Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Μνήμη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη!

 


Άλέξανδρος Παπαδιαμάντης +3/1/1911

«Καὶ ὁ μπαρμπα-Γιαννιὸς ἄσπρισεν ὅλος, κ᾽ ἐκοιμήθη ὑπὸ τὴν χιόνα, διὰ νὰ μὴ παρασταθῇ γυμνὸς καὶ τετραχηλισμένος, αὐτὸς καὶ ἡ ζωή του καὶ αἱ πράξεις του, ἐνώπιον τοῦ Κριτοῦ, τοῦ Παλαιοῦ Ἡμερῶν, τοῦ Τρισαγίου»

«Ὁ Ἔρωτας στὰ χιόνια»
Άλέξανδρος Παπαδιαμάντης 4/3/1851, Σκιάθος - 3/1/1911, Σκιάθος

Κατὰ τὴν ἡμέρα τῆς κηδείας του Άλέξανδρου Παπαδιαμάντη χιόνιζε, καὶ τὸ φέρετρο, ποὺ μεταφερόταν ξεσκέπαστο ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν στὰ Μνημούρια, στρώθηκε μὲ χιόνι, σὰν σάβανο. Τὴ συνθήκη αὐτὴ εἶχε περιγράψει ὁ ἴδιος στὸ διήγημα «Ὁ Ἔρωτας στὰ χιόνια», ὅπου ὁ μπαρμπα–Γιαννιός, ὁ ἥρωας τοῦ διηγήματος, πεθαίνει σαβανομένος ἀπὸ τὸ χιόνι!

Δημήτρης Μαυρόπουλος - Ἐκδόσεις ΔΟΜΟΣ  - Εκδόσεις Εν Πλω


Έρωτας στα Χιόνια. Διαβάζει η ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ.

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου λογοτέχνη, παρουσιάζει το επεισόδιο: Παρασκήνιο - Έρωτας στα ΧιόνιαΣτο συγκεκριμένο επεισόδιο, παραγωγής 1988, σε σκηνοθεσία του Λάκη Παπαστάθη, οι συγγραφείς Αλέξανδρος Κοτζιάς, Γιώργος Χειμωνάς και Μένης Κουμανταρέας παρουσιάζουν το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “Έρωτας στα χιόνια”. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου οι τρεις λογοτέχνες διαβάζουν αποσπάσματα του διηγήματος και εξηγούν την οπτική τους σχετικά με το έργο του Παπαδιαμάντη, τη χρήση της γλώσσας, τα μοτίβα που εντοπίζουν και τους χαρακτήρες. Ο Γιώργος Χειμωνάς κατατάσσει τον Παπαδιαμάντη μαζί με τον Διονύσιο Σολωμό και τον Μακρυγιάννη ως τους σπουδαιότερους πεζογράφους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, εξηγεί τον ορισμό και τη σημασία της μεγάλης λογοτεχνίας και σχολιάζει τη θρησκευτικότητα του Παπαδιαμάντη στο έργο του ως ώθηση των χαρακτήρων προς τη θέωση. Ο Μένης Κουμανταρέας επισημαίνει την ποιητική διάσταση του διηγήματος και τη χρήση της γλώσσας και των λέξεων από τον Παπαδιαμάντη για να σηματοδοτήσει ένα πλήθος νοημάτων. Ο Αλέξανδρος Κοτζιάς υπογραμμίζει τη λιτότητα και την απλότητα του διηγήματος ως συστατικά μιας αφηγηματικής μαεστρίας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι μικρές εμβόλιμες ιστορίες γεννούν μεγάλες αφηγήσεις μέσα στα έργα του του Παπαδιαμάντη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: