Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Κλιμακώνεται το τουρκικό δράμα

Φαίνεται πολύ πιθανή η διενέργεια ενός πραξικοπήματος, αυτή τη φορά εις βάρος του προέδρου – ο οποίος είναι αδύνατον να κρατάει εσαεί ομήρους τους Πολίτες της χώρας του, εξαθλιώνοντας τους με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό.  
Επικαιρότητα
Ο άνθρωπος που ελέγχει ήδη τα πάντα στη χώρα του, από την πολιτική μέχρι τα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη, διορίσθηκε επί πλέον πρόεδρος του Ταμείου Κρατικών Επενδύσεων – το οποίο συμπεριλαμβάνει συμμετοχές στην Turkish Airlines, στην Turk Telekom, στις κρατικές τράπεζες TC Ziraat Bankasi AS και Halk Bankasi AS, στο Χρηματιστήριο, στα Ταχυδρομεία, στις δημόσιες εταιρείες πετρελαίου, καθώς επίσης στους ενεργειακούς αγωγούς. Αφού λοιπόν κατάφερε να έχει ως όμηρο ολόκληρη την κοινωνία της χώρας, πήρε ως προσωπικούς του κρατουμένους τις δημόσιες επιχειρήσεις – διορίζοντας σε σημαντικές θέσεις τα άτομα της οικογένειας του.
Έτσι ολοκλήρωσε το πραξικόπημα του, ενώ ταυτόχρονα επενέβη στην κεντρική τράπεζα για να εμποδίσει την αύξηση των επιτοκίων – αντιστρέφοντας την οικονομική θεωρία με τον ισχυρισμό πως τα υψηλά επιτόκια είναι αυτά που αυξάνουν τον πληθωρισμό (18% σήμερα) και όχι τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σε συνδυασμό με την υποτίμηση του νομίσματος!
Αν και πολλοί προέβλεπαν τώρα πως τα επιτόκια θα αυξανόταν από το 17,5% στο 21%, η κεντρική τράπεζα τα αύξησε πολύ περισσότερο – στο 24%, βοηθώντας τη λίρα να ανακτήσει μέρος των ζημιών της από 1:6,55 περίπου σε σχέση με το δολάριο, στο 1:6,00 (γράφημα). Εν τούτοις, πιθανολογούμε πως δεν θα διαρκέσει για πολύ η αισιοδοξία, όπως συνέβη με την Αργεντινή – αφού τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας παραμένουν άλυτα, ενώ η άνοδος των επιτοκίων θα πιέσει προς τα κάτω το ρυθμό ανάπτυξης. Εκτός αυτού η πυρκαγιά έχει ξεκινήσει πολύ πριν, χωρίς να γίνουν έγκαιρα προσπάθειες αντιμετώπισης της – οπότε είναι πλέον αργά για να καταπολεμηθεί με τη βοήθεια των επιτοκίων.
Περαιτέρω, παραμένουν πολύ πιθανοί οι έλεγχοι κεφαλαίων, οι οποίοι ουσιαστικά αποτελούν μία μορφή στάσης πληρωμών. Λίγες ημέρες πάντως πριν ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα εκδώσει ομόλογα σε ευρώ – θυμίζοντας τον Σ. Χουσεΐν, ο οποίος υπέγραψε τη θανατική του καταδίκη όταν ανέφερε πως θα προβαίνει σε συναλλαγές πετρελαίου με ευρώ, αντί με δολάρια, ή τον ηγέτη της Λιβύης όταν θέλησε να συνδέσει το νόμισμα των αφρικανικών χωρών με το χρυσό.
Στα πλαίσια αυτά, φαίνεται πολύ πιθανή η διενέργεια ενός πραξικοπήματος, αυτή τη φορά εις βάρος του προέδρου – ο οποίος είναι αδύνατον να κρατάει εσαεί ομήρους τους Πολίτες της χώρας του, εξαθλιώνοντας τους με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό. Την πρώτη φορά ίσως το σχεδίασε ο ίδιος, για να αυξήσει τη δημοτικότητα και την ισχύ του, αλλά τη δεύτερη τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά – όπως συνήθως συμβαίνει στη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: