Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Η Μεγάλη Μετάλλαξη

                              


Γίνεται πλέον ανοιχτή συζήτηση για μεγάλη αντικατάσταση, με αναφερόμενοι σε μια μετανάστευση τόσο μαζική που άλλαξε το ανθρώπινο τοπίο, τα ήθη και τις αξίες των κοινωνιών μας. Το φαινόμενο είναι τόσο εμφανές που μπορούν να το αρνηθούν μόνο όσοι είναι τυφλοί ή κακόπιστοι. Ωστόσο, είμαστε πεπεισμένοι ότι η μεγάλη αντικατάσταση είναι αποτέλεσμα, όχι αιτία. Η Ευρώπη –και μαζί της η ψευδής κατηγορία της Δύσης– έχει ξεπεράσει τη γραμμή που χωρίζει τη ζωή από τον θάνατο. Δεν γνωρίζουμε -αφού οι εποχές των πολιτισμών δεν είναι αυτές της ανθρώπινης ύπαρξης- αν έχει ήδη γεννηθεί ο Ρωμύλος Αυγουστίλος, ο τελευταίος Ρωμαίος αυτοκράτορας, και αν έχει ξεκινήσει το ταξίδι του Οδόακρου, του βαρβάρου βασιλιά που τον καθαίρεσε. Μάλλον ναι, και μία από τις ενδείξεις βρίσκεται στη μη αντίληψη της μετανάστευσης ως εισβολής από κοιμώμενους πληθυσμούς.

Το πραγματικό δράμα δεν είναι η αντικατάσταση, αλλά η μεγάλη μετάλλαξη, μια τόσο ριζική, βαθιά, εκτεταμένη αλλαγή της ύπαρξής μας που μας εμποδίζει να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας. Ακόμη και η αρχή της ταυτότητας που έθεσε ο Αριστοτέλης καταρρέει: Α ίσον Α. Η μεταμόρφωση, στον ρευστό, μεταβαλλόμενο κόσμο, είναι τόσο κεφαλαιώδης που αν κοιτάξουμε στον καθρέφτη δεν αναγνωρίζουμε πλέον τον εαυτό μας. Η εξωστρέφεια γίνεται αποξένωση μέχρι την αδυναμία να περιγράψει κανείς τον εαυτό του. Ζούμε σε μια γεμάτη έρημο και, όπως διαισθανόταν ο Ντοστογιέφσκι, όσοι ζουν σε άθλια σπίτια παράγουν άθλιες ιδέες.

Το τοπίο τρομάζει. Ο χειμώνας της ελευθερίας γεννά αδιαφορία - η χρήση του φόβου του θανάτου για την επιβολή ασφυκτικών περιορισμών είναι απόδειξη του εγγενούς κακού της εξουσίας. Η σιωπή των θρησκειών σε αφήνει με κομμένη την ανάσα. Η αντικατάσταση (άλλο…) της πνευματικής κάθαρσης με την υλική υγιεινή, που συμβολίζεται από τον απολυμαντικό αντί για αγιασμό, πονάει. Η μετάλλαξη του Χριστιανισμού, που έχει εγκαταλείψει τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα, είναι ένα άλλο φαινόμενο στο οποίο θα επικεντρωθεί η προσοχή των μελλοντικών ιστορικών.

Άλλο είναι η περιφρόνηση της ελευθερίας, ατομικής, προσωπικής, κοινοτικής. Μεταλλάσσει το δέρμα σε σημείο που, αναφερόμενος στην αυξανόμενη επιθυμία αποκατάστασης των ελάχιστων χώρων αυτονομίας που προέκυψαν τις τελευταίες εβδομάδες, ένας αριστερός γερουσιαστής, ο Sandro Ruotolo, προέτρεψε - αυτολεξεί - να μην ενδώσουμε στην επιθυμία για ελευθερία. Παλιό κομμουνιστικό ένστικτο, ίσως, αλλά η μετάλλαξη εντυπωσιάζει. Η σημαία της ελευθερίας πέφτει από τα χέρια της λεγόμενης αριστεράς -που την είχε καταλάβει το 1968- και επιστρέφει στο απέναντι στρατόπεδο.

Το νόημα της ελευθερίας είναι όλο και πιο σκοτεινό. Οι νέοι, που θα έπρεπε να είναι οι πιο περήφανοι στρατιώτες της, διακρίνονται από την απουσία τους, για την οποία φταίει η γενιά που εγκατέλειψε την εκπαίδευσή τους. Η μόνη εξέγερση λαμβάνει χώρα σε ένα ρωμαϊκό σχολείο και συνίσταται στην εμφάνιση στο σχολείο με χαμηλά φορέματα για να διαμαρτυρηθείτε ενάντια σε έναν δάσκαλο που είναι ένοχος επειδή επέπληξε έναν μαθητή που είχε σκοπό να τραβήξει προσωπικές φωτογραφίες για να τις δείξει στο κοινωνικό δίκτυο μόδας, Tik Tok. Ελεύθερος αφαλός και, όπως η Belen Rodriguez, ελεύθερη πεταλούδα. Τα αγόρια είναι όπως τα έχουμε διαμορφώσει, όπως τα θέλει η εξουσία, ανίδεα και υποτακτικά στα ουσιαστικά, ευαίσθητα στην ανοησία. Η μετάλλαξή τους κάνει εφιάλτη να φανταστούμε την κοινωνία σε δέκα χρόνια από τώρα. Μια άλλη γενιά που πετάει τον εαυτό της και, τυλιγμένη στα κουρέλια της, περιφρονεί αυτό που αγνοεί, δηλαδή σχεδόν τα πάντα. Κανένας αγώνας για διεκδίκηση ζωής και μέλλοντος.

Οι μεγαλύτεροι είναι εγκλωβισμένοι στους φόβους τους. Έχουν αποποιηθεί τον ρόλο της ισορροπίας και της σοφίας και κατηγορούν τους νέους ότι θέλουν να επιστρέψουν στη ζωή (να ξαναζήσουν). Οι τρελοί οδηγούν τους τυφλούς, άλλη μια μετάλλαξη της αντικοινωνικής (ασύδοτης) κοινωνίας στην οποία τα πάντα είναι «post», «trans», «bi». Η μετάλλαξη της σαφήνειας σε σύγχυση είναι ίδια με την αλήθεια, που αντικαθίσταται από την αφήγηση. Τη νύχτα που όλες οι γάτες είναι γκρίζες, η αντιστροφή αρχών, εικόνων και αξιών θα έφτανε σε σημείο γελοιοποίησης αν δεν ήταν πολύ σοβαρό θέμα.

Από την άλλη, το εργαστήριο ακύρωσης λειτουργεί σε διπλές βάρδιες - στη Γερμανία ο νόμος θα σας επιτρέψει να επιλέξετε συγγενείς: μακριά από θείες και παππούδες, αφήνοντας χώρο για νομικούς δεσμούς με όποιον μας αρέσει. Μια ωραία ανακούφιση: δεν θα χρειάζεται πλέον να καλούμε τα ξαδέρφια που δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια και τον αντιπαθητικό θείο. Σοβαρά, η καταστροφή των δεσμών αίματος ακυρώνει τον δεσμό με αυτό που είμαστε, ένα ακόμη σημείο υπέρ της αυτοδημιουργίας, αναμφισβήτητο, άυλο. Η ρευστή κοινωνία μισεί οτιδήποτε είναι στερεό, διαρκές, φυσικό. Ξεχειλίζει από όλες τις πλευρές, αλλά τα υγρά τελειώνουν (κυλούν προς τα κάτω).

Παραδειγματική είναι η περίπτωση του Σαμ Μπρίντον, Αμερικανού κυβερνητικού επιστήμονα, ειδικού στις ενεργειακές πολιτικές. Το βιογραφιικό του είναι σίγουρα άψογο, κρίμα που ο ξυρισμένος νεαρός λατρεύει να εμφανίζεται με εντυπωσιακά γυναικεία ρούχα, κραγιόν και βαρύ μακιγιάζ ή με γόβες στιλέτο κάτω από ανδρικά κοστούμια. Ορίζει τον εαυτό του ως queer, περίεργο, ρευστό, χωρίς καθορισμένο φύλο.

Ένας ήρωας της εποχής μας, φωτογραφημένος ημίγυμνος με έναν άνδρα με λουρί, που επιδίδεται, όπως ισχυρίζεται περήφανα, σε ακραίες σεξουαλικές πρακτικές. Είναι μέρος μιας ομοφυλοφιλικής κοινότητας, της οποίας το χόμπι συνίσταται στην προσομοίωση σχέσεων στις οποίες ο ένας σύντροφος είναι ιδιοκτήτης και ο άλλος ένας σκύλος. Αυτή είναι η άρχουσα τάξη, το πρότυπο για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Είμαστε πιθανώς οι μόνοι που εκπλήσσονται: η μετάλλαξη είναι τόσο μεγάλη που όταν φτάσει ο Οδόακρος δεν θα βρει κανέναν, κληρονομώντας έναν εξαφανισμένο πολιτισμό.

Μπορεί να κάνουμε λάθος, αλλά γινόμαστε μάρτυρες μιας ζωοποίησης του ανθρώπου, με την έννοια της ζωολογικής παλινδρόμησης, της λήθης της αξιοπρέπειας της ανθρώπινης υπόστασης, όχι της ζωικής αθωότητας. Η πιο παράδοξη ελπίδα βρίσκεται στην ταχύτητα των φαινομένων, η οποία αυξάνεται στην κάθοδο αν τίποτα δεν την επιβραδύνει, αυτό που η παράδοση ονομάζει κατέχον. Μας αξίζει το τέλος, ας το επιταχύνουμε. Ένας Ιταλός υπουργός, ο Roberto Cingolani, ο οποίος ασχολείται, δυστυχώς, με την οικολογική μετάβαση, ξέρει περισσότερα από τον Θεό: επιβεβαίωσε ότι ο πλανήτης «σχεδιάστηκε για τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους», επομένως πάνω από το εξήντα τοις εκατό της ανθρωπότητας είναι πάρα πολλοί. Ο Cingolani και οι αυτόκλητοι αρχιτέκτονες του σύμπαντος δουλεύουν για εμάς: μας θέλουν νεκρούς για το καλό της Γαίας, της μητέρας γης. Ζούμε σε μια εποχή υψηλού πολιτισμού…

Το 2021, οι γεννήσεις, στην Ιταλία και στην Ευρώπη, σημείωσαν την απόλυτη αρνητική υπεροχή από τότε που υπάρχουν στατιστικές. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των παιδιών είναι ο μισός από αυτόν των κατοικίδιων: άλλη μια μετάλλαξη που σηματοδοτεί την τελική πτώση. Το επιχείρημα είναι ολισθηρό και ο στρατός της καλής θέλησης θα σουτάρει αλυσοδεμένες μπάλες ενάντια στην ακόλουθη δήλωση: οι τετράποδοι φίλοι είναι τα τελευταία παιδιά της στείρας, ατομικιστικής και ανεύθυνης ανθρώπινης κοινωνίας. Τι τέλεια αντικατάσταση των παιδιών με τα κουτάβια, τα γατάκια και τα κουνάβια. Και τι αντιδημοφιλές θέμα, μέσα στην κυριαρχία των δικαιωμάτων των ζώων. Μεγάλος πολιτισμός είναι αυτός που επιτρέπει φορολογικές εκπτώσεις για δαπάνες υπέρ των ζώων και αρνείται τις θεραπείες στον άνθρωπο. Τι υπέροχη πρόοδος να βλέπουμε χώρους σε πάρκα και κήπους να αφαιρούνται από τα παιδιά και να δίνονται στα κατοικίδια ζώα..

Αυτό είναι ένα από τα σημεία καμπής του εξαντλημένου πολιτισμού μας: αυτοπεριφρόνηση, αντιανθρωπιά που προσβάλλει το πλάσμα άνθρωπο, την ιδιότητά του ως λογικού όντος και γεννά συνειδητή στειρότητα, τη φρίκη της αναπαραγωγής παιδιών, νέων μελών της ανθρώπινης κοινωνίας. Η τάση να μην αφήνουν κληρονόμους  συνοδεύεται από πολλά νέα φαινόμενα, ένα από τα οποία είναι η αύξηση των κατοικίδιων σε όλη τη Δύση. Ένας μαρξιστής φιλόσοφος, ο Σαντιάγο Άλμπα Ρίκο, υποστηρίζει ότι ένα από τα συμπτώματα της παρακμής ενός πολιτισμού είναι η υπερβολική ανησυχία για την καλή διαβίωση των ζώων. Συνέβη στην ετοιμοθάνατη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και πίσω στο μακρύ λυκόφως της Δύσης.

Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασε και ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, συνοδευόμενος από οργισμένες πολεμικές. Γινόμαστε μάρτυρες μιας διαδικασίας που τείνει να εξανθρωπίσει τα ζώα και να ζωοποιήσει τους ανθρώπους. Τα ζώα που ζουν μαζί μας έχουν γίνει οι θεματοφύλακες των υψηλότερων «ανθρώπινων» ηθικών αρετών: πίστη, στοργή, εξυπνάδα, καλοσύνη, όλα αυτά που θεωρούμε χαμένα στη σχέση μεταξύ των ανθρώπων. Αποδίδουμε στους άνδρες όλα όσα καθόρισαν τη φυσική συμπεριφορά των ζώων: παραλογισμό, έλλειψη ελέους, σκληρότητα.

Η μετάλλαξη κάνει το κατοικίδιο να αντικαταστήσει τους κοινωνικούς και οικογενειακούς δεσμούς που έδιναν νόημα στην ύπαρξη. Μεγάλο μέρος του σύγχρονου ζωισμού είναι μια εξελιγμένη μορφή μισανθρωπίας. Το ζώο είναι το θετικό άλλοθι που φανερώνει το μίσος για τον εαυτό και την αναζήτηση μιας άφθαστης αγνότητας πέρα ​​από την ανθρωπότητα, ένδειξη της απώλειας της ελπίδας, της διάλυσης των συλλογικών δεσμών. Τα τετράποδα αγαπημένα μας είναι τα υποκατάστατα της μοναξιάς, το βάλσαμο για τις συναισθηματικές μας ελλείψεις, ένα ακόμη σύμπτωμα νεοφιλελεύθερου ηδονισμού, ατομικισμού και εγωισμού μιας νεοφιλελεύθερης μήτρας.

Η μεγάλη μετάλλαξη σημαίνει ότι μόνο το «εγώ» έχει σημασία, η μόνη κυριαρχία στον κόσμο που αρχίζει και τελειώνει στην υποκειμενικότητα, χωρίς παρελθόν ή μέλλον, μοίρασμα και κοινότητα. Υπάρχει μόνο η «δική μου» ευχαρίστηση στο αέναο παρόν. Το κατοικίδιο ζώο - χωρίς σφάλμα - τονίζει την απομόνωση, γίνεται σύμβολο της αποτυχίας των ενδοανθρώπινων συναισθηματικών δεσμών. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα ζώα δεν μιλούν. Είναι εντυπωσιακό να σημειωθεί αυτό, αφού ένα είδος ιδεολογίας της Disney μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχουν μια γλώσσα. Δεν είναι πραγματικά έτσι: σίγουρα επικοινωνούν, νιώθουν, αλλά δεν έχουν ιστορία, δεν ξέρουν αφηρημένη σκέψη. Για το λόγο αυτό δεν έχουν ούτε καθήκοντα ούτε δικαιώματα, αλλά φύση, στην οποία πρέπει να πηγαίνει ο σεβασμός μας.

Τα εξυψώνουμε γιατί έχουμε τον έλεγχο πάνω τους και ανταποκρίνονται, στο υπαρξιακό κενό που γεμίζουν, σε μια άλλη μετάλλαξη, τη μανία για διαχείριση, για οικειοποίηση: στο τέλος κάνουν ό,τι θέλουμε. Θα καταλήξουμε σαν τον Νίτσε στο κατώφλι της τρέλας, όταν αγκάλιασε ένα κακοποιημένο άλογο ως χειρονομία καλοσύνης μπροστά στη βαρβαρότητα. Πρέπει να επιστρέψουμε στο να αγκαλιάζουμε τους ομοίους μας, να αγαπάμε το ανθρώπινο πλάσμα και να μην απαιτούμε από το ζώο αυτό που δεν μπορεί να είναι, ένα υποκατάστατο παιδί. Η ανάγκη να δώσεις αγάπη, ωστόσο, παραμένει. Είναι μια πράξη αγάπης που δεν είμαστε πλέον σε θέση να πραγματοποιήσουμε, να αναγνωρίσουμε ο ένας τους λόγους του άλλου, να ακούσουμε. Δεν συμβαίνει και η μετάλλαξη του εύθραυστου, αδύναμου, αναποφάσιστου ανθρώπου περνά και από την έλλειψη ενσυναίσθησης και θέλησης.

Ο Ευρωπαίος άνθρωπος έχει γεράσει προ της ώρας του και προσλαμβάνει όλα τα ελαττώματα της ηλικίας, όπως το να κλείνεται στον εαυτό του, να μην προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει, διευκολυνόμενος από τη μοναξιά, από το γεγονός ότι δεν ζει πλέον σε ένα πλαίσιο διαφορετικών γενεών που παρά ταύτα αγαπούν και στηρίζουν η μία την άλλη. Ένας Ισπανός μυθιστοριογράφος, ο Azorìn, έγραψε ότι τα γηρατειά είναι η απώλεια της περιέργειας. Υπό αυτή την έννοια, όλες οι γενιές είναι παλιές, έχουν γίνει αφασικές, ικανοποιημένες με την «επίσημη» εκδοχή, κομφορμιστές, αδιάφορες. Μια μετάλλαξη πολύ αγαπητή στην εξουσία, η οποία κάνει κοινωνικά πειράματα που ούτε καν παρατηρούμε.

Δεν είμαστε περίεργοι να καταλάβουμε γιατί μια χούφτα δισεκατομμυριούχοι αποφασίζουν τις διατροφικές μας συνήθειες, περιμένουν από εμάς να τρώμε έντομα και τεχνητά προϊόντα για τα οποία κατέχουν τις πατέντες. Κανένα ενδιαφέρον να καταλάβουμε, για παράδειγμα, γιατί προσπαθούν να μας απομακρύνουν από το κρασί, στοιχείο πολιτισμού για πολλούς λαούς, ισχυριζόμενοι ότι αναφέρουν στα μπουκάλια ότι είναι καρκινογόνο. Σίγουρα δεν είναι για να εξαπλωθεί η εγκράτεια. Γιατί δεν βάζουν την ίδια προειδοποίηση στους φούρνους μικροκυμάτων;

Η πιο εντυπωσιακή μετάλλαξη είναι η υπακοή προς την εξουσία. Μας φίμωσαν και μας κράτησαν με λουρί. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι καινούργιο να προσφέρεις τον λαιμό στην αλυσίδα, να χαϊδεύεις το χέρι του βασανιστή. Η μετάλλαξη έχει αλλάξει ανεπανόρθωτα το είδος μας; Είπε ο ρομαντικός Novalis: μπορεί κανείς να γίνει μόνο αυτό που είναι ήδη.


TΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΤΑΥΤΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΖΩΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΖΩΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟ;  ΤΟΣΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ;;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για σταθήτε ρε παιδιά! Θέλετε ζώα και ζωάκια μέσα στις μεγάλες πόλεις; Όπου οι άνθρωποι είναι πλέον στοιβαγμένοι σαν"ζώα"; Αφήσαμε την ύπαιθρο, τις κωμοπόλεις, τα χωριά... Εκεί τα ζώα και τα φυτά ζουν ελεύθερα μαζί με τους ανθρώπους: δέντρα, θάμνοι, αγριολούλουδα, πουλιά κάθε λογής, σαύρες, σαλιγκάρια... Ποτέ δεν επιθυμήσαμε στην εξοχή ένα ιδιαίτερο και φυλακισμένο μαζί μας ζώο... - Και κάτι άλλο: Πώς είναι δυνατόν να επιμένουν κάποιοι τόσο για ένα δήθεν ανθρώπινο "πρόσωπο", τη στιγμή που διαλύονται σε όλον τον "πολιτισμένο" κόσμο και τα τελευταία (;), ανθρώπινα απλώς χαρακτηριστικά; Παρανοήσαμε, και δεν ξεύρουμε πλέον πώς να ακούσουμε έστω και έναν σωστό λόγο...

Ανώνυμος είπε...

https://www-evolvemag-it.translate.goog/ambiente/2019/10/01/appello-sul-clima-145-scienziati-responsabilita-uomo/?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp