Του
Το ψήφισμα 2292/2016 και οι συνέπειές του
Υπόθεση Roseline A (IMO: 9163984, MMSI: 271043491) σημαίας Τουρκίας
Κυρώσεις με την μορφή της ευχετικής ευκτικής κλίσης ;
Το ψήφισμα 2292/2016 του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιτρέπει την επιβίβαση και επιθεώρηση επί υπόπτων πλοίων, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι τρεις προϋποθέσεις που ορίζονται στην υπ’αριθμ. 3 παράγραφό του.
Πρώτη: Ο φορέας με τους προστηθέντες του, που διενεργεί την επιβίβαση με σκοπό την επιθεώρηση πρέπει να έχει βάσιμες υποψίες , ότι το πλοίο μεταφέρει όπλα ή σχετικό υλικό προς ή από τη Λιβύη κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι ιθύνοντες της επιχείρησης Ειρήνη/ IRINI, επικαλέστηκαν ισχυρούς λόγους ότι «βάσει του τρόπου πλεύσης» του Roseline A, αυτό θα μπορούσε να ενεργεί κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.
Δεύτερη: Ο φορέας με τους προστηθέντες του, που διενεργεί την επιβίβαση με σκοπό την επιθεώρηση πρέπει να έχει ενημερώσει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση της Λιβύης (GNA). Η Τουρκία επικαλέστηκε αμέσως τη μη εμπρόθεσμη ενημέρωση της Κυβέρνησης της Λιβύης. Βέβαια το ίδιο ισχυρίζεται επανειλημμένα και η Λιβυκή κυβέρνηση (GNA) που εξ αρχής αντιτάχθηκε στην Επιχείρηση IRINI, αφού η επιχείρηση επικεντρώθηκε στους θαλάσσιους ελέγχους και στο εμπάργκο όπλων , ευνοώντας έτσι την πλευρά Χάφταρ που έλαβε/λαμβάνει τις περισσότερες αποστολές όπλων από ξηράς και αέρος. Όμως σύμφωνα με το ψήφισμα 2292/2016 η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση GNA δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας/ veto επί των επιχειρήσεων ( IRINI : ψήφισμα 2526/2020 και ψήφισμα 2546 /2020 για την παράνομη μετακίνηση μεταναστών μέσω Λιβύης), ενώ σε καμία από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη, αμφισβητήθηκαν οι δράσεις της επιχείρησης IRINI. Εν ολίγοις η Κυβέρνηση της Λιβύης (GNA), είτε ενημερωθεί , είτε ενημερωθεί πλημμελώς , ή καθόλου, δεν μπορεί να προβάλει ένσταση.
Τρίτη: Ο φορέας με τους προστηθέντες του, που διενεργεί την επιβίβαση επί πλοίου, με σκοπό την επιθεώρηση, πρέπει να έχει εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος ( το μέγιστο 4 ωρών ), τη συγκατάθεση του κράτους της σημαίας του πλοίου που θα επιθεωρηθεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απάντηση εντός αυτών των τεσσάρων ωρών, η επιβίβαση/ επιθεώρηση προχωρά κανονικά . Όπως συνομολογεί η Τουρκία, το Κέντρο Διοίκησης Επιχειρήσεων IRINI που εδρεύει στη Ρώμη, όντως ζήτησε την άδεια της Τουρκίας για την έρευνα στο ύποπτο πλοίο σημαίας της και εφόσον αυτή δεν ελήφθη εντός 4 ωρών , τότε η επιθεώρηση προχώρησε κανονικά.
Επομένως, φαίνεται πως συντρέχουν/ πληρούνται οι τρεις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 3 του ψηφίσματος 2292 /2016 του Συμβουλίου Ασφαλείας, οπότε η επιβίβαση/ επιθεώρηση στο πλοίο Roseline A δεν ήταν παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου.
Όμως από πλευράς αστικού δικαίου αποζημιώσεων σε συνδυασμό με άλλα δίκαια και διατάξεις, η Τουρκία θα μπορούσε να ζητήσει αποζημίωση από τη Γερμανία για οποιαδήποτε τυχόν καθυστέρηση πλού, απώλεια ή ζημιά υπέστη, λόγω της επιβίβασης και της έρευνας στο πλοίο Roseline A σημαίας της. Η απαίτηση αυτή της Τουρκίας, στηρίζεται στη γενική αρχή , – αποδεκτή απ’ όλα τα δίκαια του κόσμου – , πως εάν οι υποψίες που προκάλεσαν την επιβίβαση και την έρευνα σ’ ένα πλοίο αποδειχθούν αβάσιμες και το πλοίο δεν διέπραξε κάποια παράνομη πράξη που να δικαιολογεί τις εις βάρος του ενέργειες, τότε το κράτος επιβίβασης ευθύνεται για οποιαδήποτε καθυστέρηση, διαφυγόντα κέρδη, θετική – αποθετική ζημία, απώλεια ή τραυματισμό προκλήθηκε από την όλη διαδικασία.
Όσον αφορά την ποινική έρευνα με σκοπό τη δίωξη φυσικών προσώπων, που ξεκίνησε η Γενική Εισαγγελία Άγκυρας, αυτή προσκρούει στην ασυλία των κρατικών υπαλλήλων/ προστηθέντων, δηλαδή σε καθιερωμένο κανόνα του εθιμικού διεθνούς δικαίου. Οι Γερμανοί στρατιώτες της ομάδας VBSS που διενήργησαν την επιβίβαση/ επιθεώρηση, είναι κρατικοί αξιωματούχοι / προστηθέντες, που ενήργησαν με εντολές που έλαβαν και όχι αυθαίρετα, στηριζόμενοι σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την επίσημη ιδιότητά τους κατά την επιβίβαση του πλοίου , έστω και εάν αυτό φέρει Τουρκική σημαία και ήθελε θεωρηθεί «Τουρκικό έδαφος» , δεν παραβίασαν κανόνες Τουρκικού δικαίου, αφού καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο.
Πάντως με την Τουρκία να έχει καταφέρει να διαιρέσει την Ε.Ε στα δύο ( ΓερμανοΤουρκόφιλοι vsΓαλλοΤουρκοπολέμιων ) και με τη διακύβευση τεράστιων συμφερόντων οικονομικών – γεωπολιτικών στην περιοχή μας , συν την αφορμή που έδωσε τελευταία η υπόθεση Roseline A, αρκεί ένα βέτο ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την μέχρι σήμερα συμπεριφορά της , ή απλά να τεθούν λεκτικές με αίρεση και προθεσμία κυρώσεις « εάν και εφόσον στο μέλλον, συνεχίσει να …» ή κάτι που θα μας θυμίζει την αρχαιοελληνική ευκτική κλίση, δηλαδή σκέψεις αποτυπωμένες σε έγγραφο ψήφισμα ως ευχή ( ευχετική ευκτική ) ή ως δυνατότητα να πραγματοποιηθεί κάτι στο παρόν ή στο μέλλον ( δυνητική ευκτική ), έχοντας έτσι κυρώσεις με διατυπωμένη μετριοπάθεια ή ευγενική προσταγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου