Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Έκκληση για το κλίμα, για 145 Ιταλούς επιστήμονες η ευθύνη δεν βαρύνει αποκλειστικά τον άνθρωπο

Μεταξύ των υπογραφόντων της έκκλησης για το κλίμα και ο φυσικός Zichichi, ο οποίος προειδοποίησε πρόσφατα την Greta Thunberg, διακρίνοντας τη ρύπανση από την κλιματική αλλαγή.

Έκκληση για το κλίμα, για 145 Ιταλούς επιστήμονες η ευθύνη δεν βαρύνει αποκλειστικά τον άνθρωπο

Μάρκο Ντελ 

Η ευθύνη για την υπερθέρμανση του πλανήτη δεν ανήκει αποκλειστικά στους ανθρώπους: αυτό αναφέρεται σε έκκληση για το κλίμα που παρουσίασαν 145 Ιταλοί επιστήμονες. Γεωλόγοι, γεωφυσικοί και κλιματολόγοι υπέγραψαν το έγγραφο. Το κείμενο κατατέθηκε στον αρχηγό του κράτους, στον πρωθυπουργό και στους προέδρους των κοινοβουλίων.

Σύμφωνα με την έκκληση για το κλίμα, δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση σχετικά με την ανθρωπογενή προέλευση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει επίσης εμφανιστεί από φυσικά αίτια στο παρελθόν.
Διαβάστε επίσης: Fridays for Future: το πράσινο κύμα επιστρέφει και διαδηλώνει σε πάνω από 160 ιταλικές πλατείες

Υπάρχουν κι άλλα. Η ομάδα επιστημόνων δήλωσε ότι δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα. Και όχι μόνο αυτό. Οι πολιτικές μείωσης των εκπομπών είναι άχρηστες για τη διακυβέρνηση του κλίματος και βλάπτουν την οικονομική ανάπτυξη.

«Η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μια αναπόδεικτη εικασία και συνάγεται μόνο από ορισμένα θεωρητικά κλιματικά μοντέλα. Η πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία υπογραμμίζει όλο και περισσότερο την ύπαρξη μιας φυσικής κλιματικής μεταβλητότητας που συνδέεται κυρίως με τους μεγάλους κύκλους της ηλιακής δραστηριότητας και της κυκλοφορίας των ωκεανών, που ευθύνονται και για άλλες θερμές περιόδους των τελευταίων 10.000 ετών», γράφουν οι υπογράφοντες.
Έκκληση για το κλίμα, μεταξύ των υπογραφόντων: Franco Prodi, Renato Ricci και Antonio Zichichi.

Οι 145 Ιταλοί επιστήμονες προσυπογράφουν ένα έγγραφο με τίτλο «Δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα», που υπογράφεται από 500 ερευνητές από όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν είναι ο Φράνκο Πρόντι (καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας) ο Ρενάτο Ρίτσι (πρώην πρόεδρος της Ιταλικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φυσικής) και ο φυσικός Antonino Zichichi.

Ο Just Zichichi νουθέτησε πρόσφατα την Greta Thunberg, προτρέποντάς την να συνεχίσει τις σπουδές της. «Πρέπει να σημειωθεί ότι η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η σύνδεσή τους σημαίνει αναβολή της λύσης. Και μάλιστα, η ρύπανση μπορεί να καταπολεμηθεί άμεσα χωρίς προβλήματα, με την απαγόρευση της εισαγωγής δηλητηρίων στον αέρα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι εντελώς άλλο πράγμα», διευκρίνισε ο φυσικός.

Η έκκληση συνεχίζει λέγοντας: «Η λεγόμενη επιστημονική συναίνεση υπέρ της ανθρωπολογικής συνεισφοράς δεν υφίσταται, καθώς αντίθετα υπάρχει σημαντική διακύμανση απόψεων μεταξύ ειδικών του κλάδου, κλιματολόγων, μετεωρολόγων, γεωλόγων και γεωφυσικών».

«Δεν είναι επιστημονικά ρεαλιστικό να προσδιορίσουμε πρακτικά τη μοναδική αιτία της παρατηρούμενης θέρμανσης από τον περασμένο αιώνα έως σήμερα στις ανθρώπινες εκπομπές και, ως εκ τούτου, οι ανησυχητικές προβλέψεις για το εγγύς μέλλον που συνάγονται από κλιματικά μοντέλα που προτείνουν αυτή την υπόθεση δεν είναι αξιόπιστες».

«Δεδομένης της κρίσιμης σημασίας που έχουν τα ορυκτά καύσιμα για τον ενεργειακό εφοδιασμό της ανθρωπότητας, προτείνουμε να να μην επιμείνουμε σε πολιτικές για την άκριτη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα με τον απατηλό πρόσχημα της διακυβέρνησης του κλίματος», καταλήγει το έγγραφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: