Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Αγιοκατατάχθηκε η Γερόντισσα Γαβριηλία

 3 Οκτωβρίου 2023


«Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Λέρου Καλύμνου Ἀστυπαλαίας φέρεται εἰς γνῶσιν τοῦ φιλοθρήσκου Λαοῦ, ὅτι κατόπιν σχετικῶν ἐνεργειῶν πρὸς τὴν Μεγάλην τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίαν, τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον, ἡ Ἁγία καὶ Ἱερὰ Σύνοδος, προτάσῃ καὶ προτροπῇ τῆς Αὐτοῦ Θειοτάτης Παναγιότητος τοῦ Αὐθέντου καὶ Δεσπότου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ἀπεφάσισε παμψηφεὶ τὴν Ἁγιοκατάταξιν τῆς Ὁσιοτάτης Μοναχῆς Γαβριηλίας Παπαγιάννη εἰς τὸ Ἁγιολόγιον τῆς κατ’ Ἀνατολὰς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας.

ᾞς τὴν μεσιτείαν πρὸς τὸν Τριαδικὸν Θεὸν πάντες ἡμεῖς ἐπικαλούμεθα.

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις ἀνέθεσεν εἰς τὸν Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ρόδου κ. Κύριλλον τὴν συγγραφὴν τῆς Ἱερᾶς Ἀκολουθίας Αὐτῆς.

Ἁγία τοῦ Θεοῦ πρέσβευε ὑπὲρ πάντων ἡμῶν».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας

Η Γερόντισσα Φιλοθέη, Καθηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας Βρυούλων Αττικής, συγγραφέας του βιβλίου: Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ. ΜΟΝΑΧΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, μιλάει για το καινούργιο βιβλίο, που συνεγράφη με προτροπή του Σεβ. Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου, και το οποίο περιλαμβάνει βιωματικές εμπειρίες της μοναχής Φιλοθέης και άλλων ανθρώπων που γνώρισαν άμεσα ή έμμεσα την Γερόντισσα Γαβριηλία, η οποία είχε έναν ξεχωριστό σύνδεσμο με το Εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα (πλατεία Αμερικής). Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 στο Εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα (πλατεία Αμερικής).


Σύντομη βιογραφία Γεροντίσσης Γαβριηλίας

Η Γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη, γεννήθηκε στις 2/15 Οκτωβρίου του 1897 (ημέρα εορτασμού των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης) στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πατέρας της ήταν εύπορος ξυλέμπορος κι έζησε σε ένα περιβάλλον με πολλές ανέσεις στην Πόλη, στο Φανάρι.

Ήταν ένα χαριτωμένο κοριτσάκι, γεμάτο αγάπη για όλον τον κόσμο.

Τις ημέρες που το αρχοντικό των Παπαγιάννη «δεχόταν», η χαρά της μικρής Αυρηλίας (το όνομά της πριν δεχτεί την μοναχική κουρά), έτρεχε αμέσως για ν’ ανοίξει και να υποδεχθεί εκείνη τους επισκέπτες.

Ήταν το τέταρτο και το τελευταίο παιδί της οικογενείας. Από τα αδέλφια της η μεγάλη, η Βασιλική, ήταν εκείνη που της πρωτομίλησε για τον Θεό. Μαζί με τα παραμύθια που της διάβαζε, της έλεγε ιστορίες από το Ευαγγέλιο και την Παλαιά Διαθήκη.

Μια μέρα λοιπόν, της είπε ότι ο Θεός είναι «πανταχού Παρών» κι ότι κι αν κάνουμε Εκείνος το βλέπει… Τότε η μικρή Αυρηλία που ήταν 4-5 χρονών τα έχασε και με τρομαγμένη φωνή ρώτησε: «Κι αν πάω και κλειστώ μέσα σ’ εκείνο το ντουλάπι, θα με βρει»; «Ναι» της λέει. «καλά, κι αν γίνω μικρή-μικρή και μπω σ’ αυτό το σπιρτόκουτο κι εκεί θα με βλέπει»; «Κι εκεί». Τότε κατάλαβε ότι η ζωή είναι σοβαρή υπόθεση κι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε συνέχεια πράγματα του κεφαλιού μας και αταξίες, μα πρέπει να είμαστε καλά παιδιά γιατί μας βλέπει «Εκείνος που είναι παντού»! Ξέσπασε τότε σε κλάματα και χώθηκε στην αγκαλιά της αδελφής της. «Δηλαδή , πάει χάθηκα»!!!

Τα χρόνια περνούσαν και η μικρή Αυρηλία αγαπούσε όλον τον κόσμο κι όλος ο κόσμος την αγαπούσε! Μετά το γυμνάσιο, έφυγε για να συνεχίσει τις σπουδές της στην Ελβετία στην Σχολή Γεωπονικής του Estavayer-Le-Lace. Αγαπούσε ιδιαίτερα τα φυτά και κυριολεκτικά μέχρι το τέλος της ζωής της «μιλούσε» μαζί τους, λες κι έβλεπε κάθε φορά την ανταπόκρισή τους.

Το 1923 βρίσκεται οικογενειακώς στην Θεσσαλονίκη. Εκεί μπαίνει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ως Ακροάτρια στην Φιλοσοφική Σχολή.

Μετά το τέλος των σπουδών της φθάνει στην Αθήνα και η πρώτη της φροντίδα ήταν να πιάσει κάποια δουλειά. Έπιασε λοιπόν δουλειά σε μια ψυχιατρική κλινική όπου παρέμεινε έναν μόνον χρόνο. Έπειτα ακολούθησε η Αγγλία, μόνη με μοναδική περιουσία μια χάρτινη Λίρα Αγγλίας… Η εν Χριστώ περιπέτεια της μόλις άρχιζε… Εκεί βρήκε διάφορες εργασίες ενώ παράλληλα βοηθούσε πλήθος απόρων και ανέργους, και φρόντιζε δωρεάν πολλούς φτωχούς.

Κι έρχεται το 1954 , η χρονιά σταθμός στην πνευματική της ζωή. Ήταν 24 Μαρτίου την ημέρα που έφυγε για την άλλη ζωή η μητέρα της. Για εκείνη, μόλις άρχιζε η μεγάλη περιπέτεια της Πίστης στον Χριστό.

Από κει και πέρα ξεκίνησε η μεγάλη ιεραποστολή της στις πέντε ηπείρους της υφηλίου. Το 1954 πήγε στην Ινδία όπου και παρέμεινε 5 χρόνια. Ήταν μεγάλος σταθμός στην ζωή της και η ίδια αγαπούσε ιδιαίτερα την Ινδία. Εκεί βοηθούσε ακατάπαυστα πλήθος λεπρών και αρρώστων και τους έδειχνε απεριόριστη αγάπη! Όλοι την αγαπούσαν και την φώναζαν αδελφή Λίλα. Στο καθημερινό της κουραστικό πρόγραμμα ήταν απαραίτητη η δίωρη ανάγνωση της Αγίας Γραφής και πολλές ώρες προσευχής. Είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό και γι’ αυτό ποτέ δεν κρατούσε χρήματα πάνω της. Όλα της τα έδινε εκείνος, έλεγε. Εκείνη το μόνο που έκανε ήταν να αφεθεί στα χέρια Του. Αεροπορικά εισιτήρια, τροφή, κατάλυμα και ότι άλλο της χρειαζόταν της το έδινε ο Θεός. Βοηθούσε πλήθος ανθρώπων ενώ ήταν η αιτία πολλοί άνθρωποι να βαφτιστούν Ορθόδοξοι. Ποτέ δεν μιλούσε σε άλλους για τον Χριστό αν δεν της το ζητούσαν οι ίδιοι.

Έκανε σημαντικές γνωριμίες (Μητέρα Τερέζα, Sivananda, Baba Amte). Την καλούσαν σε διάφορες χώρες για να μιλήσει για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό και πραγματικά άφηνε τα πλήθη άλαλα.

Μετά την Ινδία βρέθηκε στα Ιμαλάϊα για έναν χρόνο με λιτή τροφή, μόνη «μόνω τω Θεώ», σε ώρες ατελείωτης προσευχής. Η ίδια έλεγε αργότερα ότι εκείνο τον χρόνο έζησε τον ησυχαστικό μοναχισμό χωρίς καν να το γνωρίζει!

Πίστευε πλέον ότι έκανε το θέλημα του Θεού όταν ξαφνικά της ήρθε το μήνυμα από τους αγγέλους όπως η ίδια έλεγε, «τώρα είσαι σε θέση να πας για Μοναχή». Τότε κατάλαβε ότι ο μοναχισμός είναι ένας ιδιαίτερος και ανώτερος τρόπος ζωής. Η ίδια άφησε το θέμα ανοιχτό και πίστευε ότι ο Θεός για άλλη μια φορά θα την οδηγούσε.

Συναντήθηκε λοιπόν με έναν κύριο ο οποίος της ζήτησε να την συνοδεύσει στην Βηθανία σ’ ένα μοναστήρι. Τα ναύλα για άλλη μια φορά βρέθηκαν με θαυματουργικό τρόπο κι έτσι πήγε στην Βηθανία, σε ηλικία 62 ετών(!), όπου ξεχώριζε για την αγάπη και την υπομονή της. Κι εκεί που νόμιζε ότι αυτή θα ήταν πλέον η ζωή της άρχισε πάλι τα ταξίδια για να βοηθήσει, να μιλήσει για τον Χριστό και να αγαπηθεί από όλον τον κόσμο.

Ακολουθεί η Αθήνα όπου έκανε εγχείρηση για να θεραπευτεί από την 100% τύφλωση του αριστερού ματιού της. Όταν έγινε η εγχείρηση «εγένετο φως». Παρέμεινε στην Αθήνα στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας, την Νέα Ιερουσαλήμ, όπως η ίδια έλεγε. Μέσα από το μοναστήρι αλληλογραφούσε και βοηθούσε πολλούς ανθρώπους.

Ακολουθεί η Αφρική, η Αθήνα, όπου έμεινε στο σπίτι των αγγέλων, όπως το αποκαλούσαν τα πνευματικά της παιδιά, όπου κάθε μέρα δεχόταν πονεμένους ανθρώπους και τους βοηθούσε, η Αίγινα και η Λέρος, όπου και εκοιμήθη σε ηλικία 95 ετών, στις 28 Μαρτίου 1992 ανασηκώνοντας τα χέρια της στον ουρανό…

Εκείνη την στιγμή τα πνευματικά της παιδιά άκουσαν καθαρότατα μια νεανική φωνή να τραγουδά μια μελωδία άγνωστη, χαρμόσυνη, Αγγελική… Αυτό κράτησε μόλις λίγα δευτερόλεπτα και μετά μια σιωπή πλημμύρισε το κελί της…

Όλες οι καμπάνες της Λέρου χτυπούσαν πένθιμα. Εψάλλη η Εξόδιος Ακολουθία για Μεγαλόσχημο Μοναχή και την ώρα που την συνοδεύσανε Μοναχές στον τάφο ο Δεσπότης θέλησε να δει για τελευταία φορά το πρόσωπο της. Κανείς δεν ανέπνεε. Όσοι το είδανε, κάνανε τον Σταυρό τους και λένε ότι δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν το θεήλατο πρόσωπο του ανθρώπου που είδανε…

Η Γερόντισσα Γαβριηλία ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος με απεριόριστη αγάπη προς τον πλησίον. Αξιώθηκε επίσης και της απόκτησης του διορατικού χαρίσματος. Έλεγε ότι κάποτε οι άγγελοι της είπαν ότι αυτό που μετράει πιο πολύ είναι το ποσόν και το ποιόν της αγάπης που δίνεις στους άλλους χωρίς διακρίσεις!

Όλοι την ρωτούσαν πως ήταν δυνατόν να αγαπάει τόσο πολύ ακόμα και τους αγνώστους και πως ήταν δυνατόν να κάνει υπακοή σε όλον τον κόσμο και να ταξιδεύει συνεχώς για να βοηθήσει έστω και έναν μόνο άνθρωπο. Δίκαια λοιπόν η ζωή της χαρακτηρίζεται ως η ασκητική της αγάπης!

Κάποτε την είχε χαρακτηρίσει ένας ξένος ιεραπόστολος «κακή χριστιανή», γιατί σε αντίθεση με τους άλλους ιεραπόστολους στην Ινδία, άλλων θρησκειών που γνωρίζανε πολλές ντόπιες διαλέκτους, εκείνη δεν ήξερε καμία και μιλούσε μόνο Αγγλικά και αυτή του απάντησε ότι ξέρει πέντε γλώσσες: Η πρώτη είναι το χαμόγελο, η δεύτερη τα δάκρυα, η τρίτη είναι το άγγιγμα, η τέταρτη είναι η προσευχή και η πέμπτη είναι η αγάπη. Μ’ αυτές τις πέντε γλώσσες γύριζε όλον τον κόσμο. Τότε ο ιεραπόστολος της ζήτησε να ξαναπεί αυτές τις «πέντε γλώσσες» για να της γράψει…

Πηγή: «Γερόντισσα Γαβριηλία, η ασκητική της αγάπης»

Αγιοκατατάχθηκε η Γερόντισσα Γαβριηλία | Πεμπτουσία (pemptousia.gr)

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η μητρόπολη Πειραιά μιλά για νοθη πνευματικοτητα για την περίπτωση της γεροντισσας Γαβριηλϊας κι ο οικουμενικος την κατατάσσει στους αγίους...
Μόνο που χαθηκε το "ἐν τῷ αὐτῷ νοῒ καὶ ἐν τῇ αὐτῇ γνώμῃ" του Αποστολου!
Έλεος!

Δημήτρης Ιωάννου

amethystos είπε...

Σήμερα μίλησε γιά αυτή τή νοθεία ή παληότερα;

Ανώνυμος είπε...

Εμείς σεβόμαστε το έργο αγάπης της Γεροντισσας Γαβριηλίας, αλλά η αγιοκατάταξη με ποια κριτήρια έγινε ακριβώς; Και αυτές οι αθρόες αγιοκατατάξεις στις οποίες επιδίδεται ένας Παναιρετικός Πατριάρχης, πόσο αξιόπιστες τυγχάνουν;

Ανώνυμος είπε...

https://www.google.com/amp/s/www.vimaorthodoxias.gr/eipan/i-m-peiraios-i-nothi-pnevmatikotita-kai-i-gerontissa-gavriilia/amp/

Γιατί; το πήραν πίσω εκεί στον Πειραιά;;
Με τέτοια και με άλλα η αξιοπιστία της Ορθοδοξίας θα πάει στο ναδίρ...
Ποιος ξέρει και για άλλους αγίους τι και πώς...
Απίστευτα πράγματα

Δημήτρης

amethystos είπε...

Είναι παληά συκοφαντία.Είχε πρωτοστατήσει ο Σαράντης Σαράντος.. Καί διηγώντας τα νά κλαίς.

Ανώνυμος είπε...

Είναι συκοφάντες εκεί στη μητρόπολη πειραιά;
Και φωτισμένοι στο Φανάρι;;
Μάλιστα...


Δημήτρης

amethystos είπε...

Εμείς; Πέθανε καί ο Αγιος Ηλείας νά μάς διαφωτίσει.Φυσικά οι αποτειχισμένοι στενοχωριούνται γιατί περιμένουν νά τακτοποιθεί καί ο Καντιώτης. Δέν έχει νομιμοποιηθεί όμως ακόμη η κατάκριση σάν αρετή.Καί δυσκολεύονται. Οι παλαιοημερολογίτες ήλπιζαν στήν κατά Χριστόν μωρία αλλά δέν βρήκαν τίποτε γραμμένο γιά τήν κατά δύναμιν βλακεία. Φίλε υπομονή, τήν γνωρίζαμε.Μήν περιμένεις συμπαράσταση. Εχουμε γνωρίσει από παληά τόν αέρα τόν κοπανιστό πού γκρινιάζει αδιάλειπτα.

amethystos είπε...

Ο Πειραιώς είναι νοητικώς καθυστερημένος, κοινώς βλάκας. Οποιος έχει μιά στάλα μνήμη δέν τολμά νά στηριχθεί στήν επάρκεια τής πίστης τού Πειραιώς, είναι θεατρίνος ολκής. Αντιπρόσωπος τύπου τού Μαρινάκη. Δέν έχουμε τίποτε νά πούμε εναντίον τής κ. Πέγκυς Ζήνα.

ΧΑΛΑΡΩΣΕ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ αμεθυστο και φιλουσ. ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΕ ΣΩΣΕ ΜΑΣ. ΔΟΞΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ.

ΚΑΙ Ο ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΞΙΦΟΥΛΚΟΥΣΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΣ Ο ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ ΕΙΧΕ ΜΕΣΟΒΕΖΙΚΗ ΣΤΑΣΗ. ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, ΚΥΡΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ. ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΣΙΑΚΕΣ. ΠΡΙΝ ΕΝΑΠΟΘΕΣΟΥΝ ΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΚΟΙΜΗΘΗ, ΕΛΑΜΨΕ Ο ΤΟΠΟΣ. Η ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ.

ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΙΣ ΑΥΤΟΥ.

amethystos είπε...

ΑΜΗΝ αδελφέ. Τόν Μεταλληνό τόν κατέστησαν αλάθητο καί τό πληρώνουν οι ίδιοι οι ζηλωτές. Θάφτηκαν πιό βαθειά στίς προκαταλήψεις τους. Τό ίδιο κύρος είχε αποδοθεί καί στόν Στρατηγόπουλο. Τόν γνωστό παπαγάλο τού Ρωμανίδη. Ο Σαράντης Σαράντος ξεπουλήθηκε στήν έπαρσή του.Οι ομολογητές τού Καντιώτη μάς γέμισαν Bull sheet ξεπουλώντας τό άγιο χαμόγελο τής Λάρισας. Καί παρά τά σημεία τού καιρου πού χτύπησαν εξίσου καί τόν Βόλο είναι έτοιμοι νά αυτοκτονήσουν πάλι πνευματικά συγχέοντας τήν αγιοκατάταξη μέ τήν αγιοποίηση. Φίλε μούδωσες τήν ευκαιρία. Ακου, η πολλή δουλειά τρώει τόν αφέντη. Μας έλειψες.