί τεχνολογίας. Χάριν στις ηλεκτρονικές τεχνολογίες δεν έχει σημασία αν είμαστε στον ίδιο φυσικό χώρο. Δεν το θεωρώ βέβαιο ότι η Silicon Valley θα παραμείνει εκεί που είναι. Η κουλτούρα της ίσως θα μείνει, αλλά δεν έχει ανάγκη το γεωγραφικό κέντρο.

Gumbrecht: Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον παράδοξο, το οποίο ευχαρίστως τονίζουμε: Η συγκεντρωμένη σε ένα τόπο τεχνολογία της Silicon Valley ξεπέρασε την αναγκαιότητα να βρίσκεται σε ένα χώρο.

Ginn: Σίγουρο είναι ότι η Silicon Valley έχει τις φάσεις της. Ξεκίνησε με hardware πυριτίου (silicon), που της έδωσε το όνομα, και κατόπιν μετέβη σε Internet startups, όπως Google και Amazon. Ακολούθησαν τα startup κινητής τηλεφωνίας. Στην επόμενη σειρά, από το 2015, σκοπός ήταν η χρήση για την αναμόρφωση των κανονικών επιχειρηματικών διαδικασιών, ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα τους. Έγιναν μεγάλες οι startups, για παράδειγμα, που ανέπτυξαν τεχνικές, με τη βοήθεια των οποίων τα πλοία μπορούν γυρίζουν πιο γρήγορα τον κόσμο. Και η δική μου startup ανήκει σε αυτή τη γενιά. Δεν ανακαλύπτουμε κάτι τρομερά νέο στην περιοχή του hardware, αλλά κάνουμε τα πράγματα πιο αποδοτικά.

Πως ακριβώς;

Ginn: Το πρόβλημα με το οποίο καταπιάνομαι, είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας. Η American Medical Association κατέθεσε το 2016 μια μελέτη, που καταδεικνύει πως ένας γιατρός, για κάθε μια ώρα που περνά με ασθενή, κάθεται δυο επιπλέον ώρες στον υπολογιστή, για να κάνει και νά διατυπώσει τη διάγνωση. Διερωτηθήκαμε αν αυτό είναι αναγκαίο. Δεν μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αναλάβει; Προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα αυτό, κατ’ αρχάς στην κτηνιατρική, που είναι για αρχή πιο εύκολο. Το πρόβλημα είναι το ίδιο: Πως μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολη τη δουλειά των κτηνιάτρων, να τους βοηθήσουμε να διαμοιράσουν πιο αποτελεσματικά τον χρόνο τους.

Θεωρείτε ως επιτυχία ενός Start-up, το ότι σε κάποια στιγμή θα πουληθεί;

Ginn: Κανένα startup δεν θέλει απλώς και μόνο να μεγαλώνει. Έτσι και για μας ήρθε η κατάλληλη στιγμή να πουλήσουμε. Προσπαθεί κανείς να λύσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, και θέλει να έχει επιτυχία σ’ αυτό. Στην Silicon Valley δεν ιδρύει κανείς μια επιχείρηση χάριν της επιχείρησης. Στις οικογενειακές επιχειρήσεις, ο σκοπός είναι πολύ συχνά να ανθεί η δουλειά, και να αναλάβουν την επιχείρηση τα παιδιά. Η επιχείρηση είναι ο σκοπός. Οι startup επιχειρήσεις δημιουργούνται, για να λυθεί κάποιο πρόβλημα.

Παλιά ήταν οι δημιουργικοί άνθρωποι της Silicon Valley σταθεροί υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς. Κυριαρχούσε η πεποίθηση, πως οι καλύτερες ιδέες και προϊόντα θα επικρατήσουν από μόνα τους. Σήμερα όμως φαίνεται πως πολλοί από σας είναι σκεπτικοί ως προς αυτό, και ζητούν την ρυθμιστική λειτουργία του κράτους. Είναι η Silicon Valley πιο ετερογενής απ’ ότι πιστεύουμε;

Ginn:Ο σκεπτικισμός αυτός είναι πραγματικός. Είμαστε βέβαια όπως και πρώτα πεπεισμένοι, πως η τεχνολογία μπορεί να έχει σημαντικό θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή. Είμαστε σκεπτικοί όμως λόγω των μεγάλων εταιριών, που έχουν γίνει μονοπωλιακές. Όταν ήρθα στο Stanford (2015, σε ηλικία 18 ετών), θεωρούσαμε πως το μεγαλύτερο πράγμα ήταν να εργαστούμε για τη Google, Facebook ή κάποια άλλη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας. Όταν αποφοίτησα (2019;), τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Μια τέτοια δουλειά θεωρούνταν οπισθοδρόμηση. Σαν να πουλούσες την ψυχή σου, αντί να κάνεις κάτι ενδιαφέρον. Οι άνθρωποι προτιμούν να ιδρύσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, που δουλεύουν διαφορετικά, και προς τον σκοπό αυτό εφαρμόζουν την τεχνολογία. Δεν εμπιστευόμαστε πια τις μεγάλες εταιρείες, αλλά όπως και πριν, έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην τεχνολογία.

Gumbrecht: Στην ΕΕ, οι πλούσιοι έχουν την τάση να βρίσκονται στη δεξιά, πολιτικά μιλώντας. Αναμένεται από αυτούς να είναι υπέρ χαμηλών φόρων και ενάντια στην κρατική ρύθμιση. Η Silicon Valley όμως υποστηρίζει στην μεγάλη πλειοψηφία το Δημοκρατικό Κόμμα, και μάλιστα την αριστερή του πτέρυγα, που ιδεολογικά δεν είναι πολύ μακριά από την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Ο μόνος πρώην δισεκατομμυριούχος της Silicon Valley, που υποστηρίζει ανοικτά τους Ρεπουμπλικανούς είναι ο Peter Thiel. Ως απόλυτη εξαίρεση. Στη Silicon Valley ανέτειλε μια Σοσιαλδημοκρατία. Η ευρωπαϊκή πολιτική θεωρείται το νέο πρότυπο.

Μιλήσαμε στην αρχή περί έντασης και παρουσίας. Τι γίνεται όμως, αν η Silicon Valley είναι στην πραγματικότητα περιττή ως τόπος, καθώς οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν και ψηφιακά.

Ginn: Πράγματι, μια έννοια σαν τη Silicon Valley δεν έχει πια καμιά σχέση με τη γεωγραφία. Είναι ένας ψηφιακός τόπος. Δεν παίζει κανένα ρόλο το που βρίσκεσαι. Μπορώ να βρίσκομαι στο Austin, Texas, και να συνομιλώ με ανθρώπους στο San Francisco ή στο Βερολίνο.

Gumbrecht: Ναι, αλλά δε θα μπορούσες να λάβεις μέρος σε ένα σεμινάριο φιλοσοφίας στο Stanford. Μήπως αυτό που μόλις είπες αντιτίθεται στην επιθυμία σου για ένταση, και σε αυτό που ο Heidegger εννοεί ως Dasein;

Ginn: Ναι, η ένταση της στιγμής μειώνεται με τον τρόπο αυτό. Ταυτόχρονα όμως δημοκρατικοποιείται η συμμετοχή. Μπορώ να είμαι στο Stanford και μέσω Zoom να συνομιλώ με την εξυπνότερη φιλόσοφο στην Ινδία. Όλα μπορεί να είναι λιγότερο έντονα, αλλά οι δυνατότητες ανταλλαγής είναι τρομακτικά πιο διευρυμένες. Σήμερα μπορούν άνθρωποι στην Εσθονία να κατασκευάζουν την καλύτερη τεχνολογία, ενώ παλιά χρειάζονταν πρώτα μια βίζα, για να έρθουν στο San Francisco και να προσελκύσουν την προσοχή ενός επενδυτή κεφαλαίων ρίσκου. Ένας φτωχός άνθρωπος στην Ινδία χρειάζεται ένα laptop, και μπορεί να κάνει αυτό που κάνω εγώ, χωρίς να χρειάζεται να πατήσει στην Αμερική. Και αν παρακολουθείτε σήμερα το χρήμα, θα δείτε πως οι επενδύσεις είναι περισσότερο διεθνείς-ιδιαιτέρως σε startups στην Ινδία, Ινδονησία ή Ανατολική Ευρώπη. Νομίζω πως η Silicon Valley μετακομίζει στην ψηφιακή σφαίρα, την οποία η ίδια δημιούργησε.

Ο Sam Ginn
σπούδασε στο Stanford και είναι ιδρυτής και CEO του Vetspire, ενός λογισμικού που για την κτηνιατρική, που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. (σήμερα, 2024 είναι 27 ετών).

Ο Hans Ulrich Gumbrecht είναι ομότιμος καθηγητής συγκριτικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Stanford

Αμέθυστος

Η ΕΛΛΑΔΑ, ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΟΣ ΜΑΣ, ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ DASEINΟΒΙΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΣΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΛΥΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: