Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Η Δημοκρατία τών ευκολόπιστων ανθρώπων-Roberto Pecchioli



Ο Carl Schmitt δίδαξε ότι η ουσία της πολιτικής είναι η διάκριση μεταξύ φίλου και εχθρού. Εχθρός είναι ο νεοφιλελευθερισμός με τη μορφή της παγκοσμιοποίησης, της κυριαρχίας των οικονομικών, του τεχνολογικού ελέγχου και του ριζοσπαστικού υλισμού. Μόλις εντοπιστεί ο εχθρός, χρειάζονται διαλεκτικά, πολιτιστικά και πολιτικά όπλα για την αντιμετώπισή του. Το πρώτο πεδίο πάλης αφορά τον εντοπισμό των ψεμάτων του για να γίνει το έργο της αλήθειας. Ένα δυνατό σημείο της αντίπαλης «αφήγησης» αφορά την έννοια της δημοκρατίας. Τοτέμ και ταμπού της νεωτερικότητας, αδιαμφισβήτητη πεποίθηση, το να ασκεί κανείς κριτική ή να αμφισβητεί την Αυτού Μεγαλειότητα Δημοκρατία τον θέτει εκτός του πολιτισμένου χώρου και τον εκθέτει στην ποινική δικαιοσύνη. Παρ' όλα αυτά, είναι επείγον να ασκήσουμε μια κριτική του δημοκρατικού λόγου, ξεκινώντας από τη σημασία των λέξεων. Δημοκρατία σημαίνει εξουσία του λαού: κανείς δεν μπορεί εύλογα να υποστηρίξει ότι στο σημερινό καθεστώς ο λαός κατέχει σημαντικά μερίδια εξουσίας. Η αποκατάσταση αυτής της στοιχειώδους αλήθειας είναι η πρώτη επαναστατική πράξη.

Καρλ Σμιτ


Η δημοκρατία των ευκολόπιστων ανθρώπων είναι ο τίτλος ενός δοκιμίου του κοινωνιολόγου Gérald Bronner που στοχεύει να προειδοποιήσει ενάντια στις προκατασκευασμένες αλήθειες, την διανοητική τεμπελιά, την άκριτη προσκόλληση σε κυρίαρχες ιδέες. Η πιο εύκολη λύση είναι η πιο καθησυχαστική, η πίστη είναι πάντα πιο άνετη από τη λογική. Το πρόβλημα είναι η επανάκτηση της αλήθειας, με τη βεβαιότητα ότι όποιος αυξάνει τη γνώση αυξάνει τον πόνο, τη θλίψη (Εκκλησιαστής). Οι κυρίαρχοι του κόσμου το ξέρουν καλά και εργάζονται για να διαμορφώσουν μια επιφανειακή, τετριμμένη και ευκολόπιστη «δημοκρατική προσωπικότητα». Επειδή κατέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πηγών ειδήσεων, αποκαλούν ψευδείς ειδήσεις οποιεσδήποτε ιδέες δεν ευθυγραμμίζονται με την επίσημη αφήγηση. Γίνεται αισθητή η ανάγκη για μια ιδανική επανίδρυση εκείνης της κοινωνίας  των Ápoti (όσων δεν μασάνε κουτόχορτο) για την οποία μίλησε ο Giuseppe Prezzolini. [Το Ápoti, από το ελληνικό ἄποτος, που σημαίνει "αυτός που δεν ήπιε", είναι ένας μορφωμένος όρος για να ορίσει μια απογοητευμένη ανθρωπότητα που δεν πιστεύει στα φαινόμενα αλλά θέλει να αναζητήσει την αλήθεια. Ο όρος επινοήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τον Giuseppe Prezzolini σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε στο τεύχος 28 του περιοδικού La Rivoluzione liberale της 28ης Σεπτεμβρίου 1922, στην οποία ασκούσε κριτική στην πολιτική της εποχής].

Η δημοκρατική δογματική, αν και ο όρος μοιάζει οξύμωρος, έχει γίνει απολογητική, απόλυτος αγιασμός, υποχρεωτική λειτουργία, τέλος της ιστορίας με την έννοια που τήν θεωρεί ο Φράνσις Φουκουγιάμα. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, επομένως η δημοκρατία για χάρη των ευκολόπιστων, αφελών ανθρώπων πρέπει να απομυθοποιηθεί ξεκινώντας από την καταγωγή της ή από τα πιο αδιαμφισβήτητα δόγματά της: αν πράγματι είναι η κυβέρνηση του λαού, τότε δεν ζούμε καθόλου σε μια δημοκρατία. Στην πραγματικότητα, η μειοψηφία πάντα κερδίζει, και αυτή η μειοψηφία αποτελείται από τους κατόχους της οικονομικής εξουσίας. Τα συμφέροντά τους έχουν δημιουργήσει νόμους, συντάγματα, διαδικασίες με στόχο τον καθορισμό και τη διαιώνιση της κυριαρχίας τους. Η δύναμη του χρήματος αδειάζει τη δημοκρατία σε σημείο να τη μεταμορφώνει στο αντίθετό της. Ας ξεκινήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει νομοθετική λειτουργία και επομένως είναι άχρηστο, ένα καλοπληρωμένο καταφύγιο για αφοπλισμένους πολιτικούς. Οι νόμοι, υπό μορφή κανονισμών, εκδίδονται από μη εκλεγμένα όργανα και καθίστανται άμεσα εκτελεστοί σε όλες τις χώρες, υπερισχύοντας του εθνικού δικαίου, των κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων. Όσο για τα κράτη, οι κυβερνήσεις τους είναι η έκφραση των κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών που κατασκευάζονται στο τραπέζι μέσω της εκλογικής μηχανικής. Με εκλογικά συστήματα που συνιστούν πραγματική παραβίαση της λαϊκής κυριαρχίας, τα κόμματα που ψηφίζονται από μειονότητες ελέγχουν τα κοινοβούλια και γίνονται κυβερνήσεις στο όνομα της «σταθερότητας», δηλαδή της ακινησίας, του ακρογωνιαίου λίθου της νέας δημοκρατικής δογματικής.

Αυτό ισχύει για όλες τις μεγάλες χώρες. Στη Μεγάλη Βρετανία, με το σύστημα τής απλής πλειοψηφίας, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ήταν το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους που πήγε στην κυβέρνηση, αλλά αυτό που τερμάτισε πρώτο στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες. Είναι πολύ σπάνιο οι Συντηρητικοί ή οι Εργατικοί να κερδίσουν την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου. Στην Ισπανία, με τη σωστή αναλογική μέθοδο (d'Hondt) είναι δυνατό να επιτευχθεί πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με λιγότερο από το 40 τοις εκατό των ψήφων. Εξάλλου, η σημερινή κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη μειοψηφία και βασίζεται στην αποχή κάποιων αντιπολιτεύσεων. Στη Γαλλία, με τη διπλή μετατόπιση, οι κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι αποτέλεσμα εκλογικού εξαναγκασμού και όχι συναίνεσης των πολιτών. Η γερμανική υπόθεση βλέπει δύο μεγάλα κόμματα, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες. Αναγκάστηκαν από τη συνεχή διάβρωση της συναίνεσης να σχηματίσουν κυβερνήσεις συνασπισμού που δεν είναι δημοφιλείς στους αντίστοιχους ψηφοφόρους τους αλλά χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανική και οικονομική δύναμη. Στις ΗΠΑ η μέθοδος είναι η βρετανική, με την προσθήκη του ομοσπονδιακού στοιχείου, τόσο που ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος με λιγότερες ψήφους από τη Χίλαρι Κλίντον. Στην Ιταλία, όπου το φρικτό Porcellum που κηρύχθηκε αντισυνταγματικό επέτρεψε πέντε χρόνια διακυβέρνησης στην κεντροαριστερά με λιγότερο από το 30% των ψήφων, το νέο Rosatellum υπόσχεται παρόμοια αποτελέσματα.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα ενός ακριβούς σχεδιασμού που έρχεται από τα πάνω, που γίνεται η αντεστραμμένη κανονικότητα της πραγματικής δημοκρατίας, στην οποία ισχύει πλέον η αρχή της μειοψηφίας που βασίζεται στη χειραγώγηση των διαδικασιών και των κανόνων. Στη συνέχεια, υπάρχει η τάση, ευρέως ενθαρρυνόμενη από το σύστημα, της μαζικής αποπολιτικοποίησης, συνέπεια της οποίας, μαζί με την πτώση της κριτικής σκέψης, είναι η αδιαφορία για τη δημόσια συζήτηση και η απουσία συμμετοχής στις αποφάσεις, ξεκινώντας από τις εκλογές. Σε πολλές περιπτώσεις, για να λέμε την αλήθεια, δεν πρόκειται για αποπολιτικοποίηση, αλλά για το επιθυμητό έλλειμμα σχεδιασμού των πολιτικών δυνάμεων, την επικάλυψη προγραμμάτων, τη διάχυτη αντίληψη ότι η πολιτική, κάθε πολιτική, είναι πρόβλημα παρά λύση. Κατά τα λοιπά, οι γενιές που αδιαφορούν για τη συμμετοχή του κοινού είναι πολύ ευπρόσδεκτες στην εξουσία, η οποία μπορεί να ανεβάσει την κυριαρχία της μειοψηφίας στο υψηλότερο επίπεδο. Όσο μικρότερη είναι η συμμετοχή, τόσο πιο άνετα αποφασίζουν οι άρχοντες, με τη σύμφωνη γνώμη των πελατειακών ομάδων και των πατρονικών τάξεων, ενώ όλοι οι άλλοι υφίστανται τις επιλογές λίγων, μένοντας χωρίς εκπροσώπηση. Φαινομενική δημοκρατία, εξουδετερωμένη, περιορισμένη σε τελετουργία, μια διαδικασία με προκαθορισμένο αποτέλεσμα, μια στημένη κούρσα αποφασισμένη εκ των προτέρων, όπως ξέρουν οι μπουκμέικερς, αλλά ακόμα πιστεύουν ότι είναι από πολλούς: η δημοκρατία των ευκολόπιστων ανθρώπων, ακριβώς.

ROBERTO PECCHIOLI

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ίσως μια "επανάσταση" εκ των κάτω - μιλάω για την Ελλάδα... Όμως οι κοινότητες καταργήθηκαν, και ενορίες δεν υπάρχουν πια, παραδοθήκαμε στον κλήρο... Τί απομένει; Κάποιοι σύλλογοι ίσως, αλλά είναι παντού ολοφάνερη η απουσία εκπαίδευσης αλλά και κατήχησης... Τί απομένει για μια "καρδιά" που επιζητά ακόμα την "αιωνιότητα";

amethystos είπε...

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ!!!Ο ΣΤΑΥΡΟΣ!!!