Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Κυπριακό: ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται!

ΠΗΓΗ: Ινφογνώμων Πολιτικά

Του Σάββα Καλεντερίδη
Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την Κύπρο, την Ελλάδα και το ελληνικό έθνος γενικότερα, και είναι από τις λίγες φορές που οι λέξεις έχουν το πραγματικό τους νόημα, χωρίς ίχνος υπερβολής.
Το άναμα της φλόγας στην πλατφόρμα του Οικοπέδου 12, στο νοτιότατο άκρο της κυπριακής ΑΟΖ, εισάγει μια εντελώς νέα παράμετρο στις διεθνείς σχέσεις. Και αυτό γιατί είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα κράτος συνάπτει συμφωνία με μια ιδιωτική εταιρεία, όπως η αμερικανοεβραϊκών συμφερόντων Noble Energy, η οποία στη συνέχεια συνάπτει συμφωνία και παραχωρεί μέρος των δικαιωμάτων της στην ισραηλινή Delek και στη συνέχεια έρχονται τα κράτη στα οποία έχουν την έδρα τους οι εταιρείες, δηλαδή οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, να δηλώσουν ότι θα προστατέψουν με κάθε τρόπο και μέσο τα συμφέροντα των εταιρειών.

Τι σημαίνει αυτό στην ουσία; Ότι η δεδηλωμένη θέση της Τουρκίας ότι δεν θα δεχτεί τετελεσμένα στην ΑΟΖ της Κύπρου, την οποία δεν αναγνωρίζει, αφού δεν αναγνωρίζει το κυπριακό κράτος, και ότι θα επέμβει με κάθε μέσο και τρόπο, συμπεριλαμβανομένων και των όπλων, για να αποτρέψει τετελεσμένα, αποδεικνύεται κενή περιεχομένου και οι απειλές για χρήση ένοπλης βίας λεονταρισμοί!
Η εξέλιξη αυτή, που δείχνει τις διαθέσεις του διεθνούς παράγοντα (sic) σε συνδυασμό με τις συνομιλίες της Ελλάδος με την Αίγυπτο, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, που αναμένεται να διεξαχθούν το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι για πρώτη φορά από το 1974 έχουμε θετικές εξελίξεις στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με την Τουρκία να φαίνεται ότι είναι απομονωμένη και σε αδύναμη θέση, σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, που σε όλες τις ελληνοτουρκικές κρίσεις είχε πάντα στο πλευρό της τον λεγόμενο διεθνή παράγοντα.
Να υπογραμμίσουμε ότι αντίστοιχη πορεία αναμένεται να έχει και το ζήτημα των συμφωνιών που έχει συνάψει η Κύπρος με την γαλλική TOTAL και την ιταλική ΕΝΙ, με τη Γαλλία και την Ιταλία να προετοιμάζονται να παρέχουν προστασία με το ναυτικό και την αεροπορία τους στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ που παραχωρήθηκαν στις ως άνω εταιρείες!
Επίσης να σημειώσουμε ότι η θέση της Τουρκίας είναι αποδυναμωμένη σε διεθνές επίπεδο και για μια σειρά από άλλους λόγους, όπως:
  • λόγω της σκληρής στάσης που τήρησε η τουρκική κυβέρνηση στα γεγονότα του πάρκου Γκεζί,
  • της υποστήριξης που παρέχει στους ισλαμιστές τρομοκράτες που δρουν στη Συρία για να κινηθούν εναντίον των Κούρδων, 
  • της επιμονής της να ταπεινώσει το Ισραήλ, παρά την παρέμβαση Ομπάμα για εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών, 
  • της αλαζονικής και άκαμπτης στάσης της στο ΝΑΤΟ, 
  • της αντιδυτικής της συμπεριφοράς, 
  • της παραγγελίας κινεζικών αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και 
  • της υπόθεσης διαρροής των προσωπικών στοιχείων πρακτόρων και στελεχών της Μοσσάντ και της CIA στις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν!
Όμως, επειδή, παρά τα παραπάνω και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Άγκυρα στο εσωτερικό και στα μέτωπα της εξωτερικής της πολιτικής, στα περισσότερα από τα οποία η πολιτική Νταβούτογλου έχει αποτύχει οικτρά και έχει καταρρεύσει και παρότι οι διεθνείς συσχετισμοί δεν την ευνοούν, η Τουρκία, σε περίπτωση που το θελήσει, είναι ακόμα σε θέση να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των υποθαλασσίων κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο αλλά και για να εξασφαλιστούν τα ζωτικά συμφέροντα του διεθνούς παράγοντα από το ενδεχόμενο κάποιας στρατηγικού χαρακτήρα «παρασπονδίας» της Λευκωσίας και της Αθήνας στο μέλλον, το αμέσως επόμενο διάστημα θα στηθεί σκηνικό «επίλυσης» του Κυπριακού, που θα εξαλείψει τις πιθανότητες να εμφανιστούν τα ως άνω ενδεχόμενα.
Και αναφερόμαστε σε «επίλυση» γιατί θα επιδιωχθεί από τη μια πλευρά να ικανοποιηθεί ο αδηφάγος βάρβαρος Αττίλας και από την άλλη να γκρεμιστεί το κυπριακό κράτος (εξέλιξη που θα συμπαρασύρει και το κράτος των Αθηνών), για να πάρει τη θέση του ένα άλλο, το οποίο, εκ των πραγμάτων, δεν θα είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις για κρίσιμα στρατηγικής φύσεως ζητήματα, ερήμην του διεθνούς παράγοντα!
Με άλλα λόγια, παρά τις θετικές εξελίξεις που αναφέρθηκαν στο παρόν άρθρο, ορθώνεται σιγά-σιγά μπροστά μας μια απειλή, που μπορεί να πλήξει καίρια την παρουσία του Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή από την Αθήνα και τη Λευκωσία, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, που, παρά τα εγκληματικά λάθη των ανεύθυνων λαϊκιστών που μας κυβέρνησαν τόσα χρόνια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προήλθε τυχαία αυτήν την χρονική περίοδο.
Τουτέστιν Αναστασιάδης και Σαμαράς, αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης σε Λευκωσία και Αθήνα, θα κληθούν να αποδείξουν αν είναι  «καλοί καπετάνιοι» στη φουρτούνα πού έρχεται οσονούπω!
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: