Η Τουρκική στατιστική υπηρεσία αναφέρει ότι, δικαίωμα ψήφου έχουν 62,4 εκατομμύρια Τούρκοι ( 4 εκατομμύρια του εξωτερικού ) εκ των οποίων, περίπου 13 εκατομμύρια είναι της «Γενιάς Ζ» , δηλ. γεννημένοι μετά το 2000, ενώ εξ αυτών έξι εκατομμύρια θα ψηφίσουν για πρώτη φορά ( 18άρηδες) .
Η εταιρεία Gezici, εκτιμά ότι οι νέοι ψηφοφόροι , είναι μεν «θυμωμένοι» με την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι συνδεδεμένοι με μια συγκεκριμένη ιδεολογία, ενώ δεν εμπιστεύονται την αντιπολίτευση.
Εν τούτοις , το 80 % αυτής της γενιάς δεν θα ψηφίσει τον Τούρκο Πρόεδρο και το ΑΚΡ . Όμως υπάρχει ένα 20% που θα τον ψηφίσει στον Β’ γύρο, λέγοντας ότι: «οι περισσότερες κοινωνίες και οικονομίες του κόσμου με τον ιό και τον πόλεμο στην Ουκρανία περνούν δύσκολα. Επειδή η χώρα μας πρέπει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές να έχει κατάλληλο ηγέτη, θα ψηφίσω ΑΚΡ και Ερντογάν για να υλοποιήσει τα έργα του» .
Στην Τουρκία το 89,5% δηλώνουν μουσουλμάνοι (σύμφωνα με την Optimar). Το 60% των μουσουλμάνων αυτών, είναι Σουνίτες, το 37% Αλεβίτες, ενώ 3% δηλώνουν Jafaris, Nusayris και Twelver. Απ’ αυτούς, που δηλώνουν μουσουλμάνοι, το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφίζει ΑΚΡ και Ερντογάν , μαζί με άλλα συντηρητικά κόμματα, ειδικά όσοι είναι υπέρ της Νομοθετικής επιβολής της μαντήλας, ζητώντας σταθερά την ίδρυση Türk Hilafeti/ Χαλιφάτου.
Σύμφωνα με μελέτη της Values and Attitudes Survey, το 31,6% των Κούρδων θα ψηφίσει ΑΚΡ και Ερντογάν (36,4% είχαν ψηφίσει το 2018 ), αν όχι από τον Α’ γύρο τότε στον Β’ γύρο. Το CHP /Κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα, φαίνεται να έλκει μόλις το 13,5% των Κούρδων ( 9,2% το 2018 ).
Παρότι τα οικονομικά προβλήματα, οι δυσκολίες πρόσβασης στην εκπαίδευση και τη δικαιοσύνη αυξάνουν το αίσθημα της ανισότητας μεταξύ των Κούρδων – αν αφαιρέσουμε όσους θα ψηφίσουν HDP στον πρώτο γύρο των εκλογών – είναι πιθανόν στο δεύτερο γύρο αρκετοί εξ αυτών να ψηφίσουν ΑΚΡ και Ερντογάν, παρά CHP / Ρεπουμπλικάνους / Κεμαλιστές, με συνδετικό κρίκο την πίστη στο ισλάμ.
Μη ξεχνώντας πως οι Κούρδοι προδόθηκαν και κυνηγήθηκαν ιστορικά από το Κεμαλικό κοσμικό κόμμα, ήδη εξ αρχής , όταν ιδρύθηκε η Τουρκική δημοκρατία το 1923 και κυρίως μετά το 1938 με το θάνατο του Κεμάλ. Στις φετινές εκλογές θα εκλεγεί Πρόεδρος στο δεύτερο γύρο ( 50%+1 ) μόνο όποιος στηριχθεί από συμμαχίες κομμάτων και έχει παράσταση Νίκης.
Δημήτρης Σταθακόπουλος
Δρας Παντείου Πανεπιστημίου, Οθωμανολόγος/Τουρκολόγος, Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών & Ευρασιατικών Μελετών του Πα.Πει. Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Δρας Παντείου Πανεπιστημίου, Οθωμανολόγος/Τουρκολόγος, Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών & Ευρασιατικών Μελετών του Πα.Πει. Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
1 σχόλιο:
Ο μόνος λόγος για τον οποίο κρατούν ακόμη την Τουρκία στο ΝΑΤΟ είναι η ύπαρξη των Κεμαλικών και η ελπίδα ότι ίσως ξαναπάρουν την εξουσία.
Δημοσίευση σχολίου