Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Πώς το κράτος θα απαγορεύσει την εκκλησιαστική παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία

Πώς το κράτος θα απαγορεύσει την εκκλησιαστική παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία: ανάλυση του νομοσχεδίου 

δημοσιογράφος επί θρησκευτικών θεμάτων

Η σύνδεση με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί παράβαση για την οποία μια θρησκευτική οργάνωση θα διαλυθεί με δικαστική απόφαση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει είτε να ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης κανονικής αυτοκεφαλίας είτε να κηρύξει μονομερή, μη εξουσιοδοτημένη αυτοκεφαλία. Αυτό δεν αρέσει στη λεγόμενη «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Μόσχας».

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι σχεδόν 9 χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, οι αρχές και οι νομοθέτες βρήκαν επιτέλους την πολιτική βούληση να ασχοληθούν με το εκκλησιαστικό παράρτημα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η σημερινή κυβέρνηση φοβάται να παραδεχτεί ότι η πλύση εγκεφάλου μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της Εκκλησίας όχι λιγότερο αποτελεσματικά από ό,τι μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ειδικά αν μια τέτοια Εκκλησία επηρεάζει την αξιακή συνείδηση και τον πολιτικό προσανατολισμό μεγάλου αριθμού πολιτών.

Ας μη ρωτάμε πια σαρκαστικά την αρχοντιά μας: «Πού ήσουν οκτώ χρόνια;». Το κυριότερο είναι ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει.

Στα τέλη του 2022, η Βερχόβνα Ράντα (σ.μ. το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας) κατακλύστηκε από νομοσχέδια που περιόριζαν τις δραστηριότητες των θρησκευτικών οργανώσεων που συνδέονται με κάποιο τρόπο με την επιτιθέμενη χώρα. Παρόλο που δεν διευκρινίζουν ποιοι είναι αυτοί, είναι σαφές ότι αυτό αφορά πρωτίστως τη λεγόμενη «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας. Προτάθηκε να της αφαιρεθεί η ιδιότητα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, να σταματήσει η ελεύθερη χρήση της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου και της Λαύρας του Ποτσάεφ (σ.μ. ανήκουν ιδιοκτησιακά στο Ουκρανικό Κράτος και μόνο η χρήση τους παραχωρείται για ορισμένο χρόνο) και να απαγορευτεί σε οποιαδήποτε εκκλησία εκτός της (αυτοκεφάλου) Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας να αποκαλείται ορθόδοξη. Επειδή όμως όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δεν ήταν πολύ καλά σχεδιασμένες, για να το θέσουμε ήπια, δεν έτυχαν ιδιαίτερης υποστήριξης - ούτε καν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Σήμερα, το σχέδιο νόμου του Υπουργικού Συμβουλίου «Για την τροποποίηση ορισμένων νόμων της Ουκρανίας σχετικά με τις δραστηριότητες των θρησκευτικών οργανώσεων στην Ουκρανία» (αριθ. 8371 της 19.01.2023) έχει τις μεγαλύτερες προοπτικές να εγκριθεί. Έχει ήδη υιοθετηθεί ως βάση και αναμένει τώρα τις παραδοσιακές αναθεωρήσεις. Η κυβέρνηση έλαβε εντολή από τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας να το συντάξει.


Ας αναλύσουμε το προτεινόμενο νομοσχέδιο.


ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ  ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΜΑΛΛΟΝ  ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΩΣΤΕ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΤΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ. ΔΙΟΤΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΠΟΥ ΖΗΣΑΜΕ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΑΝ  ΜΙΑ ΑΝΟΗΤΗ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΗ ΑΙΡΕΣΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: