Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Το Άγιο Πνεύμα και η ουσία του Τριαδικού Θεού


Ο Νικόλαος Ξιώνης, Επ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλάει στην Πεμπτουσία για το Άγιο Πνεύμα. Η προσπάθεια του ανθρώπου να προσεγγίσει το μυστήριο του ενός Τριαδικού Θεού, δηλαδή τις αΐδιες σχέσεις των υποστάσεων της Αγίας Τριάδος κατά το έργο εκάστης στο μυστήριο της θείας οικονομίας, υπερβαίνει τα φυσικά όρια των γνωστικών μας ικανοτήτων. Η μόνη πρόσβαση του ανθρώπου στη γνώση του Θεού βασίζεται στα δεδομένα της θείας αποκαλύψεως και στη μετοχή των άκτιστων θείων ενεργειών κατά τις διαρκείς του Θεοφάνειες.


ΑΣΤΕΙΑ ΞΕΣΗΚΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΡΩΣΟΥΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΚΑΙ ΥΠΟΔΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ ΘΕΟΛΟΓΟ. ΤΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΑΦΤΟΥΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ. ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΙΔΙΟΥ ΤΡΙΑΔΟΣ, ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΝΟΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΜΠΛΕΚΕΙ ΤΙΣ ΑΚΤΙΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ.
 ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα από την άλλη μπορεί να πει κανείς πως το "μή μου ἅπτου" το διαδέχεται το
"φέρε τὸν δάκτυλόν σου ὧδε καὶ ἴδε τὰς χεῖράς μου, καὶ φέρε τὴν χεῖρά σου καὶ βάλε εἰς τὴν πλευράν μου, καὶ μὴ γίνου ἄπιστος, ἀλλὰ πιστός" μόλις ένα κεφάλαιο μετά στο ίδιο ακριβώς ευαγγέλιο. Ας μην μας απασχολεί όμως .......γιατί γενικότερα είναι γνωστό πως ο Κύριος εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο και άφησε στο πόδι του το Άγιο Πνεύμα. Σωστά;
Τρεις παρατηρήσεις όμως φίλε αμέθυστε.
Ο κ. Ξιώνης ξεκινάει με την "εμμονή" του κόσμου να αναφέρεται στο Ιησού Χριστό και όχι πρωτίστως στον Πατέρα επεξηγώντας πως αυτό είναι κατανοητό στο βαθμό που ο Κύριος είναι ποιο προσιτός λόγω "προϋπηρεσίας ενανθρώπησης" (ας μου επιτραπεί η έκφραση). Τώρα σοβαρά συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ζούμε πραγματικά στον ίδιο κόσμο; Γιατί εγώ αντιλαμβάνομαι ακριβώς το αντίθετο, πως το όνομα, δηλαδή, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού τείνει να γίνει ταμπού.
Συγνώμη αλλά ακόμα και οι ορκισμένοι άθεοι κατά καιρούς αναφέρονται σε μια ανώτερη δύναμη ένα είδος αόριστου Θεού-Πατέρα.
Μία δεύτερη έχει να κάνει με το παράδειγμα της σφαίρας και του κύκλου που φέρνει ο κ. Ξιώνης ως προς την "διάσταση" του Κυρίου.
Στο θέμα των προβολών το αντικείμενο αυτό καθ αυτό δεν είναι επ ουδενί απών. Το ότι την σφαίρα στο 2d την βλέπεις κύκλο δεν ακυρώνει ότι την βλέπεις ή ότι η σφαίρα υπάρχει.
Ως τρίτη παρατήρηση η κομψή αν μη τι άλλο οικολογική διάσταση της σωτηρίας για να μην κατηγορηθούμε ως εγωιστές βεβαίως βεβαίως.

amethystos είπε...

Ανήκει στούς ιππότες τού Βαρθολομαίου καί τούς καίει νά αναβαθμίσουν τόν Πατέρα λόγω τού Πρωτείου πού διεκδικεί ο Βαρθολομαίος. Τόν Πατέρα ουδείς εώρακε πώποτε καί δυστυχώς δέν μπορούν κάν νά σκεφθούν ποιός ακούστηκε ατήν Βάπτιση καί στό Θαβώρ. Ουδείς εώρακε αλλά άκουσε; Σέ μιά παράδοση μέ νέφη Αγίων καί πλήθος Θεολόγων Πατέρων θά περιμέναμε στούς σημερινούς θεολογούντες πού διδάχθηκαν τήν sola scriptura τών Γερμανών περισσότερο δέος καί λιγότερο θράσος.