Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Ουτοπία και δυστοπία: σύμπτωση των αντιθέτων

από τον Roberto Pecchioli




Ο ορισμός της ουτοπίας, από το όνομα της ιδανικής χώρας που επινόησε ο Τόμας Μορ στο διάσημο ομώνυμο βιβλιαράκι του, (1516) με τις ελληνικές λέξεις οù (όχι) και tòpos (τόπος), «ο τόπος που δεν υπάρχει», είναι η διατύπωση μιας πολιτικής, κοινωνικής, θρησκευτικής δομής που δεν βρίσκει παραλληλισμό στην πραγματικότητα, η οποία προτείνεται ως ιδανικό και πρότυπο. Η δυστοπία είναι το αντίθετό της, δηλαδή η περιγραφή μιας κατάστασης πραγμάτων στην οποία προδιαγράφονται άκρως αρνητικές καταστάσεις, εξελίξεις, κοινωνικοπολιτικές και τεχνολογικές δομές.
Πέρα από τους ορισμούς, η πεποίθησή μας είναι διαφορετική: ουτοπία και δυστοπία, όνειρο και εφιάλτης, τείνουν να συμπλέκονται, να αναμειγνύονται μεταξύ τους, μέχρι μια μοναδική σύμπτωση αντιθέτων, ή  ένωση των αντιθέτων που για κάποιους είναι κατηγορία διαλεκτικής.


Πιο απλά, η θέση μας είναι ότι οι ουτοπίες με τις οποίες είναι γεμάτος ο πολιτισμός μας, γεννιούνται για να αντιπροσωπεύουν την ελπίδα, την επιθυμία για τελειότητα, τη φιλοδοξία για ευτυχία του ανθρώπινου είδους, αλλά στη δοκιμασία της πραγματικότητας αναπόφευκτα μετατρέπονται στο αντίθετό τους, γίνονται δηλαδή, εφιάλτες, ασφυκτικά κλουβιά, τρέλα. Η εποχή μας είναι ξεκάθαρη απόδειξη αυτού: έχει εφεύρει την πολιτική ορθότητα για να μην προσβάλλει και το αποτέλεσμα είναι η απαγόρευση, η αλλαγή της γλώσσας, του νοήματος, ακόμη και η ανθρωπολογική μετάλλαξη μέσω της αντιστροφής της επικοινωνίας και της αλλαγής νοήματος των λέξεων και τών έννοιων.
Ενθρόνισε τη λογική και στη συνέχεια την αρνήθηκε στην πράξη, συσκοτίζοντας τον φυσικό νόμο, τη βιολογία και την κοινή λογική στο όνομα του ψευδούς αξιώματος ότι όλη η ανθρώπινη συμπεριφορά καθορίζεται από την επικράτηση των πολιτισμικών κατασκευών έναντι των βιολογικών, φυσικών και επιστημονικών στοιχείων που δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ από οποιονδήποτε πολιτισμό.

Σύντομα κάποιος, με απόλυτη σοβαρότητα και σε συνοχή με όσα προαναφέρθηκαν, θα ζητήσει και θα επιτύχει τη λογοκρισία της Βίβλου, ξεκινώντας από τον απερίσκεπτο ισχυρισμό που η μετανεωτερικότητα έχει ανακαλέσει σε αμφιβολία: άρσεν καί θήλυ εποίησεν αυτούς.
Η ουτοπία της μέγιστης ελευθερίας μας παρασύρει σε έναν κόσμο που αποτελείται από απαγορεύσεις, φραγμούς, περιορισμούς, που δικαιολογούνται από μια υποτιθέμενη ηθική υπεροχή του παρόντος: φως ενάντια στο σκοτάδι. Η φίμωση στις ιδέες, στην ελευθερία, στην ελεύθερη σκέψη γίνεται συνέπεια μιας «προόδου» στην οποία κυριαρχούν δύο αδιαμφισβήτητα ταμπού: μια ξέφρενη ένταση προς την ισότητα και ένας αντιρατσισμός με τρελές προεκτάσεις.


Η ισότητα έχει μετατραπεί σε ένα συγκινητικό φετίχ, γεμάτο μνησικακία, με τεράστια εξαίρεση την αποδοχή της μοναδικής ανισότητας για την οποία είναι δίκαιο να παραπονεθεί, αυτή των οικονομικών μέσων. Ο αντιρατσισμός ξεκίνησε από την άρνηση της ύπαρξης φυλών και εθνοτικών ομάδων στο όνομα της ισότητας. Η μεταμοντέρνα vulgata αρνήθηκε τον εαυτό της σε μέχρι του σημείου να υποβιβάζει τους ανθρώπους στο χρώμα του δέρματός τους στο όνομα του μίσους εναντίον ενός συγκεκριμένου πολιτισμού, του ευρωπαϊκού και του δυτικού, του οποίου το μέγιστο λάθος είναι να είναι το παιδί των «νεκρών λευκών ευρωπαίων ανδρών» (DWEM, νεκροί λευκοί ευρωπαίοι άντρες, στο παγκοσμιοποιημένο ακρωνύμιο των πεφωτισμένων illuminati).

Παρατηρούμενες με το κριτήριο της πραγματικότητας και της συγκεκριμένης ελευθερίας, όλες οι ουτοπίες που παράγει η δυτική σκέψη είναι εξαρχής πραγματικές δυστοπίες, ξεκινώντας από την αρχαιότερη, τη Δημοκρατία του Πλάτωνα.
Όλες είχαν κοινό σημείο την απόρριψη του φυσικού νόμου, τον τρόμο της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας, την πεποίθηση ότι η πηγή κάθε κακού είναι η ιδιωτική ιδιοκτησία. Όλες αποπνέουν μια ριζοσπαστική, εκδικητική απαισιοδοξία απέναντι στον συγκεκριμένο άνθρωπο, όλες καταλήγουν να εισβάλλουν στην οικεία και σεξουαλική ζωή, όλες αρνούνται την εξουσία των γονέων και την εκπαίδευση των παιδιών τους. Οι ουτοπίες οραματίζονται μια αεικίνητη ανθρωπότητα, στο έλεος μιας παντοδύναμης, παιδαγωγικής δύναμης, του μοναδικού διανομέα της αλήθειας, που στερείται κάθε σπίθα δημιουργικότητας, εχθρού όλων όσων πηγάζουν από τη φύση. Η ουτοπία είναι προγραμματικά αντι-ανθρώπινη, επομένως η δυστοπία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πραγματοποιημένη ουτοπία.

Όλα αυτά είναι εμφανή από το έργο που έδωσε το όνομά του στην έννοια. Η Ουτοπία του Thomas More "Libellus vere aureus, nec minus salutaris quam festivus, de optimo reipublicae statu, deque nova insula Vtopi", ένα πραγματικά χρυσό βιβλίο, όχι λιγότερο ωφέλιμο από διασκεδαστικό, για την καλύτερη κατάσταση μιας δημοκρατίας και του νέου νησιού Ουτοπία, τη Χώρα του Ποτέ. Ειρήνη βασιλεύει στην Ουτοπία, κοινή ιδιοκτησία, υπάρχει δικαιοσύνη και το σύστημα μοιάζει με τη Δημοκρατία που φαντάστηκε ο Πλάτωνας. Ο συγγραφέας αξίζει κάθε δικαίωση: ένας καθολικός λειτουργός του ηγεμόνα που υπέταξε την αγγλική εκκλησία στα συμφέροντα του στέμματος, ένας άνθρωπος ισχυρών αρχών που έπρεπε να ανέβει τα σκαλιά της αγχόνης με εντολή του δικτάτορα βασιλιά Ερρίκου Η'.

Ένα παράξενο ιδανικό μέρος, το νησί,[ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ] που συλλαμβάνεται από ένα δυνατό πνεύμα εν μέσω της θαλάσσιας εξερεύνησης, στην αυγή των αποικιακών κατακτήσεων, σύγχρονο με την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση και την προέλαση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην Ουτοπία υπάρχει θρησκευτική ελευθερία –το θέμα ήταν πολύ κοντά στον Μόρ– το κυνήγι και οι διακρίσεις απαγορεύονταν. Ίσως πεπεισμένος για την αδυναμία πραγματοποίησης αυτού του ονείρου, ο Moro αποκαλεί Itlodeo τον πρωταγωνιστή («αυτός που λέει ψέματα») και παραδέχεται από το όνομα ότι η ουτοπία δεν υπάρχει πουθενά.
Όλα τα αγαθά μοιράζονται, το εμπόριο είναι άχρηστο και η ειρήνη βασιλεύει. Η πόλη σχεδιάζεται έτσι ώστε όλα τα κτίρια να κατασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο. Ο αριθμός των παιδιών έχει οριστεί για να διατηρείται σταθερός ο πληθυσμός. Οι ουτοπιστές δεν κατέχουν χρήματα αλλά χρησιμοποιούν τα γενικά καταστήματά τους ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ο αριθμός των παιδιών που φροντίζονται σε κοινόχρηστους χώρους καθορίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο ίδιος αριθμός ατόμων να παραμένει σταθερός.

Πρόγραμμα πρόκληση, αλλά σε μια κοινωνία αυτού του τύπου είναι δύσκολο να αναπτυχθούν οι τέχνες, η σκέψη και η επιστήμη. Η Utopia μοιάζει με φάρμα, μια κτηνοτροφική επιχείρηση στην οποία η φροντίδα για την ευημερία των ζώων συνδέεται με την πιο ορθολογική εκμετάλλευσή τους. Ο Μόρ ήταν ιδεαλιστής εχθρός της τυραννίας και ήξερε πώς να πεθαίνει με πίστη και θάρρος. Συνοδευόμενος στην αγχόνη, με βρετανικό χιούμορ ζήτησε από τον αξιωματικό που τον συνόδευε να τον βοηθήσει να ανέβει τα σκαλιά. «Για να κατέβω, θα τα καταφέρω μόνος μου». Διατηρώντας την πίστη, αξιώθηκε να πεθάνει ως «καλός υπηρέτης του βασιλιά, αλλά πάνω απ' όλα του Θεού».

Ένας άλλος ιδεαλιστής ήταν ο Tommaso Campanella, συγγραφέας της Πόλης του Ήλιου στις αρχές του XVII αιώνα. Ο Καλαβρός στοχαστής πλήρωσε ακριβά το έργο του ως αντιφρονούντας: πάνω από είκοσι πέντε χρόνια φυλάκιση. Αλλά φυλακή είναι και η Πόλη του Ήλιου του, όπου ο ήλιος δεν είναι το αστέρι στον ουρανό, αλλά ο ανώτατος δικαστής, εκπρόσωπος της εξουσίας. Η «ευτυχισμένη» κοινωνία είναι μια απόρθητη οχυρωμένη πόλη που δεν γνωρίζει διαμάχες, διαφθορά, έχθρα, φθόνο, προδοσία, πείνα. Η μορφή του βιβλίου είναι ο διάλογος μεταξύ δύο ανδρών του κόσμου, τον Ιωαννίτη, ενός Ιππότη της Μάλτας που έχει επισκεφτεί την πόλη, που βρίσκεται από την Campanella στο νησί της Κεϋλάνης, και τον Γενοβέζο, έναν έμπορο.

Ακόμη και στην Πόλη του Ήλιου η σοφία εξυψώνεται και η θρησκευτική πίστη είναι σε ισχύ, αν και σε μια παράξενη ένωση με την αστρολογία, αλλά η ιδιωτική ιδιοκτησία δεν υπάρχει, η αναπαραγωγή δεν συνδέεται με το γάμο ή με ένα οικογενειακό σύστημα. Η σοφία και η φιλοσοφία, για τον Campanella, είναι το αντίδοτο κατά της σκληρότητας και της τυραννίας, αλλά η αντίρρηση είναι η ίδια: τι είδους ελευθερία υπάρχει, σε ένα καθεστώς ισότητας των προβάτων, στο οποίο οι συγκρούσεις καταργούνται και οι φυσικοί δεσμοί απαγορεύονται, θεωρούνται, όπως η ιδιωτική ιδιοκτησία, η πηγή όλων των συγκρούσεων και του πόνου;

Στην Πόλη του Ήλιου, η αναπαραγωγή δεν συνδέεται με γάμο ή με σύστημα συγγένειας, αλλά διαχειρίζεται  και οργανώνεται από πολιτικούς αξιωματούχους, των οποίων η δουλειά είναι να δημιουργούν ζευγάρια και να σχεδιάζουν συζεύξεις. Τα κριτήρια επιλογής είναι φυσικά και ηθικά χαρακτηριστικά. Κυρίως, ζευγαρώνουν άτομα με αντίθετα χαρακτηριστικά, με στόχο την "μετρίαση", δηλαδή την επίτευξη της χρυσής τομής μεταξύ των δύο. Τα παιδιά ανατρέφονται από κοινού και απομακρύνονται αμέσως από τις μητέρες τους. Από τους πατέρες κανένα ίχνος. Ανεξάρτητα από τις συγγένειες εξ αίματος, οι οποίες είναι άσχετες, οι κάτοικοι είναι αδέρφια, γονείς ή παιδιά ανάλογα με την ηλικία: « Όλοι οι νέοι λέγονται μοναχοί, και οι δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτεροι από αυτούς, πατέρες, και οι νεότεροι, παιδιά". Όλοι συνδέονται εξίσου με φιλίες, ό,τι πιο ξένο από την πραγματικότητα: η φιλία είναι ένας ιδιαίτερος δεσμός, τον οποίο εγκαθιδρύουμε μόνο με κάποιους, επιλεγμένους από συγγένεια ή από άλλα, μυστηριώδη νήματα της πολύπλοκης ανθρωπότητάς μας.

Ένας δυστοπικός, καταπιεστικός κόσμος, εξίσου ζωώδης με αυτόν της Ουτοπίας. Λίγες διαφορές με τις δυστοπίες που εγκαινιάστηκαν τον εικοστό αιώνα. Τη πρώτη, ίσως η πιο βαθιά, είναι αυτή του "Εμείς", το μυθιστόρημα του Ρώσου μηχανικού Evgenij Zamjatin (Γιεβγκένι Ζαμιάτιν), που εκδόθηκε το 1924. Το βιβλίο ήταν το πρώτο που απαγορεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση, όπου κυκλοφόρησε μόλις το 1988. Στο έργο του Zamjatin, πρωταγωνιστής είναι ο μολυβένιος κομφορμισμός της κοινωνίας, ο προθάλαμος του ολοκληρωτισμού. Στην «αρνητική» κοινωνία μας, ο εχθρός είναι η ελεύθερη βούληση, που θεωρείται η αιτία της δυστυχίας. Η αξίωση είναι ο μαθηματικός έλεγχος, μια πρόγευση της δύναμης των αλγορίθμων και της σύγχρονης επιτήρησης. Η αποπροσωποποίηση είναι πλήρης: η ιστορία αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο από κάποιον D-503 (τα ονόματα αντικαθίστανται από κωδικούς, σημαίνει κάτι για τον σύγχρονο άνθρωπο;) τα σπίτια και κάθε άλλο αντικείμενο είναι χτισμένα με διαφανή υλικά. Όλοι είναι ορατοί ανά πάσα στιγμή, το Panopticon του Jeremy Bentham επεκτάθηκε σε όλη τη ζωή.

Η πιο διάσημη δυστοπία, αυτή του 1984 του Όργουελ, προϊδεάζει ένα σύμπαν απόλυτου ελέγχου, κατήχησης και κατάργησης και παραχάραξης της ιστορίας. Υπάρχουν ακόμη και στελέχη που έχουν ανατεθεί να αλλάξουν το παρελθόν ώστε να μην έρχεται σε σύγκρουση με τις ιδέες του κυβερνώντος κόμματος. Η βασική αρχή είναι η ανατροπή της αλήθειας, τόσο που στο οικοδόμημα Ingsoc, το ενιαίο κόμμα, χαράσσονται τρία συνθήματα: ο πόλεμος είναι ειρήνη, η άγνοια είναι δύναμη, η ελευθερία είναι σκλαβιά. Οι λέξεις είναι υποχρεωτικές και ακολουθούν το σχήμα της διπλής σκέψης, ή μάλλον το ψέμα που στήνεται ως σύστημα στη νέα γλώσσα. Περίεργες ομοιότητες με το πολιτικά ορθό και με τις νέες μεταμοντέρνες απαγορεύσεις. Στήν Φάρμα τών Ζώων, ο Όργουελ πραγματεύεται το θέμα της εμμονικής ισότητας, αλλά ανάμεσα στα ζώα -όλα ίσα- κάποιος είναι «πιο ίσος από τους άλλους», με σημαντικότερο το γουρούνι.

Το 1932 κυκλοφόρησε η δυστοπία του Brave New World (εξαιρετικός νέος κόσμος), μεταφρασμένη στα ιταλικά ως Il mondo nuovo. Ο συγγραφέας του ήταν ένα μέλος της αγγλικής ολιγαρχίας, ο Aldous Huxley, ο οποίος πιθανώς σκόπευε να συνηθίσει τον κόσμο στις κοινωνικές και ανθρωπολογικές αλλαγές που επιθυμούσε η τάξη του. Ο Χάξλεϋ εισήγαγε το θέμα των αναπαραγωγικών τεχνολογιών, της ευγονικής και του νοητικού ελέγχου των πληθυσμών. Ο τίτλος προέρχεται από έναν στίχο από την Τρικυμία του Σαίξπηρ, το τελευταίο, αινιγματικό έργο του βάρδου, που διαδραματίζεται επίσης σε ένα ουτοπικό νησί. Διαδραματίζεται σε ένα έτος που ονομάζεται Ford 632 σε μια κοινωνία που κυβερνάται από Παγκόσμιους Κυβερνήτες μετά από μια τεράστια σύγκρουση της οποίας το γιατί είναι άγνωστο. Απαγορεύεται η γνώση του παρελθόντος. Επίσημα λέγεται ότι όλο το παρελθόν χαρακτηριζόταν από τρομερή βαρβαρότητα. Ο μόνος Θεός είναι ο Ford, ο βιομήχανος της αυτοκινητοβιομηχανίας, και το σήμα Τ, η μάρκα των αυτοκινήτων του για όλους, έχει αντικαταστήσει τον χριστιανικό σταυρό.

Υπάρχει η επιρροή του Φρόιντ στο γεγονός ότι τα παιδιά οδηγούνται να ικανοποιήσουν τις ορμές από μικρή ηλικία, για να αποφύγουν την ανάπτυξη ισχυρών συναισθημάτων και προσκόλλησης στους συνομηλίκους. Η μαζική παραγωγή – Fordism (ο φορντισμός) – ισχύει και για την ανθρώπινη αναπαραγωγή, μέσω της ανάπτυξης εμβρύων σε ειδικά εργοστάσια σύμφωνα με προκαθορισμένες ποσοστώσεις από τους κυβερνήτες του κόσμου. Όλοι, λέγεται, ανήκουν σε όλους τους άλλους και αναπτύσσονται πρακτικές αντισύλληψης για την πρόληψη των «φυσικών» γεννήσεων. Ακόμα και το επώνυμο δεν υποδηλώνει το ανήκειν: μπορεί κανείς να επιλέξει τόσο ελεύθερα όσο και το μικρό του όνομα.
Η σεξουαλικότητα ενθαρρύνεται σε όλες τις μορφές και η κλιμάκωση είναι συνήθης πρακτική, σε τέτοιο βαθμό που τα άτομα χρησιμοποιούν τον όρο "κλιμακωμένος" αντί για "εκπαιδευμένος".  Ο καθένας κατηχείται να αγαπά την κοινωνική θέση στην οποία προορίζεται με βάση την κάστα στην οποία ανήκει. Οι λέξεις μάνα και πατέρας είναι προσβολές. Το φάρμακο για τη δυστυχία είναι ένα φάρμακο που ονομάζεται soma, ένα ευφορικό και αντικαταθλιπτικό φάρμακο, το οποίο παρέχει περαιτέρω έλεγχο του πληθυσμού.

Ίσως κάποιος αρχίζει να σκέφτεται ότι οι ουτοπίες και οι δυστοπίες γίνονται πραγματικότητα μπροστά στα μάτια του: de te fabula narratur, η ιστορία μιλάει για εμάς.
Δεν ήταν ούτε ουτοπία ούτε δυστοπία τό "Φυλή και ιστορία" του Claude Lévi-Strauss, στο οποίο, το 1952, ο Γάλλος ανθρωπολόγος υποστήριξε ένα είδος παγκοσμιοποίησης: μια ενιαία γλώσσα, ένα μόνο είδος και φαινόταν ότι ήθελε να διώξει όλες τις διακρίσεις. Τριάντα χρόνια αργότερα, στο "Απομακρυσμένο βλέμμα", άλλαξε γνώμη και επέστρεψε στην πραγματικότητα. Η διαφορετικότητα μεταξύ των ανθρώπινων κοινωνιών προκύπτει από την επιθυμία να διακριθούν από τους πολιτισμούς που τις περιβάλλουν, δηλαδή από την επιθυμία να είναι ο εαυτός τους, δήλωσε ωμά.

Μεταξύ ουτοπίας και δυστοπίας, ο κινηματογράφος και η τηλεόραση παίζουν ουσιαστικό ρόλο. Ο όρος Matrix για να υποδηλώσει μια ανώτερη, τεχνολογική δύναμη προέρχεται από την ταινία των αδελφών Wachowski. Ο κοινωνικός έλεγχος ήταν το θέμα της ταινίας Minority Report από τον Steven Spielberg, στο οποίο μια φυλή ανδρών, οι Precogs, είναι προγραμματισμένοι να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις σκέψεις και τις πράξεις άλλων ανθρώπινων όντων, μέχρι να τους συλλάβουν πριν διαπράξουν εγκλήματα. Είναι αυτονόητο ότι αυτό που η εξουσία θεωρεί ως τέτοιο είναι έγκλημα.

Μια τηλεοπτική σειρά, γραμμένη από τον Βρετανό σεναριογράφο Denis Kelly, έχει τον τίτλο Utopia. Πρόκειται για θρίλερ «συνωμοσίας» που δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια, εμπνευσμένο από τις θεωρίες υπερπληθυσμού του πάστορα και οικονομολόγου Τόμας Μάλθους του 19ου αιώνα.
Στην τηλεοπτική Ουτοπία, που αναβίωσε πρόσφατα από διάφορους παγκόσμιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, γίνεται μια προσπάθεια να περικοπεί ο παγκόσμιος πληθυσμός μέσω ενός ιού. Ο Malthus πρότεινε να βρεθεί μια θεραπεία για τη φτώχεια μέσω πρακτικών που στοχεύουν στη δραστική μείωση του πληθυσμού. Η πείνα, οι αμβλώσεις, οι πόλεμοι και οι πανδημίες θα δικαιολογούνταν επομένως με έναν «ανθρωπιστικό» στόχο.

Μήπως το καλτ δράμα αποκαλύπτει τι μας περιμένει; Ένας ιός που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός εμβολίου καταλήγει να προκαλεί στειρότητα σε όσους επιτρέπουν να εμβολιαστούν. Στην πραγματικότητα, τα νέα εμβόλια είναι γονιδιακές θεραπείες των οποίων τα αποτελέσματα αγνοούμε. Μας χορηγείται με ένεση στο σώμα ριβονουκλεϊκό οξύ, που σημαίνει ότι αλλάζει ή θα μπορούσε να αλλάξει τη γενετική μας σύνθεση. Ότι οι «ανώτεροι», η Κυριαρχία που μας ελέγχει και μας εξουσιάζει, ξέρουν περισσότερα από όσα λένε για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις; Η ουτοπία της θαυματουργής θεραπείας είναι συνυφασμένη με τη δυστοπία των άγνωστων και, ίσως ναι, ίσως όχι, καταστροφικών επιπτώσεων.

Αλλά δεν μπορείς να το συζητήσεις: ανήκεις σ' αυτούς που πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη, τους παρανοϊκούς, τους τρελούς. Αρνητές, άλλη μια ύβρις για όλες τις χρήσεις. De te fabula narratur. Η αφήγηση μιλάει για μένα, για σένα, για όλους και δεν το ξέρουμε, ζαλισμένοι από το σόμα. Η άγνοια είναι δύναμη, η ελευθερία είναι σκλαβιά: αυτή είναι η επίσημη εκδοχή, που πιστεύει το κοπάδι από επαναληπτικό καταναγκασμό.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://www-marcelloveneziani-com.translate.goog/articoli/la-guerra-sessuale-contro-madre-natura/?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp

Ανώνυμος είπε...

Οι θεωρίες της ουτοπίας είναι εκ των κύριων θεμελιών του νεωτερικού κόσμου που είναι καταδικασμένος σε κατάρρευση.
Ο λόγος είναι η πίστη στα πράγματα και τις διαδικασίες και όχι στον άνθρωπο. Το βασικό τους σχήμα είναι απλοϊκό και δεν αποτελεί παράδοξο πως ευδοκίμησαν ως σκέψη σε περιοχές που έβγαιναν από την βαρβαρότητα καθήμενες πάνω σε λεηλατημένα λάφυρα παλαιότερων πολιτισμών. Όταν είσαι μαθημένος να ζεις στην βρώμα τότε το αυτονόητο είναι πως ένα λουτρό για τον καθένα, σαν και αυτά που λεηλάτησες, είναι απαραίτητα για να περάσεις σε άλλο επίπεδο. Άσε που μπορείς να το κάνεις και μπίζινα.
Μόνο που ΑΥΤΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΊΣΧΥΕ ΚΑΙ ΟΎΤΕ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΙΣΧΎΣΕΙ.
Το παράδειγμα δεν είναι τυχαίο. Ο υδραυλικός ήταν το σύμβολο του μανιφέστου της μοντέρνας αρχιτεκτονικής από τον Λε Κορμπιζιέ. Το μανιφέστο κατέληγε πως η Επανάσταση μπορεί να αποφευχθεί γιατί απλά θα προλάβουμε να φτιάξουμε την τέλεια πόλη.....που βεβαίως βεβαίως θα έχτιζε ο ίδιος. Και όμως τον διδάσκουν ακόμα στις σχολές σαν θεό όταν την ίδια ώρα βρίσκουν πως ο Όμηρος εκτός πολιτικής ορθότητας γιατί ο Αχιλλέας ήταν λευκός ξανθός και πολεμοχαρής.
Ένας ψυχίατρος κάποτε μου είπε σε ανύποπτο χρόνο. Να προσέχεις τους ανθρώπους που είναι υπερβολικά και μανιακά καθαροί. Είναι οι πιο άρρωστα βρώμικοι.
Γιατί η βρώμα είναι πέρα από αυτό που πλένεις με το μπάνιο που κάνεις κάθε μέρα και κρύβεις με το αποσμητικό που χρησιμοποιείς.
Ο Κύριος είπε ξεκάθαρα πως δεν σκοτώνουν αυτά που εισέρχονται από το στόμα αλλά αυτά που εξέρχονται. Μεγάλη κουβέντα που τακτοποιεί τα πράγματα άμεσα χωρίς πολλά πολλά. Όποιος καταλαβαίνει τον συσχετισμό καταλαβαίνει και την ουσία.
Ο νεωτερικός πολιτισμός ποτέ δεν κοίταξε σοβαρά για το τι εξέρχεται. Ότι σκεφτεί ο λολοστεφανής. Κανένα πρόβλημα. Απλά θα το πληρώσει. Μέχρι τότε ας αφήσουν ήσυχο τουλάχιστον τον Πλάτωνα και να συνεχίσουν τα τακτικά μπανιαρίσματα. Ο Πλάτωνας δεν είχε καμία σχέση με τις δευτεράντζες των ουτοπιών της νεωτερικότητας από τον Μουρ μέχρι τους ουτοπιστές σοσιαλιστές του 18-19ου αιώνα(δικό τους μπάσταρδο και ο Μάρξ ακόμα ακόμα, αλλά και οι σημερινές Κοιλάδες της Σιλικόνης με τα χαπακωμένα σπασικλάκια)
Μια ολόκληρη σχολή σκέψης που αναφέρεται σοβαρά σε αυτές τις άχαρες διανοητικές προσπάθειες των ουτοπιστών είναι καταδικασμένη να ανακυκλώνει τα προβλήματα όλο και περισσότερο. Είναι τόσο ΓΕΛΟΙΟ σα να προσπαθείς να λύσεις μία μαθηματική εξίσωση με μια συνταγή μαγειρικής και να λες με "λίγο αλάτι παραπάνω μπορεί και να γίνει κάτι"
Αμ δε..........


Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΕΙΟ! "Ένας ψυχίατρος κάποτε μου είπε σε ανύποπτο χρόνο. Να προσέχεις τους ανθρώπους που είναι υπερβολικά και μανιακά καθαροί. Είναι οι πιο άρρωστα βρώμικοι.
Γιατί η βρώμα είναι πέρα από αυτό που πλένεις με το μπάνιο που κάνεις κάθε μέρα και κρύβεις με το αποσμητικό που χρησιμοποιείς.
Ο Κύριος είπε ξεκάθαρα πως δεν σκοτώνουν αυτά που εισέρχονται από το στόμα αλλά αυτά που εξέρχονται. Μεγάλη κουβέντα που τακτοποιεί τα πράγματα άμεσα χωρίς πολλά πολλά. Όποιος καταλαβαίνει τον συσχετισμό καταλαβαίνει και την ουσία" ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΩΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΜΠΟΛΙ του ΚΕΡΑΤΑ, ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ, χαχα...