Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Τώρα αποκαλύπτεται: Το κράτος δεν θα αποπληρώσει ποτέ τα χρέη του

Jetzt ist es raus: Der Staat zahlt seine Schulden nie zurüc

Του Frank Thewes, Focus 31.10.2013

Οι διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ CDU, CSU και SPD έχουν μόλις αρχίσει. Μια ιστορική απόφαση όμως έχει ήδη παρθεί: τα μεγάλα κρατικά χρέη θα παραμείνουν για πάντα.

Πάντα το υποψιαζόμασταν: δεν είναι δυνατόν να αποπληρώσουμε τα υψηλά κρατικά χρέη. Και οι πολιτικοί μας δεν θέλουν να τα αποπληρώσουν. Το σημαντικό είναι, εμείς οι φορολογούμενοι να προσφέρουμε τα χρήματα για τα επιτόκια, και κανένας να μην ρωτά από που προέρχονται οι αστείρευτες πηγές του χρήματος - όπως και στην Ελλάδα. Γιατί αν διερωτηθούμε υπάρχουν προβλήματα: η πολιτική δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, ούτε και η οικονομία.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι Γερμανοί βοήθησαν άνετα. Το κράτος μας δανείστηκε χρήματα, πράγμα που μπορεί να το κάνει χωρίς κανένα περιορισμό, ανεξαρτήτως κρίσης, και έδωσε αυτά τα χρήματα βοήθεια στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό φαίνεται βέβαια λίγο γελοίο, γιατί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει μαζέψει κάπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ χρέη. Το ίδιο ποσό χρέους έχουν μαζί επίσης τα κρατίδια και οι δήμοι. Αλλά αυτό το χρέος δείχνει διαχειρίσιμο.

Προπάντων τώρα. Γιατί πληρώνουμε τα ιστορικά χαμηλότερα επιτόκια. Λιγότερο του 3%. Τα ετήσια επιτόκια λοιπόν από το ένα τρις στοιχίζουν στον Schäuble 30 δισεκατομμύρια. Το 2008 το υπουργείο του υπολόγιζε ότι θα ήταν 47 δις.

Και όπως τα χαμηλά επιτόκια παραπλανούν μερικούς συμπολίτες μας να αγοράσουν ένα ακριβό αυτοκίνητο, έτσι η τωρινή κατάσταση παραπλανά τον Schäuble και την κυβέρνηση συνεργασίας, να συνεχίσει την πολιτική αυτή που στηρίζεται στα δάνεια. Αντί να χαμηλώσει το βουνό του χρέους, η κυβέρνηση συνεργασίας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα, (που προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια), για νέα έξοδα.

Ο Schäuble βέβαια θέλει για πρώτη φορά από το 1969, να μην καλύψει ελλείμματα του προϋπολογισμού με νέα δάνεια. Τα παλιά χρέη όμως δεν θέλει να τα μειώσει. Αυτό το σχεδίαζαν εδώ και χρόνια ανώτατοι υπάλληλοι του υπουργείου οικονομικών. Για πρώτη φορά όμως το δηλώνει επίσημα ένας ηγετικός πολιτικός. Στην επίκαιρη έκδοση του Focus ο Schäuble δήλωσε: «Όταν με ρωτούν νέοι άνθρωποι, πότε επιτέλους θα είμαστε χωρίς χρέη, τους απαντώ: ελπίζω ποτέ. Γιατί τα χρέη εξαφανίζονται μόνο μετά από μια νομισματική μεταρρύθμιση».

Το αποφασιστικό σύμφωνα με τον Schäuble είναι η αναλογία μεταξύ χρέους και οικονομικής ισχύος. Και επειδή η οικονομία θα παρουσιάζει αύξηση στο μέλλον, τα χρέη όμως όχι, η αναλογία χρέους προς την οικονομική δύναμη των Γερμανών φορολογουμένων θα μειώνεται.

Αυτό ισχύει. Προς το παρόν, το χρέος είναι περίπου στο 80% του ΑΕΠ. Στα επόμενα χρόνια προβλέπεται να πέσει στο 60%. Το τρισεκατομμύριο χρέους όμως μένει.

Κάθε χρόνο 250 με 300 δισεκατομμύρια από αυτό το χρέος αλλάζουν χέρια. Αυτό σημαίνει: τα δάνεια αποπληρώνονται με άλλα δάνεια. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πληρώνει προς το παρόν λιγότερα επιτόκια για τα νέα δάνεια απ’ότι για τα παλιά. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει. Οταν σε λίγα χρόνια τα κρατικά ομόλογα θα απαιτούν μεγαλύτερες τιμές εξαγοράς, το ετήσιο χρέος μπορεί να ανεβεί στα 60 αντί τα 30 δις που είναι σήμερα. Για να βρεθούν τα 30 δις επιπλέον, θα πρέπει για παράδειγμα να τριπλασιαστεί ο φόρος αλληλεγγύης ή να διπλασιαστεί ο φόρος καυσίμων.

Τα παιδιά πληρώνουν

Η απόφαση, η οποία θα παρθεί αυτές τις μέρες κεκλεισμένων των θυρών, στις συνομιλίες για την κυβέρνηση συνεργασίας, είναι μια παραδοχή, πως το χρέος δεν θα το αφήσουμε μόνο στα παιδιά μας, αλλά και στα εγγόνια και δισέγγονα μας. Είναι σαφές: αν αποπληρώναμε κάθε χρόνο 10 δις, το συνολικό χρέος θα αποπληρωνόταν μετά από 100 χρόνια. Χωρίς όμως την αποπληρωμή, εμείς και οι απόγονοι μας, θα πληρώσουμε στα 100 αυτά χρόνια τουλάχιστον 3 τρισεκατομμύρια για τα επιτόκια. Ακόμα και αν ο πληθωρισμός μειώσει τον λογαριασμό.

Θα πρέπει να κάτσουμε τουλάχιστον μια φορά και να σκεφτούμε, αν έχει νόημα να συμβιβαζόμαστε διαρκώς με το χρέος.


Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: