Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Μακάριοι οι διαθέτοντες κήπο και φτυάρι...

ΠΗΓΗ: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης

Στο παρελθόν οι νύφες κατέγραφαν τα σεντόνια, τις κουβέρτες και τα βρακιά τους ως προίκα για τον γαμπρό. Οι τσέλιγκες στα βουνά υπολογίζανε την κινητή περιουσία τους με τα ζώα και τις βελέντζες. Και τα λοιπά και τα λοιπά. Σήμερα κάποιοι ονειρεύονται στο υπουργείο Οικονομίας ότι όλοι οι Έλληνες θα γράψουν σε ένα κομμάτι χαρτί τα πάντα: Από τα χαλιά και τα κιλίμια, μέχρι τα ασημένια κουταλάκια και τα πιάτα στο σύνθετο. Ο φόρος περιουσίας έρχεται...
Αυτά σκέπτονται, αλλά στην πράξη είναι αδύνατον να μας εξαναγκάσουν σε κάτι τέτοιο. Ποιός τρελός θα καθίσει να γράψει όλα τα αντικείμενα που έχει μέσα στο σπίτι του και να υπολογίσει την αξία κτήσης τους; Ούτε για αστείο. Παρ΄ όλα αυτά, οι γραφειοκράτες της πλατείας Συντάγματος επιμένουν. Αν δεν είχαμε τελειώσει με τον ψυχρό πόλεμο, θα λέγαμε με σιγουριά ότι πρόκειται για δάκτυλο των... Σοβιέτ.
Τα πράγματα όμως δείχνουν να είναι πιο σοβαρά από ό,τι τα έχουμε αξιολογήσει. Η λογική της σύνταξης του περιουσιολογίου βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με απόψεις που έχουν ακουστεί στην Ευρώπη και οι οποίες υποστήριξαν ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να ξεχρεωθεί από την περιουσία των ιδιωτών. Ακόμη και από καταθέσεις Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό! 

Υπερβολικά απλοϊκή η άποψη αυτή, δημιουργεί σοβαρές επιπλοκές σε θέματα συναλλαγών. Δεν το συζητάμε ότι έχει ένα σωρό νομικά ζητήματα. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι το συζητούν! Πάνε περίπατο όσα γνωρίζαμε περί ατομικής και όχι συλλογικής ευθύνης. Με την φόρα που έχουν πάρει οι γραφειοκράτες, η Ευρώπη θα είναι σε λίγο καιρό ένα μόρφωμα από το οποίο όλοι οι υγιείς άνθρωποι θα ψάχνουν τρόπο διαφυγής.

Πριν πολύ καιρό είχε ανοίξει η συζήτηση για την ευθύνη των καταθετών στην σωτηρία των τραπεζών τους! Αδιανόητο. Κι όμως! Εφαρμόστηκε μια χαρά στην Κύπρο κι αύριο πιθανότατα σε μία άλλη χώρα.
Ξεκίνησαν την συζήτηση για τα κινητά περιουσιακά στοιχεία. Μας φαίνεται απίστευτο ότι μπορεί μία ημέρα να μας καλέσουν να πληρώσουμε έναν φόρο 10% επί της αξίας των αντικειμένων και των επίπλων που έχουμε σπίτι μας. Ακόμη περισσότερο απίστευτο μας φαίνεται το να μπαίνει η εφορία στα σπίτια μας και να κάνει η ίδια την καταγραφή και τον υπολογισμό του τι πρέπει να πληρώσουμε. Θα συμβεί, κοντά είμαστε...

Πηγή: Κεφάλαιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: