Η οικονομική κρίση είναι πράγματι πολύ μεγάλη – στην κορύφωσή της θα είναι με βεβαιότητα η μεγαλύτερη εδώ και πολλές δεκαετίες. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση. Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης είναι εξαιρετικά σοβαρή. Πρόκειται για μια κρίση που θα έπρεπε να ξεπεραστεί μέσω διπλωματικών διαπραγματεύσεων και αποκατάστασης των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε αυτό. Ίσως, μάλιστα, οι ΗΠΑ να ανατίναξαν τον αγωγό Nord Stream για να αποτρέψουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πραγματικά δεν ξέρουμε σε αυτό το σημείο ποιος ανατίναξε τον αγωγό, αλλά η υπόθεση ότι το έκαναν οι ΗΠΑ είναι πιο εύλογη από την υπόθεση ότι η Ρωσία ανατίναξε τον ίδιο της τον αγωγό.
Επικαιρότητα
Απειλούμαστε πολύ σοβαρά από την οικονομική, ενεργειακή και σύντομα επισιτιστική κρίση – όταν παράλληλα ευρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου, ενώ εμείς οι Έλληνες επί πλέον ενός τοπικού με την Τουρκία. Ως εκ τούτου, το μέλλον φαίνεται πως θα είναι πολύ σκοτεινό – ειδικά εξαιτίας εκείνων των δυνάμεων που παίζουν την ειρήνη και τον πλανήτη στα ζάρια.
Ειδικά όσον αφορά το θέμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο οποίο δεν μπορεί κανείς εύκολα να αναφερθεί αντικειμενικά, αφού υπάρχει μεγάλος φανατισμός «ένθεν κακείθεν», λόγω κυρίως της χειραγώγησης της κοινής γνώμης που βελτιστοποιήθηκε με την πανδημία, έχει ενδιαφέρον η παρακάτω τοποθέτηση του γνωστού Αμερικανού οικονομολόγου J. Sachs – γνωστού ως δόκτορα του σοκ (ανάλυση):
Ξένη Δημοσίευση
Ερώτηση: Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, πρόσφατα δηλώσατε ότι πρόκειται για την κορύφωση της τριακονταετούς μεγέθυνσης του αμερικανικού νεοσυντηρητισμού. Επίσης πως οι ΗΠΑ είπαν ψέματα για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς την ανατολή και η Ρωσία αντέδρασε. Λέτε όχι για να δικαιολογήσετε τον Πούτιν αλλά για να γίνει κατανοητή η κατά τη γνώμη σας γενεσιουργός αιτία. Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι, η επέκταση του ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος, έτσι ώστε η Δύση να διατηρήσει τα κεκτημένα της και να εξασφαλίσει την περαιτέρω ευημερία της;
Απάντηση: Προς αποφυγή παρεξηγήσεων όλα αυτά δεν δικαιολογούν με κάποιο τρόπο τον Πούτιν – είναι όμως χρήσιμο να κατανοήσουμε γιατί ξεκίνησε ο πόλεμος. Την εποχή του Γκορμπατσόφ (ανάλυση), η Δύση υποσχέθηκε στη Σοβιετική Ένωση ότι το ΝΑΤΟ δεν επρόκειτο να επεκταθεί ανατολικά. Οι ΗΠΑ όμως πίεσαν το ΝΑΤΟ προς αυτή την κατεύθυνση – και όχι μόνο. Οι ΗΠΑ εξαπάτησαν τόσο τη Σοβιετική όσο και τη Ρωσική ηγεσία.
Οι ΗΠΑ δεν θα αποδέχονταν ποτέ μία στρατιωτική συμμαχία του Μεξικό και Κίνας στα αμερικανικά σύνορα. Όμως περιμένουν από τη Ρωσία να αποδεχθεί μία στρατιωτική συμμαχία υπό αμερικανική ηγεσία στην Ουκρανία ή στη Γεωργία, δηλαδή στα ρωσικά σύνορα. Αυτό δεν είναι απλά υποκριτικό εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά και πολύ επικίνδυνο. Ωθούν τον πλανήτη προς μία πυρηνική αντιπαράθεση. Όταν η Κούβα και η Σοβιετική Ένωση συμμάχησαν, οι ΗΠΑ εισέβαλαν στην Κούβα και ο πλανήτης έφτασε στο χείλος του πυρηνικού ολέθρου. Όλα αυτά δεν είναι αρχαία ιστορία. Η Κρίση των πυραύλων της Κούβας συνέβη τέτοιες μέρες πριν από 60 χρόνια, τον Οκτώβριο του 1962.
Ερώτηση: Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Μόσχα απευθύνθηκε σε εσάς ως ειδικό, ζητώντας την καθοδήγηση σας, έτσι ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση της χώρας στον καπιταλισμό. Τι πήγε στραβά; Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας οι καθοριστικοί παράγοντες που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή της κατάσταση;
Απάντηση: Εν ολίγοις πρότεινα το εξής: Η Δύση να προσφέρει επείγουσα οικονομική υποστήριξη στη Σοβιετική Ένωση και στη Ρωσία να υποστηρίξει μια ειρηνική οικονομική και πολιτική αλλαγή. Όλα αυτά ώστε να είναι εφικτή μία υγιής σχέση ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.
Η ιδέα απορρίφθηκε συλλήβδην από τον Λευκό Οίκο. Η αποτυχία των ΗΠΑ να παρέχουν επειγόντως την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη, οδήγησε σε μία πολύ βαθιά οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας – ή μάλλον πολύ πιο βαθιά απ’ όσο θα έπρεπε να είναι. Η οικονομική κρίση με τη σειρά της οδήγησε σε μεγάλες κακουχίες τον λαό και φυσικά στην παγίωση αισθημάτων αποστροφής για τη Δύση γενικά και για τις ΗΠΑ ειδικά.
Ερώτηση: Πώς πρέπει να αντιδράσουν ΕΕ και ΗΠΑ στη ρωσική προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας; Θα διακινδυνεύατε μια πρόβλεψη για το πώς και πότε θα λήξει ο πόλεμος;
Απάντηση: Είναι αναγκαίες επειγόντως οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν για να μειωθεί ο κίνδυνος τους πυρηνικού πολέμου. Οι δύο πλευρές φωνάζουν η μία στην άλλη χρησιμοποιώντας διαγγέλματα και ομιλίες, αντί να συναντηθούν ώστε να μειωθεί η πολύ σοβαρή ένταση. Πρόκειται για τρομερό λάθος. Δεν θα διαφυλάξουμε τον κόσμο μέσα από τσιτάτα για τα ΜΜΕ. Χρειαζόμαστε σοβαρές διαπραγματεύσεις γιατί τα ζητήματα είναι σοβαρά, όπως για παράδειγμα αυτό της μεγέθυνσης του ΝΑΤΟ.
Η Ευρώπη επίσης θα έπρεπε επειγόντως να πιέσει για να γίνουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Μέσα από αυτή την υπόθεση διακυβεύονται υπερβολικά πολλά πράγματα για την Ευρώπη -περισσότερα απ’ όλους, για να αφήσει τις ΗΠΑ να κάνουν κουμάντο, και μάλιστα απερίσκεπτα, για λογαριασμό της.
Θέλω να τονίσω ότι η κατάσταση είναι όντως επικίνδυνη. Πολλή από τη ρητορική του Κιέβου αποσκοπεί τώρα στον εξευτελισμό της Ρωσίας. Είναι μία πολύ επικίνδυνη και απερίσκεπτη προσέγγιση εκ μέρους της Ουκρανίας. Οι φίλοι και οι υποστηρικτές της Ουκρανίας θα έπρεπε να αποθαρρύνουν τη χρήση ριψοκίνδυνης ρητορικής από τους ηγέτες της χώρας. Όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να σταματήσουν να μιλάνε για καθολική επικράτηση – ένα αποτέλεσμα που είναι όχι απλά ανέφικτο αλλά και αδιανόητο σε ένα κόσμο με χιλιάδες πυρηνικά όπλα.
Ερώτηση: Πρέπει δηλαδή όντως να φοβόμαστε το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου;
Απάντηση: Ναι, φυσικά. Είναι όμως αυτό που κάνει ο Πούτιν πυρηνικός εκβιασμός; Όχι, δεν είναι. Είναι πυρηνικός ρεαλισμός, δηλαδή η συνειδητοποίηση ότι και οι δύο πλευρές έχουν κλιμακώσει τη σύγκρουση. Και οι δύο πλευρές πρέπει να την αποκλιμακώσουν. Ο κόσμος κινδυνεύει να αυτοκαταστραφεί όταν πλημμυρίζει από ένα διαρκώς κλιμακούμενο μίσος.
Ερώτηση: Πόσο δύσκολο θα καταστήσει τον επερχόμενο χειμώνα για τους Ευρωπαίους πολίτες η οικονομική και ενεργειακή κρίση;
Απάντηση: Η οικονομική κρίση είναι πράγματι πολύ μεγάλη, στην κορύφωσή της θα είναι με βεβαιότητα η μεγαλύτερη εδώ και πολλές δεκαετίες. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση. Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης είναι εξαιρετικά σοβαρή. Πρόκειται για μια κρίση που θα έπρεπε να ξεπεραστεί μέσω διπλωματικών διαπραγματεύσεων και αποκατάστασης των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε αυτό. Ίσως, μάλιστα, οι ΗΠΑ να ανατίναξαν τον αγωγό Nord Stream για να αποτρέψουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ανάλυση) Πραγματικά δεν ξέρουμε σε αυτό το σημείο ποιος ανατίναξε τον αγωγό, αλλά η υπόθεση ότι το έκαναν οι ΗΠΑ είναι πιο εύλογη από την υπόθεση ότι η Ρωσία ανατίναξε τον ίδιο της τον αγωγό.
(πηγή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου