Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Μνήμη του Αγίου Αυγουστίνου, επισκόπου Ιππώνος (15 Ιουνίου)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αυγουστίνου, επισκόπου Ιππώνος.
Ο Άγιος Αυγουστίνος (το κοσμικό του όνομα ήταν Aυρήλιος) γεννήθηκε στην Ταγάστη της Νουμιδίας στην Αφρική, το έτος 354 μ.Χ. από φλογερή χριστιανή μητέρα, τη Μόνικα (η μνήμη της τιμάται στις 4 Μαΐου) και πατέρα ειδωλολάτρη, τον Πατρίκιο. Τις εγκύκλιες σπουδές του πραγματοποίησε στην πατρίδα του και στη συνέχεια μετέβη για ανώτερες σπουδές στην Καρχηδόνα.
Ως νεαρός φοιτητής έζησε έκλυτη ζωή, φθάνοντας ηθικά πολύ χαμηλά. Μάλιστα στην Αφρική, αναδείχθηκε σε σφοδρό οπαδό του Μανιχαϊσμού. Αργότερα όμως όταν έφθασε στο Μιλάνο, οι θερμές ολονύκτιες προσευχές της μητέρας του, η επισταμένη μελέτη των αγίων Γραφών από τον ίδιο και τα φλογερά κηρύγματα του Επισκόπου Μεδιολάνων Αμβροσίου έφεραν τον Αυγουστίνο σε μεταμέλεια και συντριβή για τον πρότερο βίο.
Ζήτησε αυτοβούλως να κατηχηθεί στη διδασκαλία της Ορθοδόξου Πίστεως, απέβαλε τις μανιχαϊστικές αντιλήψεις και αφοσιώθηκε στο Σωτήρα Χριστό. Βαπτίστηκε χριστιανός μαζί με τον 15χρονο γιο του Αδεοδάτη.
Ακολούθως επέστρεψε στην Αφρική, όπου δίδαξε με ένθεο ζήλο το ιερό Ευαγγέλιο και την αξία της εν Χριστώ ζωής. Μετά την κοίμηση της μητέρας του, πήγε στη Ρώμη, όπου κι εκεί διέδωσε το χριστιανισμό.
Ποίμανε με σύνεση και διάκριση το ποίμνιό του για 34 ολόκληρα χρόνια και εκοιμήθη ειρηνικά σε ηλικία 76 ετών.
Ο ιερός Αυγουστίνος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους χριστιανούς στοχαστές και θεολόγους και ένας από τους πολυγραφότερους συγγραφείς της λατινικής πατρολογίας.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου


ΕΠΙΝΟΗΣΕ ΤΟ ΦΙΛΙΟΚΒΕ ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Η ΨΕΥΔΟΘΕΟΛΟΓΊΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΡΛΑΑΜ ΑΛΛΑ ΤΙΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΔΟΞΑΖΕΤΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΜΑΣ. ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ. 
ΑΓΑΠΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ Ο.ΤΙ ΘΕΣ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα. Πάντως είναι απορίας άξιο γιατί ονομάζεται ιερός.

amethystos είπε...

Από άγνοια. Δέν ήταν γνωστό τό έργο του, έγραψε στά λατινικά καί ιδίως λόγω τής σχέσης του μέ τόν Αμβρόσιο Μεδιολάνων. Από άγνοια τής θεσμικής εκκλησίας. Δές τήν ιστορία τού Βαρλαάμ. Αντιπροσώπευσε τήν ορθοδοξία σέ σύνοδο. Χωρίς τόν Αγιο Γρηγόριο δέν θά υπήρχε ούτε κατ' όνομα η ορθοδοξία. Τόν αναβάθμισαν οι οργανώσεις καί οι Καντιωτικοί. Είναι πιό εύκολος από τούς Πατέρες διότι χρησιμοποιεί τούς βαθμούς τής συγγένειάς μας γιά νά θεολογήσει, τίς σχέσεις, καί βρήκε στήν κτίση καί στήν λειτουργία τού εγκεφάλου τήν σύσταση τής αιδίου Αγίας Τριάδος.