Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Ο Πάπας θέλει να «βαδίσει μαζί» με τους Ορθοδόξους

 

Πάπας Φραγκίσκος και Μητροπολίτης Αγαθάγγελος

Στις 16 Μαΐου 2024, ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε σε ακρόαση αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την ευκαιρία της εικοσαετούς οικουμενικής συνεργασίας μεταξύ της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Καθολικής Επιτροπής Πολιτιστικής Συνεργασίας της Διεύθυνσης Προαγωγής τής "Ενότητα τών Χριστιανών".

Απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία του Θεολογικού Κολλεγίου Αθηνών με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο, ο Πάπας είπε: «Περπατώντας μαζί προετοιμαζόμαστε να λάβουμε το δώρο της ενότητας από τον Θεό».
Αυτή η ακρόαση έλαβε χώρα καθώς η Καθολική Εκκλησία προετοιμάζει τους εορτασμούς της 1700ης επετείου της Συνόδου της Νίκαιας, η οποία έλαβε χώρα μεταξύ 20 Μαΐου και 25 Ιουλίου 325.
Ήταν σε αυτή τη Σύνοδο τής Νίκαιας που το κείμενο του Σύμβολου της Πίστεως, γνωστό ως Σύμβολο της Πίστεως ολοκληρώθηκε καί τελειοποιήθηκε.
 
Στό δελτίο που ανακοινώνει το Άγιο Έτος 2025, Spes non confundit [Η ελπίδα δεν απογοητεύει], ο Πάπας θεωρεί αυτή την επέτειο ως πρόσκληση για να προχωρήσουμε «προς τήν ορατή ενότητα», συμφωνώντας για την ημερομηνία του Πάσχα που θα γιορτάσουν Καθολικοί και Ορθόδοξοι στις 20 Απρίλιος 2025.

Ο Πάπας σκοπεύει επίσης να οργανώσει μια οικουμενική γιορτή το 2025 για να υπενθυμίσει τον «πλούτο της μαρτυρίας» των Μαρτύρων των διαφόρων χριστιανικών θρησκειών, τους οποίους ορίζει ως «σπόρους ενότητας γιατί εκφράζουν τον οικουμενισμό του αίματος».

Κατά τη διάρκεια του ακροατηρίου, ο Πάπας θέλησε να υπογραμμίσει: «Περπατώντας μαζί, δουλεύοντας μαζί και προσευχόμενοι μαζί, προετοιμαζόμαστε να λάβουμε από τον Θεό το δώρο της ενότητας, το οποίο, ως καρπός του Αγίου Πνεύματος, θα είναι κοινωνία και αρμονία σε νόμιμη ποικιλομορφία. ».
Και επανέλαβε: «Πρέπει να περπατάμε μαζί, να προσευχόμαστε μαζί».
Αφού θυμήθηκε πόσο χαρούμενος υπήρξε όταν έμαθε ότι «το επόμενο καλοκαίρι θα καλωσορίσετε μια ομάδα Καθολικών φοιτητών στο Θεολογικό Κολλέγιο Αθηνών που θα μυηθούν στη γνώση της νεοελληνικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Στην ομιλία του, ο Πάπας δήλωσε ότι οι νέες γενιές είναι σε θέση να «σπάσουν τις αλυσίδες της αγανάκτησης, των παρεξηγήσεων και των προκαταλήψεων που έχουν φυλακίσει Καθολικούς και Ορθοδόξους για αιώνες, εμποδίζοντάς τους να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλον ως αδέρφια ενωμένα στη διαφορετικότητα». Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της από κοινού μαρτυρίας για την αγάπη του Χριστού «σε αυτόν τον τόσο διαιρεμένο και συγκρουόμενο κόσμο».

Οικουμενική συνάντηση στο Μπάρι

Από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου 2024, η Συντονιστική Επιτροπή της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής για τον θεολογικό διάλογο μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας συνεδρίασε στην πόλη Μπάρι, στη Νότια Ιταλία, υπό τη διεύθυνση του Καρδινάλιου Kurt Koch, Έπαρχο του Δικαστηρίου Προαγωγής της Χριστιανικής Ενότητας και του Μητροπολίτη Πισιδίας Ιώβ του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Η Επιτροπή εξέτασε το σχέδιο εγγράφου Προς την ενότητα στην πίστη: θεολογικά και κανονικά ζητήματα , το οποίο παρουσιάζει την πρόοδο του διαλόγου μέχρι σήμερα, καθώς και πολλά ζητήματα που θα πρέπει να εξεταστούν. Ειδικότερα, η μελέτη ιστορικών και θεολογικών θεμάτων που σχετίζονται με το θέμα του Filioque και το αλάθητο του Πάπα. Για το σκοπό αυτό έχουν συσταθεί δύο υποεπιτροπές.

Στην τελική ανακοίνωσή της, η Επιτροπή διευκρίνισε: «Τα μέλη προσβλέπουν στον εορτασμό, το 2025, της 1700ης επετείου της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου, που έγινε στη Νίκαια το 325, και προσεύχονται αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει πηγή έμπνευσης. στον δρόμο για την αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας».

Σχόλιο : Ο οικουμενισμός του Φραγκίσκου είναι μια πράξη , έχει να κάνει με το «να περπατάμε μαζί» -με μια «συνοδική» προσέγγιση- και μέ το «μαζί προσευχόμαστε» για να εξαλειφθούν -σύμφωνα με τον ίδιο- όλες οι δογματικές «παρεξηγήσεις» και όλες οι
θεολογικές «προκαταλήψεις» . Αλλά αυτή η περιφρόνηση για το δόγμα θα μπορούσε να ξεπεραστεί με ηθικές απαιτήσεις που οι Ορθόδοξοι δεν είναι διατεθειμένοι να παραμερίσουν.

Μάλιστα, υπενθυμίζουμε την αντίθεση που εξέφρασαν διάφορες ορθόδοξες θρησκευτικές ομολογίες με αφορμή τη δημοσίευση της Fiducia supplicans που επιτρέπει την ευλογία ομοφυλοφιλικών ζευγαριών. Δεν δίστασαν να θεωρήσουν ότι αυτό το ρωμαϊκό έγγραφο υπονομεύει τον οικουμενικό διάλογο.

Εν ολίγοις, για τους σχισματικούς Ορθοδόξους το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας δεν μπορεί να επιλυθεί με συνοδικότητα.
Μόνο ο Φραγκίσκος φαίνεται να πιστεύει ότι όλες οι δογματικές και ηθικές δυσκολίες μπορούν να επιλυθούν με μια συνοδική οικουμενική πράξη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: