Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

Πηγή : Αντιαιρετικό Εγκόλπιο

Του Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Δορμπαράκη

Είναι ευκαιρία, με το αφιέρωμα τούτο, να τονίσουμε για μια ακόμη φορά την αγιότητα του μαρτυρικού ιεράρχη, γιατί αποδεικνυόμενη αυτή ιδίως από τις τελευταίες στιγμές της ζωής του γίνεται φάρος και οδοδείκτης για όλους μας, κληρικούς και λαϊκούς. Είναι όντως συγκλονιστικές οι περιγραφές του τέλους του κι είναι σα να διαβάζουμε και πάλι από το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων τις τελευταίες στιγμές του πρωτομάρτυρα και αρχιδιακόνου Στεφάνου. Τις περιγραφές αυτές κάνει όχι ένας απλός άνθρωπος, του οποίου ίσως μπορούμε να αμφισβητήσουμε την ακρίβεια των λόγων του, ούτε κι ένας ραψωδός που μεγεθύνει τα γεγονότα στην εξιστόρησή τους, αλλά ένας επιστήμονας, αυτόπτης συγκλονιστικού γεγονότος, ο ακαδημαϊκός καθηγητής Γεώργιος Μυλωνάς, και μάλιστα σε ομιλία του επίσημη, στις 14 Δεκεμβρίου 1982, στην Ακαδημία Αθηνών. Παραθέτουμε αυτούσια τα τελευταία λόγια της ομιλίαςαυτής:

«Θα μου επιτρέψετε να τελειώσω την ομιλία μου με μία προσωπική μαρτυρία, που για πρώτη φορά εξομολογούμαι.» Κατά τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου 1922 μία ομάδα φοιτητών του International College της Σμύρνης και εγώ βρεθήκαμε φυλακισμένοι σε απαίσιο υπόγειο, σ' ένα από τα μπουντρούμια του Διοικητηρίου της Σμύρνης. Σ' αυτό ήταν ασφυκτικά στριμωγμένοι Έλληνες Χριστιανοί αιχμάλωτοι, μάλλον άνθρωποι προωρισμένοι για θάνατο. Τις βραδυνές ώρες φύλακες μ' επικεφαλής Τουρκοκρήτα παρελάμβανον θύματα που ετυφεκίζοντο. Στις 5 το απόγευμα της τελευταίας ημέρας του θλιβερού Σεπτεμβρίου, ο Τουρκοκρής εκείνος με διέταξε να τον ακολουθήσω στην αυλή.

«Είσαι δάσκαλος;» με ρωτά. «Αυτήν την τιμή είχα» του απαντώ. «Και οι άλλοι που ήσαν μαζί σου είναι φοιτητές;» - «Ναί», του λέγω. «Γρήγορα μάζεψέ τους και φέρε τους εδώ». - «Ελάτε μαζί μου έξω», λέγω στους συντρόφους μου. «Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα μας. Εμπρός με θάρρος».

Ποια ήταν η έκπληξή μας όταν ακούσαμε τον Τούρκο-Κρητικό να λέει: «Δεν θα σάς σκοτώσω, θα σάς σώσω. Απόψε θα θανατωθούν όλοι όσοι είναι στο μπουντρούμι, γιατί έφεραν και άλλους που δεν έχουμε χώρο να τους στοιβάξουμε. Θα σάς σώσω σήμερα, γιατί ελπίζω αυτό να με βοηθήσει να λησμονήσω μία τρομερή σκηνή που αντίκρυσαν τα μάτια μου, σκηνή στην οποία έλαβα μέρος».

Και συνέχισε «Παρακολούθησα το χάλασμα του Δεσπότη σας. Ήμουν μ' εκείνους που τον τύφλωσαν, που του ‘βγάζαν τα μάτια και αιμόφυρτο, τον έσυραν από τα γένεια και τα μαλλιά στα σοκάκια του Τουρκομαχαλά, τον ξυλοκοπούσαν, τον έβριζαν και τον πετσόκοβαν. Βαθειά εντύπωση μου έκανε και αξέχαστος παραμένει η στάση του. Στα μαρτύρια που τον υπέβαλαν δεν απήντα με φωνές, με παρακλήσεις, με κατάρες.

»Το πρόσωπό του το κατάχλωμο, το σκεπασμένο με το αίμα των ματιών του, το πρόσωπό του είχε εστραμμένο προς τον Ουρανό και διαρκώς κάτι ψιθύριζε που δεν ηκούετο πέρα από την περιοχή του. Ξέρεις εσύ, δάσκαλε, τι έλεγε;» - «Ναί ξέρω» του απήντησα. «Έλεγε: Πάτερ Άγιε, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι». - «Δεν σε καταλαβαίνω, δάσκαλε, μά δεν πειράζει. Από καιρού σε καιρό, όταν μπορούσε, ύψωνε κάπως το δεξί του χέρι και ευλογούσε τους διώκτες του. Κάποιος πατριώτης μου αναγνωρίζει την χειρονομία της ευλογίας, μανιάζει, μανιάζει και με το τρομερό μαχαίρι του κόβει και τα δυο χέρια του Δεσπότη. Εκείνος σωριάστηκε στη ματωμένη γη με στεναγμό που φαινόταν ότι ήταν μάλλον στεναγμός ανακουφίσεως παρά πόνου. Τόσο τον λυπήθηκα τότε που με δυο σφαίρες στο κεφάλι τον αποτελείωσα. Αυτή είναι η ιστορία μου. Τώρα που σάς την είπα ελπίζω πως θα ησυχάσω. Γι' αυτό σάς χάρισα τη ζωή». «Και που τον έθαψαν;» ρώτησα με αγωνία. «Κανείς δεν ξέρει που έρριξαν το κομματιασμένο του κορμί»».

Αυτή είναι η μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα, που φανερώνει, όπως είπαμε, το μέγεθος της αγιότητας του μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, αφού στην πίστη μας την ορθόδοξη εκείνο που αποτελεί αποδεικτικό μεγάλης αγιότητας είναι η αγάπη που απλώνεται και προς τον εχθρό. Και τίποτε να μην ξέραμε για τον άγιο Χρυσόστομο, και μύρια όσα να του έχουν καταλογιστεί, το τέλος του είναι εκείνο που φανερώνει την εσωτερική, της καρδιάς του, ποιότητα. Κι ο άγιος Χρυσόστομος σαν τον Χριστό, σαν τον άγιο Στέφανο, σαν τους αποστόλους και όλους τους άγιους μάρτυρες ευλογεί τους διώκτες του και προσεύχεται γι' αυτούς. Μόνον όποιος διακατέχεται πλούσια από αυτό το πνεύμα του Χριστού ξέρουμε ότι ανήκει σ' Εκείνον και προεκτείνει την αγιότητα Εκείνου. «Τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων;»

--------------
Σχόλιο : Και σε αυτή την περίπτωση είμαστε θύματα μιας πρωτόγονης ταυτότητος. «Έλεγε: Πάτερ Άγιε, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι». Ο εν λόγω μάρτυρας είχε ταυτιστεί με τον Κύριο, ήταν ο Κύριος. Αυτή η ταύτιση είναι κοινή, μασονική πεποίθηση, όπως επίσης και διδασκαλία της νέας εποχής. Στη γλώσσα μας την ταυτότητα αυτή την διδάσκει π.χ. ο Ράμφος και εμμέσως ο Γιανναράς και Ζηζιούλας με την διδασκαλία τους περι προσώπου και περί επισκόπου. "ΕΓΩ ΧΡΙΣΤΟΣ".
Τα περί ομοιότητος με το μαρτύριο του Στεφάνου του Πρωτοπρεσβύτερου είναι απλές φαντασιώσεις ενός προχειρολόγου. Αποδεικτικό μεγάλης αγιότητος; Το παίζει αυθεντία ο άνθρωπος. Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια για να ξέρουμε ήδη με βεβαιότητα ότι δέν έχουμε κανένα σημείο Αγιότητος. Η αντοχή στον πόνο ήταν η μέγιστη αρετή των ινδιάνων της Αμερικής.
Δυστυχώς ο Κληρικαλισμός μας πήρε τα λίγα μυαλά που είχαμε και γέμισε την Εκκλησία κλίκες.
Σε λίγο κάθε επίσκοπος και Ιερεύς καθώς θα αναβαθμισθούν απο το αλάθητο του Πάπα θα αλλάξουν την προσευχή τους απο Αββά ο Πατήρ σε Εγώ Χριστός.

Ο Θεός βοηθός.

Αμέθυστος

 

6 σχόλια:

ad.Makrina είπε...

τι σημαινει κληρικαρισμος;

amethystos είπε...

Ο κληρικαλισμός θά μπορούσαμε νά πούμε έχει πολλούς ορισμούς σήμερα στήν Ελλάδα.
Άς πούμε λοιπόν κατ`αρχάς ότι είναι η προσκόληση καί η υποδούλωση στό ράσσο.
Η λανθασμένη εκκλησιολογία, σύμφωνα μέ τόν Άγιο Νικόλαο Καβάσιλα, κατά τήν οποία ο ιερεύς δίνει τόν αγιασμό στά Μυστήρια καί στά Δώρα της Ευχαριστίας.
Η μυστική πίστη, ότι με τήν χειροτονία δίνεται η χάρις.
Η ταύτιση εξομολόγου καί πνευματικού.
Ένα σώμα επαγγελματιών χριστιανών.
Η μυστική πίστη ότι ο αγιασμός τής Θείας Ευχαριστίας ταυτίζεται μέ τή σωτηρία.
Η υποκατάσταση καί εξαφάνιση τού ησυχασμού. Τής πνευματικής μας παραδόσεως.
Η εκκλησία τής Κυριακής.
Η εξουσία, μέσω τής εξομολογήσεως, τής Θείας Ευχαριστίας.
Η ερώτηση : τί σημαίνει κληρικαλισμός;

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Άλλοι νεωτερισμοί υπάρχουν,Αμέθυστε;Έχεις εντοπίση;Μήπως,όμως,έχουμε εγκλωβισθή 'στην ακρίβεια των δογματικών διατυπώσεων και απωλέση την ουσία των χριστιανικών πραγμάτων μας,που είναι η Ζωή του Κυρίου;Τελικώς,τι πράττουμε;Εκριζώνουμε και απαρνούμαστε τη φιλοσοφία του κόσμου τούτου και κενή απάτη και προσηλώνουμε ολόκληρη την προσοχή μας 'στους θείους λόγους;Δεν έχω πολυκαταλάβη και διακρίνη εδώ,τι γίνεται..
Θα 'μπορούσες να δώσης μερικές σύντομες διευκρινίσεις,εδώ,'σε ό,τι αφορά τη σχέση και σύνδεση φιλοσοφίας-εγκύκλιας παιδείας και θεολογίας;

amethystos είπε...

Γειά σου αρχαίε. Είναι πολύ σημαντική η μόρφωση, η παιδεία, η εκπαίδευση τού νού μέ τή φιλοσοφία, διότι μέ τήν βοήθειά τους μπορούμε νά συνεννοηθούμε μεταξύ μας.
Θυμήσου τί γίνεται μέ τούς αγράμματους πού κάθε τόσο έρχονται στά σχόλια.
Δές τί γίνεται στήν αποτείχιση.
Η θεολογία είναι καρπός προσευχής όπως φαίνεται στά κείμενα τών Αγίων.
Διάφοροι ρήτορες πού κυκλοφορούν υποδυόμενοι τούς θεολόγους καλλιεργούν τή δόξα τους.

Ανώνυμος είπε...

Οι Απόστολοι αγράμματοι δεν ήταν;

amethystos είπε...

Μήν είσαι τόσο σίγουρος. Κατ'αρχάς οι περισσότεροι ήταν μαθητές του Προδρόμου. Δηλαδή ακολουθούσαν την προφητική παράδοση και όχι την Φαρισαική, δηλ, τον κλήρο που ακολουθούμε εμείς. Πολλοί ήταν Έλληνες. Απλώς οι Απόστολοι δέν ήταν μορφωμένοι όπως είναι ο Γιανναράς, ο Ράμφος, οι οποίοι χωρίς να διαθέτουν λογική εκλογικεύουν τα πάντα.