Μακάρι να είναι τόσο αποτελεσματικά και ασφαλή
Ο καθηγητής Παθολογίας, Ερευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, ηλώνει τις επιφυλάξεις του σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σε μία συνέντευξη στη "Δημοκρατία" και την Κέλλυ Φαναριώτη.
Λίγη ώρα πριν σε δηλώσεις περίεργες για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech προχώρησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.
"Υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα που δεν γνωρίζουμε για τον ιό και δεν γνωρίζουμε τα πάντα φυσικά για το πρώτο εμβόλιο που φθάνει" σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρόεδρος.
Αν και ο διεθνούς κύρους επιστήμονας ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά ότι είναι υπέρ των εμβολιασμών, εντούτοις επισημαίνει πως τα εντυπωσιακά ποσοστά που δημοσιεύουν οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν σημαίνουν ότι όποιος εμβολιαστεί και κολλήσει κορονοϊό δεν θα νοσήσει σοβαρά.
«Μακάρι τα εμβόλια να είναι τόσο αποτελεσματικά και ασφαλή. Αισιοδοξώ, αλλά περιμένω τα πλήρη αποτελέσματα πρώτα. Στο μεταξύ, θα πρέπει να προσέξουμε να μην προσφέρουμε υλικό συνωμοσιών στο αντι-εμβολιαστικό κίνημα. Από όσα έχουν παρουσιαστεί στα δελτία Τύπου, φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα αφορά κυρίως αριθμό λοιμώξεων, ανεξαρτήτως σοβαρότητας. Οι περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές ή με λίγα συμπτώματα» εξηγεί.
Ο καθηγητής προσθέτει πως υπάρχουν λίγα δεδομένα για κλινικά πιο σοβαρές λοιμώξεις, αλλά πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα πλήρη δεδομένα για να ξέρουμε πώς ακριβώς ορίζονται οι σοβαρές περιπτώσεις.
«Αυτό που δεν θα ξέρουμε μάλλον, ακόμα και μετά τη λεπτομερή δημοσίευση των αποτελεσμάτων, είναι κατά πόσο ο εμβολιασμός θα μειώνει αξιόλογα την πιθανότητα θανάτου στον ευρύτερο πληθυσμό, ειδικά σε μια χώρα όπου ήδη έχει μολυνθεί ένα ικανό μέρος του πληθυσμού και δεν είναι σχετικά παρθένα στον ιό» εξηγεί.
Πάντως, και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά επισήμανε σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης ότι η φαρμακευτική εταιρία δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζει εάν το εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση του ιού! «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί» δήλωσε, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Το γεγονός ότι ο ρυθμιστικός οργανισμός της Μεγάλης Βρετανίας (MHRA) έδωσε ήδη την Τετάρτη έγκριση για ένα από τα εμβόλια σαφώς ενισχύει την εμπιστοσύνη σε αυτό. Αλλά η επιστημονική κοινότητα ελπίζει να δει πάρα πολύ σύντομα και τα πλήρη δημοσιευμένα δεδομένα σε επιστημονικά περιοδικά ύστερα από διαδικασία κρίσης για όλα αυτά τα εμβόλια», αναφέρει ο δρ Ιωαννίδης, τονίζοντας πως τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων συνεχίζουν να συλλέγονται και μετά την προσωρινή έγκριση.
«Στην περίπτωση αυτών των τόσο γρήγορα ανεπτυγμένων και εγκεκριμένων εμβολίων είναι ακόμα πιο σημαντικό να συνεχίζουμε να συλλέγουμε όσο είναι δυνατόν τα καλύτερα δεδομένα, ώστε να εντοπίσουμε πιθανά προβλήματα όσο το δυνατόν νωρίτερα»
Καθητής Ιωαννίδης για εμβόλια κορονοϊού: «Θα κριθούν στην πράξη» | Pentapostagma
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου