Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αποκάλυψη καί τό μέλλον τού ανθρώπου.

 


Ο Max Tegmark, ένας φυσικός στο διάσημο MIT, προσπαθεί να φανταστεί πώς θα μπορούσε να συμβεί η κυριαρχία σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω τριών βημάτων: πρώτον, δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης ίσης με τους ανθρώπους. Δεύτερον, να χρησιμοποιηθούν αυτές οι Τεχνητές Νοημοσύνες για να δημιουργηθεί μια υπερευφυΐα. Τρίτον, νά αφήσουμε την υπερευφυΐα αυτή να κυριαρχήσει στον κόσμο.

Στην αρχή του βιβλίου του Life 3.0 , ο Tegmark οραματίζεται ένα εξαιρετικά μυστικό έργο τεχνητής νοημοσύνης που εκτελείται από αυτό που αποκαλεί τό Omega Team, τό οποίο αναπτύσσει ένα σύστημα AI που ονομάζουν Prometheus.

Ο Προμηθέας αναλαμβάνει τελικά τον πλήρη έλεγχο του πλανήτη: «Για πρώτη φορά, ο πλανήτης μας κυβερνήθηκε από τη δύναμη ενός και μόνο, ενισχυμένη από μια νοημοσύνη τόσο τεράστια που θα μπορούσε να κάνει τη ζωή να ανθίσει για δισεκατομμύρια χρόνια στη γη και σε ολόκληρο το σύμπαν , αλλά ποιο ακριβώς ήταν το σχέδιό τους;».

Το τέλειο ολοκληρωτικό κράτος

Η ιδέα είναι ότι, με αυτόν τον τρόπο, ο κόσμος θα γινόταν ένα τέλειο ολοκληρωτικό κράτος, ό,τι σημαίνει «τέλειο» σε αυτό το πλαίσιο. Ο Προμηθέας μπορεί, στην πραγματικότητα, να καταγράφει όλες τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (κάτι που οι κυβερνήσεις κάνουν στην πραγματικότητα εδώ και χρόνια) και μπορεί να τις κατανοήσει, αποκτώντας έτσι πλήρη επίγνωση του τι σκέφτονται και λένε οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο:

Με πρόσχημα την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, τη διάσωση ατόμων σε επείγουσα ιατρική περίθαλψη, θα μπορούσε να ζητηθεί από οποιονδήποτε να φορέσει ένα "βραχιόλι ασφαλείας" που συνδυάζει τη λειτουργικότητα ενός ρολογιού Apple με συνεχή ενημέρωση της τοποθεσίας, της κατάστασης της υγείας και τις περιστασιακές συνομιλίες . Οι μη εξουσιοδοτημένες προσπάθειες αφαίρεσης ή απενεργοποίησης του βραχιολιού θα προκαλούσαν την έγχυση θανατηφόρου τοξίνης στο αντιβράχιο.

Ο Tegmark σκοπεύει αυτό ως ένα φανταστικό εισαγωγικό σενάριο, και πράγματι είναι έτσι από πολλές απόψεις. Για παράδειγμα, ο Προμηθέας, όντας μηχανή, δεν καταλαβαίνει τις επικοινωνίες και δεν γνωρίζει καν τι σκέφτονται ή κάνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει μυαλό ικανό να καταλάβει και να αποκτήσει επίγνωση.

Σοφά, ο Tegmark δεν ισχυρίζεται ότι αυτό είναι το όραμά του για το πώς θα μοιάζει το μέλλον, αλλά ρωτά τους αναγνώστες του εάν πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα εύλογο μέλλον.και αν ναι, αν το ήθελαν ακριβώς έτσι. Για την Tegmark το μέλλον εξακολουθεί να μας ανήκει. Υπάρχουν, ωστόσο, τρεις ανησυχητικές πτυχές του Προμηθέα που έρχονται αμέσως στο μυαλό: πρώτον, ένα σημαντικό μέρος συμβαίνει ήδη, δηλαδή η χρήση συστημάτων επιτήρησης βασισμένων σε τεχνητή νοημοσύνη για απόλυτο κοινωνικό έλεγχο στην Κίνα, που περιγράψαμε στο τρίτο κεφάλαιο. Δεύτερον, τα χαρακτηριστικά του Προμηθέα επιστρέφουν σε πολλές δυστοπικές αφηγήσεις επιστημονικής φαντασίας, σκεφτείτε απλώς ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές όπως το Matrix, το Blade Runner ή το Doctor Who. Τρίτον, και το πιο σημαντικό, ένα τέτοιο σενάριο περιγράφηκε αρκετούς αιώνες πριν στη Βίβλο.

Ο αντίχριστος στην Αποκάλυψη

Το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, που γράφτηκε κυρίως πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, περιγράφει έναν μελλοντικό Homo deus που ενσωματώνει τόσο τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου της αμαρτίας που περιγράφει ο Απόστολος Παύλος όσο και του Προμηθέα που φαντάστηκε ο Tegmark. Στα οράματα των κεφαλαίων 12 και 13 της Αποκάλυψης, μέσω μιας ξεκάθαρης αναπαράστασης, παρουσιάζεται ένα φρικτό θηρίο με επτά κεφάλια και δέκα κέρατα στο οποίο ο Σατανάς (που απεικονίζεται ως φίδι αλλά και ως δράκος) απονέμει τεράστια δύναμη και εξουσία σε όλο τόν κόσμο. Το θηρίο γίνεται 
παντού  βλάσφημο αντικείμενο λατρείας, όπως και ο διάβολος που το ενισχύει.

Αναγνωρίζουμε αμέσως περισσότερα από ένα παραλληλισμό με την περιγραφή του ανθρώπου της αμαρτίας που αναφέρεται στη Β' προς Θεσσαλονικείς, και καταλαβαίνουμε ότι η Αποκάλυψη δείχνει με εικόνες και μεταφορές τι λέει ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του. Η μεταφορά, στην πραγματικότητα, όπως ήθελε να επισημάνει ο CS Lewis, χρησιμοποιείται πάντα για να σημαίνει κάτι πραγματικό, όχι εξωπραγματικό. Το να πεις «Είμαι ραγισμένος» σημαίνει να χρησιμοποιήσεις μια μεταφορά για να περιγράψεις πραγματικό πόνο, μια οδυνηρή συναισθηματική εμπειρία, όχι κάτι ψεύτικο.

Στο βιβλίο της Αποκάλυψης, το θηρίο χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια εχθρική κρατική οντότητα. Αρκετούς αιώνες νωρίτερα, ο προφήτης Δανιήλ είχε χρησιμοποιήσει τις εικόνες των άγριων θηρίων για να περιγράψει διάφορους τύπους αυτοκρατοριών και τους ηγέτες τους. Οι πρώτοι αναγνώστες του βιβλίου της Αποκάλυψης δεν δυσκολεύτηκαν να αναγνωρίσουν ένα καθεστώς που ενεργούσε σαν θηρίο, αφού ζούσαν υπό τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η οποία σε κάποιο βαθμό είχε ήδη αυτά τα χαρακτηριστικά. Για αυτούς, το μήνυμα ήταν δυνατό και ξεκάθαρο και όποιος παίρνει αυτή την ανάγνωση στα σοβαρά θα καταλάβει ότι, αν και η εικόνα αναφέρεται σε ορισμένες πτυχές του αυτοκρατορικού καθεστώτος της εποχής, μια περαιτέρω (πράγματι, πολύ εύλογη) εφαρμογή ήταν δυνατή που αναφέρεται στον μελλοντικό κόσμο που θα μαρτυρά την οριστική επιστροφή του Χριστού.

Επομένως, προτού υποβιβάσουν αυτά τα οράματα στο μητρώο των αποκαλυπτικών φαντασιώσεων, οι αναγνώστες θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε ορισμένα αποσπάσματα της Αποκάλυψης για να κατανοήσουν το νόημα των εικόνων που χρησιμοποιούνται εδώ:

«Τότε είδα ένα θηρίο να βγαίνει από τη θάλασσα που είχε δέκα κέρατα και επτά κεφάλια, με δέκα διαδήματα στα κέρατά του και βλάσφημα ονόματα στα κεφάλια του. Το θηρίο που είδα ήταν σαν λεοπάρδαλη, τα πόδια του ήταν σαν αρκούδα και το στόμα του σαν λιονταριού. Ο δράκος τού έδωσε τη δύναμή του, τον θρόνο του και τη μεγάλη του εξουσία. Και είδα ένα από τα κεφάλια του σαν θανάσιμα πληγωμένο. αλλά η θανατηφόρα πληγή του επουλώθηκε. και όλη η γη θαύμασε μετά το θηρίο. και προσκύνησαν τον δράκο επειδή έδωσε δύναμη στο θηρίο. και προσκύνησαν το θηρίο λέγοντας: «Ποιος είναι σαν το θηρίο; και ποιος μπορεί να πολεμήσει εναντίον του;» Και τού δόθηκε ένα στόμα που έλεγε αλαζονικά λόγια και βλασφημίες. Και τού δόθηκε η εξουσία να ενεργεί για σαράντα δύο μήνες. Άνοιξε το στόμα του για να βλασφημήσει τον Θεό, να βλασφημήσει το όνομά του, τη σκηνή του και εκείνους που κατοικούν στον ουρανό. Δόθηκε επίσης να κάνει πόλεμο με τους αγίους και να τους κατακτήσει, να έχει εξουσία σε κάθε φυλή, λαό, γλώσσα και έθνος. Όλοι οι κάτοικοι της γης θα τον προσκυνήσουν, τών οποίων τα ονόματα δεν είναι γραμμένα από τη δημιουργία του κόσμου στο βιβλίο της ζωής τού αρνίου που σφαγιάστηκε» (Αποκάλυψη 13:1-8).

Παρατηρούμε αμέσως την ομοιότητα μεταξύ της περιγραφής του θηρίου και του ανθρώπου της αμαρτίας που αναφέρεται στη Β' Θεσσαλονικείς. Βλέπουμε επίσης ότι η παγκόσμια εξουσία αυτού του «θηρίου», που διατηρείται με τή βία, πηγάζει από τη θεραπεία μιας «θανάσιμης πληγής» σε ένα από τα κεφάλια του. Δεν ξέρουμε σε τι ακριβώς αναφέρεται, αλλά φαίνεται να είναι μια μίμηση των κεντρικών γεγονότων του θανάτου και της ανάστασης του Χριστού που καθιέρωσαν την εξουσία Του ως Μεσσία και Υιό του Θεού.

Διαβάζουμε επίσης ότι αν και το θηρίο επιτρέπεται να «κάνει πόλεμο με τους αγίους και να τους κατακτήσει», ο χρόνος της δύναμής του είναι περιορισμένος.

Το σενάριο γίνεται ακόμα πιο σύνθετο από την εμφάνιση ενός δεύτερου «θηρίου»:

«Τότε είδα ένα άλλο θηρίο, που ανέβηκε από τη γη, και είχε δύο κέρατα σαν αρνιού, αλλά μιλούσε σαν δράκος. Άσκησε όλη τη δύναμη του πρώτου θηρίου στην παρουσία του και έκανε όλους τους κατοίκους της γης να προσκυνήσουν το πρώτο θηρίο του οποίου η θανάσιμη πληγή επουλώθηκε. Και έκανε μεγάλα θαύματα έως ότου κατέβασε φωτιά από τον ουρανό στη γη παρουσία ανθρώπων. Και παρέσυρε τους κατοίκους της γης με τα θαύματα που τού δόθηκε να κάνει παρουσία του θηρίου, λέγοντας στους κατοίκους της γης να στήσουν μια εικόνα του θηρίου που είχε δεχθεί την πληγή του ξίφους και είχε επιστρέψει στή ΖΩΗ. Τού χορηγήθηκε να δώσει πνεύμα στην εικόνα του θηρίου ώστε η εικόνα να μπορεί να μιλήσει και να σκοτώσει όλους όσοι δεν λάτρευαν την εικόνα του θηρίου. Επίσης ανάγκασε τους πάντες, μικρούς και μεγάλους, πλούσιους και φτωχούς, ελεύθερους και σκλάβους, να βάλουν ένα σημάδι στο δεξί χέρι ή στο μέτωπο. Κανείς δεν μπορούσε να αγοράσει ή να πουλήσει αν δεν φέρει το σήμα, δηλαδή το όνομα του θηρίου ή τον αριθμό που αντιστοιχεί στο όνομά του. Εδώ βρίσκεται η σοφία. Αυτός που έχει νοημοσύνη ας υπολογίσει τον αριθμό του θηρίου, γιατί είναι αριθμός ανθρώπου. και ο αριθμός του είναι εξακόσια εξήντα έξι» (Αποκάλυψη 13:11-18).

Το εδάφιο Αποκάλυψη 13:15 μας δείχνει το δεύτερο θηρίο να διατάζει την κατασκευή μιας εικόνας, στήν οποία δόθηκε το πνεύμα του πρώτου θηρίου με αποτέλεσμα μια παγκόσμια εξαπάτηση που θα του έδινε τον πλήρη έλεγχο. Όλοι όσοι αρνούνται να υποκύψουν αδιαφορώντας για την εξουσία του θηρίου θα θανατωθούν. Ο κοινωνικός έλεγχος θα είναι απόλυτος, αφού για να έχεις την ελευθερία να αγοράζεις και να πουλάς θα πρέπει να φοράς μια επωνυμία (ένα τσιπ κάτω από το δέρμα ή το βραχιόλι που φαντάστηκε ο Tegmark, ή κάτι παρόμοιο που καθορίζει την κοινωνική αποδοχή ενός ατόμου). Σε όλα αυτά βλέπουμε μια αναλογία με το κινεζικό σύστημα αλγοριθμικής επιτήρησης που βασίζεται στον αριθμό των κοινωνικών σημείων που μπορεί να έχει κάποιος .

Κατανοήστε το είδωλο

Από αυτή την άποψη, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί την πρόθεση των υποστηρικτών της Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης (IAG) να δημιουργήσουν τεχνητή ζωή μεταφέροντας τα περιεχόμενα του μυαλού σε ένα στήριγμα πυριτίου.Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα σε ποια δυναμική αναφέρεται το κείμενο της Αποκάλυψης, αλλά μπορεί να είναι η δημιουργία ενός είδους εκλεπτυσμένης και εντυπωσιακής «ζωής», σε σημείο να εξαπατά και να παίρνει τον πλήρη έλεγχο του κόσμου. Μπορεί να αντιπροσωπεύει μια μερική υλοποίηση του IAG. Η αναφορά στην εικόνα δεν πρέπει απαραίτητα να μας κάνει να σκεφτόμαστε πρωτόγονα είδωλα σε ξύλο και πέτρα. Σε κάθε εποχή της ιστορίας, τα ανθρώπινα όντα έχουν δημιουργήσει και λατρεύουν είδωλα καρπούς της φαντασίας τους και του έργου των χεριών τους, ονειρευόμενοι να δώσουν ζωή σε αυτά τα τεχνουργήματα (όπως η ιστορία της δημιουργίας του Golem από άψυχη ύλη που λαμβάνουμε από εβραϊκή παράδοση). Ίσως μια μέρα, κατά κάποιο τρόπο, να το κάνουν.

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι τα είδωλα ήταν, και συνεχίζουν να είναι, κάτι στο οποίο οι άνθρωποι έχουν εμπιστευτεί , ακόμη και πριν από την αγάπη τους. Τα είδωλα ήταν συχνά φοβισμένα, και το να «λατρεύεις» ένα είδωλο σήμαινε ότι αποδέχεσαι την ανώτερη εξουσία του, «υποκλίνεσαι» σε αυτό, παρά μέ έκφραση αγάπης και αφοσίωσης. Καθ' όλη τη διάρκεια της Παλαιάς Διαθήκης μέχρι τη Βαβυλωνιακή εξορία, ο λαός του Ισραήλ διαρκώς συμβιβαζόταν με τις παγανιστικές πρακτικές των γειτονικών πληθυσμών, ενώ οι προφήτες, με την ίδια επιμονή, τους υπενθύμιζαν τις συνέπειες αυτών των συμβιβασμών. Βρίσκουμε μια από τις πιο διάσημες δηλώσεις στο βιβλίο του προφήτη Ησαΐα, σχετικά με την εφευρετικότητα των ειδωλοποιών που έφτιαχναν τους θεούς τους από το ξύλο των φρεσκοκομμένων δέντρων:

«Το μισό το καίει στη φωτιά, με το άλλο μισό ετοιμάζει το κρέας, το ψήνει και χορταίνει. Μετά ζεσταίνεται και λέει: «Α! Ζεσταίνω, απολαμβάνω να βλέπω αυτή τη φλόγα!» Με τα περισσεύματα κάνει θεό, το είδωλό του, προσκυνά μπροστά του, τον προσκυνά, του προσεύχεται και του λέει: «Σώσε με, γιατί είσαι ο θεός μου!» (Ησαΐας 44:16, 17).

Ο Ησαΐας χρησιμοποιεί την ειρωνεία για να τονίσει τον παραλογισμό της δημιουργίας ενός ειδώλου (από σίδηρο ή ξύλο), την απίστευτη τύφλωση του να παίρνεις ξύλο και να χρησιμοποιείς μέρος του για μαγείρεμα και το υπόλοιπο για να μοντελοποιήσεις μια εικόνα μπροστά στην οποία προσκυνάς. Οι Ψαλμοί αναφέρονται επίσης σε αυτό δηλώνοντας ότι, αν και η εικόνα έχει ανθρώπινη μορφή, δεν είναι χρήσιμη, καθώς δεν μπορεί να αναπαράγει ανθρώπινες ικανότητες:

«Τα είδωλα των εθνών είναι ασήμι και χρυσός, έργο ανθρώπινου χεριού. Έχουν στόματα και δεν μιλάνε. Έχουν μάτια και δεν βλέπουν? έχουν αυτιά και δεν ακούν και δεν έχουν ανάσα στο στόμα τους. Ας είναι σαν αυτούς όσοι τους κάνουν, όλοι όσοι τους εμπιστεύονται» (Ψαλμός 135:15-18).

Φαίνεται ξεκάθαρο ότι το βιβλίο της Αποκάλυψης έχει να κάνει με κάτι πολύ διαφορετικό από αυτήν την ωμή ειδωλολατρία, που περιγράφει μια εικόνα στην οποία δίνεται η ικανότητα να μιλάει. φαίνεται πολύ πιο «ανθρώπινο» από τις αρχαίες εικόνες και θα μπορούσε να είναι κάτι σαν ένα ανθρωποειδές ρομπότ εξοπλισμένο με το καλύτερο της τεχνητής νοημοσύνης, ίσως ακόμη και με το IAG. Το γεγονός ότι ολόκληρος ο κόσμος λατρεύει το θηρίο λόγω της εικόνας δεν είναι αμελητέο στοιχείο: είναι θέμα προσέλκυσης της προσοχής όλου του κόσμου, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, αλλά ήδη σήμερα φαίνεται δυνατό με τη χρήση παγκόσμιων δικτύων επικοινωνίας όπως το διαδίκτυο και η τηλεόραση.

Αυτό το σενάριο αναπόφευκτα εγείρει ένα ερώτημα: πόσο μακριά θα επιτρέψει ο Θεός στην ανθρωπότητα να πάει προς αυτή την κατεύθυνση; Σύμφωνα με τη Βιβλική αφήγηση, ο Κύριος παρενέβη στο πρώτο έργο Homo deus στη Γένεση 3 . Κάποτε επιτέθηκε στη Βαβέλ, όπου οι άνδρες, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την πνευματική και τεχνολογική τους ικανότητα για να χτίσουν έναν πύργο που έμελλε να φτάσει στον παράδεισο (άλλο σύμπτωμα του εγωισμού που τροφοδοτεί την ιδέα του Homo deus). Επίσης, σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Κύριος θα παρέμβει για να βάλει τέλος στην ανθρώπινη εξέγερση. Μα είναι δυνατόν να μην επεμβαίνει εκεί που τον περιμένουμε;

Αυτό το ερώτημα τίθεται εν όψει του γεγονότος ότι η Αποκάλυψη 13 δίνει έμφαση στο τι θα επιτρέπεται να κάνουν τα διάφορα θηρία. Αυτό είναι σύμφωνο με τη θεολογική διδασκαλία ότι ο Θεός έχει τον απόλυτο έλεγχο των γεγονότων και τίποτα δεν συμβαίνει έξω από την επιτρεπτή Του θέληση. Το πρώτο θηρίο επιτρέπεται να ασκεί εξουσία για σαράντα δύο μήνες και να διεξάγει πόλεμο εναντίον των πιστών, έχοντας τον καλύτερο από αυτούς. Το δεύτερο θηρίο επιτρέπεται να κάνει παραπλανητικά σημάδια και να δώσει ζωή στην εικόνα του θηρίου.

Η γλώσσα θυμίζει αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη Γένεση: «Ο Κύριος ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο από το χώμα της γης, και εμφύσησε στα ρουθούνια του πνοή ζωής, και ο άνθρωπος έγινε ζωντανή ψυχή» (Γένεση 2:7). Σημαίνει αυτό ότι οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν κάτι εξαιρετικά παρόμοιο με τη ζωή , αν όχι ακόμη και ένα είδος ζωής; Αν τα πράγματα πήγαιναν προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κίνδυνος είναι ότι εάν πείσουμε τους εαυτούς μας ότι ο Θεός θα παρέμβει πριν φτάσει σε αυτό το στάδιο, η εξαπάτηση που θα συναντήσουμε θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σημειώνουμε επίσης ότι αυτή η «ζωντανή» εικόνα είναι ικανή να προκαλέσει τον επιλεκτικό θάνατο όλων όσων δεν λατρεύουν το θηρίο. Αυτό σημαίνει ότι ό,τι κι αν είναι, είναι ικανό να αναγνωρίσει την «επαναλαμβανόμενη αντικοινωνική συμπεριφορά» (μέσω της αναγνώρισης προσώπου;), να καθορίσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στο θηρίο (κοινωνική επιτήρηση;) και να διατάξει τον θάνατό τους. Όλες οι πολύπλοκες διαδικασίες που θα εφαρμοστούν παγκοσμίως. Θα ήταν αυτό το IAG σε επίπεδο που προσομοιώνει κάποιο είδος συνείδησης ή απλώς μια πιο ανεπτυγμένη έκδοση των (μη συνειδητοποιημένων) συστημάτων AI που χρησιμοποιούνται ήδη;

Η προειδοποίηση της Αποκάλυψης και το 666

Αν ναι, αυτό το κείμενο της Αποκάλυψης αντιπροσωπεύει μια ακριβή προειδοποίηση που απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της γης , ειδικά σε αυτή τη γενιά που βιώνει ταραχώδη τεχνολογική πρόοδο. Θα ήταν επικίνδυνο, αν όχι μοιραίο, λάθος να διαβάσουμε αυτές τις σελίδες της Βίβλου νομίζοντας ότι έχουμε να κάνουμε με ένα συνονθύλευμα παιδικών φαντασιώσεων. Δεν πρόκειται για αυτό: βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας πολύ πραγματικής παγκόσμιας τυραννίας, που στοχεύει στον κοινωνικό έλεγχο, ένα ολοκληρωτικό κράτος επιτήρησης παρόμοιο με αυτό που οραματίστηκε ο Tegmark με τον Προμηθέα και, ανησυχητικά, μάλλον παρόμοιο με το σημερινό σύστημα θέσης και ανάπτυξης στην Κίνα. Είναι ανησυχητική η ευκολία με την οποία οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να «προσκυνήσουν» αυτά τα συστήματα, δηλαδή να υποκύψουν και να αποδεχτούν την εξουσία τους, θυσιάζοντας την ελευθερία τους ενόψει μιας υποτιθέμενης ασφάλειας. Στην πραγματικότητα, όλοι το κάνουμε αυτό καθώς εμπιστευόμαστε όλο και περισσότερο τις αποφάσεις μας στην τεχνητή νοημοσύνη και επιτρέπουμε στην τεχνολογία να καθορίσει ορισμένες βασικές πτυχές της καθημερινής μας ζωής.

Ας αναρωτηθούμε: τι αντιπροσωπεύει το θηρίο του κεφαλαίου δέκατου τρίτου του βιβλίου της Αποκάλυψης; Σε γενικές γραμμές, η απάντηση δεν είναι δύσκολη αφού για το θηρίο γράφεται ότι θα έχει τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας. που θα σημαδεύουν τους πάντες στο δεξί τους χέρι ή στο μέτωπό τους, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να αγοράσει ή να πουλήσει χωρίς να έχει αυτή τη μάρκα, που είναι το όνομα του θηρίου ή η αριθμητική του μεταφορά (ας αναλογιστούμε το βραχιόλι ασφαλείας που φαντάστηκε ο Προμηθέας) . Αντιπροσωπεύει όμως το θηρίο ένα συλλογικό σώμα όπως μια παγκόσμια κυβέρνηση, ένα κράτος που ενεργεί με κτηνώδη τρόπο ή ένα μεμονωμένο άτομο;Το κείμενο παρουσιάζει το θηρίο ως μεμονωμένη οντότητα, πράγματι, ένα ανθρώπινο άτομο. Το εδάφιο Αποκάλυψη 13:8 αναφέρει: «Αυτός που έχει κατανόηση ας υπολογίσει τον αριθμό του θηρίου, γιατί είναι αριθμός ανθρώπου. και ο αριθμός του είναι εξακόσια εξήντα έξι».

Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή (ίσως πάρα πολύ) στον αριθμό 666. Έχει δοθεί χώρος σε μια άπειρη σειρά εικασιών για να εντοπιστεί ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο ηγέτης, όλα μάλλον στείρα. Αν προσπαθήσουμε να μαντέψουμε σίγουρα θα κάνουμε λάθος, καθώς το βιβλικό πλαίσιο μας πληροφορεί εκ των προτέρων ότι ο «άνθρωπος της αμαρτίας» θα αποκαλυφθεί από τη σατανική δύναμη. Όταν εμφανιστεί, δεν χρειάζεται να μαντέψετε.

Η αποκωδικοποίηση της αλφαβητικής τιμής του αριθμού 666, θα είναι μια απλή αναδρομική ανάλυση, όχι ένα σύνθετο παζλ. Πράγματι, το απόσπασμα δεν εξηγεί ποιο είναι το θηρίο, αλλά μάλλον, όπως εξηγείται ρητά, τι είναι. Όπως γράφει ο Ιωάννης, είναι «αριθμός ανθρώπου» δηλαδή το θηρίο είναι σύμβολο, ενώ η πραγματικότητα που κινείται πίσω από το σύμβολο είναι ανθρώπινη.

Σε αυτό το σημείο, φαίνεται λογικό να σκεφτούμε ότι και οι Θεσσαλονικείς και η Αποκάλυψη αναφέρονται στον ίδιο παγκόσμιο ηγέτη , με επικεφαλής τον διάβολο, εχθρό του Θεού και εξαιρετικά ισχυρό, ο οποίος στο μέλλον θα διεκδικήσει θεϊκές τιμές και θα εξαπατήσει τον κόσμο με ψεύτικα θαύματα, και που θα καταστραφεί από τον Χριστό κατά την επιστροφή Του με δύναμη και μεγάλη δόξα.

Η Αποκάλυψη περιγράφει αυτό το κρίσιμο γεγονός με αυτούς τους όρους:

«Τότε είδα τον ουρανό να ανοίγει, και ιδού, ένα λευκό άλογο εμφανίστηκε. Αυτός που το οδήγησε ονομάζεται Πιστός και Αληθινός. γιατί κρίνει και αγωνίζεται με τη δικαιοσύνη. Τα μάτια του ήταν φλόγα φωτιάς, στο κεφάλι του υπήρχαν πολλά διαδήματα και έφερε ένα όνομα γραμμένο που κανείς δεν ξέρει εκτός από τον εαυτό του. Ήταν ντυμένος με ένα ρούχο βαμμένο με αίμα, και το όνομά του είναι ο Λόγος του Θεού.Τα στρατεύματα που είναι στον ουρανό τον ακολούθησαν πάνω σε λευκά άλογα, και ήταν ντυμένα με εκλεκτό λευκό και καθαρό λινάρι. Από το στόμα του βγήκε ένα κοφτερό σπαθί για να χτυπήσει τα έθνη. και θα τους κυβερνήσει με μια σιδερένια ράβδο, και θα πατήσει το κρασί στην δεξαμενή της φλεγόμενης οργής του παντοδύναμου Θεού. Και στο ιμάτιό του και στο μηρό του φέρει αυτό το όνομα γραμμένο: ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ.

Και είδα το θηρίο και τους βασιλιάδες της γης και τα στρατεύματά τους συγκεντρωμένα για να κάνουν πόλεμο εναντίον αυτού που ήταν πάνω στο άλογο και εναντίον του στρατού του. Αλλά το θηρίο συνελήφθη και μαζί του ο ψευδοπροφήτης που είχε κάνει θαύματα μπροστά του, με τα οποία είχε εξαπατήσει εκείνους που είχαν λάβει το χάραγμα του θηρίου και εκείνους που λάτρευαν την εικόνα του. Και οι δύο ρίχτηκαν ζωντανοί στη λίμνη που έκαιγε με φωτιά και θειάφι» (Αποκάλυψη 19:11-16, 19, 20).

                                                 Το άρθρο ελήφθη από το "2084"

Δεν υπάρχουν σχόλια: