Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΤΟΛΗ: Φυγαδευστε τον Παπακωνσταντινου, πριν μας δώσει όλους!

Γιατί ξαφνικά ο Βενιζέλος προσεύχεται να γλιτώσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου!;
Γι’ αυτο ακριβως που αποκαλύψαμε νωρίτερα σήμερα:
ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ.

20131020-221230.jpg

Υποθαλάσσιο σεισμό πολλών Ρίχτερ, με απρόβλεπτη προς το παρόν συνέχεια, προκάλεσε στην κυβέρνηση η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα το ζήτημα των υποβρυχίων, φτάνοντας στο σημείο να ανακοινώσει ότι θα καταθέσει πρόταση εξεταστικής για τη σύμβαση που υπέγραψαν το 2010 οι Ευ. Βενιζέλος και Γ. Παπακωνσταντίνου παραχωρώντας τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά στον κ. Σάφα.
Ενδεικτικό της αναταραχής που έχει προκληθεί ήδη είναι ότι μικρή σημασία αποδίδεται πια στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πράξη την εξαγγελία του για κατάθεση της πρότασης. Κι αυτό γιατί, όπως πιστεύουν όλοι στη Βουλή, και μόνο με την προαναγγελία του κ. Τσίπρα η ζημιά έγινε. Πιθανώς το ίδιο να σκέφτεται και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα περίμενε ότι η κατάθεση μιας 
απλής σχετικά ερώτησης θα προκαλούσε τέτοιο πρόβλημα στην κυβέρνηση. Κι όλα αυτά εξαιτίας του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, δείχνοντας ότι είχε τη μύγα, έσπευσε στη Βουλή να απαντήσει στον κ. Αβραμόπουλο, μολονότι ο ΥΠΕΘΑ ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι όσα είπε από του βήματος της Βουλής περί «υποβρύχιας δράσης» προκατόχων του αφορούσαν τον Ακη Τσοχατζόπουλο και όχι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έχει ότι, όπως τα έφερε η μοίρα, ο κ. Βενιζέλος ξαναβρίσκει μπροστά του, έστω και έμμεσα, τη «λίστα Λαγκάρντ». Κι αυτό γιατί, έστω και υποσυνείδητα, θα «παρακαλάει» για παραγραφή των αδικημάτων του Γ. Παπακωνσταντίνου -λόγω των διπλών εκλογών που μεσολάβησαν τον Ιούνιο του 2012-, αφού με το ίδιο σκεπτικό θα παραγραφούν και τυχόν δικές του ευθύνες.
Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο κ. Βενιζέλος για την «απολογία» του, εν όψει των επόμενων φάσεων, στηρίζεται στον ισχυρισμό ότι η σύμβαση που τελικά υπέγραψε με τον κ. Σάφα είχε προηγουμένως λάβει την έγκριση μεγάλης πλειοψηφίας της Βουλής, αφού το 2010 είχε ψηφιστεί όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Αιτιολογώντας πάντως την αρνητική ψήφο της Νέας Δημοκρατίας, ο τότε τομεάρχης Αμυνας του κόμματος και νυν βουλευτής Σερρών Θ. Λεονταρίδης είχε πει: «Ο λόγος της καταψήφισης είναι ότι, με την πρόταση Βενιζέλου, οδηγούμεθα σε τεράστια εκτόξευση του κόστους της σύμβασης του 2000 κατά 800.000.000 ευρώ, σε απευθείας ανάθεση κατασκευής δύο νέων υποβρυχίων κόστους 1 δισ. ευρώ και σε παραλαβή ενός τεχνικά προβληματικού, με τα “κουσούρια” της εξαετούς αχρησίας, υποβρυχίου, το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε παραληφθεί από το Π.Ν.». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, ο οποίος στην Ολομέλεια της Βουλής είχε εκφράσει σοβαρότατες ενστάσεις για την εμπροσθοβαρή σύμβαση με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο αναγκαζόταν να δώσει ένα τεράστιο ποσό, κοντά στα 300.000.000 ευρώ, μπροστά.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκείνης της σύμβασης μάλιστα στην επιτροπή είχε αποκαλυφθεί και ένας καβγάς υπονοουμένων μεταξύ του Ευ. Βενιζέλους και του Ευ. Μεϊμαράκη ως απλού βουλευτή της Ν.Δ. τότε, ο οποίος δεν διαψεύσθηκε από καμία από τις δύο πλευρές. Είναι όμως αρκετός για να φανερώσει το τεράστιο άγχος του κ. Βενιζέλου για την παραλαβή των υποβρυχίων. Στη διάρκεια εκείνης της συνεδρίασης ο τότε υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος επέκρινε τον προκάτοχό του Ευάγγελο Μεϊμαράκη ότι ευθύνεται επειδή δεν ολοκλήρωσε τη συμφωνία με τους Γερμανούς για το υποβρύχιο «Παπανικολής». Ο κ. Μεϊμαράκης σήκωσε το γάντι αφήνοντας σαφή υπονοούμενα κατά του κ. Βενιζέλου: «Εγώ δεν θα παρελάμβανα το υποβρύχιο όσα τηλεφωνήματα κι αν μου έκανε η Μέρκελ, επειδή θέλω να κοιμάμαι ήσυχος της βράδια. Τι θα πείτε στις μανάδες των παιδιών που θα μπουν μέσα;» είχε πει ο κ. Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης. 
Γιώργος Λυκουρέντζος – Δημοκρατία
olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια: