Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Το «λάθος», η «άρνηση» και ο Βησσαρίων...

 

Το «λάθος», η «άρνηση» και ο Βησσαρίων...

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Στη Χώρα της Τήνου πριν από μερικά χρόνια ρωμαιοκαθολικός κληρικός μου είπε ότι ήταν λάθος των  Ελλήνων να αρνηθούν  να υποταγούν στον Πάπα και να εκδυτικισθούν. Τον ερώτησα: «Δηλαδή να γινόμασταν Βησσαρίωνες;» και με φυσικότητα μου απάντησε: «Ναι, ακριβώς. Άσχημα πέρασε ο Βησσαρίωνας και όσοι Έλληνες τον ακολούθησαν;...».

            Θυμήθηκα τα λόγια του παπικού κληρικού διαβάζοντας σε καθημερινή εφημερίδα άρθρο του άγγλου καθηγητού κ. Ρόντρικ Μπίτον. Σε αυτό συνέδεσε τους Έλληνες, που κάνουν το λάθος  να αρνούνται να εμβολιασθούν, με τους προγόνους τους, που θεωρεί ότι έκαμαν «λάθος» να αρνηθούν, το 1438-39 να υποχωρήσουν στον Πάπα και να απαρνηθούν την ιδιοπροσωπία τους. Με τον συλλογισμό του  ο κ. Μπίτον, ασφαλώς ακουσίως, ηρωοποιεί τους ανεμβολίαστους Έλληνες και εκδηλώνει και αυτός την πεποίθηση ότι ο Ελληνισμός θα σωζόταν από τους Οθωμανούς αν υποτασσόταν στον Πάπα...

Ο Ελληνισμός είχε πικρή εμπειρία της κατοχής των Φράγκων, από το 1204 και μετά. Ο Γάλλος πολιτικός και ιστορικός Εντουάρ Μπινιόν (1771-1841) στη μελέτη του «Οι κυβερνήσεις και οι λαοί από το 1814 μέχρι σήμερον (1823)» γράφει μεταξύ άλλων: «Η αιχμαλωσία του ελληνικού έθνους δεν αρχίζει από την άλωσιν της Κωνσταντινουπόλεως παρά των Οθωμανών.... Οι αληθείς ολετήρες του ελληνικού κράτους είναι οι σταυροφόροι και όχι οι Μουσουλμάνοι».

            Στην άποψη του παπικού ιερωμένου, του κ. Μπίτον και κατ΄ επέκταση της Δύσης και του ελληνικού δυτικόφρονος εποικοδομήματος απαντά ο ιδιοφυής ιστορικός μας Σπυρίδων Ζαμπέλιος. Στη μελέτη του περί του μεσαιωνικού Ελληνισμού, που περιλαμβάνεται  στο σύγγραμμά του « Άσματα Δημοτικά της Ελλάδος» (Εκδ. 1852), γράφει ότι το Γένος των Ελλήνων βρέθηκε μπρος στο δίλημμα: Να στρέψει όμμα συνδιαλλακτικό προς τη Δύση, να παραδεχθεί τον Παπισμό, να συγχωνευθεί μετά των εσπερίων εθνών, να απολέσει την αρχαιόγονη φύση του, να εξουθενηθεί στον ωκεανόν των δυτικών εθνικοτήτων, να αποταχθεί από την αυθεντία του παρελθόντος, χωρίς πάντως τη βεβαιότητα ότι θέλει σωθεί από την βαρβαρική πλημμύρα, ή να παραχωρήσει τον βυζαντινό θρόνο και την πολιτεία και να διατηρήσει την ταυτότητά του «ως παλλάδιο εντός του οποίου ήθελε καταφύγει και κρυφτεί ο σπόρος της ελευθερίας»;

Με άλλες λέξεις, γράφει ο Ζαμπέλιος, τι έπρεπε να δώσει βορά στον αδυσώπητο δράκοντα της ανάγκης; Τελικά οι Έλληνες διατηρήσαμε την ιδιοπροσωπία μας ακολουθώντας το «Μη μέταιρε (μεταθέτεις) όρια αιώνια τα οποία έθεντο οι πατέρες σου!». Και σχολιάζει ο ιστορικός μας: «Οι Ευρωπαίοι δεν εννόησαν και δεν εξετίμησαν δεόντως την αληθινή φύση του περί Ενώσεως ζητήματος, διότι δεν γνώρισαν καλώς τη φύση και την αποστολή της Ορθοδοξίας. Διότι δεν εννόησαν ότι δόγμα θρησκευτικό, όπως το ελληνικό είναι όρος της του έθνους ατελευτησίας, είναι αυτό τούτο το Έθνος».

Είναι λυπηρό ότι 170 χρόνια μετά τη συγγραφή του κειμένου του Ζαμπελίου ο Πάπας και η Δύση διατηρούν τις ίδιες σκέψεις για τον Ελληνισμό και υπάρχουν Έλληνες;;;, που τους ακολουθούν.-

ΑΚΤΙΝΕΣ: Το «λάθος», η «άρνηση» και ο Βησσαρίων... (aktines.blogspot.com)

ΠΆΠΑ ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΠΑΜΠΑΣ. ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΤΕΡΑΣ. ΔΕΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΠΑΠΙΚΟΙ ΣΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΠΡΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ. ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΕΡΑ ΟΜΩΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΝΟΥ, ΤΟ ΘΕΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΥΠΟΤΥΠΩΔΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑ-ΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΑΝ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΑΙΡΕΣΗ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟ ΣΠΑΘΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ. ΕΤΣΙ ΜΕ ΔΥΟ ΜΑΜΑΔΕΣ ΚΑΤΑΚΛΥΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ, ΤΟΝ ΕΣΧΑΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΗΣ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗΣ. Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΕΝΑΣ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕ ΤΑ ΔΩΡΑ ΚΑΙ Η ΜΑΜΑ ΚΥΝΗΓΟΣ ΤΑΛΕΝΤΩΝ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΑΥΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΡΗ ΠΟΛΛΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ. 

ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘΕΑΜΑ, ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ. ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το όποιο δίλλημα δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά όταν το ουσιαστικό θέμα γίνεται "ΠΩΣ ΝΑ ΓΛΥΤΏΣΕΙΣ" και όχι η ΣΩΤΗΡΙΑ. (Δύσκολο να το παραδεχτούμε.....αλλά δυστυχώς είναι έτσι)
Φίλε αμέθυστε η ΣΩΤΗΡΙΑ δεν είναι ζητούμενο ή στην καλύτερη για να μας απασχολήσει πρέπει ποιο μπροστά να την "σκαπουλάρουμε"- να γλυτώσουμε και βλέπουμε.
Βάλε Τούρκους Πάπες Μνημόνια Εμβόλια και ότι άλλο τραβάει η ψυχή σου και το θέμα και όλη η αγωνία είναι καρμπόν γύρω από το πως "γλυτώνεις". Διαφωνίες επί κοινού στόχου που είναι όμως από μόνος του "λίγος". Ως προς τι η διχόνοια; Μπορεί με τέτοια διχόνοια να γίνει πραγματικά κάτι ακόμα και για έναν ανεπαρκή στόχο; Πως μπορείς να διαφωνείς; Που είναι η ενότητα;
Υποπτεύομαι πως ο Σίσυφος την πάταγε γιατί του έλειπε ένα δεδομένο. Καταλάβαινε την κλίση της πλαγιάς, αντιλαμβανόταν την δυσκολία του παρόντος του αλλά μάλλον δεν έβλεπε την Κορυφή. Έπλαθε έτσι με την φαντασία του την κορυφή σαν το απλανές αλφαδιασμένο επίπεδο που επιτέλους θα ξεκουραζόταν το κοκαλάκι του. Έναν παράδεισο. ΌΜΩΣ οι ΚΟΡΥΦΈΣ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΛΛΆ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΜΌΝΟ ΜΕ ΙΣΣΟΡΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΚΤΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΗΞΕΡΕ ΜΟΝΟ ΝΑ ΣΠΡΩΧΝΕΙ. Στο Θαβώρ ας πούμε..... ο Πέτρος σκέφτηκε να κατασκηνώσει αν με καταλαβαίνεις.
Από την άλλη, στην περίπτωση που λέει κάποιος πως όντως εμένα με απασχολεί το ουσιαστικό πως μπορείς να διαφωνείς με κάποιον που δεν έχει τον ίδιο στόχο;
Παιδία του καιρού μας....της εποχής μας .......της εκάστοτε εποχής μας ............ με τον ίδιο μικροπρεπή στόχο ......να την σκαπουλάρουμε και βλέπουμε .......όταν οι παλαιοί μας έδειξαν πως το θέμα είναι πως να ξεπερνάς την εποχή σου..... και να είσαι έτοιμος να αντιληφθείς την ανάγκη για ισορροπία την κατάλληλη στιγμή.

Χάρηκα με την ανάρτηση για τον Αριστοτέλη που είδα μετέφερες και το σχόλιο που σου είχα κάνει παλαιότερα για τον Λύσιππο. Αυτή την ισορροπία αναζητούσε και αυτός στο πριν και το μετά που φανερώνει την ψυχή χωρίς την βουή του "αγώνα" της ημέρας.
Τι όμορφη που είναι η Τέχνη.
Καλό απόγευμα φίλε......

χαλαρωσε είπε...

φευγε και σωζου

Ανώνυμος είπε...


ΟΚ ότι πεις μεγάλε ..........
Εσύ κοίτα να μείνεις εκεί που είσαι ξεβράκωτος και να χαλαρώσεις λίγο παραπάνω για να το απολαύσεις καλύτερα..........
Να κοιταχτείς όσο είναι καιρός.......

χαλαρωσε είπε...

βλεπω εισαι υπακουος. Αν και δυσκολευομαι να πιστεψω πως αποδεχθηκες τοσο ευκολα την προταση μου οταν δεν εχεις και τοση διαθεση για φυγη. Υφερπει μια αντιφαση. Οι ενθουσιαστικες εξαρσεις ειναι γνωρισμα νεοφωτιστων. Ο φιλοσοφος νους ειναι και νους Χριστου; Το μυαλο επισκοπει στα εργα του; Ο ΓΥΜΝΟΣ ΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΕΟΕΙΔΗΣ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΑΤΗΜΕΛΗΤΑ ΚΟΥΣΤΟΥΜΑΡΙΣΜΕΝΟ ΜΙΚΡΕ.
Περαν τουτου ας παραθεσω κι αυτο.

Η Φυγή Ιησού Χριστού στην Αίγυπτο

Μετά τη φυγή του Κυρίου στην Αίγυπτο, ο Ηρώδης έστειλε στρατιώτες και θανάτωσαν όλα τα παιδιά που ήταν στη Βηθλεέμ και τα περίχωρά της, από ηλικίας δύο ετών και κάτω. Διότι τόσο είχε υπολογίσει την ηλικία του Χριστού, Τον οποίο φοβόταν ότι θα του έπαιρνε τη βασιλεία.

Επίσης, η φυγή του Κυρίου στην Αίγυπτο, κατά τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, φράσσει και τα στόματα των αιρετικών.

Διότι όπως λέει, αν δεν έφευγε ο Κύριος και φονευόταν από τον Ηρώδη , θα είχε εμποδιστεί η σωτηρία των ανθρώπων.

Αν πάλι τον συνελάμβαναν και δεν φονευόταν, θα έλεγαν πολλοί ότι δε φόρεσε ανθρώπινη σάρκα, αλλά μόνο κατά φαντασία. Γράφει συγκεκριμένα: «Διατί ανίσως δεν έφευγεν ο Kύριος, αλλά ήθελε πιασθή από τον Hρώδην, ει μεν και εφονεύετο από εκείνον, βέβαια ήθελεν εμποδισθή η σωτηρία των ανθρώπων.

Eι δε και δεν εφονεύετο διά να τελειώση την οικονομίαν, βέβαια ήθελε φανή εις τους πολλούς, ότι δεν εφόρεσε την ανθρωπίνην φύσιν πραγματικώς και κατά αλήθειαν. Aλλά μόνον κατά δόκησιν και φαντασίαν. Eπειδή αν εφόρει σάρκα αληθή, βέβαια ήθελε κοπή από το σπαθί.

Aνίσως λοιπόν οι άθλιοι αιρετικοί ετόλμησαν να ειπούν τούτο, ότι δηλαδή κατά φαντασίαν ο Kύριος εγεννήθη, ως ο θεομάχος Mάνης, και οι τούτου οπαδοί Mανιχαίοι· και μόλον οπού δεν έλαβον εις τούτο, καμμίαν αιτίαν και αφορμήν· πόσω μάλλον ήθελαν ειπούν τούτο, και εάν εύρισκον αιτίαν; Διά τούτο λοιπόν φεύγει ο Kύριος εις την Aίγυπτον διά τας ρηθείσας δύω αιτίας. Kαι προς τούτοις, ίνα συντρίψη και τα εν Aιγύπτω ευρισκόμενα είδωλα».

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΡΗΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ ΣΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Καθόλου δεν με νοιάζει για το πως με βλέπεις παλαιοφώτιστε. Κράτα το για την πάρτι σου αλλά άμα ζορίζεσαι και θέλεις να το γράψεις και πάλι κάνε ότι τραβάει η ψυχή σου. Εσύ εκτίθεσαι.
Εγώ βλέπω μόνο πως μιλάς άσχημα ......πολύ άσχημα και κακότροπα για λόγους που μόνο εσύ ξέρεις. Αν είσαι μεγάλος μπορείς απλά να πεις τι σε ενοχλεί σε αυτά που λέω ή πάλι ως παλαιοφώτιστος μπορείς απλά να με αγνοήσεις, πόσο μάλλον όταν δεν αναφέρθηκα ούτε κατά διάνοια σε κάτι που έχεις σχολιάσει. Αλλά εσύ απεναντίας είδες κάτι που μόνο εσύ ξέρεις τι (ΚΑΙ ΠΡΓΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΈΡΕΙ ΤΙ.......ΘΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΥΓΕΝΙΚΌ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ) σε αυτά που έγραψα και αμέσως σήκω και φύγε και ζώσου ......... ώπα μάγκα. Από που να φύγω ρε; Aπο το χωράφι σου; Και γιατί να ζωθώ ρε; Είσαι όντως τόσο άντρας η απλά το ονειρεύεσαι; Σα δε ντρέπεσαι ..........Χαλάρωσε........και όντως να κοιταχτείς αγενέστατε.
Σέβομαι τον χώρο ........ κάνε και εσύ μια προσπάθεια και μην ξανασχολιάσεις σε παρακαλώ κάτι που λέω ...... όχι για μένα αλλά αλλά για τον φίλο Αμέθυστο και την αξιοπρέπειά σου...... είναι η δεύτερη φορά που το κάνεις ........ Την τρίτη μπορεί και να κάνεις βαβά μπούλη .....

χαλαρωσε είπε...

καλημερα σε αμεθυστο και φιλους. Φιλε θα κανω υπακοη. Θα φυγω απο το κεφαλι μου και θα παω να σκαλισω τα μαρουλακια.

amethystos είπε...

Φίλε πολύ ωραία έκφραση. Θά στήν κλέψουμε.