Του Μιχαήλ Γ. Τρίτου
Καθηγητού Α.Π.Θ. πρώην
Κοσμήτορος Θεολογικής Σχολής
Συμπληρώνονται φέτος τριάντα χρόνια από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου του Α’ στον ιστορικό και μαρτυρικό Θρόνο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Τριάντα χρόνια θεοφιλούς Πατριαρχείας και προσφοράς στην Ορθοδοξία, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό.
Σε όλο αυτό το διάστημα, ο Παναγιώτατος «ουκ εδωκεν ύπνον τοις οφθαλμοις αυτου και τοις βλεφάροις αυτου νυσταγμόν και ανάπαυσιν τοις κροτάφοις αυτου» (Ψαλμ. ρλα, 4), εκδαπανώμενος και κυριολεκτικά αναλισκόμενος στη διάδοση του Ευαγγελίου της Ειρήνης.
Αναμφίβολα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α’, ο 270ος διάδοχος του Πρωτοκλήτου Ανδρέου, είναι μια κορυφαία διεθνής προσωπικότητα.
Λαμπρός πνευματικός άνθρωπος, με ανεπίληπτο ήθος, διπλωματική ευστροφία, θαυμαστή γλωσσομάθεια, εκπληκτική οργανωτική ικανότητα, συγκινητική ευαισθησία σε θέματα ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι κατά τον μακαριστό γέροντα Παϊσιο «ό,τι καλύτερο έδωσε ο Θεός στην Ορθοδοξία τα τελευταία χρόνια».
Πλούσιος και αγλαόκαρπος ο αμητός της τριακονταετούς Πατριαρχείας Βαρθολομαίου του Α΄.
Ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης εν πρώτοις αγωνίστηκε για την προάσπιση της ενότητας της Ορθοδοξίας στη σωστή εκκλησιολογική της βάση.
Αυτό το επέτυχε με τον σημαντικό θεσμό των συνάξεων των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και τη συγκρότηση Μειζόνων και Υπερτελών Συνόδων.
Σε μια εποχή, που η καταστροφή του περιβάλλοντος αποτελεί ένα από τα πιο πιεστικά και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ο Παναγιώτατος ηγήθηκε παγκόσμιας εκστρατείας για την προστασία του περιβάλλοντος, καλώντας σε εγρήγορση και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, για τη διάσωση και προστασία του περιβάλλοντος ως δημιουργίας του Θεού.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναγνωρίζεται σήμερα από τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και από πολλά κράτη ανά την υφήλιο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέπτυξε πρωτοβουλία με διεθνή απήχηση για την ειρηνική συνεργασία των λαών, ως βασική προϋπόθεση για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.
Με το κύρος και τους προσωπικούς του αγώνες, πέτυχε να αμβλύνει τις αντιθέσεις μεταξύ των θρησκειών προωθώντας τον διαθρησκειακό διάλογο, αγωνιζόμενος κυρίως εναντίον του εθνοφυλετισμού, που συνιστά βαρύτατο εκκλησιαστικό ατόπημα, αφού κατατέμνει την ενότητα των ανθρώπων και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κήρυγμα της παγκοσμιότητας και υπερφυλετικότητας της εν Χριστώ σωτηρίας.
Με χρυσοστόμεια παρρησία και θάρρος μοναδικό μίλησε κατά της τρομοκρατίας, η οποία κατά τον Παναγιώτατο δεν μπορεί να εκπροσωπεί κανέναν πολιτισμό, αφού συνιστά την ίδια την άρνησή του.
Ξεχωριστό είναι το ενδιαφέρον του για την εναπομείνασα ομογένεια της Κωνσταντινουπόλεως, τα θέματα της οποίας χειρίζεται με σύνεση, διακριτικότητα και αποφασιστικότητα.
Στο πλαίσιο αυτού του ενδιαφέροντος εντάσσεται η ανακαίνιση ιστορικών ναών της Κωνσταντινουπόλεως, η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, το έντονο ενδιαφέρον και η αγωνία του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Ενδιαφέρουσα και αξιέπαινη είναι η πρωτοβουλία του για την προσέγγιση των λαών Ελλάδος και Τουρκίας. Με το κύρος του συμβάλλει τα μέγιστα στην όλη αλλαγή του κλίματος εχθρότητας και καχυποψίας μεταξύ των δύο χωρών, πιστεύοντας ότι και οι δύο χώρες έχουν να ωφεληθούν από μια σωστή συνεργασία.
Συνεχίζοντας την παράδοση των προκατόχων του προώθησε τον διαχριστιανικό διάλογο με βάση τον αλληλοσεβασμό και κυρίως τον σεβασμό της παραδόσεως της ενωμένης Εκκλησίας της πρώτης χιλιετίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχη είναι ένθερμος υποστηρικτής της παγκοσμιότητας της Ορθοδοξίας, πέρα από κάθε χρονική, τοπική ή εθνική οριοθέτηση.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α΄ είναι ο Ιεράρχης του χριστιανικού μέτρου. Ποτέ δεν ενεπλάκη στα ακραία σχήματα είτε της υπερσυντηρητικότητας είτε της ελευθεροφροσύνης.
Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η Θεολογία ως διακονία και χαρισματική λειτουργία κινείται στο συνδυασμό αυθεντίας και ελευθερίας και αποφεύγει αυτές τις ακρότητες.
Γιατί όπως ορθότατα έχει τονισθεί «ο ορθόδοξος θεολόγος δεν είναι δυνατόν να είναι ούτε απλώς συντηρητικός ούτε απλώς φιλελεύθερος, αλλά το συναμφότερον, μη αποκλειομένης της εντός ωρισμένων ορίων ένθεν κακείθεν διαβαθμίσεως».
Όπως ο ίδιος έχει τονίσει «έχουμε ανάγκη από μια θεολογία, η οποία θα έχει συνείδηση της ευθύνης της για το σήμερα.
Από μια θεολογία από την οποία θα εκπορεύονται προτάσεις ζωής, ιδέαι, ωθήσεις, ελπίδες για τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα, για την κτίση και την ιστορία».
Ευχόμαστε ολόψυχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α΄ να δίνει για πολλά ακόμη χρόνια την πνευματική Του μαρτυρία από την Πόλη των θρύλων και των ονείρων μας, που είναι η μήτρα από την οποία εκπορεύεται το Γένος, η πρωτεύουσα του ελληνικού μεγαλοϊδεατισμού και η ιερή κολυμβήθρα στην οποία αναβαπτίζεται η ελληνορθόδοξη συνείδηση.
Άλλωστε την ιστορία του κόσμου δεν την καταγράφουν τα διάφορα παροδικά σχήματα και οι εφήμερες ποσοτικές δυνάμεις που στηρίζονται στον μηδενισμό των αντικειμενοποιήσεων, αλλά ο Κύριος του κόσμου και της ιστορίας, ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού, που έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για όλους και για όλα.
Πολλά τα έτη του Παναγιωτάτου επ’ αγαθώ της Ορθοδοξίας, του Γένους των Ελλήνων και του πολιτισμού.
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄ - 30 χρόνια θεοφιλούς Πατριαρχείας (romfea.gr)
Ο μεγάλος Αρχηγός τής Μητέρας Εκκλησίας, ο νυν Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος γράφει (Eπίσκεψις 583-20 /11/98, σελ.8): «Οι κληροδοτήσαντες εις ημάς την διάσπασιν προπάτορες ημών υπήρξαν ατυχή θύματα του Αρχεκάκου Όφεως και ευρίσκονται ήδη εις χείρας του Δικαιοκρίτου Θεού. Αιτούμεθα υπέρ αυτών το έλεος του Θεού, αλλά οφείλομεν ενώπιον Αυτού όπως επανορθώσωμεν τα σφάλματα Εκείνων»
Αγνοεί ο δυστυχής Πατριάρχης, πως αυτός ακριβώς είναι ο ορισμός τής Ιστορίας, τής Δυτικής Ιστορίας, όπως δόθηκε από τον Raymond Aron, στο βιβλίο του “Μαθήματα πάνω στην Ιστορία”, κεφ.6: «History is the story of the dead told by the living». Ιστορία είναι η αφήγηση περί των Νεκρών ειπωμένη από τους ζωντανούς.
Ο δυστυχής Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από το αξίωμα τού Πατριάρχη για να μας πείσει πως ο ίδιος είναι ζωντανός και οι Πατέρες τού Σχίσματος νεκροί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου