Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Προετοιμασίες Σαουδικής Αραβίας και Εμιράτων για πόλεμο στο Ιράν;

ΠΗΓΗ: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Συμβόλαια για μαζική πώληση βομβών “bunker buster” και πυραύλων από το Πεντάγωνο προβληματίζουν...
Του Timothy Alexander Guzman 
Ιστολόγιο Silent Crow News 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει την πώληση αμυντικών όπλων αξίας 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αν εξαιρέσει κανείς το Ισραήλ: την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). 

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse (AFP) αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά του ότι το Πεντάγωνο σχεδιάζει να πουλήσει στην Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο από τα πιο διεφθαρμένα και στυγνά δικτατορικά καθεστώτα στον κόσμο, αμυντικό εξοπλισμό, όπως πυραύλους, πυρομαχικά και βόμβες τύπου “bunker buster” [ΣτΜ: βόμβες ακριβείας, με τις οποίες πλήττονται καταφύγια και άλλες υπόγειες εγκαταστάσεις], συνολικής αξίας 10,8 δισ. δολαρίων.

Συγκεκριμένα, στο γαλλικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι:

«Η κίνηση διαδέχεται χρονικά μια σειρά από συμφωνίες για πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, χάρη στις οποίες ενισχύθηκαν σημαντικά οι αεροπορικές δυνάμεις και τα οπλοστάσια πυραύλων των κρατών του Κόλπου, τα οποία θεωρούν το Ιράν ως απειλητικό αντίπαλο με φιλοδοξίες στον τομέα της ανάπτυξης πυρηνικών».
Είναι μια κίνηση που σίγουρα αφορά άμεσα το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή. Με δεδομένο τις πυρηνικές δυνατότητες του Ισραήλ από τη μία πλευρά, και από την άλλη τον εξοπλισμό των κρατών του Κόλπου με αμερικανικό στρατιωτικό υλικό, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται χιλιάδες βόμβες τύπου "bunker buster" διαμορφώνονται εντελώς νέα δεδομένα στην περιοχή, τα οποία απειλούν την κυριαρχία του Ιράν.
Οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων σήμερα μοιάζουν εκ πρώτης όψεως θετικές, αλλά η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν παύει να είναι ένα βήμα το οποίο θα διευκολύνει μια στρατιωτική σύγκρουση, σε περίπτωση που οι συνομιλίες καταλήξουν σε αδιέξοδο. Η πώληση όπλων σε δύο χώρες που θεωρούνται εχθροί του Ιράν, της Συρίας και άλλων χωρών στην περιοχή αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί για το Πεντάγωνο, εάν και όποτε αποφασίσει από κοινού με το Ισραήλ να χτυπήσει το Ιράν. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εκτελέσουν τις διαταγές για μια επίθεση εναντίον του Ιράν αν η Ουάσιγκτον τους δώσει το πράσινο φως, αφού και οι δύο μοναρχίες είναι «μαριονέτες» της Δύσης. 

Το γαλλικό δημοσίευμα κάνει λόγο για μεγάλη ποσότητα βομβών, πυραύλων και άλλων όπλων, τα οποία θα είναι στη διάθεση των δύο κυβερνήσεων μετά την έγκριση των πωλήσεων. Στο άρθρο δίνονται μεταξύ άλλων και κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο των όπλων τα οποία ενδεχομένως θα παραδοθούν στις δύο αυτές χώρες:


«Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας κοινοποίησε στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα ότι ως αποτέλεσμα της προβλεπόμενης συμφωνίας, πρόκειται να παραδοθούν 1.000 βόμβες τύπου bunker-buster GBU-39 στους Σαουδάραβες και 5.000 στα ΗΑΕ. Στο ίδιο συμβόλαιο θα συμπεριλαμβάνεται επίσης η πώληση εξελιγμένων πυραύλων τύπου Cruise που θα είναι σε θέση να χτυπήσουν στόχους από μεγάλη απόσταση. Τα όπλα έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε συνδυασμό με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-16, τα οποία η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ έχουν ήδη αγοράσει, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας (DSCA: Defense Security Cooperation Agency) των ΗΠΑ».
Το δημοσίευμα του AFP αναφέρει επίσης ότι το Ισραήλ έχει αγοράσει τις ίδιες βόμβες ήδη από το 2010:

«Το 2010, το Ισραήλ αγόρασε τις ίδιες «έξυπνες» βόμβες "bunker buster", που ανήκουν στον τύπο Precision-Guided Firearm (όπλο καθοδήγησης ακριβείας), τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι ενδέχεται να προετοιμάζει ένα πιθανό «προληπτικό» χτύπημα εναντίον των υπόγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν».
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι εκτός από την ανακοίνωση που αφορά τις προσχεδιασμένες πωλήσεις των όπλων αυτών, υπάρχει και μια πρόσφατη ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu σε εορταστική εκδήλωση του κόμματός του, της «Κνεσέτ», αυτή την εβδομάδα, στα πλαίσια της 40ης επετείου του πολέμου του Yom Kippur. Στην ομιλία του ο Netanyahu διατύπωσε την άποψή του για ένα «προληπτικό» χτύπημα κατά του Ιράν. Σε σχετικό δημοσίευμα των «Times of Israel» συμπεριλαμβάνονται τα εξής, σχετικά με εκείνη την ομιλία του στην εκδήλωση της «Κνεσέτ»:

«Το πρώτο μάθημα είναι να μην υποτιμούμε μια απειλή, να μην υποτιμούμε ποτέ τον εχθρό και να μην αγνοούμε ποτέ τα σημάδια ενός κινδύνου. Δεν επιτρέπεται να παίρνουμε ως δεδομένο το γεγονός ότι ο εχθρός θα ενεργήσει με τρόπους που θα είναι βολικοί για εμάς. Ο εχθρός μπορεί να μας εκπλήξει. Το Ισραήλ δεν θα αποκοιμηθεί ξανά μπρούμυτα, πάνω στο ρολόι του», δήλωσε με αποφασιστικότητα ο πρωθυπουργός. «Το δεύτερο μάθημα», πρόσθεσε, συνίσταται στο ότι «δεν μπορούμε να απομονωθούμε και να περιοριστούμε νοερά στην επιλογή ενός προληπτικού χτυπήματος. Διότι αφ’ ενός η επιλογή αυτή δεν κρίνεται απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις, και αφ’ ετέρου θα πρέπει να ζυγίζεται προσεκτικά και σοβαρά. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες, το να λάβουμε υπ’ όψιν τις διεθνείς επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης ίσως και να αποδειχθεί ήσσονος σημασίας μπροστά στο τίμημα που θα πληρώσουμε με το αίμα μας αν δεχθούμε ένα στρατηγικής σημασίας χτύπημα, το οποίο θα μας αναγκάσει να απαντήσουμε, και ίσως τότε να είναι πολύ αργά».
Ανησυχία δεν προκαλεί μόνο η είδηση για την προγραμματισμένη πώληση όπλων και στις δύο κυβερνήσεις (Σαουδικής Αραβίας και Εμιράτων), αλλά και το γεγονός ότι σχεδιάζεται πρόγραμμα εντατικής εκπαίδευσης των στρατευμάτων, παράλληλα με την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης:

«Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας του Πενταγώνου, οι προτεινόμενες πωλήσεις “θα συμβάλουν στην εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών”, μέσω της βελτίωσης της ασφάλειας των φιλικών χωρών που παραμένουν δυνάμεις “σταθερότητας”. Σύμφωνα με την σύμβαση που αφορά το πακέτο αγοράς, οι Σαουδάραβες πρόκειται να παραλάβουν όπλα αξίας περίπου 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο ίδιο πακέτο συμπεριλαμβάνονται εξαρτήματα, εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη».
Είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον και οι εταίροι της στη Μέση Ανατολή ετοιμάζονται για πόλεμο, αφού στο γαλλικό δημοσίευμα επιβεβαιώνονται ακόμη και οι τύποι των όπλων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για μια «προληπτική» επίθεση:
«Οι Σαουδάραβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόκειται να προβούν σε αγορά εκατοντάδων πυραύλων τύπου Standoff Land Attack, ή SLAM-ERs, όπως κοινώς αποκαλούνται, καθώς και οπλικά συστήματα τύπου Joint Standoff. Αυτά τα προηγμένης τεχνολογίας συστήματα πυραύλων και βλημάτων θα επιτρέψoυν στα πολεμικά αεροπλάνα τους να βάλλουν εναντίον εγκαταστάσεων ραντάρ και άλλων στόχων, από αποστάσεις οι οποίες δεν θα επηρεάζονται από το γνωστό φάσμα των συστημάτων αεράμυνας. Οι Σαουδάραβες πρόκειται να προβούν σε αγορά 650 συστημάτων SLAM-ERs, τα οποία κατασκευάζει η εταιρεία που λάνσαρε το Boeing, καθώς και 973 συστημάτων τύπου Joint Standoff, των οποίων κατασκευάστρια εταιρεία είναι η γνωστή Raytheon. Εκτός από τα συστήματα αυτά, το πακέτο προβλέπει την αγορά και άλλων συστημάτων. Όσο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα προβούν σε αγορά οπλικών συστημάτων συνολικής αξίας 4 δισ. δολαρίων. Στο πακέτο θα συμπεριλαμβάνονται βόμβες τύπου “bunker buster”, 300 συστήματα SLAM-ERs και 1.200 όλμοι τύπου JSOW».
Η Ουάσινγκτον θα προβεί στην πώληση των όπλων αυτών με την έγκριση του Κογκρέσου. Ας σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των βουλευτών και των δύο μεγάλων κομμάτων των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, ελέγχεται και από το κατεστημένο της αμυντικής βιομηχανίας και από την Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC), γνωστή ευρέως ως «εβραϊκό λόμπι».

Η Ουάσιγκτον, ή ενδεχομένως το Ισραήλ, άνετα θα εξαπέλυαν ένα «προληπτικό» χτύπημα εναντίον του Ιράν, αν τους δινόταν η κατάλληλη ευκαιρία. Η Συρία θα τους είχε προσφέρει τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μια επίθεση, αν ήταν σε θέση να νικήσουν ή έστω να αποδυναμώσουν τις συριακές ένοπλες δυνάμεις και να εξαναγκάσουν τον Σύριο πρόεδρο Bashar al-Assad σε παραίτηση από το αξίωμά του.

Όμως, η συριακή κρίση εκτονώθηκε (τουλάχιστον προς το παρόν) και αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης χάρη στην έγκαιρη και επιτυχημένη επέμβαση του Vladimir Putin και τις μεθοδευμένες και επίμονες προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης γενικότερα.

Τώρα που το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ (από το οποίο εξαρτάται το Ισραήλ) έχει πάρει την κατιούσα, υποτίθεται ότι θα ήταν ακόμη δυσκολότερο να ξεκινήσει ένας πόλεμος χωρίς τα απαραίτητα κεφάλαια.  

Αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς... Εάν η οικονομία των ΗΠΑ όντως καταρρεύσει, όπως κάποιοι εικάζουν, ο πόλεμος ίσως να αποδειχθεί ως η μόνη προφανής επιλογή για την Ουάσιγκτον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: