Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Σαν ακρίδα έπεσαν όλοι να κατασχέσουν τώρα τις καταθέσεις

ΠΗΓΗ: αἰέν ἀριστεύειν

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Ανήσυχοι οι τραπεζίτες καθώς μετά την Εφορία, ακόμη και οι δήμοι και ιδιώτες ζητούν αρπαγή των καταθέσεων όλων όσοι χρωστούν λεφτά!
Καλά η Εφορία, αλλά και οι… δήμοι και οι ιδιώτες; Και όμως, ναι! Είναι απίστευτος ο εσμός που έχει επιπέσει εναντίον των τραπεζικών καταθέσεων του κοσμάκη και θέλει να κατασχέσει οποιοδήποτε χρέος των καταθετών σε οποιονδήποτε δημόσιο, αυτοδιοικητικό ή ιδιωτικό φορέα! Σε βαθμό που έχουν αγανακτήσει και πανικοβληθεί όχι μόνο τα θύματα, οι καταθέτες, αλλά και οι… τραπεζίτες! Δεν υπερβάλλουμε.
Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών, οι οποίοι, άκρως ανήσυχοι, κάλεσαν πιεστικά την κυβέρνηση να βάλει φρένο σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, γιατί αν συνεχιστεί, θα υποστούν ακόμη και δραστική μείωση οι καταθέσεις στις τράπεζες και θα καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν είναι δυνατόν να βάζει τα λεφτά του στην τράπεζα ο πολίτης και να του τα κατάσχει ο κάθε δήμαρχος επειδή πριν από… δέκα (!) χρόνια είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του παράνομα ο καταθέτης, τον έγραψε η Δημοτική Αστυνομία, δεν πλήρωσε το πρόστιμο και τώρα ξαφνικά του αρπάζουν τις καταθέσεις για να πληρωθεί το πρόστιμο του παράνομου παρκαρίσματος με τις προσαυξήσεις δέκα χρόνων! Τι ακριβώς έχει γίνει; Λειτουργεί πλέον το Μητρώο των Καταθέσεων, το οποίο επιτρέπει σε όλους τους φορείς του Δημοσίου να έχουν πλήρη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ο κάθε Ελληνας σε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες στη χώρα μας. Δεν υπάρχει δηλαδή απολύτως κανένα τραπεζικό απόρρητο πλέον, είναι στη διάθεση του τελευταίου αρμόδιου δημοτικού υπαλλήλου όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων των Ελλήνων.
Επειδή είναι μηχανογραφημένες και όλες οι οφειλές στις εφορίες ή στους δήμους ή στους ιδιώτες, πέρα από τις εφορίες μπορεί και ο κάθε δήμος ή ο κάθε ιδιώτης, πατώντας τα πλήκτρα του υπολογιστή, να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση σε κάθε τράπεζα και να ζητάει να κατασχεθεί από τις καταθέσεις του κάθε προσώπου το ποσό που οφείλει. Ούτε δικαστικός κλητήρας ούτε τίποτα! Αυτό έχει οδηγήσει σε τρελές καταστάσεις. Κυριολεκτικά τρελές, αφού δήμος έφτασε να ζητήσει κατάσχεση από τραπεζικό λογαριασμό καταθέτη ύψους… 3 (ναι, τριών!) ευρώ για τέλος νεκροταφείου. Αποδεικτικό στοιχείο της παράκρουσης που επικρατεί είναι ότι το αίτημα των τραπεζών προς το υπουργείο ήταν να τους δοθεί η δυνατότητα να μη λαμβάνουν υπόψη τους αιτήσεις κατασχέσεων για ποσά κάτω των… 50 ευρώ! Ναι, ζητούν από τις τράπεζες κατασχέσεις δέκα και είκοσι και τριάντα ευρώ από τις καταθέσεις οφειλετών!
Τι να πει κανείς; Το βέβαιο είναι ότι έτσι θα συνεχιστεί για έναν ακόμη λόγο -όχι φυσικά ότι είναι ο μοναδικός- η μείωση των καταθέσεων. Η μείωση αυτή οφείλεται πρωτίστως στην καταβαράθρωση των εισοδημάτων των Ελλήνων, αλλά και η διάθεση αρπαγής των καταθέσεων του κοσμάκη με ηγέτη το… κράτος (!) και ακολούθους τους δήμους και τους ιδιώτες σίγουρα καθόλου δεν ενισχύει την εμπιστοσύνη του κόσμου προς τις καταθέσεις στις τράπεζες. Θυμάστε την προπαγανδιστική εκστρατεία των τραπεζών και της κυβέρνησης στις αρχές του χρόνου ότι δήθεν αυξάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις; Παραμύθια!
Ανθρακες ο θησαυρός. Το σύνολο των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανερχόταν στα 161,36 δισεκατομμύρια ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2012. Στα τέλη Αυγούστου οι καταθέσεις ήταν οριακά αυξημένες στα 162,21 δισ. ευρώ, ούτε ένα δισεκατομμύριο δηλαδή περισσότερες. Τον Σεπτέμβριο και τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου όμως βάσει τραπεζικών στοιχείων είχαν γίνει αναλήψεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου για πληρωμές φόρων, με τραπεζικούς κύκλους να δηλώνουν στους δημοσιογράφους ότι ως το τέλος του χρόνου περιμένουν μείωση των καταθέσεων κατά περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δεν γνωρίζουμε φυσικά αν αυτό θα επαληθευτεί στην πράξη, αλλά είμαστε απολύτως βέβαιοι πως αν οι τραπεζίτες δεν ήταν απολύτως σίγουροι για την περαιτέρω διαρροή καταθέσεων, σε καμία περίπτωση δεν θα διοχέτευαν στους τραπεζικούς ρεπόρτερ τέτοιες εκτιμήσεις. Το γεγονός ότι οι πολίτες αντλούν από τις καταθέσεις τους ποσά για να ανταποκριθούν στα όλο και μεγαλύτερα ποσά που τους ζητάει η Εφορία και οι επόμενοι μήνες συνιστούν τη γνωστή φοροδοτική κόλαση ενισχύει τις εκτιμήσεις περί νέας μείωσης των καταθέσεων και το 2013 – δηλαδή για τέταρτη συνεχή χρονιά. Ιδωμεν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: