Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Η κρυμμένη ιδεολογία πίσω από τις ευρω-παγκόσμιες οδηγίες

Πώς αλλάζει όμως η ζωή μας, η περιβάλλουσα πραγματικότητα, ο φυσικός κόσμος, η στέγαση, η εργασία και οι κοινωνικές συνθήκες σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη χρηματοδότησή της υπό όρους; Κυκλικοί κόμβοι παντού, ποδηλατόδρομοι ακόμα και εκεί που δεν χρειάζονται, συνθετικά τρόφιμα και προϊόντα ΓΤΟ για αντικατάσταση μηδενικών χιλιομέτρων γεωργίας και αλυσίδων φυσικών προϊόντων με διεθνείς αλυσίδες τροφίμων, λογοκριμένο κρασί και φανατισμός για την υγεία και τα τρόφιμα, γραμμές υγείας που καθορίζονται περισσότερο από τη φαρμακοβιομηχανία. Προστασία της δημόσιας υγείας, κανονισμοί σάν σφιχτό καπίστρι για παραχωρήσεις παραλιών για την αντικατάσταση των σημερινών τοπικών διαχειριστών με πολυεθνικές της θάλασσας, επαχθείς υποχρεώσεις για ανακαινίσεις και τυποποίηση κατοικιών σύμφωνα με τις ευρωπαγκόσμιες οδηγίες, επίσης για την αποθάρρυνση της ιδιοκτησίας ακινήτων. Για να μην αναφέρουμε τις συνταγές, στον ήχο των αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου, για την αντικατάσταση της φυσικής και παραδοσιακής οικογένειας με άλλες ενώσεις, υιοθεσίες, παρένθετη μητρότητα, ετερόλογες γονιμοποιήσεις.

Παραθέτω τυχαία, σίγουρα παρακάμπτω άλλα σημαντικά αποσπάσματα, παρεμβάσεις σε διαφορετικά επίπεδα, αλλά που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: το τοπίο στο οποίο ζούμε γίνεται αγνώριστο, οι συνθήκες ζωής μας παραμορφώνονται, το τεχνητό παίρνει τη θέση του φυσικού,  η παράδοση και ο πολιτισμός, τα έθιμα και η πραγματική ζωή δίνουν τη θέση τους σε ένα ενιαίο, παγκόσμιο τοπίο, σχεδιασμένο από την τεχνολογία με την υποστήριξη της ιδεολογίας και των ιατρικών, νομικών, περιβαλλοντικών συνταγών. Και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, το pnrr (Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας) και το mes (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), δίνουν τη μέγιστη ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση, αντικαθιστώντας τις πραγματικές προτεραιότητες με προκατασκευασμένα και μετατοπισμένα μοντέλα ανάπτυξης. Αν στη συνέχεια προσθέσουμε σε όλα αυτά τις μεταναστευτικές ροές, τότε η διαδικασία αποξένωσης από τον βιότοπό μας γίνεται ακόμη πιο αλλοτριωτική.

Πίσω από όλη αυτή τη διαδικασία, υπάρχει ένα ιδεολογικό νήμα που συγκρατεί αυτές τις διάσπαρτες παρεμβάσεις: αυτό το μείγμα παρεμβάσεως και φιλελευθερισμού, ένα διορθωτικό όραμα πού υποκαθιστά την πραγματικότητα  είναι σήμερα η νέα ευρω-παγκόσμια ιδεολογία. Το management γιατί ισχυρίζεται ότι διορθώνει ό,τι προηγουμένως ήταν ελεύθερο, αυθόρμητο, εθιμικό, φυσικό και παραδοσιακό, αφημένο στην πρωτοβουλία ατόμων, κοινοτήτων εδαφών. Φιλελεύθερο γιατί το τελικό παράδειγμα παραμένει το οικονομικό κέρδος, που αναφέρεται σε πολυεθνικά θέματα και τη διεθνή κερδοσκοπία, μέσω της τεχνοκρατικής αποτελεσματικότητας, των παγκόσμιων μορφών, της αλληλεξάρτησης χωρών και οικονομιών και του εκβιασμού του κρατικού χρέους.

Ο καπιταλισμός παραμένει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται αυτή η ιδεολογία. Αλλά ένας κερδοσκοπικός μάλλον παρά παραγωγικός καπιταλισμός, που υποστηρίζεται από παρεμβατισμό, δηλαδή από ισχυρές διορθωτικές και καταναγκαστικές παρεμβάσεις στην πραγματικότητα, και όχι μόνο στη δημόσια σφαίρα, αλλά και στην ιδιωτική σφαίρα, αν σκεφτεί κανείς ότι όλος ο ρυθμιστικός μηχανισμός γεμίζει, ασφυκτιά και παραμορφώνει τήν οικιακή ζωή, τη διατροφή μας, τον βιότοπό μας, τις σχέσεις μας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι κάτι που μοιάζει με τεράστια παγκόσμια απανθρωποποίηση. Το άλλοθι συμπληρώνεται από την υποχρέωση να γίνει πράσινο, το άλλοθι της οικολογικής βιωσιμότητας, στο οποίο το περιβάλλον, ως σύνολο τεχνοοικονομικών κανονισμών και υποχρεώσεων, παίρνει τη θέση της φύσης.

Το πιο αποκαρδιωτικό είναι ότι αυτό το σχέδιο, με την υποκείμενη ιδεολογία του, δεν έχει πρακτικά αντιπάλους, δηλαδή δεν υπάρχουν ανταγωνιστικά σχέδια, αντίπαλα οράματα, πολιτισμοί που αναπτύσσουν έργα αντίθετου τύπου. Στο πεδίο υπάρχει μόνο αυτό το σχέδιο και μετά η ευθυγράμμιση: σε άλλους με ενθουσιασμό, σε άλλους με πνεύμα συλλογικής πειθαρχίας, σε άλλους με απροθυμία. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο. Δεν υπήρξαν εθνικά κράτη, διεθνείς συμμαχίες, εξουσιαστικές δυνάμεις, πολιτικά, κοινωνικά και συνδικαλιστικά υποκείμενα που να αντιτίθενται σε αυτό το σχέδιο που εγκρίθηκε από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηριζόμενο από μεγάλους διεθνείς πελάτες, κεντρικές τράπεζες και τα προσαρτημένα ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και από το οικονομικό ταμείο παγκοσμίως και από μεγάλους παγκόσμιους αερομεταφορείς. Η μόνη αληθινή αντίσταση, πράγματι ο μόνος αυθόρμητος πόλεμος αντίστασης, προκύπτει από την πραγματικότητα και από την απροθυμία των λαών και των ατόμων. Η πραγματικότητα υψώνεται ενάντια στην ιδεολογία, όπως η φύση αντιτίθεται στο τεχνητό και το ανθρώπινο στο απάνθρωπο.

Είναι εύκολο να αρνηθείς ότι ο πολιτισμός, από τη γέννησή του και την ιστορική του ανάπτυξη, αντιτίθεται στη φύση και είναι σε κάθε περίπτωση μια τεχνητή κατασκευή. Εδώ όμως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια γιγάντια διαδικασία αντικατάστασης ό,τι είναι πραγματικό, φυσικό, ιστορικό, παραδοσιακό με ένα παράλληλο σύμπαν λειτουργικό, τεχνολογικό, οικονομικό, εικονικό. Ο πολιτισμός προκύπτει από τη φύση, αναγνωρίζει τα σύνορά της, οριοθετεί τους χώρους της, αλλά όχι ενάντια στη φύση. Η τέχνη και η δεξιοτεχνία, η αρχιτεκτονική και τα χωριά, η θρησκεία και τα σύμβολα δεν διαγράφουν τη φύση ή την ανθρωπότητα, την υποστηρίζουν, την εξαχνώνουν, την οριστικοποιούν. Αντιθέτως, βιώνουμε την αντικατάσταση του πραγματικού με το τεχνητό, του ανθρώπου με την τεχνολογική του πρόθεση, σε όλα τα επίπεδα, μέχρι το ρομπότ, το μετασύμπαν και την τεχνητή νοημοσύνη. Συμπεριλαμβανομένων των αναγκών μας, τις κλίσεις μας? οι επαγόμενες, τεχνητές επιθυμίες υπερισχύουν των φυσικών, ανθρώπινων επιθυμιών. Ο πολιτισμός διευρύνει την ανθρωπότητα, ο παρεμβατισμός τον αντικαθιστά με τον υπεράνθρωπο.

Είναι δυνατόν να γίνει κάτι; Κανείς δεν μπορεί να πει. Μπορούμε όμως να πούμε ότι εν τω μεταξύ καλό είναι να το συνειδητοποιήσουμε μέχρι να γίνουμε αντιρρησίες συνείδησης, να είστε ενήμεροι και επικριτικοί, να δίνετε μαρτυρία για άλλες δυνατότητες ζωής, να μην αποδέχεστε όλα όσα συμβαίνουν, όπως είναι γραμμένα στους ανεξιχνίαστους και αμετάβλητους νόμους του σύμπαντος. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον…

Η αλήθεια - 20 Ιανουαρίου 2023

Η κρυμμένη ιδεολογία πίσω από τις ευρω-παγκόσμιες οδηγίες - Marcello Veneziani (www-marcelloveneziani-com.translate.goog)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ίσως το μυστικό πίσω από τις διεργασίες που συμβαίνουν να είναι αυτό:
https://www-ereticamente-net.translate.goog/2016/01/la-causa-di-tutto-lunificazione-corporea-dellumanita-antonio-filippini.html?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp