Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

ΤΟ BANK RUN ΤΗΣ SVB ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ;

Κατά την άποψη μας οι ΗΠΑ, λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν όσον αφορά τη Ρωσία και την Κίνα (η οποία ανησυχεί έντονα για τη δική της αγορά, αλλά και για τα αμερικανικά ομόλογα ύψους περί το 1 τρις $ που κατέχει, ενώ χάνουν σε αξία), καθώς επίσης για να μην δημιουργηθεί θέμα με το δολάριο και με το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα, θα κάνουν τα πάντα για να μην υπάρξει μετάδοση της κρίσης της SVB – ενώ ο μεγάλος κίνδυνος είναι ένα ενδεχόμενο διευρυμένο bank run στη χώρα (στην Ευρώπη επίσης), εάν τρομοκρατηθούν οι καταθέτες. Επί πλέον, μία επίθεση των short sellers στις τράπεζες – όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, η επόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ σημαντική – ελπίζοντας να μην επαναληφθεί το λάθος της Lehman Brothers (αν και δεν έχει σύγκριση σε επίπεδα μόχλευσης κλπ.).

.Βασίλης Βιλιάρδος

Ανάλυση

Η μετοχή της SVB διαπραγματευόταν στα 406 $ πριν από 6 περίπου μήνες (γράφημα) – ενώ το ενεργητικό της ήταν περί τα 212 δις $ στα τέλη του 2022, με τη χρηματιστηριακή της αξία στα 6,27 δις $ πρόσφατα, όταν το Νοέμβρη του 2021 είχε υπερβεί τα 42 δις $ (πηγή), καθιστώντας την μία από τις πιο πολύτιμες εταιρίες στον κόσμο. Σήμερα διαπραγματεύεται στα 82,9 $ – αν και στην ουσία, εάν δεν διασωθεί, η μετοχή της θα μηδενισθεί.

Εξέλιξη της μετοχής της SVB



Η Silicon Valley Bank τώρα, η πρώην 18η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, ευρίσκεται στα χέρια της ομοσπονδιακής εταιρίας ασφάλισης καταθέσεων – ενώ η κατάρρευση της είναι η μεγαλύτερη, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Σύμφωνα δε με την Bloomberg, οφείλεται στην ανεπιτυχή προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων εκ μέρους της – σε συνδυασμό με την εκροή χρημάτων από τις νεοφυείς εταιρίες τεχνολογίας (start ups) που είχαν τροφοδοτήσει την άνοδο της, ως δανειστή τους.

Πρόκειται δηλαδή για ένα κλασσικό bank run – ενώ τα προβλήματα της κλιμακώθηκαν, μετά την έξοδο του fund του Peter Thiel. Εκτός αυτού, πολλές άλλες εταιρίες επιχειρηματικών κεφαλαίων υψηλού ρίσκου, συμβούλευσαν τις επιχειρήσεις χαρτοφυλακίου τους να αποσύρουν χρήματα από την τράπεζα – με αποτέλεσμα η μητρική εταιρία SVB Financial Group, να αναγκασθεί να ανακοινώσει πως θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει πάνω από 2 δις $, για να καλύψει τις εκροές κεφαλαίων.

Συνεχίζοντας, η τράπεζα είχε στο χαρτοφυλάκιο της μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, σε ποσοστό 57% – όταν καμία από τις υπόλοιπες 74 μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δεν κατείχε περισσότερα από 42%. Με δεδομένο τώρα το ότι, όταν οι τιμές των ομολόγων κινούνται υψηλότερα, οι αποδόσεις τους είναι αντίστοιχα χαμηλότερες και το αντίστροφο, βρέθηκε εκτεθειμένη λόγω της ανόδου των επιτοκίων από την Fed – σημειώνοντας πως τα μακροπρόθεσμα ομόλογα είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές των επιτοκίων, από τα βραχυπρόθεσμα.

Εν προκειμένω, η συνεχής αύξηση των βασικών επιτοκίων εκ μέρους της Fed, με την αιτιολογία της καταπολέμησης του πληθωρισμού (λάθος κατά τη γνώμη μας, αφού οφείλεται κυρίως στην προσφορά, οπότε η άνοδος των επιτοκίων πυροδοτεί ακόμη περισσότερο την αύξηση των τιμών), άσκησε μεγάλες ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων – οπότε, με υψηλές τις αποδόσεις τους, οι τιμές τους έχουν μειωθεί εντυπωσιακά, ειδικά βέβαια των μακροπρόθεσμων.

Επομένως, η αξία του χαρτοφυλακίου ομολόγων της SVB έχει υποβαθμισθεί σε μεγάλο βαθμό – κάτι που όμως δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα, εάν μπορούσε να κρατήσει αυτά τα ομόλογα έως τη λήξη τους, εισπράττοντας την πλήρη αξία τους. Εάν όμως είναι μία τράπεζα υποχρεωμένη να τα πουλήσει, για να συγκεντρώσει μετρητά για κάποιο λόγο, τότε χάνει μεγάλα ποσά.

Αυτό ακριβώς συνέβη στην SVB, η οποία πούλησε 21 δις $ από αυτά τα μακροπρόθεσμα ομόλογα – σε μία προσπάθεια της να επανεπενδύσει αυτά τα χρήματα σε βραχυπρόθεσμα, επειδή είναι λιγότερο ευαίσθητα στις αυξήσεις των επιτοκίων. Προσπάθησε δε επί πλέον να συγκεντρώσει 2 δις $, για να καλύψει τις εκροές κεφαλαίων που αναφέραμε προηγουμένως – ανεπιτυχώς όμως, με αποτέλεσμα να καταστεί αφερέγγυα.

Το βασικό θέμα είναι τώρα, εάν η χρεοκοπία της SVB θα οδηγήσει σε μία αλυσιδωτή χρεοκοπία άλλων τραπεζών – αφού στον τραπεζικό κόσμο όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους
. Εν προκειμένω, οι μεγάλες τράπεζες μάλλον δεν θα επηρεασθούν – αφού έχουν τα μέσα να απορροφήσουν ένα τέτοιο «χτύπημα». Εν τούτοις, οι μικρές και μεσαίες περιφερειακές δεν έχουν τα απαιτούμενα μέσα – πόσο μάλλον εάν η εμπιστοσύνη των καταθετών τους πληγεί λόγω της SVB, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν μαζικά bank runs.

Στα πλαίσια αυτά, θεωρείται πολύ σωστά πως αυτές οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να αντλήσουν κεφάλαια για να προστατευθούν, όπως η SVB – κάτι πολύ δύσκολο, όπως φαίνεται από την πορεία των μετοχών τους που ήταν σε ελεύθερη πτώση, τις δύο τελευταίες ημέρες (στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οι τράπεζες έχασαν πάνω από 150 δις $ χρηματιστηριακή αξία, μέσα σε δύο ημέρες).

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Fed έχει δεσμευθεί στο Κογκρέσο να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, για να καταπολεμήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό – όπου όμως θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές των ομολόγων, ασκώντας μεγάλες πιέσεις στις περιφερειακές τράπεζες.

Λογικά λοιπόν η Fed ίσως δεν έχει άλλη επιλογή, από το να μειώσει τα επιτόκια, για να διασώσει το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα – κάτι που όμως θα την καθιστούσε αυτόματα αναξιόπιστη στις αγορές, αφού έχει προβεί επανειλημμένα σε δηλώσεις για το αντίθετο. Επομένως, έχει οδηγηθεί σε μία παγίδα – αφού εάν αυξήσει τα επιτόκια θα καταρρεύσει το αμερικανικό περιφερειακό σύστημα, ενώ εάν τα μειώσει, θα πρέπει να αλλάξει τον πληθωριστικό της στόχο και ενδεχομένως θα καταστεί αναξιόπιστη.

Οι αγορές πάντως, με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Fed, πιθανολογούσαν κατά 80% αύξηση των επιτοκίων το Μάρτιο κατά 50 μονάδες βάσης – ενώ σήμερα, μετά το συμβάν με την SVB, οι πιθανότητες έχουν μειωθεί στο 35%.

Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Yellen δήλωσε πως το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών επεξεργάζεται έναν τρόπο για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης της SVB και για την προστασία των (στο ύψος των εγγυήσεων μάλλον) καταθετών της, αλλά όχι για τη διάσωση της (πηγή) – οπότε ο J. Powell πρέπει να επιλέξει το δηλητήριο που θα είναι προτιμότερο, αν και θα παραμείνει δηλητήριο.

Επίλογος

Κλείνοντας, κατά την άποψη μας οι ΗΠΑ, λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν όσον αφορά τη Ρωσία και την Κίνα (η οποία ανησυχεί έντονα για τη δική της αγορά, αλλά και για τα αμερικανικά ομόλογα ύψους περί το 1 τρις $ που κατέχει, ενώ χάνουν σε αξία), καθώς επίσης για να μην δημιουργηθεί θέμα με το δολάριο και με το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα, θα κάνουν τα πάντα για να μην υπάρξει μετάδοση της κρίσης της SVB – ενώ ο μεγάλος κίνδυνος είναι ένα ενδεχόμενο διευρυμένο bank run στη χώρα (στην Ευρώπη επίσης), εάν τρομοκρατηθούν οι καταθέτες.

Επί πλέον, μία επίθεση των short sellers στις τράπεζες – όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, η επόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ σημαντική – ελπίζοντας να μην επαναληφθεί το λάθος της Lehman Brothers (αν και δεν έχει σύγκριση σε επίπεδα μόχλευσης κλπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: