(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά
Στον πάνσεπτο του Χριστού Πρόδρομο και Βαπτιστή Ιωάννη
Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=361996
Δύο εντελώς αντίθετες εικόνες προβάλλουν σήμερα μπροστά στα μάτια μας.
Απ᾽ αυτές η μία για λίγο και περιορισμένα, φαίνεται αρχικά να ευφραίνει και να τιμάει όσους θέλουν να συμμορφώσουν τη ζωή τους μ᾽ αυτή, αργότερα όμως τους παραδίδει σε αφόρητη και ατέλειωτη ατιμία και θλίψη.
Η άλλη στην αρχή προσφέρει κόπο σ᾽ αυτούς που την ακολουθούν, μετά όμως τους χαρίζει Θεία δόξα και απόλαυση μυστική, αληθινή, αιώνια.
Αν λοιπόν ζούμε σύμφωνα με όσα μας υπαγορεύει το σαρκικό φρόνημα, θα πεθάνουμε, όπως μας λέει ο απόστολος Παύλος (Ρωμ. 8, l3), σαν το δουλωμένο στη σάρκα Ηρώδη.
Αν όμως, με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, ποθήσουμε να ακολουθήσουμε τα ίχνη του Ιωάννη και αντιστεκόμαστε στις πονηρές επιθυμίες και απαιτήσεις της σάρκας, θα ζήσουμε αιώνια. Γιατί η ζωή αυτών που ζουν σύμφωνα με τις επιταγές του Αγίου Πνεύματος δεν έχει τέλος, αλλά βρίσκεται από τώρα μυστικά ενωμένη με τον Θεό στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού (Κολασ. 3, 3). Και γι᾽ αυτό δεν είναι σε όλους φανερή.
Όταν όμως ο Χριστός φανερωθεί, θα γίνουμε όμοιοι με Αυτόν, κληρονόμοι του Θεού και συγκληρονόμοι του Χριστού, έχοντας αξιωθεί να κερδίσουμε τα αιώνια εκείνα και άφθαρτα αγαθά, «τα οποία δεν είδε μέχρι σήμερα μάτι και αφτί δεν άκουσε και ανθρώπινος νους δεν φαντάστηκε» (Α΄ Κορ. 2, 9), γιατί υπερβαίνουν κάθε άκουσμα, θέαμα και λογισμό.
Και αυτά που θα γευτούν και θα απολαύσουν όσοι ζουν σαρκικά, δεν θα είναι μόνο θνητά και πρόσκαιρα. Αλλά και η ευχαρίστηση που θα προέλθει απ’ αυτά θα είναι ασήμαντη και τιποτένια, σαν κάτι ξυλοκέρατα που είναι κατάλληλα μόνο για τροφή των χοίρων.
Και αν λοιπόν ακόμα αυτά τα ξυλοκέρατα ήταν αιώνια, πάλι τα άλλα, τα πνευματικά, θα έπρεπε να προτιμήσουμε, γιατί, έξω από κάθε σύγκριση, είναι ανώτερα.
Και αν ακόμα ήταν αυτά τα ξυλοκέρατα τόσο μεγάλα και θαυμαστά όπως τα πνευματικά και μόνο για το λόγο ότι αυτά είναι πρόσκαιρα, εκείνα δε αιώνια και πάλι τα πνευματικά έπρεπε να προτιμήσουμε, γιατί θα παραμείνουν αιώνια.
Απόσπασμα από το βιβλίο «Θεϊκό Λυχνάρι, ο Τίμιος Πρόδρομος, Πέντε εγκωμιαστικοί λόγοι στον Τίμιο Πρόδρομο», των εκδόσεων Ετοιμασία, της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καρέα.
ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ, ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ, ΣΕ ΠΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΟΥΣ, Η ΚΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ, ΤΗΝ ΚΕΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΝΟΔΟΞΙΑ.
Να Μην Δεχτείτε Εις Κενόν Την Χάριν Του Αγίου Πνεύματος. Αυτό Είναι Ένα Μεγάλο Θέμα Γιατί Πολλές Φορές Δεχόμαστε Μεν Την Χάρη Του Θεού Αλλά Την Αφήνουμε Να Πέσει Στο Κενό. Και Προσδιορίζει Με Πολλή Σαφήνεια Το Τι Σημαίνει Αυτό»,
Β Κορ. 6,1 Συνεργοῦντες δὲ καὶ παρακαλοῦμεν μὴ εἰς κενὸν τὴν χάριν τοῦ Θεοῦ δέξασθαι ὑμᾶς
Β Κορ. 6,1 Συνεργαζόμενοι δε με τον Θεόν δια να συμφιλιωθή με αυτόν ο κόσμος, σας παρακαλούμεν να προσέξετε, μήπως ματαίως και ανωφελώς δεχθήτε την χάριν του Θεού.
Β Κορ. 6,2 λέγει γάρ· καιρῷ δεκτῷ ἐπήκουσά σου καὶ ἐν ἡμέρᾳ σωτηρίας ἐβοήθησά σοι· ἰδοὺ νῦν καιρὸς εὐπρόσδεκτος, ἰδοὺ νῦν ἡμέρα σωτηρίας-
Β Κορ. 6,2 Αι ευκαιρίαι της σωτηρίας παρέρχονται. Διότι η Γραφή λέγει· “εις κατάλληλον και ευπρόσδεκτον καιρόν σε ήκουσα και σε εδέχθην και εις περίοδον, που προσφέρεται προς σωτηρίαν, σε εβοήθησα”. Ιδού τώρα είναι ο κατάλληλος και ευπρόσδεκτος καιρός, ιδού τώρα είναι η ημέρα της σωτηρίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου