Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Γ.Στουρνάρας: «Ως τον Ιούνιο θα είναι κόλαση»

«Ως τον Ιούνιο θα είναι κόλαση. Θα παιχθούν και θα κριθούν όλα με τους δανειστές μας», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών στο Βήμα της Κυριακής.
Ο ίδιος εκτιμά ότι όσο κι αν η πρόωρη εκλογή στις κάλπες προβάλλει ως αίτημα ή απειλή στην πολιτική σκηνή της χώρας, αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παρουσιάζει μάλιστα ως μονόδρομο την επιστροφή των δανειστών, προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2014 - 2015.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, πέντε υπουργοί θα καθίσουν στο σκαμνί των τροϊκανών προκειμένου να αξιολογηθούν κατά πόσο το πρωτογενές πλεόνασμα των 340 εκατομμυρίων ευρώ είναι πραγματικό και πώς μπορεί να αυξηθεί κατά 2,8 δισ. ευρώ το 2014. Οι υπουργοί που θα βρεθούν υπό την «ιερά εξέταση» των δανειστών είναι οι Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Βρούτσης, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα επιπλέον μέτρα -πέραν των απολύσεων στο Δημόσιο-, τα οποία θα κλείσουν την ψαλίδα έως και το 2015, ενώ στα φλέγοντα ζητήματα βρίσκεται το έλλειμμα στα ταμεία και στην υγεία.
Όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών πάντως, δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα, αλλά μόνο στοχευμένα μέτρα, με το μεγαλύτερο βάρος να δίνεται στην περιστολή των δαπανών.
Με βάση όλα τα παραπάνω, μεγάλο βάρος θα δοθεί στην αύξηση της φορολογίας εισοδήματος κατά 820 εκατομμύρια ευρώ, λόγω κατάργησης των φοροαπαλλαγών, στην αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά, ώστε να εξασφαλισθούν πόροι 190 εκατομμυρίων υπέρ του ΕΟΠΥΥ και στα αναμενόμενα έσοδα από το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν 50.000 πρόσωπα που έβγαλαν χρήματα σε καταθέσεις στο εξωτερικό.
Στόχος της χώρας μας -σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις της τρόικας- είναι ο διπλασιασμός του πρωτογενούς πλεονάσματος από 2,8 δισ. το 2014 σε 5,6 δισ. ευρώ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: