Κάποιος αρχίζει να σκέφτεται την κλιματική καταστροφολογία που...
C LIMA: « ΕΤΣΙ ΣΕ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑ »
Μάλλον κάποιος αρχίζει να πιστεύει ότι η κλιματική καταστροφολογία δεν θα λειτουργήσει πραγματικά ως μπαμπούλας και έτσι ενώ στη Μεγάλη Βρετανία η κρατική δημοπρασία για υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει εγκαταλειφθεί, ακόμη και στους ερευνητικούς κύκλους κάποιος αρχίζει να υποχωρεί, ακόμη και επειδή η ελευθερία τών διατριβών που εκφράζονται απέχουν πραγματικά τώρα όχι μόνο από τη συγκεκριμένη, αλλά και από φυσικούς νόμους που συχνά αγνοούνται στις «προσομοιώσεις» των καταστροφολόγων. Τώρα, η περίπτωση ενός εξέχοντος επιστήμονα του κλίματος που έχει εμφανιστεί και παραδέχτηκε τον ρόλο του στην παραπλάνηση του κοινού σχετικά με την «κλιματική αλλαγή» έχει εκραγεί. Ταυτόχρονα, τόνισε επίσης την υπερβολική δύναμη που έχουν οι συντάκτες επιστημονικών περιοδικών στις καριέρες πραγματικών επιστημόνων. Ο Πάτρικ Τ Μπράουν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και διδάκτωρ επιστημών της γης και του κλίματος, έγραψε στον Free Press ότι η κλιματική επιστήμη πρέπει τώρα να ενταχθεί σε «προεγκεκριμένες αφηγήσεις» για να λάβει δημοσίευση σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά. Αποκάλυψε επίσης ότι είχε παραλείψει ένα βασικό γεγονός σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις πυρκαγιές σε πρόσφατο άρθρο για ένα από αυτά τα περιοδικά.
Ο Μπράουν ανοίγει το άρθρο του παραθέτοντας παραδείγματα από το AP, το Bloomberg, τους New York Times και το PBS, αποδίδοντας τις πυρκαγιές στον Καναδά, την Ευρώπη και το Μάουι αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή. Ο επιστήμονας συνεχίζει εξηγώντας ότι είχε δημοσιεύσει ένα πρόσφατο ακαδημαϊκό άρθρο στο Nature, ένα από τα πιο διαπιστευμένα περιοδικά, γράφοντάς το με τέτοιο τρόπο ώστε να καθησυχάζει τους «ξύπνιους» εκδότες που ενδιαφέρονται περισσότερο για την προώθηση μιας αφήγησης και όχι της αλήθειας. Εστιάζοντας αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή, ο Μπράουν παραδέχτηκε ότι είχε αγνοήσει ένα εξαιρετικά κρίσιμο γεγονός σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές: το 80 τοις εκατό από αυτές προκαλούνται από τον άνθρωπο. Αυτό καταρρίπτει εντελώς τη δόλια αφήγηση που συνεχίζουν να διαιωνίζουν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.Αυτή η ομολογία είναι σημαντική όχι μόνο από μόνη της, αλλά επειδή αποκαλύπτει το βραχυκύκλωμα μεταξύ ερευνητών, πανεπιστημίων και επιστημονικών εκδοτών που μπορεί εύκολα να εκφυλιστεί και που στην πραγματικότητα καταστρέφει την επιστήμη. Στη ρίζα όλων βρίσκεται το περίφημο Publish or Perish το οποίο, ως αμερικανικό κατασκεύασμα, παπαγαλίστηκε αμέσως σε όλη τη Δύση νομίζοντας ότι ήταν η φιλοσοφική πέτρα για να αποφύγει αυτό που ονομάζαμε βαρωνία και να ευνοήσει την αξία. Αντίθετα, οι βαρόνοι απλώς παρέμειναν και, επιπλέον, γεννήθηκαν νέοι στις επιστημονικές εκδόσεις, που συχνά κατέχονταν άμεσα ή έμμεσα από τους ίδιους εκδότες ή ομάδες συμφερόντων της κύριας πληροφόρησης. Ο Πάτρικ Μπράουν λέει :Σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους επιστήμονες να δημοσιεύονται σε περιοδικά υψηλού προφίλ, τα οποία από πολλές απόψεις είναι οι φύλακες της επαγγελματικής επιτυχίας στον ακαδημαϊκό χώρο. Και οι συντάκτες αυτών των περιοδικών έχουν καταστήσει πολύ σαφές, τόσο με αυτά που δημοσιεύουν όσο και με αυτά που απορρίπτουν, ότι θέλουν εφημερίδες για το κλίμα που υποστηρίζουν ορισμένες προεγκεκριμένες αφηγήσεις, ακόμη και όταν αυτές οι αφηγήσεις γίνονται εις βάρος της ευρύτερης γνώσης για την κοινωνία. Για να το θέσω ωμά, η επιστήμη του κλίματος έχει γίνει λιγότερο για την κατανόηση της πολυπλοκότητας του κόσμου και περισσότερο ως ένα είδος Κασσάνδρας».Ο Μπράουν εξηγεί περαιτέρω ότι οι επιστήμονες που δεν τηρούν αυστηρά τις επιθυμίες των εκδοτών κινδυνεύουν να μην δημοσιευτούν οι εργασίες τους, χάνοντας έτσι μεγάλο κοινό και πιθανή χρηματοδότηση από τα πανεπιστήμια. Ο Μπράουν αποκαλύπτει επίσης ότι έπεσε θύμα αυτού του εκφοβισμού: « Όταν προηγουμένως προσπάθησα να παρεκκλίνω από τη φόρμουλα, τα άρθρα μου απορρίφθηκαν εντελώς από τους συντάκτες των έγκριτων περιοδικών και έπρεπε να συμβιβαστώ με λιγότερο γνωστά καταστήματα».
Τέλος, επιτρέψτε μου να πω ότι σήμερα επιστήμονες όπως ο Αϊνστάιν, ο Πλανκ, ο Χάιζενμπεργκ, ο Φέρμι, για να αναφέρουμε μερικούς, θα είχαν πολύ λίγες δημοσιεύσεις για να καλούνται από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο: αυτό είναι το σημείο στο οποίο φτάσαμε όπου στην πραγματικότητα κάποια συντροφικότητα νά πολιτικοποιεί τέτοιου τύπου όπως τό IPCC του ΟΗΕ ή των υπαλλήλων επιστημονικών περιοδικών, νά καθορίζουν τα περιεχόμενα: το κλίμα το φτιάχνουν οι δισεκατομμυριούχοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου