Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Ομιλία π. Αντώνιου το Μέγα Σάββατο (με ελληνικούς υπότιτλους)



https://www.youtube.com/watch?time_continue=948&v=T67TVMInlwE&feature=emb_logo

Ομιλία π. Αντώνιου στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου

Θα προτείναμε στον κ.Γιανναρά να ακούσει το π.Αντώνιο Στυλιανάκη (ιατρό) τι λέει για το Άγιο Φως μετά το 15:40 του βίντεο.

25 σχόλια:

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Να συγχαρώ ετεροχρονισμένα τον Νίκο Κ. για το εκπληκτικά υποδειγματικό του κείμενο -απάντηση στις "αμφιβολίες" του Νικολάου Ιατρίδη περί της φετινής τελετής αφής του Αγίου Φωτός.

Νίκος Κ. είπε...

Αγαπητέ Γιάννη Ιωαννίδη,Χριστός Ανέστη! Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε,όταν συμμετέχουμε διαβάζοντας άρθρα ή σχολιάζοντας τα σε ιστολόγια της αρεσκείας μας,είναι,με τον όποιον εκφραστικό τρόπο διαθέτουμε,να περιφρουρούμε κάποια πράγματα.Το Άγιο Φως,για κάποιον λόγο,έχει "πικράνει" πολλούς και κάθε χρόνο χτυπούν αυτό το Μέγα θαύμα.Πέρσι ο "δημοσιογράφος" Δ.Αλικάκος έγραφε για αναπτήρες.Φέτος ο κ.Ιατρίδης,με αυτήν την κατάπτυστη ανάρτηση, ουσιαστικά κατηγορεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για δόλιες μεθόδους και τέλος οι αναφορές του κ.Γιανναρά...τότε που η γυναίκα του στα Ιεροσόλυμα,ρώτησε έναν υπέροχο επίσκοπο,που είχαν γνωρίσει στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα και τους είπε ότι,στις καντήλες,στις Αγίες Τράπεζες όλων των Εκκλησιών το φως είναι άγιο.Δυστυχώς η εποχή μας χαρακτηρίζεται από αδιαφορία και πνευματική μαλθακότητα οπότε βρίσκουν και τα κάνουν.Εάν είχαμε αυξημένα τα πνευματικά μας αντανακλαστικά,στην καλύτερη περίπτωση,θα αγνοούσαμε την ύπαρξή τους,κυρίως αρκετών καθηγητών φιλοσοφίας που έχουν κατηχητική διάθεση.Οι "μπαρουτοκαπνισμένοι" Πατέρες,όπως τόσοι και τόσοι ησυχαστές και αναχωρητές που δόξα τω θεώ,στην πατρίδα μας,τους έχουμε στα πόδια μας,ο π.Αντώνιος και τόσοι άλλοι,νομίζω μας αρκούν. Και επειδή συνήθως υπάρχουν οι αιτίες για κάποιες συμπεριφορές...παραθέτω κάποια link:

http://www.pravoslavie.ru/123550.html

https://www.orthros.eu/%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1/2011-03-15-02-15-40/245-b-gianaranevaggelion.html

https://orthodoxostypos.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%86%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%8A%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%B5/

Ανώνυμος είπε...

Εμείς γνωρίζουμε φίλους και συγγενείς με συγκλονιστικές για τους ίδιους ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ του Αγίου Φωτός και επειδή τους αγαπάμε και τους εμπιστευόμαστε, Δεν -ούτε στο ελάχιστο- αμφισβητούμε την Πιστή Μαρτυρία τους, όμως...στο βίντεο το φετινό, ΕΞΩ απο το κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, οι χαρίεσσες λάμψεις του Αγίου Φωτός ΔΕΝ φάνηκαν. Ουτε οι υψηλά ευρισκόμενες Κανδήλες άναψαν μόνες τους και αστραπιαία υπό τα έκπληκτα μάτια των πιστών, όπως τα περασμένα χρόνια συνέβαινε... Και ερωτούμε: Γιατί άραγε;Μπορούμε να το εκλάβουμε ως σημείο "εγκατάλειψης" του Θεού; για τις διαπραχθείσες, υπό επισκόπων, ΑΣΕΒΕΙΕΣ μεγατόνων;

amethystos είπε...

Τά Μυστήρια δέν τελούνται από τον κλήρο γιά τόν κλήρο. Αλλά γιά τόν πιστό λαό στόν οποίο ανήκει καί ο κλήρος.Επρεπε νά κάτσουν σπίτι τους εφόσον απέκλεισαν τόν λαό από τίς εκκλησίες.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικά καίριο το σχόλιο του Αμέθυστου! Πώς δεν το σκέφτηκαμε οι λαϊκοί να το τρίψουμε στα ευλαβικά τους μούτρα- των επισκότων; να βλέπαμε πώς θα αντιδρούσανε; φτου! Χάσαμε μια απίστευτη ευκαιρία Μετανοίας!

Ανώνυμος είπε...

Ε όχι και εκρηκτική η ομιλία του π. Αντώνιου. Εμείς πολύ ευγενική και ήρεμη την βρήκαμε.

Μαρία Π. είπε...

Καλημέρα σε όλους τους συνομιλητές.Δίσταζα να μιλήσω για το συγκεκριμένο θέμα για λόγους διάκρισης (για να μην παρερμηνευτεί κάτι) αλλά θα πω δυο λόγια όπως τα αισθάνομαι. Κατ΄αρχάς να πω ότι εκτιμώ και τον Νίκο Κ., και τον Γιάννη Ιωαννίδη, (το έχω ξαναπεί άλλωστε), και εξετάζω πάντοτε όσα γράφονται άσχετα αν συμφωνώ σε όλα ή αν με προβληματίζουν κάποιες λεπτομέρειες γενικότερα, γιατί κανείς μας δεν τα έχει λύσει όλα, και το ζητούμενο είναι να οδηγούμαστε συνεχώς στην αλήθεια των πραγμάτων.
Λοιπόν, το μεγάλο Θαύμα του Αγίου Φωτός, όχι μόνο το πιστεύω, αλλά με συγκινεί (ακόμα και με συγκλονίζει) κάθε χρόνο, και έχω έρθει και σε σύγκρουση με άτομα του περιβάλλοντός μου που εκφράζουν αμφιβολίες.
Φέτος αγαπητοί αδελφοί, έχω κλονιστεί γενικότερα με όσα συμβαίνουν, έχω μέσα μου μια αίσθηση ανατροπής έως και κατάρρευσης της πραγματικότητας όπως την ξέραμε, (και λόγω όσων έρχονται), μια αίσθηση ότι είμαστε στην τελική ευθεία των εσχατολογικών γεγονότων, επειδή συμβαίνουν ταυτόχρονα πολύ μεγάλα πράγματα, φανερά ή όχι, σε όλα τα πεδία, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να νιώσω όπως τις άλλες φορές.Με την έννοια ότι έχω αρχίσει πια να αναρωτιέμαι ποιο είναι τελικά αυτό το όριο (ως προς τα γεγονότα) που θα 'επιτρέπει' στον Θεό μας, να ενεργεί όπως και πριν, και αν έχει ήδη ξεπεραστεί, επομένως τον 'αναγκάζει' να λειτουργήσει πλέον παιδαγωγικά.
Προσέξτε, δεν επικεντρώνομαι στο συγκεκριμένο θέμα και στις λεπτομέρειές του, ούτε το αρνούμαι, ούτε εξετάζω τι φάνηκε και τι δεν φάνηκε μέσα από ένα live streaming, με εκτιμήσεις εξ αποστάσεως μάλιστα, ώστε να μιλήσω για τέτοια θέματα.
Και θεωρώ τουλάχιστον άστοχο έως και βλαπτικό το κείμενο του Ιατρίδη, γιατί κάποια πράγματα δεν πρέπει να τα ακουμπάμε, έστω και για λόγους διάκρισης. Για να μην πω ότι μπορεί να γίνει (έστω και άθελά του) ακόμα και βλάσφημος. Δηλ. να έχει ενεργήσει ο Θεός και να υπάρχει αμφισβήτηση. Μου θυμίζει τους αποτειχισμένους που τόσα χρόνια λόγω του σκανδαλισμού τους έλεγαν ότι η Θεία Κοινωνία μεταδίδει πνευματικό μολυσμό λόγω της μνημόνευσης του επισκόπου.
Ο Ιατρίδης μπορούσε να εκφράσει την πικρία του μέσω άλλων θεμάτων και όχι να προκαλεί κλονισμό και αίσθηση εγκατάλειψης απ΄τον Θεό σε κάποιους ήδη καταρρακωμένους Χριστιανούς, ακόμα και αν μέσα του είχε αμφιβολίες.Είναι τουλάχιστον θετικό ότι κλείνει το κείμενο λέγοντας ότι μπορεί να κάνει και λάθος.
Όμως αυτό που θέλω να πω είναι ότι εδώ στην Ελλάδα ζούμε πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις με το κλείσιμο των Εκκλησιών, και σε αυτό κυρίως επικεντρώνομαι λέγοντας ότι έχω κλονιστεί, γιατί παρόλο που έγινε με απόφαση της κυβέρνησης και από ένα σημείο και μετά, ΚΑΙ με ευθύνη των ιεραρχών (εφόσον είδαν τον εμπαιγμό, και ουσιαστικά την στόχευση της Θείας Κοινωνίας), όμως ο Θεός το επέτρεψε. Δεν το απέτρεψε.Γιατί το επέτρεψε; Πρέπει να αναρωτηθούμε.
Γιατί οι λαοί των πρώην κομμουνιστικών καθεστώτων, δεν μπήκαν καν σε τέτοια διλήμματα κλεισίματος, ή θέματος Θείας Κοινωνίας; Σε τι επίπεδο είναι αυτοί, παρόλο που προέρχονται από δεκαετίες άθεων καθεστώτων και διωγμών;Προφανώς σε καλύτερο απ΄το δικό μας.
Γιατί εδώ την Β΄Κυριακή της Σαρακοστής και στους Β΄ Χαιρετισμούς οι Ναοί άδειασαν; Όλα αυτά δείχνουν κάτι. Προφανώς έρχεται ξεκαθάρισμα.
(συνεχ.)

Μαρία Π. είπε...

Από την άλλη οι πολιτικοί μας είναι επί της ουσίας άθεοι ή απλά ουμανιστές και ευρωπαϊστές-εκσυγχρονιστές. Ντρέπονται ουσιαστικά για την Ορθοδοξία. Θεωρούν ότι 'εκτιθόμαστε' απέναντι στους υπόλοιπους Ευρωπαίους είτε με τον θρησκευτικό όρκο της κυβέρνησης (λένε ότι εδώ δεν έχουμε θεοκρατία), είτε με την αμφίεση του κλήρου, το ράσο και τα γένια, όπως και την μορφή της Θείας Κοινωνίας, και θα πιέσουν πάρα πολύ για να αλλάξει. Θα μας εκβιάσουν, αν θέλουμε να έχουμε κάποια μορφή εκκλησιασμού, να το κάνουμε.
Λοιπόν, δεν ξέρω τι έρχεται, τι αλλαγές θα δούμε, και μέχρι που είναι το ΟΡΙΟ εκείνο, που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να υπερβούμε εμείς σαν Εκκλησία (υποχωρώντας στην Πολιτεία), ώστε να συνεχίσουμε να ελκύουμε την Θεία Χάρη. Αυτά είναι τα θέματά μας από δω και πέρα, και είναι κρίσιμα και για τον καθένα σε προσωπικό επίπεδο.
Έχουν συμβεί πολλά τα τελευταία χρόνια, αλλά κάπως τα εντάσσαμε στις παραβάσεις Κανόνων, παρόλο που ξέρουμε ότι έχουμε και βαθιά αλλοίωση και σε εκκλησιολογικές έννοιες (που αγγίζουν ακόμα και δογματικά θέματα σε κάποιες περιπτώσεις). Αλλά τώρα πιθανόν θα μας ζητήσουν μια νέα Εκκλησία παπικού τύπου με βάση τον ορθολογισμό, απογυμνωμένη από την Πίστη και από το πνευματικό στοιχείο της. Δηλαδή, σύμφωνα με την αντίληψη της Πολιτείας, η Εκκλησία θέλουν να είναι ένα κέντρο συνεστιάσεων που θα ανοίγει περιστασιακά και θα κλείνει ανάλογα με τον καιρό και τις ασθένειες και που θα αποφεύγει την προσκύνηση Ιερών εικόνων, του Εσταυρωμένου, του Επιταφίου, του Ευαγγελίου (τα είδαμε ήδη) όπως και θα αλλάξει την Θεία Μετάληψη. Μετά απ΄όλα αυτά, εμείς τι πρέπει να κάνουμε;;
Δηλαδή, κάποιοι κάνουν ακόμα υπομονή, θεωρώντας ότι μας εγκλώβισαν με δόλο, επειδή δεν είπαν απ΄την αρχή τα σχέδιά τους για το Πάσχα, αλλά το πήγαιναν βδομάδα με την βδομάδα. Αλλά ΤΩΡΑ; Τώρα που είδαμε ότι οι πολιτικοί είναι αδίστακτοι και οι ιεράρχες τουλάχιστον ανεπαρκείς και μη ικανοί να τους αντιμετωπίσουν, τι πρέπει εμείς να κάνουμε; Και πως περιμένουμε να ελκύσουμε το Έλεος του Θεού αν δεχτούμε παθητικά όσα έρχονται;
Χριστός Ανέστη!

Νίκος Κ. είπε...

Καλημέρα σε όλους.Αγαπητή Μαρία Π.,Χριστός Ανέστη! Στον επίλογο του σχολίου σου θέτεις ερώτημα που χρειάζεται άμεση απάντηση,μιας και τα διάφορα "κέντρα",τρέχουν τα γεγονότα με μεγάλη ταχύτητα. Ρωτάς:"Τώρα που είδαμε ότι οι πολιτικοί είναι αδίστακτοι και οι ιεράρχες τουλάχιστον ανεπαρκείς και μη ικανοί να τους αντιμετωπίσουν, τι πρέπει εμείς να κάνουμε; Και πως περιμένουμε να ελκύσουμε το Έλεος του Θεού αν δεχτούμε παθητικά όσα έρχονται;"
Η απάντηση είναι απλή.Κάνε ότι έκαναν οι πρόγονοι μας,κοντινοί ή μακρινοί,που αντιμετώπιζαν ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις.Αλληλεγγύη και Οργάνωση. Δες τι λένε για τις μέρες που διανύουμε οι Άγιοι μας -κυρίως ο Άγιος Παϊσιος αναφέρει και συγκεκριμένες ενέργειες από μέρους μας-. Αν υπάρχει πραγματική αγωνία να ελκύσουμε το Έλεος του Θεού,να είσαι σίγουρη ότι ο καλός Θεός,θα φέρει κοντά ανθρώπους με τις ίδιες αγωνίες να συμπορευτούν.Βέβαια μην τα περιμένουμε όλα απ'το Θεό. Στον μύθο του «Ανήρ ναυαγός», ο Αίσωπος περιγράφει το ταξίδι ενός πλούσιου Αθηναίου με ένα πλοίο, το οποίο έλαβε αναπάντεχη τροπή όταν εξαιτίας μιας θαλασσοταραχής το καράβι βυθίστηκε. Ενώ όλοι κολυμπούσαν για να σωθούν, ο Αθηναίος προσευχόταν συνέχεια στην θεά Αθηνά και της έταζε ένα σωρό πράγματα. Τότε ένας από τους ναυαγούς, τον πλησίασε λέγοντάς του την περίφημη φράση:"Συν Αθηνά και χείρα κίνει".

Μαρία Π. είπε...

Αληθώς Ανέστη ο Κύριος, αγαπητέ Νίκο!Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.Ο Άγιος Παϊσιος αναφέρεται απ΄ότι γνωρίζω στα θέματα των ταυτοτήτων και του χαράγματος. Αυτά πιστεύω ότι στους περισσότερους είναι ξεκάθαρα, ανεξάρτητα με το τι θα κάνει τελικά ο καθένας, και πόση πίστη θα έχει ώστε να στηριχθεί στην Πρόνοια του Θεού, που έτρεφε τον λαό 40 χρόνια στην έρημο με το μάννα, τον Προφήτη Ηλία 40 μέρες με τον κόρακα και τόσους άλλους.
Εδώ όμως αγαπητέ αδελφέ, μάλλον θα δούμε να αναφύονται άλλου είδους θέματα όπως αλλαγή στην Θεία Μετάληψη (και κάποιοι θα μας λένε ότι π.χ. έτσι κοινωνούσαν και παλαιότερα). Όπως αλλαγή ίσως συμβεί και με άλλα θέματα, όπως με τον χρόνο και τρόπο της Θείας Λατρείας, δεν ξέρω και τι άλλο, και θα πρέπει πάλι εμείς να υποβληθούμε σε μια ψυχική αγωνία να διακρίνουμε όσα συντελούνται, όταν μάλιστα με όποιον μιλήσουμε, καθένας θα λέει άλλα (όπως γίνεται πάντα τα τελευταία χρόνια). Εύχομαι πάντως όπως λες να μπορέσει να υπάρξει μια συμπόρευση με κάποιο τρόπο, κάποιων ψυχών, έτσι όπως θα τις οδηγήσει ο Θεός. Ζούμε σε μια φοβερή εποχή.
Είδα τώρα όσα είπαν για τον σταδιακό άνοιγμα ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας, και η Εκκλησία δεν αναφέρεται πουθενά. Σαν να μην υπάρχει. Ούτε γίνεται καμία συζήτηση με την Ι.Σ. Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Καλή δύναμη σε όλους μας.

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Πραγματικά μόνον ένα μυαλό, σαν της Μαρίας Π., π.χ. θα μπορούσε να διεισδύσει στον πυρήνα των γεγονότων και να δώσει λογικές εξηγήσεις σε πολιτικό και πνευματικό επίπεδο, για τα σήμερα συμβαίνοντα. Πλην όμως τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας εμείς οι απλοί και έξω από τα κέντρα εξουσίας είναι ασαφή και λίγα, και έτσι μόνον υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.
Α. Σε πολιτικό επίπεδο.
1. Είναι γνωστό το κόμπλεξ της οικογένειας Μητσοτάκη, που από τον πατέρα μεταδόθηκε στον γιο. Να γίνουν αποδεκτοί από την «προοδευτική» παράταξη. Ο υιός με την κίνησή του να «δώσει πόνο» στους θρησκευόμενους, κέρδισε τις καρδιές των οπαδών της πολυφίλητης σε αυτόν παρατάξεως. Γρήγορα όμως θα δει ότι όσα χατήρια και να κάνεις στον λύκο, φίλο δεν τον κάνεις.
2. Είναι γνωστή και η «ανδρεία» των συγχρόνων πολιτικών. Η γενιά μας άλλωστε (45-50 ετών) δύσκολα έχει χειρότερη για να συγκριθεί. Ο πρωθυπουργός, βλέποντας τα ζόρια που έρχονται με την Τουρκία, προτίμησε να ανοίξει τον λάκκο του κορωνοϊού και να χώσει το κεφαλάκι του μέσα, ελπίζοντας ότι έτσι θα σωθεί από την πολεμική περιπέτεια. Αντί να βρεθεί στον Έβρο από την πρώτη ημέρα της κρίσης, αναζήτησε, σαν δειλό και τρεμάμενο κουτάβι, σωσίβιο στην υγειονομική κρίση. Μόνον με βάση τα μέτρα που πήρε, η Ελλάδα πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι η περισσότερο πληγείσα χώρα στον κόσμο από την «πανδημία». Ο Θεός να μας φυλάξει, κυριολεκτικά, όχι από πόλεμο, αλλά και από το ελάχιστο πολεμικό επεισόδιο. Θα ερημώσει ο τόπος από πολιτικούς και δεν θα ξέρουμε ποιος θα κάνει κουμάντο εκείνη την δύσκολη ώρα.
3. Η πατρίδα μας πάντως δεν αντέχει άλλες ταραχές με αφορμή την επικειμένη οικονομική κρίση. Καλύτερα να παραταθεί επ’άπειρον η καραντίνα, που λέει ο λόγος, παρά να ζήσουμε εκ νέου το αίσχος που ζούμε με τις κοινωνικές και άλλες ταραχές από το 2008 και εντεύθεν.
4. Η λύση του πολιτικού μας προβλήματος έγκειται στην ανάδειξη ενός αντιμεταναστευτικού κόμματος χωρίς ακραίες, απομονωτικές και ρατσιστικές θέσεις. Έως ότου οι Έλληνες επιστρέψουμε στον υγιή πατριωτισμό και πάψουμε να ψηφίζουμε όποιον μας τάζει άμεσα σύνταξη ή επίδομα και διορισμό στο δημόσιο, το πολιτικό αδιέξοδο, φυσιολογικά, θα παρατείνεται.

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Β. Σε πνευματικό επίπεδο.
1. Ως χλιαρός Χριστιανός δεν περίμενα ότι θα υπάρχουν ακόμη χλιαρότεροι από εμένα. Ιδίως ότι ιερείς και ιεράρχες θα συναινούσαν και θα υπερθεμάτιζαν στο επ’αόριστον κλείσιμο των εκκλησιών και ενδεχομένως στην αλλαγή του τρόπου μετάδοσης της θείας κοινωνίας. Οι οικουμενιστές έχασαν ξαφνικά την έξωθεν καλή μαρτυρία και έναντι όσων τους συμπαθούσαν ή τους έβλεπαν ως μία υγιή εξισορροπητική των ακροτήτων δύναμη.
2. Ο φόβος που κατέλαβε πολλούς θρησκευομένους ίσως ήταν το επιτίμιο, για το οποίο πολύς λόγος έγινε. Δεν δικαιολογείτο τόσος και τέτοιας έκτασης φόβος, αν και η Μαρία Π., με εύστοχα σχόλιά της είχε τεκμηριώσει την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου ιού. Ίσως ο μέγας αυτός φόβος, που κατέλαβε και περιέσφιξε πολλές καρδιές, να συνιστά ταυτόχρονα και το ελαφρυντικό για το, ελαφρά τη καρδία, άδειασμα και ερήμωση των ναών. Ίσως στο μέλλον φοβηθώ και εγώ από κάποια άλλη αιτία και για λίγο χάσω την πίστη μου. Συμβαίνει. Μήπως Μαρία Π., είναι η θεοεγκατάλειψη για την οποία μίλησαν οι Άγιοι Σιλουανός και Σωφρόνιος;
3. Ο Άγιος Παϊσιος είχε προφητεύσει ότι θα έλθουν λαμπρές μέρες για την ορθοδοξία και την Ελλάδα, πριν όμως από αυτές θα δούμε πράγματα που δεν θα πιστεύουμε στα μάτια μας. Ας ελπίσουμε ότι μεταξύ αυτών των πραγμάτων δεν θα είναι αλλαγές στα μυστήρια και την λατρεία, που οπωσδήποτε θα προκαλέσουν άσκοπες ταραχές και σχίσματα. Γεγονός βεβαίως είναι πως κάποιοι ορθολογιστές (στην πραγματικότητα αποκρυφιστές) θα θελήσουν να τα περάσουν. Πάντως σύγχρονοι ασκητές με αγιότητα φαίνεται να προέβλεψαν απλώς για σοβαρή γρίπη ένεκα της οποίας θα μας «μαντρίσουν», αλλά θα περάσει και όχι για νέο διωγμό της πίστεως. Μακάρι οι ευοίωνες προβλέψεις να δικαιωθούν γιατί δεν μας βλέπω να αντέχουμε πολλά…

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Υ.Γ. Βεβαίως για να είμαστε δίκαιοι, στην αρχή του φαινομένου, οι ιεράρχες αναγκάσθηκαν να συναινέσουν στα παράλογα μέτρα υπό την πίεση του καρτέλ των ΜΜΕ, το οποίο προέβη σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της εκκλησίας, με σκοπό να αποδώσει στους πιστούς την ευθύνη εξάπλωσης του ιού, όπως σωστά και εγκαίρως είχε τότε επισημάνει η Μαρία Π. Βαρυτάτη επίσης και η ευθύνη του Τσίπρα, που συνεχίζει και από την θέση που βρίσκεται να κάνει όσο κακό μπορεί στον τόπο που τον γέννησε και -φευ- τον ανέδειξε, διότι αυτός, νομίζω, πρώτος έθεσε θέμα μετάδοσης του ιού από την τέλεση του μυστηρίου της θείας ευχαριστίας και ζήτησε επιτακτικά το κλείσιμο των εκκλησιών. Ο αδελφός μου μάλιστα μού είχε πει τότε ότι εάν ήταν ακόμη στα πράγματα ο αχρείος, θα ζητούσε όχι το κλείσιμο απλώς αλλά το κάψιμο των ναών ως των κατ’εξοχήν εστιών μολύνσεως…

Ανώνυμος είπε...

Ο σχολιάζων τα παραπάνω Γιάννης Ιωαννίδης είναι ο γιατρός ή υπάρχει συνωνυμία;

Μαρία Π. είπε...

Χριστός Ανέστη αγαπητέ αδελφέ Γιάννη. Χαίρομαι πάντοτε όποτε έχουμε συνομιλήσει, γιατί «εισπράττω» μέσα στην ψυχή μου από σένα μια προσπάθεια ορθής κρίσης και διάκρισης απέναντι στην ανάγνωση των γεγονότων, μέσα και από την πνευματική τους διάσταση, και αυτό το εκτιμώ πάρα πολύ, γιατί δείχνει ένα πνεύμα δικαιοσύνης ήθους και αγάπης της αλήθειας.
Είμαστε όλοι σε μια συνεχή πορεία διαμόρφωσης ανάλογα και με την προσωπική πνευματική μας ζωή, και είναι φυσικό να υπάρχουν και διαφορές ανάμεσά μας, αφού κανείς μας δεν έχει φτάσει σε «μέτρο ηλικίας Ιησού Χριστού», αλλά αυτό είναι και το νόημα των συζητήσεων, να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν την αλήθεια.
Λοιπόν θα ήθελα να συμπληρώσω κι εγώ κάποια πράγματα σε όσα είπες, με την πιθανότητα φυσικά να κάνω και λάθη (ούτε θεωρώ άλλωστε ότι έχω κάποιο μυαλό, αλλά αδελφέ προσπαθώ να προσέχω σε όσα λέω, και να βλέπω όλες τις παραμέτρους και ο λόγος είναι ότι φοβάμαι πολύ τις πλάνες) γιατί είναι όλα τόσο ρευστά και βγαίνουν συνεχώς νέα στοιχεία για όλα τα θέματα, ώστε να μην μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι όσα βλέπουμε σήμερα, δεν θα μπορούσαν να ανατραπούν αύριο.

Κατ΄αρχάς αγαπητέ αδελφέ, ο συγκεκριμένος κορωνοϊός όπως γνωρίζουμε είναι όχι μόνο υπαρκτός αλλά και επικίνδυνος και απρόβλεπτος. Με τέτοιο καθολικό lockdown έχουμε σε ένα μήνα π.χ. στην Ιταλία, τους μισούς θανάτους της γρίπης σε ετήσια βάση. Δηλαδή αν ήταν ανοιχτή η κοινωνία και περνούσε ένας χρόνος πόσοι θα ήταν οι νεκροί; Αυτό δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε.
Δεν είναι δυνατόν να ακούμε από κάποιους είτε ότι δεν υπάρχει ο ιός, είτε ότι είναι ακίνδυνος, όταν ταυτόχρονα αυτοί οι ίδιοι κατηγορούν την Κίνα και τον Μπιλ Γκέιτς για παρασκευή βιολογικού όπλου.
Πιθανόν λοιπόν όντως να επιβεβαιωθεί από την αλληλογραφία (όπως είπε σήμερα ο Τράγκας) ότι όντως πρόκειται για εργαστηριακό κατασκεύασμα, επομένως έπρεπε να υπάρξουν μέτρα, τουλάχιστον μέχρι να δούμε τι συμβαίνει.
Θεωρώ λοιπόν ότι ΣΩΣΤΑ ξεκίνησε η Εκκλησία να πάρει κάποια μέτρα στην αρχή, για να μην δώσει δικαιώματα στους εχθρούς της, και θεωρηθεί ως υπαίτια θανάτων.
Το ίδιο εξάλλου έκαναν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες των άλλων χωρών.
Ακόμα και απολύμανση χώρων είδαμε σε άλλα κράτη. Δεν ήταν κακό που προσπάθησαν ΚΑΙ με ανθρώπινους τρόπους μέχρι να δούμε περί τίνος πρόκειται, εφόσον οργίαζε η τρομοκρατία για χιλιάδες θανάτους.
Όμως, το εξωφρενικό και το παράλογο, είναι γιατί εφόσον είχαμε τόσο καλή πορεία, δεν προσπάθησαν να βρεθεί μια λύση για να μην κλείσουν οι Ναοί την Μεγάλη Εβδομάδα.
Γιατί τόσο μένος για καμπάνες, μεγάφωνα, περιφορά Επιταφίου έστω μόνο από ιερείς, κτλ..
Είναι τόσα πολλά, που μπορούμε να γράφουμε για ώρες και δεν θα εξαντληθούν.
Αυτό μας παραπέμπει σε όσα λέμε τις τελευταίες μέρες για ΔΙΩΓΜΟ που συμβαίνει πλέον απροκάλυπτα.
(συνεχ.)

Μαρία Π. είπε...

Ο Μητσοτάκης είναι ένας ακόμα πολιτικός των κολεγίων και της ΝΤΠ, με τόσα δείγματα γραφής. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν διαφορές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ.Ίδια οπτική και φιλοσοφία. Όλο το πολιτικό σύστημα ψήφισε τους αντιχριστιανικούς Νόμους των διαστροφών, συντάχθηκε στο Σκοπιανό, αντιμετώπισε με δουλοπρέπεια την Τουρκία και εξέθρεψε τις ΜΚΟ και το λαθρομεταναστευτικό λόγω χοντρών συμφερόντων. Σήμερα επί ΝΔ μπήκε στα σχολεία η σεξουαλική αγωγή και το τελευταίο διάστημα σταμάτησε το μάθημα των Θρησκευτικών.
Επιπλέον συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση που κάνεις για τον Μητσοτάκη [όπως επίσης συμφωνώ και στην ανάγκη ενός πατριωτικού κόμματος, εθνικού, και όχι εθνικιστικού-ναζιστικού τύπου Χ.Α.].
Ξεχνάμε όσα έγιναν πριν 2 μήνες στη Μυτιλήνη και τον πόλεμο με τα ΜΑΤ; Τα γεγονότα έχουν μια συνέχεια.Αφού πήρε το πράσινο φως απ΄τους Ευρωπαίους λόγω κορωνοϊού (για να σώσουν κι εκείνοι το τομάρι τους), τότε άρχισε ξαφνικά η φύλαξη των συνόρων. Γιατί δεν γινόταν νωρίτερα; Αποδείχτηκε ότι μια χαρά καταφέραμε να αποτρέψουμε τις χιλιάδες στον Έβρο, πόσο μάλλον λοιπόν θα μπορούσαμε τις δεκάδες, που τόσα χρόνια μας έλεγαν ότι δεν μπορούσαν. Απλά δεν υπήρχε η βούληση.
Ο Μητσοτάκης ξαφνικά μετατράπηκε σε εθνικό σωτήρα, με τον Έβρο και τον κορωνοϊό. Παίρνει τα εύσημα προς το παρόν, πήρε και το νέο δάνειο απ΄τον «Μηχανισμό στήριξης» (δάνειο, όχι δώρο), τα 14 δις που προστέθηκαν στο Χρέος και θα προκαλέσουν νέο μνημόνιο τον επόμενο χρόνο. Μέχρι πότε όμως θα υπάρχει αυτή η εικονική πραγματικότητα;
Που θα βρεθούν τα έσοδα του κράτους ώστε να συνεχίσουν τα σημερινά έστω επίπεδα μισθών και συντάξεων; Θα έχουμε μια βίαιη «αναπροσαρμογή» εν μέσω «συναισθηματικής φόρτισης» λόγω κορονοϊού, και θα καταλήξουμε κάποια στιγμή εν μέσω νέων πτωχεύσεων, πλειστηριασμών και ανεργίας, σε ένα χαμηλό ενιαίο «εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα» (επομένως πλήρη εξάρτηση από το Κράτος), που για να το πάρεις κι αυτό, θα πρέπει να είσαι ενταγμένος στο σύστημα με την έννοια ότι θα συμμετέχεις σε ότι αποφασίσει το Κράτος, είτε βιομετρική κάρτα, με ηλεκτρονικές συναλλαγές, είτε αργότερα τσιπάρισμα. Άλλωστε και τα τρόφιμα ελέγχονται από μεγάλες Εταιρίες παραγωγής και πώλησης, οι μικρομεσαίοι θα έχουν εξαφανιστεί και ο κλοιός θα κλείσει.Ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός, και όποιος δεν υπακούσει θα του απαγορεύεται η κυκλοφορία (ως επικίνδυνος να μεταδώσει ιούς) και η εργασία, και θα κινδυνεύει με φυλάκιση. Ακόμα ο ΠΟΥ είπε ότι αν ένα μέλος της οικογένειας νοσεί, θα έχουν δικαίωμα να μπαίνουν και να το απομακρύνουν χωρίς να δώσουν λόγο. Μιλάμε για καταστάσεις άλλου τύπου, που ερχόταν με βάση το χρονοδιάγραμμά τους και όσα έχουν ήδη συμβεί, και αυτή τη στιγμή είτε κατασκευάσθηκε εξαρχής η ιστορία με τον κορονοϊό, είτε απλά χρησιμοποιήθηκε και διογκώθηκε, για να γίνει ο εγκλεισμός και η μετάβαση σε άλλου τύπου καταστάσεις που έχουν τον γνωστό εσχατολογικό σκοπό.
(συνεχ.)


Μαρία Π. είπε...

Σχετικά με το Β' Μέρος του σχολίου σου, θα σου απαντήσω με τη σειρά.
1.Μέχρι κάποιο σημείο, μπορεί να πούμε ότι λειτούργησε η άγνοια, η κινδυνολογία, ο φόβος, όπως και η κυβερνητική τακτική να μεταθέτει συνεχώς τις ημερομηνίες διάρκειας των μέτρων. Ίσως αρχικά «τους έπιασαν στον ύπνο». Φτάσαμε όμως σήμερα σε αυτό χάλι, να μην είναι πλέον τίποτα δεδομένο, και να μας αντιμετωπίζει το κράτος σαν να μην υπάρχουμε!
Λοιπόν, τώρα ήρθε η ώρα της αλήθειας. Το επόμενο διάστημα θα μετρηθούμε και θα μετρηθούν όλοι, ένας ένας θα ζυγιστεί και θα μετρηθεί. Θα καταρρεύσει το εικονικό οικοδόμημα και θα μείνει το πνευματικό.« Έτι άπαξ σείω όχι μόνο την γη αλλά ΚΑΙ τον ουρανό, για να μείνουν τα μη σαλευόμενα» δηλ. τα αληθινά, λέει ο Κύριος. Σεισμός λοιπόν και μέσα στην Εκκλησία. Για κλήρο και λαό.
Οι οικουμενιστές αγαπητέ Γιάννη, αναφέρονται με την έννοια του ήπιου, όμως ο όρος έχει την πνευματική σημασία που έδωσε ο Άγιος Παϊσιος με την λέξη «φιλενωτικοί, που δεν έχουν πνευματικό περιεχόμενο». Μπορείς να δεις στα κείμενά του πως μιλάει γι αυτούς.

2.Ο φόβος υπήρξε στην αρχή, αλλά ειλικρινά εκδηλώθηκε κυρίως στους ολιγόπιστους. Οι υπόλοιποι δεν πήγαν στους Ναούς, όχι λόγω φόβου, αλλά για να μην συμβεί κάτι σε ηλικιωμένα ή και άλλα μέλη της οικογένειάς τους και τους ενοχοποιήσουν. Αλλά όλοι νόμιζαν ότι το κλείσιμο θα είναι για 2-3 Κυριακές.Κανείς δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη. Αυτά τα λέω με στοιχεία από ανθρώπους που έχω ακούσει. Υπάρχουν μαρτυρίες και στο διαδίκτυο.
Η επικινδυνότητα ήταν δεδομένη γιατί πραγματικά στην αρχή δεν υπήρχε κανένας τρόπος αντιμετώπισης.Κανένας τρόπος, εκτός από ένα ήπιο αντιπυρετικό (ντεπόν).
ΤΩΡΑ ανακαλύφθηκε ότι η χλωροκίνη και η αζυθρομυκίνη δρουν θετικά όπως λέει ο Τράγκας που έχουν όμως και παρενέργειες. Αυτά τα αντιβιωτικά δεν σκοτώνουν ιούς απλά προστατεύουν από άλλες λοιμώξεις βοηθώντας τον οργανισμό. Και επιπλέον δίνουν αντιθρομβωτικά για την καρδιά. Ο υγιέστατος 42χρονος καθηγητής στο Ηράκλειο πέθανε από θρόμβωση του αίματος.
Λοιπόν, μην τα ισοπεδώνουμε όλα.
ΤΩΡΑ, με όλη αυτή την καλή πορεία και τις ενθαρρυντικές ανακαλύψεις ως προς την αποτελεσματικότητα φαρμάκων, ΝΑΙ, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Αυτό όμως δεν ίσχυε πριν από ένα μήνα που βαδίζαμε εντελώς ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ.
Ο 34χρονος που πέθανε προχθές, ανέπτυξε όπως είπαν μια ισχυρή αντίδραση απέναντι στον ιό.
Κάποιοι το υποβάθμισαν λέγοντας ότι «όλες οι ιώσεις το κάνουν». Δεν ισχύει αυτό.Κατ΄αρχάς οι άλλες ιώσεις έχουν μια συγκεκριμένη προβλέψιμη πορεία. Συγκεκριμένη επώαση λίγων ημερών, και μια εξέλιξη με κάποιο πυρετό που ανεβαίνει και κάποια στιγμή τελειώνει (θεραπεύεσαι).
Ο συγκεκριμένος κορονοϊός είναι ένα σκέτο αλλαλούμ. Επώαση μέχρι 14 έως και 30 ημέρες. Η πορεία ανώμαλη. Εκεί που επιδεινώνεσαι, νομίζεις ότι πέρασε και ξαφνικά σου επιτίθεται τόσο απότομα που το ίδιο το ανοσοποιητικό, παράγει μια τεράστια ποσότητα λευκών αιμοσφαιρίων, που κάθονται πάνω στους πνεύμονες δημιουργώντας ένα «τζάμι» που σε σκοτώνει άμεσα (όπως ο 34χρονος). Αυτά δεν τα έχουμε ακούσει σε άλλες περιπτώσεις. Και άλλα πολλά. Ας μην μιλάμε λοιπόν ανεύθυνα. Ίσως πρόκειται όντως για βιολογικό όπλο, με τόσο μεγάλη περίοδο επώασης για να υπάρξει η μέγιστη δυνατη διασπορά.
(συνεχ.)


Ανώνυμος είπε...

Γ. Ρωμανός : Η παρασκευή Ιών και η βιο-τρομοκρατία στα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά
https://www.youtube.com/watch?v=FUvCRSkHKLQ

χαλαρωσε είπε...

Αντί να βρεθεί στον Έβρο από την πρώτη ημέρα της κρίσης, αναζήτησε, σαν δειλό και τρεμάμενο κουτάβι, σωσίβιο στην υγειονομική κρίση.

Ειναι στημενο διασωζει ερντογαν και ευρωπαιους και μητσοτακη. Ειναι θςατρο αντιπερισπασμος. ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΟΥΜΕ; ΟΙ ΡΟΕΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΥΤΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ, ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΒΡΟΟ-Ω.

---------
Οι οικουμενιστές έχασαν ξαφνικά την έξωθεν καλή μαρτυρία και έναντι όσων τους συμπαθούσαν ή τους έβλεπαν ως μία υγιή εξισορροπητική των ακροτήτων δύναμη.

Δεν εχουν καμμια εξωθεν μαρτυρια. Ειναι ενα απο τα ακρα. Οπου εκλαμβανεται η μαρτυρια τους ως εξωθεν καλη υπαρχει πολυκαλή διάθεση αλλα οελει πιο πολυ ψαξιμο.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Μαρία Π. είπε...

Σχετικά με την έννοια της «θεοεγκατάλειψης» (σε εισαγωγικά), για την οποία ακούσαμε ακόμα και βλασφημίες (ότι δήθεν ο Άγιος Σωφρόνιος υποστήριζε την διαίρεση της Αγίας Τριάδας, τον χωρισμό του Πατρός απ΄τον Υιό, και άλλα φαιδρά), αυτή η έννοια αποδίδεται ολοκληρωμένα στον 21ο Ψαλμό (και στην Επ. προς Εβραίους), που ξεκινάει με το προφητευμένο «ινα τι εγκατέλιπές με» του Κυρίου επάνω στον Σταυρό.
Σημαίνει την αίσθηση της εγκατάλειψης, και όχι μια πραγματική εγκατάλειψη, δηλ. ουσιαστικά πρόκειται για δοκιμασία που επιτρέπει ο Θεός, για μια υπαρξιακή εξουθένωση μέσα από τις δυσκολίες, και την (φαινομενική) αργοπορία Του να δώσει λύσεις, που φτάνει μέχρι μια κένωση της αίσθησης του είναι σου, της υπόστασής σου, (το πρώτο σκαλοπάτι των Μακαρισμών, μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, που ακολουθείται από το πνευματικό πένθος), μια υπέρβαση ενός ορίου όπου δεν έχεις κανένα απολύτως στήριγμα, είσαι ως νεκρός [είσαι στα έσχατα όρια εκεί όπου αρχίζει η απόγνωση, αλλά δεν (πρέπει να) απελπίζεσαι, (κράτα το νου σου στον Άδη και μη απελπίζου)] και εκεί όπου (νομίζεις ότι) έχει χαθεί το παν (κατά το ανθρώπινο μέρος), αρχίζει πλέον με ένα τρόπο αναγκαστικό και νομοτελειακό (ας μου επιτραπεί να πω) να λειτουργεί ο μηχανισμός της πίστης (είναι δηλ. σαν να στερείς σε ένα φυτό το νερό, επομένως αναγκάζεις τη ρίζα να πάει βαθύτερα).Η πίστη είναι ελπιζομένων ΥΠΟΣΤΑΣΙΣ (ύπαρξη αν και δεν τα βλέπεις αυτά τα ελπιζόμενα), και «έλεγχος (όραση) πραγμάτων ΜΗ ΒΛΕΠΟΜΕΝΩΝ». Επειδή εάν βλέπονται, γιατί να ελπίζονται; εδώ είναι η αληθινή πίστη. Προχωράμε δια της πίστεως και όχι δια της όψεως (Απ. Παύλος).
Η Σωτηρία μας έρχεται αποκλειστικά λόγω του ότι ασκούμε αυτή την πίστη στο Πρόσωπο του Θεού και την ελπίδα στην Σωτηρία Του. Χωρίς αυτά είναι αδύνατον να ευαρεστήσει κάποιος τον Θεό (Απ. Παύλος).Είναι το αντίθετο της αμφισβήτησης και αμφιβολίας που έβαλε ο διάβολος στον Αδάμ που εξέπεσε, όπως και των Ισραηλιτών 40 χρόνια στην έρημο, που δεν εισήλθαν στην γη της επαγγελίας λόγω απιστίας.

Ψαλμός 21
2 Ο ΘΕΟΣ, ὁ Θεός μου, πρόσχες μοι· ἵνα τί ἐγκατέλιπές με;μακρὰν ἀπὸ τῆς σωτηρίας μου οἱ λόγοι τῶν παραπτωμάτων μου.3 ὁ Θεός μου, κεκράξομαι ἡμέρας, καὶ οὐκ εἰσακούσῃ, καὶ νυκτός, καὶ οὐκ εἰς ἄνοιαν ἐμοί. 4 σὺ δὲ ἐν ἁγίῳ κατοικεῖς, ὁ ἔπαινος τοῦ ᾿Ισραήλ. 5 ἐπὶ σοὶ ἤλπισαν οἱ πατέρες ἡμῶν, ἤλπισαν, καὶ ἐῤῥύσω αὐτούς· 6 πρὸς σὲ ἐκέκραξαν καὶ ἐσώθησαν, ἐπὶ σοὶ ἤλπισαν καὶ οὐ κατῃσχύνθησαν. 7 ἐγὼ δέ εἰμι σκώληξ καὶ οὐκ ἄνθρωπος, ὄνειδος ἀνθρώπων καὶ ἐξουθένημα λαοῦ. 8 πάντες οἱ θεωροῦντές με ἐξεμυκτήρισάν με, ἐλάλησαν ἐν χείλεσιν, ἐκίνησαν κεφαλήν· 9 ἤλπισεν ἐπὶ Κύριον, ῥυσάσθω αὐτόν· σωσάτω αὐτόν, ὅτι θέλει αὐτόν. 10 ὅτι σὺ εἶ ὁ ἐκσπάσας με ἐκ γαστρός, ἡ ἐλπίς μου ἀπὸ μαστῶν τῆς μητρός μου· 11 ἐπὶ σὲ ἐπεῤῥίφην ἐκ μήτρας, ἐκ κοιλίας μητρός μου Θεός μου εἶ σύ· 12 μὴ ἀποστῇς ἀπ᾿ ἐμοῦ, ὅτι θλῖψις ἐγγύς, ὅτι οὐκ ἔστιν ὁ βοηθῶν. 13 περιεκύκλωσάν με μόσχοι πολλοί, ταῦροι πίονες περιέσχον με· 14 ἤνοιξαν ἐπ᾿ ἐμὲ τὸ στόμα αὐτῶν ὡς λέων ἁρπάζων καὶ ὠρυόμενος. 15 ὡσεὶ ὕδωρ ἐξεχύθην, καὶ διεσκορπίσθη πάντα τὰ ὀστᾶ μου, ἐγενήθη ἡ καρδία μου ὡσεὶ κηρὸς τηκόμενος ἐν μέσῳ τῆς κοιλίας μου· 16 ἐξηράνθη ὡσεὶ ὄστρακον ἡ ἰσχύς μου, καὶ ἡ γλῶσσά μου κεκόλληται τῷ λάρυγγί μου, καὶ εἰς χοῦν θανάτου κατήγαγές με. 17 ὅτι ἐκύκλωσάν με κύνες πολλοί, συναγωγὴ πονηρευομένων περιέσχον με, ὤρυξαν χεῖράς μου καὶ πόδας. 18 ἐξηρίθμησαν πάντα τὰ ὀστᾶ μου, αὐτοὶ δὲ κατενόησαν καὶ ἐπεῖδόν με. 19 διεμερίσαντο τὰ ἱμάτιά μου ἑαυτοῖς καὶ ἐπὶ τὸν ἱματισμόν μου ἔβαλον κλῆρον. 20 σὺ δέ, Κύριε, μὴ μακρύνῃς τὴν βοήθειάν μου ἀπ᾿ ἐμοῦ, εἰς τὴν ἀντίληψίν μου πρόσχες. 21 ρῦσαι ἀπὸ ῥομφαίας τὴν ψυχήν μου, καὶ ἐκ χειρὸς κυνὸς τὴν μονογενῆ μου· 22 σῶσόν με ἐκ στόματος λέοντος καὶ ἀπὸ κεράτων μονοκερώτων τὴν ταπείνωσίν μου. 23 διηγήσομαι τὸ ὄνομά σου τοῖς ἀδελφοῖς μου, ἐν μέσῳ ἐκκλησίας ὑμνήσω σε.

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Ομολογώ ότι αν και έχω διαβάσει αρκετά για τον ιό, μόνον τα κατά καιρούς σχόλια της Μαρίας Π., με βοήθησαν να κατανοήσω περί τίνος πρόκειται. Την παρακαλώ να συνεχίσει την σχετική συμβολή της πάντοτε με τον ίδιο εύληπτο και περιεκτικό τρόπο.

Μαρία Π. είπε...

Συγγνώμη που βγήκα εκτός θέματος, αλλά με όσα ζούμε, μας χρειάζεται η πνευματική στήριξη.Δίνω και την διεύθυνση απ΄το βιβλίο του Αγίου Σωφρονίου, για όποιον θέλει να εμβαθύνει στην έννοια της κένωσης και στο νόημα της αίσθησης θεοεγκατάλειψης σύμφωνα με τον Άγιο Σιλουανό και πως λειτουργεί στον άνθρωπο όλη αυτή η διεργασία, και να καθοδηγηθεί έτσι στην πνευματική του ζωή(πατάμε σελίδα 98):
http://docplayer.gr/10530692-Opsometha-ton-theon-kathos-esti.html



3.Aυτή η κατάσταση που ζούμε σήμερα, λειτουργεί ως δοκιμασία για τους πιστούς, ως επιτίμιο για τους χλιαρούς, ως ξεκαθάρισμα σε κλήρο και λαό, ακόμα και ως ταρακούνημα για τους ου κατ΄επίγνωσιν ζηλωτές, που τόσα χρόνια πολεμούσαν με αδιακρισία όλοι εναντίον όλων, με μονόπλευρους και βλαπτικούς τρόπους αντίληψης. Είναι πολύ μεγάλα αυτά που συντελούνται.

Καλή δύναμη σε όλους μας!

amethystos είπε...

Γιάννη Ιωαννίδη βάλε μέτρο.

Ανώνυμος είπε...

Μαρία Π. γνωρίζετε αν ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι ο γνωστός γιατρός;

Μαρία Π. είπε...

3.34 μ.μ. Αγαπητέ/-ή, όχι δεν γνωρίζω τον Γιάννη Ιωαννίδη, αλλά είναι φανερό ότι υπάρχει συνωνυμία με τον γνωστό γιατρό.