Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ανατροπές στις συντάξεις - Στον αέρα 350000 ασφαλισμένοι

Ακόμα και όσοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης θα πρέπει να περιμένουν και άλλα χρόνια, προκειμένου να μην πάρουν σύνταξη-φιλοδώρημα, ενώ τα ευγενή ταμεία θα πάψουν να υπάρχουν. Αυτά προβλέπονται στο νέο ασφαλιστικό "στοχευμένων" μέτρων, το οποίο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ως "μεταρρύθμιση".
Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής» τα μέτρα που θα έρθουν και θα φέρουν ανατροπές στο ασφαλιστικό θα είναι "στοπ" στις πρόωρες συντάξεις και στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό σε αυτά. Παράλληλα από τις μεταβολές δεν θα γλυτώσουν όπως όλα δείχνουν οι μητέρες ανηλίκων και ένα τμήμα των «παλαιών» ασφαλισμένων. Αναφέρεται πως διασώζονται τα βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά με τα "στοχευμένα" μέτρα ποτέ δεν ξέρεις.
Απο τις αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό απειλούνται με ανατροπές στο καθεστώς συνταξιοδότησης 350.000 ασφαλισμένοι που κανονικά θα έπρεπε να αποχωρήσουν στα 62 τους χρόνια. Οπως όλα δείχνουν για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μετά τη 1η Ιανουαρίου προβλέπονται αυξημένα όρια με την πλήρη σύνταξη να καταβάλλεται στα 67 και στα 62 μειωμένη.
Φυσικά πολλοί από αυτούς είναι ήδη άνεργοι και ποντάριζαν στην σύνταξή τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν την βιολογική τους επιβίωση.
Οι μητέρες ανηλίκων μπορεί με την αλλαγή της ισχύουσας διάταξης να «εγκλωβιστούν» γιατί μπορεί να έχουν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης αλλά όχι το όριο ηλικίας. Εως τώρα οι μητέρες μπορούσαν να αποχωρήσουν ανάλογα με το ταμείο και το έτος θεμελίωσης από τα 50 έως τα 60.
Οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 που έχουν ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης θα δουν με τη σειρά τους ανατροπές αφού η λύση που έχει προταθεί είναι να αυξηθούν τα όρια ηλικίας και να περιοριστεί ο αριθμός των πρόωρων συντάξεων. Τώρα για να συμβεί αυτό υπάρχουν δύο σκέψεις. Είτε με την αύξηση του ποσοστού ετήσιας περικοπής που σήμερα είναι 6%, είτε η μείωση να μην αφορά μόνο μία πενταετία (30%) αλλά να υπολογίζεται με βάση τα χρόνια που λείπουν μέχρι τη συμπλήρωση του 62ου έτους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα στοχευμένες παρεμβάσεις θα υπάρξουν στα ευγενή ταμεία (φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών) όπου θα καθιερωθούν ενιαίοι κανόνες με το ΙΚΑ ενώ αλλαγές αναμένονται και στον ΟΑΕΕ όπου ασφαλισμένοι θα “μεταφερθούν” για να καλυφθεί το οικονομικό κενό.
Υπενθυμίζεται πως βάσει Μνημονίου θα πρέπει να μειωθούν οι εισφορές κάτι που αυτομάτως θα επηρεάσει τις παροχές.
Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος με 35 χρόνια ασφάλισης από 1.975 ευρώ που θα έπαιρνε, αν αλλάξει ο υπολογισμός, η σύνταξη του θα διαμορφωθεί στα 1.660 ευρώ.
από το 2014 θα έρθει και η αλλαγή στον υπολογισμό του εφάπαξ. Το νέο σύστημα θα προβλέπει πως για τον καθορισμό του εφάπαξ θα λαμβάνονται υπόψη μία σειρά από παράγοντες όπως η προίκα του Ταμείου, τα ετήσια έσοδα, αλλά και το κύμα φυγής της συγκεκριμένης χρονιάς.
Καθοριστικές για την έκταση των αλλαγών θα είναι οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την Τρόικα, καθώς αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία «μαύρη τρύπα» 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν πως οι όποιες αλλαγές θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες ομάδες και δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα.
Αυτό βέβαια είναι ένα περιτύλιγμα "πλασαρίσματος" του καταστροφικού νέου ασφαλιστικού. Καθησυχάζουμε τους ήδη συνταξιούχους ότι δεν θα τους κοπεί άλλο η σύνταξη, εξασφαλίζουμε την ψήφο τους (οι μεγάλες ηλικίες στηρίζουν ακόμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), και φορτώνουμε τα βάρη στους επόμενους, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται περί νέων μέτρων, αλλά "μεταρρυθμίσεων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: