Οι χώρες που επικεντρώθηκαν γρήγορα στην καταστολή και στην εξάλειψη του ιού, όπως η Σιγκαπούρη, η Κίνα, η Ταιβάν κλπ., θυσιάζοντας προσωρινά τις οικονομίες τους για να περιορίσουν την πανδημία και να σώσουν ανθρώπινες ζωές, τα κατάφεραν – ενώ αυτές που επέλεξαν τη διάσωση της οικονομίας τους, εις βάρος της ζωής των Πολιτών τους, συνεχίζουν να υποφέρουν υγειονομικά. Τέλος αυτές που καθυστέρησαν να ανταποκριθούν ή άλλαξαν στη μέση της πανδημίας τη στρατηγική τους, όπως η Μ. Βρετανία, υποφέρουν διπλά τα χειρότερα – τόσο όσον αφορά την οικονομία τους, όσο και την υγεία των Πολιτών τους. Πολύ φοβόμαστε λοιπόν πως η Ελλάδα, η οποία άλλαξε τη στρατηγική της μετά το πρώτο εξάμηνο, θα έχει την «τύχη» της Μ. Βρετανίας – θα βιώσει διπλές οδυνηρές συνθήκες δηλαδή στην οικονομία και στην Υγεία. Για τη Γερμανία ισχύει προφανώς το ίδιο – με την τεράστια διαφορά όμως του ότι, αφενός μεν είναι πανίσχυρη οικονομικά, αφετέρου διαθέτει ένα πολύ αποτελεσματικό υγειονομικό σύστημα, με σχεδόν 30.000 ΜΕΘ. Αντίθετα, η Ελλάδα δεν διαθέτει τίποτα από τα δύο – ευχόμενος να βρει τη σωστή λύση η κυβέρνηση, προτού καταστραφούμε εντελώς οικονομικά, θρηνώντας ταυτόχρονα χιλιάδες θύματα της πανδημίας. Ποια είναι η λύση αυτή; Η άμεση αναβολή της πληρωμής των τοκοχρεολυσίων, το πάγωμα τους δηλαδή έως ότου η Ελλάδα επανέλθει σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, παράλληλα με το ερμητικό κλείδωμα της κοινωνίας, τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις, εάν δεν έχει χαθεί ακόμη ο έλεγχος του κορωναΐού – κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εμείς, αφού ανήκει στο γνωστικό πεδίο των επιδημιολόγων (εναλλακτικά το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, με την επιδίωξη της ανοσίας αγέλης όπως η Σουηδία – σε καμία περίπτωση όμως ημίμετρα).
Ανάλυση
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που τεκμηριώνουν πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί στο 17ο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας – κάτι σαν το Πουέρτο Ρίκο, όσον αφορά τη σχέση του με τις Η.Π.Α., όπου έχει μόνο υποχρεώσεις και καθόλου δικαιώματα. Το έχουμε αναφέρει βέβαια ήδη από το 2016 (πηγή), αλλά έκτοτε η κατάσταση έχει παγιωθεί – ενδεχομένως λόγω της γερμανοφιλίας του πρωθυπουργού, ο οποίος εφαρμόζει ακριβώς όσα υιοθετεί η καγκελάριος, ακόμη και στην περίπτωση της πανδημίας, παραβλέποντας τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των δύο κρατών.
Ειδικότερα, η άποψη μας για την καταπολέμηση της πανδημίας, είναι πως είτε μία κυβέρνηση πρέπει να κλειδώνει τη χώρα της εντελώς, κατά το επιτυχημένο παράδειγμα της Κίνας, είτε καθόλου, όπως η Σουηδία – αφού με ημίμετρα δεν καταπολεμάται η πανδημία, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφεται η οικονομία. Εάν μας ρωτούσε δε κανείς τι θα κάναμε, υπό τις σημερινές συνθήκες έξαρσης, η απάντηση μας θα ήταν το ολοκληρωτικό κλείδωμα της κοινωνίας, τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις – αφού η οικονομία μας είναι ήδη κατεστραμμένη, όπως έχουμε τεκμηριώσει με κριτήριο τον προϋπολογισμό (πηγή), ενώ θεωρούμε πως η υγεία των Ελλήνων ίσως μπορεί να διασωθεί.
Ενώ τώρα ο πρωθυπουργός με το πρώτο κλείδωμα (lockdown) τοποθέτησε στην πρώτη θέση την Υγεία, μετά την αποτυχημένη διαχείριση του καλοκαιριού (άνοιγμα των συνόρων χωρίς τεστ, λανθασμένο λογισμικό, καμία προετοιμασία όσον αφορά τα νοσοκομεία κλπ.), υιοθέτησε ένα είδος «light lockdown» – όπως άλλωστε όλοι μας διαπιστώνουμε, μεταξύ άλλων από τους γεμάτους δρόμους, όταν την Άνοιξη συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Στην ουσία έκλεισε προσχηματικά ορισμένους «μικρούς» κλάδους της οικονομίας, όπως τα εστιατόρια, τις καφετέριες ή τα καταστήματα ρούχων, ενώ άφησε ανοιχτούς πολλούς άλλους, περιορίζοντας παράλληλα τους ελέγχους – με αποτέλεσμα να έχουν εκτοξευθεί τόσο τα κρούσματα, όσο και οι θάνατοι, αλλά να μην υποστεί τόσο σοβαρές ζημίες η οικονομία μας, όπως την Άνοιξη.
Με τον τρόπο αυτό θεωρεί προφανώς πως δεν θα φανεί το ότι, τοποθέτησε πια στην πρώτη θέση την οικονομία – όπως ακριβώς συμβαίνει και στη Γερμανία, σε αντίθεση με άλλες χώρες σαν τη Γαλλία. Εν προκειμένω, τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το «ελαφρύ κλείδωμα» (light lockdown) επηρέασε μεν πολύ λίγο την οικονομία της χώρας, αλλά κατεγράφη μία έκρηξη των θανάτων από την πανδημία, σε επίπεδα ρεκόρ (πηγή) – ενώ ο αριθμός των ανέργων έχει μειωθεί παραδόξως στο χαμηλότερο επίπεδο από το ξεκίνημα της «κρίσης κορώνα» το Νοέμβριο, εν μέσω πανδημίας!
Συμπεραίνουν λοιπόν πως χιλιάδες άνθρωποι θα οδηγηθούν στο θάνατο, επειδή η καγκελάριος αποφάσισε κρυφά πως προηγείται η οικονομία – κλείνοντας μόνο τις μικρές και αδύναμες επιχειρήσεις, όπως τα εστιατόρια και τα καταστήματα ρούχων, για να μη φανεί η πρόθεση της! Άλλωστε ο χαμένος τζίρος τους δεν θα επηρεάσει τόσο το ΑΕΠ, αφού θα εξισορροπηθεί από τις άλλες επιχειρήσεις – όπως από τα super market, από το διαδικτυακό εμπόριο κοκ.
Το σημερινό κλείδωμα λοιπόν στη Γερμανία δεν είναι ένα πραγματικό κλείδωμα – οπότε, με δεδομένο το ότι στην Ελλάδα συμβαίνει κάτι ανάλογο, εύλογα αναφέραμε πως συμπεριφέρεται όπως το 17ο γερμανικό ομοσπονδιακό κρατίδιο, υιοθετώντας τον ίδιο ακριβώς τρόπο διαχείρισης της πανδημίας: τη θυσία ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων, για να διασωθεί η οικονομία.
Σύμφωνα όμως με μία σοβαρή μελέτη (πηγή), για να διασωθεί η οικονομία πρέπει πρώτα να διασωθούν οι άνθρωποι – ενώ το συμπέρασμα της για όσους δεν έχουν διάθεση να τη διαβάσουν ολόκληρη είναι το εξής: «Όσο πιο πολύ λειτουργούν με αμέλεια οι κυβερνήσεις, επιτρέποντας στην πανδημία να μαίνεται για να μη βλάψουν την οικονομία, τόσο περισσότερο θα συσσωρεύεται το οικονομικό κόστος με την πάροδο του χρόνου – επειδή θα εμφανίζονται συνεχώς νέα κύματα του ιού. Ανεξάρτητα δε από το πόσο σκληρά θα προσπαθούν αυτές οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με νέα πακέτα τόνωσης της οικονομίας, ο καταραμένος ιός θα βρίσκει πάντοτε την ευκαιρία να αναπτύσσεται στις επαφές των ανθρώπων μεταξύ τους – καταβροχθίζοντας όλα τα οικονομικά προγράμματα που τελικά δεν θα επιτυγχάνουν απολύτως τίποτα».
Οι παραπάνω επιστήμονες δημιούργησαν τον κατωτέρω πίνακα με στοιχεία του 1ου εξαμήνου – ο οποίος συγκρίνει τις οικονομικές απώλειες με τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Οι οικονομικές απώλειες εμφανίζονται στον οριζόντιο άξονα Ζ, στον οποίο δεξιά είναι οι χώρες με τις λιγότερες απώλειες και αριστερά με τις μεγαλύτερες – ενώ στον άξονα Υ καταγράφεται ο αριθμός των θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους, με τις χώρες που έχουν τους λιγότερους θανάτους στην κορυφή του γραφήματος.
Εν προκειμένω, τα κράτη που επικεντρώθηκαν γρήγορα στην καταστολή και στην εξάλειψη του ιού, όπως η Σιγκαπούρη, η Κίνα, η Ταιβάν κλπ. (ανάλυση), θυσιάζοντας προσωρινά τις οικονομίες τους για να περιορίσουν την πανδημία και να σώσουν ανθρώπινες ζωές, επισημαίνονται επάνω με την πράσινη γραμμή – ενώ αυτά που επέλεξαν τη διάσωση της οικονομίας τους εις βάρος της ζωής των Πολιτών τους, ομαδοποιούνται κατά μήκος της διαγώνιας κόκκινης γραμμής, με χειρότερο όλων το Βέλγιο.
Τέλος αυτές οι χώρες που καθυστέρησαν να ανταποκριθούν ή άλλαξαν στη μέση της κρίσης τη στρατηγική τους, όπως η Μ. Βρετανία, υποφέρουν διπλά τα χειρότερα – τόσο όσον αφορά την οικονομία τους, όσο και την υγεία των Πολιτών τους. Πολύ φοβόμαστε λοιπόν πως η Ελλάδα, η οποία άλλαξε τη στρατηγική της μετά το πρώτο εξάμηνο, εάν ισχύει η παραπάνω μελέτη θα έχει την «τύχη» της Μ. Βρετανίας – θα βιώσει διπλές οδυνηρές συνθήκες δηλαδή, στην οικονομία και στην Υγεία.
Για τη Γερμανία ισχύει προφανώς το ίδιο – με την τεράστια διαφορά όμως του ότι, αφενός μεν είναι πανίσχυρη οικονομικά, αφετέρου διαθέτει ένα πολύ αποτελεσματικό υγειονομικό σύστημα, με σχεδόν 30.000 ΜΕΘ. Αντίθετα, η Ελλάδα δεν διαθέτει τίποτα από τα δύο – ευχόμενος να βρει τη σωστή λύση η κυβέρνηση, προτού καταστραφούμε εντελώς θρηνώντας χιλιάδες θύματα.
Ποια είναι η λύση αυτή; Η άμεση αναβολή της πληρωμής των τοκοχρεολυσίων, το πάγωμα τους δηλαδή έως ότου η Ελλάδα επανέλθει σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, παράλληλα με το ερμητικό κλείδωμα της κοινωνίας τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις, εάν βέβαια δεν έχει χαθεί ακόμη ο έλεγχος του κορωναΐού – κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εμείς, αφού ανήκει στο γνωστικό πεδίο των επιδημιολόγων (εναλλακτικά το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, με την επιδίωξη της ανοσίας αγέλης όπως η Σουηδία – σε καμία περίπτωση όμως ημίμετρα). Το γράφημα πάντως είναι αποκαλυπτικό – αφού η Ελλάδα ευρίσκεται πια στην κορυφή των θανάτων από τον ιό, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει κανένα σημείο υποχώρησης.
Όσο για την ανοησία που είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν μελέτες ότι δεν κολλάει στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, χωρίς βέβαια να προσκομίσει καμία παρά το ότι του το ζητήσαμε, είναι τουλάχιστον απογοητευτική – αφού συγκρούεται με την κοινή λογική που όφειλε να έχει, ότι και αν του λένε οι σύμβουλοί του. Για να μπορέσει πάντως να τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς να χαθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, απαιτούνται χρήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της – γεγονός που σημαίνει πως δεν είναι σε θέση να πληρώνει κάθε χρόνο 23 δις € στους δανειστές της, όπως κατά τον προϋπολογισμό το 2020 και το 2021.
Ο διπλός κίνδυνος της Ελλάδας – The Analyst
2 σχόλια:
Πόσο σοβαρές είναι οι συνήθεις ''διαβεβαιώσεις'' τους: ''Pandemrix is an influenza vaccine for influenza pandemics, such as the 2009 flu pandemic. The vaccine was developed by GlaxoSmithKline (GSK) and patented in September 2006.
The vaccine was one of the H1N1 vaccines approved for use by the European Commission in September 2009, upon the recommendations of the European Medicines Agency (EMEA). The vaccine is only approved for use when an H1N1 influenza pandemic has been officially declared by the World Health Organization (WHO) or European Union (EU).
Και μετά, ιδού https://www.theguardian.com/uk-news/2015/jun/10/boy-wins-120000-damages-narcolepsy-swine-flu-vaccine-glaxosmithkline
Επίσης, https://www.narcolepsy.org.uk/resources/pandemrix-narcolepsy
Δημοσίευση σχολίου