Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Σταύρος Ζουμπουλάκης, Άσπονδοι αδελφοί


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Τα περισσότερα κείµενα αυτού του βιβλίου συζητούν µια σκοτεινή πλευρά των τριών µονοθεϊσµών, εκείνη που αφορά τη µεταξύ τους σχέση, η οποία είχε για κύριο γνώρισµά της τη µισαλλοδοξία και σφραγίστηκε συχνά από το χυµένο αίµα, και ας αναγνωρίζουν και οι τρεις ως κοινό πατέρα της πίστης τους τον Αβραάµ. Το πρότυπο αυτού του µίσους είναι ο χριστιανικός αντιιουδαϊσµός. Εχθρότητα, συχνά µάλιστα σφοδρότερη, χώρισε και τους πιστούς της ίδιας θρησκείας µεταξύ τους: η Ευρώπη έχει πικρή πείρα αυτής της εχθρότητας µε τους οµολογιακούς θρησκευτικούς πολέµους του 16ου αιώνα και σήµερα είµαστε µάρτυρες αιµατηρής εχθρότητας στο εσωτερικό του Ισλάµ. Γίνεται ωστόσο λόγος στις σελίδες του βιβλίου και για ορισµένες φωτεινές περιπτώσεις ανθρώπων, χριστιανών περισσότερο, που άφησαν πίσω τους αιώνες µισαλλοδοξίας και έζησαν και πέθαναν για έναν κόσµο φιλοξενίας και ελευθερίας. Την ειρηνική συνύπαρξη των πιστών των διαφόρων θρησκειών, την οποία δεν µπόρεσαν να την εγγυηθούν οι ίδιες, την εγγυάται το δηµοκρατικό, ουδετερόθρησκο κράτος, γι’ αυτό θα έπρεπε και οι ίδιες οι θρησκείες να το υπερασπίζονται παντού και χωρίς εξαιρέσεις.
***
Παραθέτουμε την κριτική του Μιχάλη Πάγκαλου που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των συντακτών» στις 19/10/2019: 
Του Μιχάλη Πάγκαλου
Με το Άσπονδοι αδελφοί ο Σταύρος Ζουμπουλάκης μελετά, μεταξύ άλλων, το παρελθόν και το παρόν των μονοθεϊστικών θρησκειών, καθώς και τις μεταξύ τους αντιφορές και συγκρούσεις. Διανοούμενος πρώτης γραμμής ο Ζουμπουλάκης, πιστός χριστιανός και βαθιά αριστερός –αλλά αριστερός με αφανάτιστη και αδογμάτιστη σκέψη–, δεν μιλά ως αποστασιοποιημένος παρατηρητής, δεν γράφει ακαδημαϊκά: διαθέτει προσωπικό ερώτημα. Όπως σε όλα του τα γραπτά, έτσι και εδώ ο προσεκτικός αναγνώστης διακρίνει πίσω από τις γραμμές την έντονη αγωνία του συγγραφέα για το μέλλον της θρησκείας και της ηθικής στον κόσμο μας. Ο συγγραφέας ξαναπιάνει έτσι το νήμα του προβληματισμού που είχε καταθέσει στο Ο Θεός στην πόλη (Εστία, 2002).
Οι χριστιανοί διώκονται στις μουσουλμανικές χώρες μέσα στη γενική αδιαφορία. «Ο χριστιανισμός -λέει ο Ζουμπουλάκης- είναι σήμερα η πλέον διωκόμενη θρησκεία στον πλανήτη» (203). Ποιο είναι το μέλλον των μονοθεϊστικών θρησκειών σε μια άθεη Ευρώπη που, αφενός, αδιαφορεί για τους διωγμούς των χριστιανών και, αφετέρου, μισεί η ίδια –αναβιώνοντας αρχαϊκούς φόβους– τον πρόσφυγα, τον ξένο και τον μουσουλμάνο; Ο μονοθεϊσμός, ως σχολείο «φιλοξενίας και αντιρατσισμού» (Λεβινάς), θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά.
Ο Ζουμπουλάκης δεν εξωραΐζει, αλλά μιλά με βαθιά γνώση και επιχειρήματα. Το βιβλίο εξετάζει τη «σκοτεινή πλευρά» των τριών μονοθεϊσμών, δηλαδή, την αμοιβαία μισαλλοδοξία που οδηγεί στο χυμένο αίμα. Οι σχέσεις μεταξύ των τριών «τέκνων του Αβραάμ», ιουδαϊσμού, χριστιανισμού και ισλάμ, υπήρξαν συχνά μέσα στην Ιστορία σχέσεις φανατισμού και μίσους.
Τέσσερις από τις μελέτες του είναι αφιερωμένες στο πρόβλημα του χριστιανικού αντιιουδαϊσμού και του αντισημιτισμού. Με παρρησία, θεωρεί μάλιστα τον χριστιανικό αντιιουδαϊσμό το «πρότυπο» των μορφών που λαμβάνει η θρησκευτική μισαλλοδοξία. Στο ερώτημα του Ρεζίς Ντεμπρέ «πώς είναι δυνατόν να λατρεύεις τον Θεό του ελέους και ταυτόχρονα να σκοτώνεις και μάλιστα εν ονόματι αυτού ακριβώς του Θεού;» ο Ζουμπουλάκης προτιμά να μη δώσει μια βολική, ιδεολογική απάντηση, αλλά να το κρατήσει ανοιχτό:
«[το ερώτημα] μένει πάντα εκεί, αναπάντητο, για να τυραννά τη συνείδηση και να την κρατάει άγρυπνη. (…). Η Βίβλος λοιπόν πρώτη, χιλιάδες χρόνια πριν από τον Ντεμπρέ, έφερε στο φως της συνείδησης το φοβερό ενδεχόμενο να λατρεύεις τον Θεό και να σκοτώνεις τον αδελφό σου» (37, 40).
Τα κείμενα αυτά του βιβλίου για τον χριστιανικό αντιιουδαϊσμό και τον αντισημιτισμό αποτελούν πρωτοποριακές για τη χώρα μας μελέτες των ζητημάτων αυτών. Ο Ζουμπουλάκης θεωρεί ότι το ιστορικό αίνιγμα είναι ο αντιιουδαϊσμός. Ο συγγραφέας διαφοροποιείται εδώ από διεθνούς κύρους μελετητές του αντιιουδαϊσμού, όπως ο Ντέιβιντ Νίρεμπεργκ. Πράγματι, στο σπουδαίο βιβλίο του Anti-Judaism: The Western Tradition (2014), ο Νίρεμπεργκ θεωρεί ότι με την αντιιουδαϊκή πολεμική η Δύση εξήγησε και πολέμησε «ό,τι ήθελε εκάστοτε να εξηγήσει και να πολεμήσει» (131). Σύμφωνα με τον Ζουμπουλάκη, όμως, η γενική ερμηνεία αυτή του Νίρεμπεργκ υποτιμά την τεράστια σημασία που έχει για τη χριστιανική συνείδηση και τον πολιτισμό της Ευρώπης το ιδρυτικό κείμενο της Καινής Διαθήκης. Δεν βλέπει έτσι ότι η πηγή του αντιιουδαϊσμού της χριστιανικής Εκκλησίας βρίσκεται μέσα στην ίδια την Καινή Διαθήκη:
Αν η πηγή αυτή βρίσκεται, όπως πιστεύω, στην Καινή Διαθήκη, το ερώτημα γίνεται εξαιρετικά δυσαπάντητο και για ορισμένους μας τραγικό. […] ανάμεσα στις δύο θρησκείες [ιουδαϊκή και χριστιανική] θα υπάρχει πάντα ένταση και σύγκρουση (71).
Οσο δύσκολη και τραγική και αν είναι η διαπίστωση αυτή, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για μια στάση αυτοκριτικής και μετάνοιας των χριστιανικών Εκκλησιών στο ζήτημα της ιστορικής τους σχέσης με τον εβραϊκό κόσμο. Η αυτοκριτική αυτή διεργασία μάλιστα έχει ήδη γίνει από την Καθολική και τις Προτεσταντικές Εκκλησίες, δίνοντάς μας σπουδαία κείμενα και Διακηρύξεις, όπως η Nostra Aetate (1965) της Β’ Βατικανής: «όλα όσα ορίζει η Nostra Aetate αποτελούν πλέον στοιχειώδεις πεποιθήσεις ενός σημερινού χριστιανού της Δύσης» (107). Αντίθετα, για την Ορθόδοξη Εκκλησία ο συγγραφέας διαπιστώνει ότι «η φρικτή είδηση της εξόντωσης των Εβραίων στο Αουσβιτς δεν έχει ακόμη φτάσει στα αυτιά της» (71).
Το βιβλίο συμπληρώνεται και από άλλα κείμενα (είκοσι τρία συνολικά), εντελώς ξεχωριστά το καθένα τους. Σε ένα από αυτά («Χριστιανική μαρτυρία στη Γάζα»), ο συγγραφέας αναφέρεται στον Παλαιστίνιο καθολικό Μανουέλ Μουσαλάμ, ιερέα μιας μικρής κοινότητας διακοσίων ψυχών στη Γάζα, σε αυτήν την «ανοιχτή φυλακή ενάμισι εκατομμυρίου μουσουλμάνων, διαρκώς σε εμπόλεμη κατάσταση» (171). Το καθοριστικό βίωμα του Μουσαλάμ είναι το βίωμα της εξορίας, το βίωμα του ίδιου του Χριστού, του «κατεξοχήν Εξόριστου» (Ιω 1:10-11). Σε αυτήν την τρομακτικά δύσκολη συνθήκη, ο αμπουνά Μανουέλ Μουσαλάμ πορεύεται ξαρμάτωτος, με μοναδικό του στήριγμα την πίστη του στον Χριστό:
Είμαι ένα άγριο δέντρο μπολιασμένο στο μοναδικό δέντρο που είναι ο Χριστός. Στη ζωή μου φοβήθηκα, αρρώστησα, συνάντησα δυσκολία με το Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα δούλεψα, βοήθησα παιδιά να μεγαλώσουν, φρόντισα φτωχούς, αρρώστους, λαβωμένους της ζωής, κήρυξα το Ευαγγέλιο (181).
Εν κατακλείδι, οι φωτεινές αυτές περιπτώσεις ανθρώπων, χριστιανών κατά βάση, που αφήνοντας πίσω τους αιώνες μισαλλοδοξίας έζησαν και πέθαναν για έναν κόσμο αγάπης και ελευθερίας, έρχονται να φωτίσουν με ένα άλλο φως ολόκληρο το βιβλίο. Χωρίς υπερβολή, οι Άσπονδοι αδελφοί αποτελούν πολύτιμο βοήθημα και, θα τολμούσα να πω, στήριγμα για κάθε άνθρωπο που αντιλαμβάνεται ότι η πίστη στον Θεό οφείλει να συνομιλεί με την εποχή της και, κυρίως, να αντιπαλεύει τη δεισιδαιμονία και τον φανατισμό που οδηγούν στο μίσος του άλλου ανθρώπου. Το βιβλίο είναι φωτεινό. Το φως της πίστης δεν σβήνει αλλά δυναμώνει με το φως του λόγου και της αλήθειας.
Σωστά, ο Ζουμπουλάκης επισημαίνει ότι ο εγγυητής της ειρηνικής συνύπαρξης των μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών δεν είναι άλλος από το ουδετερόθρησκο (laïc) δημοκρατικό κράτος. Μόνο η δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί την ελευθερία, το ελεύθερο φρόνημα που είναι προϋπόθεση μιας συνειδητής αφιέρωσης στον Θεό. Αυτό σημαίνει ότι η δημοκρατία δεν είναι μόνο «διαδικασία»: δεν μπορεί να «συναντιόμαστε μέσα στην παραίτηση από αυτό που είμαστε» [Αντρέ Νεέρ] (71). Αν αυτό ισχύει για όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες, ο λόγος και η δημοκρατία αποτελούν σήμερα προϋπόθεση και για έναν φωτεινότερο και ευαγγελικότερο χριστιανισμό.

ΣΧΟΛΙΟ:Ο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΑΓΟΥΡΙΔΗ.  Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝ-ΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΘΕΙΣΜΟΣ, ΟΥΤΕ ΠΟΛΥΘΕΙΣΜΟΣ. Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΣ Η ΕΝ ΤΡΙΑΔΙ. Ο ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΟ. Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΣΤΑ ΓΗΙΝΑ. ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ  ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ. ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙΟ. Ο ΕΒΡΑ-ΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΕΙΡΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΝ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΧΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ. ΝΑ ΑΠΑΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΑΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟΥ. Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΤΟΝ ΑΒΡΑΑΜ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΥΣΙΑΣΕ ΤΟΝ ΥΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΥ. ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΒΑΘΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΦΥΣΙΝ  ΛΟΓΙΚΗΣ. ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ.
Αμέθυστος

2 σχόλια:

dmk83donna@gmail.com είπε...

"Ο εγγυητής της ειρηνικής συνύπαρξης" είναι η ταπείνωση, την οποία δεν μπορούν να αισθανθούν, να βιώσουν οι δυτικόφρονες αλχημιστές της λογικής και ρήτορες της αγάπης και της ...πολιτικής ορθότητας, που ο κόσμος να χαλάσει. Ονειρεύονται να αντικαταστήσουν τον Θεό, όσο βρίσκονται εδώ κάτω στην γη με ξιπασμένα συνθήματα λογικής και συνταγές ψυχολογίας.

Ανώνυμος είπε...

Οι προτεσταντικού λαοί εν μια νυκτί με διαταγές των Αλάριχου κλπ γίναν χριστιανοί μετά εν μια νυκτί με διαταγές των ηγεμόνων τους προτεστάντες και τώρα αγνωστικιστές εν μια νυκτί επίσης . Λαοί όπως ο ελληνικός χρειάστηκε αιώνες να εκχριστιανιστει αλλά μετά έδωσε αμέτρητους μάρτυρες . Δεν φαίνεται να μπορεί να πιάσει ο Ζουμπουλάκης την ποιότητα αρχαίων ευστροφων και εμπορικών λαών όπως εμείς οι Αρμένιοι και οι Εβραίοι που ενώ βγάζουμε κορυφές σε εφοπλισμο εμπόριο και τράπεζες αντίστοιχα ωστόσο κατά καιρούς γίναμε ο καθείς λαός ολοκαύτωμα για την πίστη του . Ας μην ασχολούνται ούτε οι Ζαμπουκες ούτε οι Ζουμπουλακηδες με τους μεσογειακούς λαούς . Δεν τους νιώθουν . Ούτε τους Άραβες . Είναι πιο κοντά στην μενταλιτε των Αλβανών που με το που ήρθαν Ελλάδα βούτηξαν στις κολυμπηθρες .ΑΜ