Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Η ατζέντα του “Girl Power” στις νεαρές ηλικίες


Του Michael Sebastian (Return of  the Kings) / ΚΟ

Η προπαγάνδα του "Girl Power" είναι πανταχού παρούσα. Κάθε φορά που βλέπετε μια διαφήμιση, πηγαίνετε να δείτε μια ταινία ή απολαμβάνετε την αγαπημένη σας κωμική σειρά στην τηλεόραση, σίγουρα θα εκτεθείτε σε κάποια μορφή μηνύματος Girl Power. Οι «ειδικοί» μας λένε ότι είναι ένας αβλαβής τρόπος για να ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση των κοριτσιών. Στην πραγματικότητα, έχουμε μίακατήχηση στα παιδιά μας με ένα φεμινιστικό μήνυμα που υπονομεύει την κουλτούρα του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου.

 Τι είναι το girl power;

Η σειρά Alien ήταν πρωτοποριακή, καθώς είχε μια γυναίκα ηρωίδα. Όλα τα αρσενικά της σειράς ήταν αδύναμα ή κακά.

Το girl power είναι το φεμινιστικό μήνυμα ότι το οτιδήποτε που μπορούν να κάνουν τα αγόρια, τα κορίτσια μπορούν να τo κάνουν καλύτερα. Το σκεπτικό είναι ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται μεταξύ των τάξεων των CEOs, των στρατιωτών και των επιστημόνων επειδή "καταπιέζονται από την πατριαρχία" καθώς μεγαλώνουν. Οι φεμινίστριες θεωρούν ότι εάν μπορούσε απλώς ο κόσμος να δει τα κορίτσια ότι είναι ισχυρά, η πατριαρχία θα εξαφανιζόταν.

Βέβαια, η ιδέα ότι οι γυναίκες καταπιέζονται λόγω πατριαρχίας είναι καθαρή ανοησία. Η πατριαρχία έχει υποστεί επίθεση από τηΓαλλική Επανάσταση. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, τα περισσότερα απομεινάρια της πραγματικής πατριαρχίας είχαν εξαφανιστεί. Οι πατέρες του σήμερα δεν είναι «πατριάρχες», αλλάαδύναμες, χαλαρές εκδοχές του πραγματικού όρου.

Έτσι εάν η πατριαρχία δεν είναι αυτό που κάνει τις γυναίκες να είναι «υπό», τότε τι είναι; Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα. Οι γυναίκες είναι εγγενώς διαφορετικές από τους άνδρες. Ενώ οι άνδρες είναι στην φύση τους να είναι πάροχοι, οι γυναίκες είναι στην φύση τους να είναι τροφοί. Ο λόγος που δεν υπάρχουν περισσότεροι γυναίκες διευθύνοντες σύμβουλοι είναι επειδή οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι διατεθειμένες να θυσιάσουν το καλό των οικογενειών τους προς όφελος κάποιου παγκοσμιοποιημένου εταιρικού οίκου ή για κάποιο χρυσό paycheck. Αντί να το γελοιοποιούν αυτό, οι φεμινίστριες θα έπρεπε να χαίρονται το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι ελεύθερες να κάνουν ό, τι πραγματικά έχει σημασία για αυτές.

Ο προγραμματισμός ξεκινά νωρίς 

Η παιδική εκπομπή "Princess Knight"  (Η Πριγκίπισσα Ιππότης) που παρουσιάζει το καλωδιακό κανάλι Nick Jr., δείχνει μια πριγκίπισσα που είναι επίσης ιππότης με  λαμπερή πανοπλία. Δεν υπάρχει ανάγκη για κάποιον άντρα ήρωα, το κορίτσι μπορεί να σώσει τον εαυτό του.

Ο προγραμματισμός του Girl power αρχίζει νωρίς. Καμιά φορά ο τετράχρονος γιος παρακολουθεί το κανάλι Nick Jr., ένα κανάλι που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 2-5 ετών. Όλες οι εκπομπές έχουν κάποιο girl power περιεχόμενο. Μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές του Nick Jr. είναι το "Paw Patrol", που δείχνει κουτάβια που πηγαίνουν σε αποστολές διάσωσης για να βοηθήσουν τους ανθρώπους. Το αγαπημένο κουτάβι του γιου μου είναι ο Μάρσαλ, ένα δαλματικό κουτάβι που οδηγεί ένα πυροσβεστικό όχημα. Όπως και τα άλλα κουτάβια αγοριών, ο Μάρσαλ καταλήγει να κάνει πολλά λάθη. Είναι αδέξιος και πέφτει συχνά. Από την άλλη πλευρά, τα θηλυκά κουτάβια δεν κάνουν ποτέ κανένα λάθος.

Το Nick Jr. έχει εκπομπές που απευθύνονται ειδικά σε κορίτσια. Το"Shimmer and Shine" αφορά ένα μικρό κορίτσι και τις δύο φίλες του που είναι τζίνια. Οι αρσενικοί χαρακτήρες παίζουν πολύ μικρό ρόλο στην εκπομπή, εάν εμφανιστούν ποτέ.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν εκπομπές που στοχεύουν ειδικά στα αγόρια που να μην εστιάζουν υπερβολικά στα κορίτσια. Το "Blaze and the Monster Machines" είναι μια εκπομπή που διδάσκει μαθηματικά και φυσική. Ο κύριος χαρακτήρας είναι ένα αγόρι, αλλά έχει ένα κορίτσι  για κολλητή του που συμβαίνει να είναι μηχανικός που μπορεί να διορθώσει οτιδήποτε. Πόσες γυναίκες μηχανικούς αυτοκινήτων γνωρίζετε; Στη δημοφιλή σειρά"Peppa Pig", τα παιδιά διδάσκονται ότι οι πατέρες είναι ευγενικοί αλλά γκαντέμηδες. Ο "Daddy Pig" κάνει κάτι σχεδόν σε κάθε επεισόδιο που τον κάνει να φαίνεται ηλίθιος. Το κυρίαρχο μήνυμα αυτών των παιδικών κινούμενων σχεδίων είναι ότι τα κορίτσια μπορούν να είναι οτιδήποτε και ότι κάνουν φοβερά πράγματα. Τα αγόρια μπορεί να είναι καλά, αλλά θα κάνουν λάθη, σε αντίθεση με τα κορίτσια που δεν κάνουν. Και όταν μεγαλώσουν τα αγόρια, μπορούν να ελπίζουν ότι θα γίνουν βαρετοί πατέρες.

Η προπαγάνδα του girl power αυξάνει όταν τα παιδιά πάνεσχολείο. Τα σχολεία έχουν προγράμματα που έχουν στόχο να αποκτήσουν περισσότερα κορίτσια στις επιστήμες STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά). Η αμερικανική οργάνωση ποδοσφαίρου έχει ένα ειδικό πρόγραμμα που ονομάζεται "SheBelieves" που έχει σκοπό να "εμπνεύσει νεαρά κορίτσια και γυναίκες και να τις ενθαρρύνει να επιτύχουν τους στόχους και τα όνειρά τους, αθλητικά ή άλλα".
Μήπως πρέπει να αναφέρω ότι δεν υπάρχει παρόμοιο πρόγραμμα για την ενθάρρυνση νεαρών αγοριών; Το Girl power ωθείται μέσα από περιοδικά κόμικ που προσπαθούν με μανία να μετατρέψουν κάθε αρσενικό σούπερ ήρωα σε γυναίκα. Τέλος, το girl power ωθείται από το Χόλιγουντ από ταινίες όπως το Star Wars: Rogue One. Δεν μπορούσαν να αφήσουν ήσυχο ούτε το Hobbit του Tolkien. Ο σκηνοθέτης Πίτερ Τζάκσον αισθάνθηκε υποχρεωμένος να προσθέσει ένα girl power elf στην ταινία που δεν υπήρχε στο βιβλίο.
Και τα μηνύματα περί girl power δεν σταματούν όταν τα κορίτσια ενηλικιωθούν. Οι διαφημίσεις που απευθύνονται στις γυναίκες έχουν συχνά ένα βασικό μήνυμα ότι οι γυναίκες είναι «σκληρές».

Έχει γίνει κλισέ να βλέπουμε σε μια διαφήμιση μια νεαρή γυναίκα να ρίχνει μια γροθιά ή μια κλωτσιά για να δείξει πως είναι "ανεξάρτητη". Αλλά το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του girl power ήρθε κατά την τελευταία σεζόν του Game of Thrones. Οι συγγραφείς του, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η Χίλαρι θα ήταν η υποψήφια των Δημοκρατικών, επεξεργάστηκαν την ιστορία τους για να συνηθίσουν τους θεατές σε μια γυναίκα κυβερνήτη.

Το σενάριο είχε την ασπρομάλλα πριγκίπισσα Daenerys Stormborn, της οποίας ο επικεφαλής σύμβουλος είναι νάνος, να συνάπτει μια συμμαχία με μια λεσβία πριγκίπισσα (Yara Greyjoy), της οποίας ο υπηρέτης είναι ένας ευνουχισμένος άντρας (ο αδερφός του Yara, ο Theon). Έτσι έχουμε την ιδανική  girl power ουτοπία: ισχυρές γυναίκες που κυβερνούν πάνω σε αδύναμους άνδρες που έχουν κομμένους τους όρχεις τους καθιστώντας τους μόνιμα υποτακτικούς. 
Τι κακό υπάρχει με το girl power;

Το πρόβλημα με το girl power είναι ότι δεν επιτυγχάνει πραγματικά το στόχο του να μετατρέψει τα κορίτσια σε ευτυχισμένες, ισορροπημένες και με αυτοπεποίθηση γυναίκες. Το αντίστροφο κάνει. Στην πραγματικότητα, το girl power πληγώνει τα κορίτσια κάνοντας τα να αισθάνονται υποχρεωμένα να κάνουν πράγματα που δεν συμβαδίζουν με τις φυσικές τους δυνάμεις ή τα φυσικά τους ενδιαφέροντα. Το girl power ωθεί τα κορίτσια στον τομέα των STEM, αλλά ενώ μερικά κορίτσια έχουν μια φυσική ικανότητα για αυτές τις επιστήμες, τα περισσότερα από αυτά προσελκύονται περισσότερο από τις θεωρητικές σπουδές. Αυτό πρέπει να συμβαίνει επειδή στη φυσική τάξη των πραγμάτων τα κορίτσια τελικά μεγαλώνουν για να γίνουν μητέρες και οι μητέρες είναι υπεύθυνες για την παράδοση του πολιτισμού στην επόμενη γενιά.

Το girl power επίσης πληγώνει τα κορίτσια θέτοντας μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Οδηγεί τα κορίτσια να πιστεύουν ότι αν γυμναστούν αρκετά, μπορούν να είναι εξίσου καλά με τα αγόρια στον αθλητισμό. Δυστυχώς, η συντριπτική πλειονότητα των κοριτσιών δεν θα μπορέσει ποτέ να βρεθεί στο ίδιο φυσικό επίπεδο με τα αγόρια. Ακόμη και η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των γυναικών των ΗΠΑ, μία από τις καλύτερες γυναικείες ομάδες στον κόσμο, έχασε εύκολα από ένα γυμνάσιο αρρένων.

Το girl power πληγώνει επίσης τα αγόρια. Τα αγόρια που μεγαλώνουν σήμερα υποβάλλονται σε ένα συνεχή ποταμό μηνυμάτων που τους λέει ότι δεν είναι τόσο καλοί όσο τα κορίτσια. Δεν υπάρχουν προγράμματα αυτοεκτίμησης για τα αγόρια. Τα αγόρια δεν τα ξεχωρίζουν για βραβεία και δεν τα τιμούν όταν τα πάνε καλά στα μαθηματικά. Ακόμη και όταν τα αγόρια παρακολουθούν μια ταινία, συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν ποτέ να είναι ήρωες επειδή τα κορίτσια μπορούν να σώσουν μόνες τους τον εαυτό τους.

Ενθάρρυνση της transgender επιδημίας

Αλλά δεν μπορώ να μην υποψιαστώ ότι girl power έχει μια ακόμηπιο σκοτεινή επιρροή στα αγόρια. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια έκρηξη του transgenderism ("διεμφυλικότητα") : αγόρια που θέλουν να γίνουν κορίτσια και κορίτσια που θέλουν να γίνουν αγόρια. Ενώ υπάρχουν μερικοί transgenders που γίνονται από κορίτσια να γίνουν αγόρια, οι περισσότεροι είναι αγόρια που θέλουν να γίνουν κορίτσια. Τι μπορεί να ωθεί αυτή τηνανησυχητική επιδημία;

Μια αιτία είναι οι ψυχικά άρρωστες μητέρες. Η κοινωνία μας δημιούργησε γυναίκες που ενδιαφέρονται περισσότερο να δείχνουν «καλές» (στο πνεύμα της εποχής) από ότι να έχουν μια υγιή οικογένεια. Αυτές οι ανισόρροπες γυναίκες αρχίζουν να ντύνουν τους γιους τους σαν κορίτσια από νεαρή ηλικία. Τα παιδιά είναι πολύ ευκολόπιστα. Τα άρρωστα σχέδια ενός τρελού γονέα μπορούν να βάλουν ένα υγιές αγόρι σε μια τροχιά που θα τον κάνει να πιστέψει ότι είναι κορίτσι. 

Αλλά ο άλλος παράγοντας που οδηγεί την επιδημία των τρανσέξουαλ είναι η εξουσία των κοριτσιών. Φανταστείτε να είστε αγόρι και να σας λένε σε ολόκληρη τη ζωή σας ότι είστε σε δεύτερη θέση, αλλά ότι τα κορίτσια είναι πάντα ξεχωριστά και μαγικά και τέλεια. Δεν είναι πιθανό κάποια αγόρια, ειδικά αγόρια με αδύναμους ή απουσιάζοντες πατέρες, να αρχίσουν να επιθυμούν να γίνουν και αυτοί κορίτσια;

Συμπέρασμα

Το girl power αποτελεί κοινωνική μηχανική και γίνεται σε μια τέτοια κλίμακα που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στην ιστορία. Και πως μπορούμε να το σταματήσουμε;

Η απάντηση σε αυτό έγκειται στους άνδρες. Οι άνδρες πρέπει να έχουν το θάρρος να μεγαλώσουν τους γιους και τις κόρες τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνονται άνετα να δεχθούν τους φυσικούς τους αρσενικούς και θηλυκούς ρόλους. Τα τελευταία χρόνια, οι πατέρες έχουν μεταβιβάσει αποφάσεις για την ανατροφή των παιδιών τους στις μητέρες και στους "επαγγελματίες". Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά.

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος να είσαι καλός πατέρας είναι να δεχθείς τη δική σου αρρενωπότητα. Ο καθένας που διαβάζει αυτό το κείμενο έχει υποβληθεί σε μαζικό προγραμματισμό που καθοδηγεί τους άνδρες σε μια πορεία αδυναμίας και παθητικότητας. Η απόρριψη αυτών των μειονεκτικών χαρακτηριστικών και η υιοθέτηση της δύναμης και της δράσης θα βοηθήσουν τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ πηγή

4 σχόλια:

Μαρία Π. είπε...

Όλα αυτά τα παρατράγουδα, μπόρεσαν να βρουν έδαφος όχι μόνο γιατί προωθήθηκαν συστηματικά και μεθοδευμένα, αλλά και γιατί απέχουμε "μακράν" από όσα λέει ο Κύριος και ο Απ.Παύλος γι΄αυτά τα θέματα.
Και δεν αναφέρομαι μόνο στο θέμα του διαχωρισμού των ρόλων [παρά την ισοτιμία των 2 φύλων ενώπιον του Θεού], ούτε μόνο στο σεβασμό της γυναίκας απέναντι στον άντρα, αλλά και στην θυσιαστικότητα που πρέπει να έχει ο άντρας απέναντι στη γυναίκα και να την περιθάλπει "ως την εαυτού σάρκα". Όμως δυστυχώς αυτά που λέει ο Απ.Παύλος εκλαμβάνονται επιλεκτικά ακόμα και από Χριστιανούς. Ο ρόλος του άντρα γίνεται εξουσιαστικός. Ας μην αναφέρω το τι έχουν περάσει οι αδύναμες ομάδες (γυναίκες και παιδιά) από την αρχαιότητα, και τι περνάνε ακόμα και σήμερα κυρίως στον μουσουλμανικό κόσμο.
Η γυναίκα ναι μεν πρέπει να σέβεται και να είναι συμπαραστάτης και βοηθός και "να είναι πάντα εκεί" με ταπεινή αγάπη και κατανόηση, αλλά και ο άντρας δεν πρέπει να εξουσιάζει, αλλά να θυσιάζεται, και να "διακονεί" [όπως λέμε και στο χώρο της εκκλησίας που και εκεί έχει χαθεί σε πολλούς αυτή η έννοια και ο ρόλος (της διακονίας), και έχει αντικατασταθεί με την παπική "εκδοχή", της εξουσίας].

χαλαρωσε είπε...

δεν αντιλεγει κανεις σε γενικες γραμμες, αλλα ολα αυτα ειναι κοινωνιολογια, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΩς ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΑ....
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΤΟΥ.

http://www.monastiria.gr/arthografia/koinonika/i-ypomoni-agiazei/

Μαρία Π. είπε...

Ωραίο το κείμενο που έδωσες αγαπητέ Χαλάρωσε. Συμφωνώ απόλυτα πως "όντινα αγαπά Κύριος παιδεύει και "μαστιγόνει" πάντα υιόν, τον οποίον παραδέχεται.Εαν υπομένητε την παιδείαν, ο Θεος φέρεται προς εσάς ως προς υιούς". Καθένας σηκώνει ένα σταυρό γιατί χωρίς αυτόν δεν σώζεται. Όταν καμιά φορά κουραστούμε, ανοίγουμε την Γραφή και βλέπουμε "άδραξε την παιδεία γιατί είναι η ζωή σου". Και πραγματικά έτσι είναι. Όταν όλα πάνε καλά (γενικά στη ζωή μας), χαλαρώνουμε πνευματικά, και η καρδιά αρχίζει να υψώνεται και να σκληραίνει.Ο Θεός δεν επιτρέπει ποτέ να πειραστούμε περισσότερο απ΄όσο μπορούμε, αλλά μέχρι το όριο που πλαταίνει την υπομονή, και αυξάνει την επίγνωση του εαυτού μας και του Θεού. Αυτό υπάρχει μέσα μας σαν "πνευματική κατάκτηση", σύμφωνα με τον Λόγο του Θεού "σε όποιον τόπο πατήσει το ίχνος των ποδιών σας θα ανήκει σ΄εσάς", ακόμα και αν πρόσκαιρα το χάσουμε.Και πρέπει συνεχώς να το επεκτείνουμε όπως λέει ο Απ.Παύλος "σε εκείνο που φτάσατε, εκεί να περπατάτε", και "τα μεν οπίσω λησμονών εις δε τα έμπροσθεν επεκτεινόμενος.. τρέχω..".
Αυτά που είπα στο προηγούμενο σχόλιο είναι τα λόγια του Απ.Παύλου από την επιστολή προς Εφεσίους, που τα γνωρίζεις καλύτερα από μένα, και θα έπρεπε να τα διαβάσουν όλοι, γιατί μερικοί τα παίρνουν επιλεκτικά [βλέπουν μόνο το "η γυνή να φοβήται τον άνδρα"].
Φυσικά αυτά εφαρμόζονται μόνο όταν υπάρχει αληθινή πίστη και αναγέννηση του ανθρώπου με μια νέα καρδιά με ταπείνωση και ευσπλαχνία.Εκεί δεν χωράει ο ανταγωνισμός και το κόμπλεξ ποιος θα υπερισχύσει, αλλά η αλληλοβοήθεια και η συμπαράσταση.
Όταν δεν υπάρχει η πίστη, έχουμε όπως είπες την κοινωνιολογία και την ψυχολογία. Και έχουμε ειδικούς "σύμβουλους σχέσεων" και όλα τα (τραγικά) υπόλοιπα, όπως διάφορα βιβλία "αυτοβελτίωσης" και "καλής συνύπαρξης" με περιεχόμενο την αλλαγή της συμπεριφοράς, και όχι της καρδιάς. Το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Και μάλιστα επειδή ακριβώς στηρίζονται σε κώδικες υποχρεώσεων-δικαιωμάτων, ορίων, ατομικού θελήματος-επιθυμιών κτλ.., τελικά η "μάχη" εντείνεται, και ο άνθρωπος δεν κενώνεται, δεν αγιάζεται, αφού αντί να υπομένει όσα επιτρέπει ο Θεός, προσπαθεί να τα αποφύγει. Όμως αυτά που λέμε δεν αμνηστεύουν καμιά άσχημη κατάσταση. Η γερόντισσα Γαβριηλία έγραψε ένα γράμμα σε κάποιον που κακομεταχειριζόταν τη γυναίκα του, και του έλεγε "είσαι ένα τέρας". Η αλήθεια χρειάζεται μήπως ανοίξουν και τα μάτια του άλλου.

Μαρία Π. είπε...

Αυτά που λέμε μπορούμε να τα επεκτείνουμε και στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο. Η αδικία είναι παντού. Τα περισσότερα πράγματα γύρω μας είναι λάθος. Υπάρχει ανέχεια και δυστυχία.Προσπαθούν με επαναστατικές θεωρίες να δημιουργήσουν καλύτερες κοινωνίες, να λιγοστέψουν τον ανθρώπινο πόνο. Ξέρουμε όμως ότι ο Θεός "τοποθετεί" τον κάθε άνθρωπο σε συγκεκριμένες πολύπλοκες συνθήκες για το αιώνιο καλό του. Αν δείξει υπομονή το αποτέλεσμα θα είναι τέλειο.Διάβασα για μια ηθοποιό που παραμορφώθηκε σε δυστύχημα, και ο γιατρός της είπε ότι για να πετύχει η επέμβαση στο πρόσωπο δεν έπρεπε να τη ναρκώσει.Αυτή υπέμεινε ακίνητη τον πόνο για ώρες, για να αποκατασταθεί η ομορφιά της. Αν όμως αντιδρούσε φώναζε κτλ.. ναι μεν θα γινόταν η επέμβαση, αλλά το αποτέλεσμα θα ήταν "μισό". Αυτό το παραλλήλιζαν με την πνευματική μας ανάπλαση που κάνει ο Θεός, και είναι πολλές φορές επώδυνη γιατί είμαστε όλοι υπερήφανοι. Αν δείξουμε υπομονή το έργο του Θεού θα ολοκληρωθεί με τέλειο τρόπο. Αυτή είναι η δική μας συνέργεια. Να βιώνουμε το "Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν".
Όμως υπάρχει και μια άλλη παράμετρος σε αυτά που λέμε που είναι ο πνευματικός έλεγχος όσων αδικούν. Ο Ίδιος ο Κύριος έλεγε στους Φαρισαίους "ουαί γιατί κατατρώγετε τας οικίας των χηρών", όλοι οι Προφήτες έλεγχαν τους πλούσιους και τους βασιλείς, η επιστολή του Ιακώβου, τους παρομοιάζει με ζώα που πάχυναν πολύ από την αρπαγή και αδικία και προορίζονται για σφάξιμο, για την αιώνια απώλεια από την πώρωση της καρδιάς τους. Χρειάζεται η υπομονή πρώτα για μας, ώστε οι θλίψεις να ταπεινώσουν την καρδιά μας, και να κάψουν την υπερηφάνειά μας, και μήπως συγκινηθεί και ο άλλος που μπορεί να μας αδικεί και αλλάξει και εκείνου η καρδιά του βλέποντας την δική μας αγαθή στάση, αλλά χρειάζεται και ο πνευματικός έλεγχος σε όσους είναι πωρωμένοι για το δικό τους καλό.