Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Σημείωμα στό περιθώριο τού θανάτου του Ομότιμου Πάπα Βενέδικτου XVI

 από τον Andrea Zhok - 04/01/2023

Πλευρικό σημείωμα για τον θάνατο του Ομότιμου Πάπα Βενέδικτου XVI

Πηγή: Σφαίρα

Δεδομένου ότι ο συγγραφέας δεν έχει το δικαίωμα να μιλήσει για ένα ίδρυμα χιλιάδων ετών, του οποίου δεν είναι καν μέρος, ωστόσο η ιστορία της διαρχίας μεταξύ Βενέδικτου και Φραγκίσκου, φανερά και ανοιχτά συνδεδεμένη με συγκρούσεις εξουσίας εντός της Καθολικής Εκκλησίας , σηματοδοτεί μια πολιτιστικά αξιοσημείωτη στροφή - και ως πολιτισμική αλλαγή επηρεάζει όλους εμάς, Καθολικούς και μη.
Από την επιλογή των ονομάτων, οι προσανατολισμοί των Ratzinger και Bergoglio ήταν εμφανείς και προφανώς διέφεραν.
Η επιστροφή στον Βενέδικτο της Νουρσίας, ιδρυτού του μοναστικού τάγματος των Βενεδικτίνων, σήμαινε επιστροφή στη ραχοκοκαλιά του χριστιανικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού που ήταν τά μοναστήρια ως τόποι προσευχής και εργασίας ("ora et labora"). Τα μοναστήρια αυτά διατήρησαν τον πολιτισμό των αρχαίων και αποτέλεσαν ένα πρότυπο κοινότητας που εξακολουθεί να είναι υποδειγματικό και σήμερα. Η μελέτη, ο στοχασμός, η εργασία, η πνευματικότητα, η διατήρηση και η κοινότητα είναι οι θεμελιώδεις αναφορές εδώ.
Η επιστροφή στον Φραγκίσκο της Ασίζης σήμαινε αντίθετα επιστροφή σε ένα αντιθεσμικό, φτωχολογικό, επαναστατικό μοντέλο της Εκκλησίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η επιλογή του Bergoglio είναι μεμονωμένη: ήταν η πρώτη φορά που ένας πάπας αποφάσισε να πάρει αυτό το όνομα, καθώς ο Άγιος Φραγκίσκος είναι αρχικά ένας εκκεντρικός άγιος, που συνορεύει με την αίρεση, ο οποίος τελικά επανήλθε στο κύριο ρεύμα της παράδοσης και της Εκκλησίας. Η αναφορά στον Φραγκίσκο σήμαινε ιδανικά, κίνηση σε μια καινοτόμο κατεύθυνση, απελευθέρωσης από τις επικαλύψεις του παρελθόντος, «δημοκρατική».
Φυσικά και οι δύο ιστορικές προσωπικότητες, τόσο αυτή του Βενέδικτου της Νουρσίας όσο και αυτή του Φραγκίσκου της Ασίζης είναι σπουδαία παραδείγματα αρετής και οράματος, και ως εκ τούτου και οι δύο αξίζουν εξαιρετικά μια επανάληψη και την εκ νέου πρόταση του βαθους τού μηνύματός τους. Επομένως, σίγουρα δεν είμαστε εδώ για να διοργανώσουμε έναν «διαγωνισμό ομορφιάς» μεταξύ αγίων για να καθορίσουμε ποιος είναι ο «καλύτερος».
Ωστόσο, αυτή η διαρχία, που αντιπροσώπευε ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα, με την παραίτηση του Βενέδικτου και την έλευση του Φραγκίσκου παρουσιάζει μια πτυχή μεγάλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αν την τοποθετήσουμε, όπως είναι απαραίτητο, στη γενική τρέχουσα ιστορική διαδικασία της επιβολής του φιλελεύθερου λόγου στη Δύση.
Ο θεολόγος Benedetto αντιπροσώπευε κατά κάποιο τρόπο το κλασικό πρόσωπο του ρόλου της Εκκλησίας: η Εκκλησία ως άγκυρα, ένας βράχος στον οποίο πρέπει να προσκολληθείς, ως ένας εξαιρετικά αρχαίος θεσμός με τις ρίζες του στην ιστορία, ικανός να ενσωματώσει ποικιλοτρόπως πολλαπλές περιπτώσεις και πολιτισμούς, χωρίς ωστόσο νά χάνει συνεχώς την αίσθηση της δικής της συνέχειας.
Η κατηγορία κατά του εκκλησιαστικού θεσμού, ότι είναι «συντηρητικό φρένο στην πρόοδο» είναι κατά κάποιο τρόπο ένας τόπος, μια μορφή του πνεύματος και μια θέση όχι αδικαιολόγητη: δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Εκκλησία ποτέ δεν εμψυχώθηκε από καμία επαναστατική παρόρμηση. (έχοντας μια πνευματική επανάσταση στις απαρχές της) και αντίθετα,  πάντα άφηνε χώρο με κόπο, σύνεση και σύνεση για κάθε καινοτομία, από το κοινωνικό δόγμα της εκκλησίας μέχρι τον μοντερνισμό,
Όμως, όπως πάντα, ο ρόλος ενός οράματος ή ενός θεσμού αλλάζει ουσιαστικά ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί.
Και ποιο είναι το πλαίσιο σήμερα, μέσα στο οποίο λειτουργεί η Εκκλησία του 21ου αιώνα;

Είναι τό ζήτημα, τουλάχιστον στη Δύση, ενός πλαισίου φρενήρους τεχνολογικής, τεχνοκρατικής, υποκειμενικής, επιστημονικής επιτάχυνσης, μιας διαδικασίας συστηματικής διάλυσης δεσμών, ξεριζωμού, ακύρωσης του παρελθόντος, διάλυσης ταυτότητας. Αυτή η τάση είναι στενά συνδεδεμένη με την κοσμική διαδικασία που ήταν η εξέλιξη του αγγλοαμερικανικού καπιταλισμού, ο οποίος τον τελευταίο μισό αιώνα έφτασε σε μια χροιά πολιτιστικού ιμπεριαλισμού σε όλη τη Δύση (και σε δυτικοποιημένα μέρη του υπόλοιπου κόσμου, όπως π.χ. αστική Ιαπωνία).
Από μόνη της, η αναφορά τόσο στην παράδοση του Φραγκίσκου όσο και στην παράδοση του Βενέδικτου θα μπορούσε κατ' αρχήν να αντιπροσωπεύει μια απομάκρυνση από τις σύγχρονες τάσεις. Άλλωστε, ο Φραγκίσκος είναι ο κατ' εξοχήν «αντικαπιταλιστής» άγιος, στο μήνυμά του και στο παράδειγμά του, και επιπλέον ο Νοτιοαμερικανός Μπεργκόλιο θα μπορούσε να ωφεληθεί από το μάθημα της Λατινικής Αμερικής, όπου η λαϊκή αντίληψη της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας ως επίμονης  απειλής είναι τό βασικό της χαρακτηριστικό.
Αλλά ο πάπας, δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί, είναι πράγματι ένας απόλυτος κυρίαρχος, αλλά δεν είναι ούτε παντογνώστης ούτε παντοδύναμος: όπως κάθε κυρίαρχος πρέπει να ενεργεί βασιζόμενος σε μια δομή συμβούλων και πληροφοριοδοτών. Αυτό που γίνεται ολοένα και πιο σαφές με το πέρασμα του χρόνου, είναι ότι η ακολουθία του Βατικανού που είχε φέρει σε σοβαρή δυσκολία τον Ράτσινγκερ ήταν τώρα σε θέση να προσανατολίσει σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό τις θέσεις και τις διαβεβαιώσεις του νέου Πάπα, ο οποίος με διάθεση και εκπαίδευση «προοδευτική », ήταν πρόθυμος να ακούσει «ενημερωμένες» οδηγίες. Γλιστρήματα αντάξια της Δημοκρατίας, όπως ο στιγματισμός της «σκληρότητας των Τσετσένων και των Μπουριάτ» μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων αποτελούν ένδειξη του γεγονότος ότι το παπικό περιβάλλον δεν βασίζεται πλέον σε ανεξάρτητες πηγές,
Η φαινομενική απώλεια της πολιτιστικής αυτονομίας της Εκκλησίας, η παρασυρόμενη ολοένα και περισσότερο από τον μοντέρνο οπαδισμό, από την αναζήτηση να ευχαριστήσει τις αλλαγές στα έθιμα, το να αφήνει την πολιτιστική ατζέντα να υπαγορεύεται από τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα» είναι σημάδι τών καιρών, ένα ανησυχητικό σημάδι.
Σε αυτούς τους καιρούς της καταστολής, της διάλυσης και της γενικευμένης ακύρωσης, ο συντηρητικός χαρακτήρας του εκκλησιαστικού θεσμού θα είχε μεγάλο ρόλο. Αυτός ο ρόλος δεν εξαρτάται, για λόγους σαφήνειας, από το γεγονός ότι η θωμιστική παράδοση και οι επακόλουθες επεξεργασίες του Βατικανού είναι «πάντα σωστές» ή ότι έχουν πάντα μια επαρκή απάντηση στις τρέχουσες προκλήσεις. Το θέμα έγκειται στο γεγονός ότι ένας θεσμός χιλιετίας, ριζωμένος, ικανός να κρατήσει ζωντανή μια μάζα παραδόσεων, θα ήταν από μόνος του, με την πολύ δυσκίνητη ύπαρξή του, ένα θεμελιώδες προπύργιο αντίθεσης σε μια τρέχουσα ιστορική τάση που χαρακτηρίζεται από μια αλόγιστη επιτάχυνση και ένα χαοτικό «προοδευτισμό».
Η απώλεια αυτής της θεμελιώδους αυτονομίας, αυτής της εξωγενούς σχέσης με τις απαιτήσεις της νεωτερικότητας είναι μια σοβαρή πολιτιστική ζημιά, όχι μόνο για τους Καθολικούς, αλλά για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.

Πλευρικό σημείωμα για τον θάνατο του Ομότιμου Πάπα Βενέδικτου XVI (www-ariannaeditrice-it.translate.goog)

Δεν υπάρχουν σχόλια: