Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Roberto Pecchioli - Ο Τζορτζ Σόρος και η Ανοιχτή Κοινωνία (19)

 Συνέχεια από: Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

KATA ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ (ΤΟ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ)

Επιμέλεια Lorenzo Maria Pacini

5

ΣΟΡΟΣ, ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (OSF) ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

ΔΕΔΟΜΕΝΑ 2017 ΚΑΙ 2018 ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Κατά τη διετία 2017-2018, ο Τζορτζ Σόρος, μέσω της Ανοιχτής Κοινωνίας, χρηματοδότησε εβδομήντα έργα - 32 το 2017 (4.140.318 δολάρια) και 38 το επόμενο έτος (4.387.630 δολάρια) - με πάνω από οκτώμισι εκατομμύρια δολάρια, ακριβώς 8.527.948 δολάρια. Προνομιούχοι αποδέκτες είναι κόμματα, ενώσεις, ΜΚΟ και ΜΚΟΚΩ (Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί Κοινωνικής Ωφέλειας) που δεσμεύονται για τη μετανάστευση και τις κοινότητες των Ρομά. 

Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται πολιτικά κινήματα όπως οι Ιταλοί Ριζοσπάστες, το ευρωπαϊστικό και προοδευτικά προσανατολισμένο κέντρο μελέτης Istituto Affari Internazionali, το οποίο διευθύνει ο Ferdinando Nelli Feroci, διπλωμάτης καριέρας και πρώην Επίτροπος της ΕΕ για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα το 2014, ακόμη και ένας ιταλικός δήμος, η Ventimiglia. Στους Ιταλούς Ριζοσπάστες πήγαν 298.550 δολάρια το 2017, για την "προώθηση μιας ευρείας μεταρρύθμισης της ιταλικής μεταναστευτικής νομοθεσίας μέσω πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην παροχή βοήθειας στους μετανάστες και στην προώθηση της κοινωνικής τους ευημερίας". Περιττό να επισημάνουμε την προφανή ανάμειξη στα ιταλικά πολιτικά πράγματα, μέσω της άμεσης χρηματοδότησης ενός πολιτικού κόμματος, του ίδιου που το 1978 προώθησε ένα νικηφόρο δημοψήφισμα κατά της χρηματοδότησης των δημόσιων κομμάτων. Τίποτα δεν μπορεί να αντιταχθεί στις "φιλελεύθερες δωρεές" από ξένα κόμματα: είναι η ανοιχτή κοινωνία! Απολύτως λυπηρό, επιπλέον, το γεγονός ότι η δωρεά προς τους Ριζοσπάστες συνδέεται με ένα σχέδιο, άρα με ένα πολιτικό πρόγραμμα που ανατέθηκε από ένα εξωτερικό και ξένο υποκείμενο. Επίσης, όσον αφορά τη μετανάστευση, είναι εμφανής η πρόβλεψη ύψους 385.715 δολαρίων που διατέθηκαν το 2018 στην ASGI, την Ένωση Νομικών Μελετών για τη Μετανάστευση, η οποία στο παρελθόν έχει εκδώσει το περιοδικό "Δίκαιο της Μετανάστευσης και Ιθαγένεια" σε συνεργασία με το πιο αριστερό ρεύμα της δικαιοσύνης, τη Δημοκρατική Δικαιοσύνη (Magistratura Democratica).

Ένας δικηγόρος της ASGI, ο Maurizio Veglio, παρουσίασε το βιβλίο L'attualità del male, la Libia dei lager è verità processuale (Η πραγματικότητα του κακού, η Λιβύη των στρατοπέδων συγκέντρωσης είναι η διαδικαστική αλήθεια), μαζί με τόν εκπρόσωπο της ΜΚΟ Mediterranea Savings Humans, τον ακροαριστερό ακτιβιστή Luca Casarini, πρώην επικεφαλής των Κοινωνικών Κέντρων του Βένετο, και την πρόεδρο του ειδικού τμήματος μετανάστευσης και διεθνούς προστασίας του δικαστηρίου της Φλωρεντίας, Luciana Breggia, η οποία είχε δεσμευτεί πολύ εκείνη την εποχή κατά του διατάγματος ασφαλείας του τότε υπουργού Εσωτερικών Matteo Salvini.

Το Istituto Affari Internazionali (IAI) έλαβε την ίδια χρονιά το εντυπωσιακό ποσό των 230.192 δολαρίων "για την εκπαίδευση και την προώθηση του διαλόγου με τους φορείς χάραξης πολιτικής σχετικά με τις νέες προσεγγίσεις στις ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου, προς όφελος των μεταναστών, των προσφύγων και των κοινωνιών υποδοχής". Το μεγαλύτερο ποσό της διετίας είναι το 1 εκατομμύριο δολάρια που έλαβε η Purpose Europe Limited, μια μη ιταλική οργάνωση που δημοσίευσε τον Ιούλιο του 2018 μια έκθεση με τίτλο "Στάσεις απέναντι στην εθνική ταυτότητα, τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες στην Ιταλία". Η επιθυμία να επηρεαστεί η πολιτική στο εσωτερικό επιβεβαιώνεται από το έργο του Πανεπιστημίου του Ουρμπίνο το 2017, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 25.000 δολάρια, σχετικά με τη "χαρτογράφηση των πολιτικών πληροφοριών στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2018". Παρόμοιο ποσό δόθηκε στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια.

Η στήριξη της κοινότητας των Ρομά έλαβε τη μορφή δύο επιχορηγήσεων -μία για κάθε έτος- συνολικού ύψους 170.144 δολαρίων, οι οποίες δόθηκαν στην Ένωση της 21ης Ιουλίου, η οποία λειτουργεί από το 2010, "είναι εγγεγραμμένη στην UNAR (Εθνική Υπηρεσία κατά των Διακρίσεων), επίσημο όργανο του ιταλικού κράτους, και συνεργάζεται με ενώσεις και οργανισμούς που διεξάγουν δραστηριότητες στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων".

Οι άλλοι τομείς δράσης που χρηματοδοτούνται από τα Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας στην Ιταλία κυμαίνονται από περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες έως την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών που βρίσκονται εκτός των επίσημων κυκλωμάτων υποδοχής και την παρακολούθηση της βιομηχανίας όπλων. Σημαντική -και συμβολικά σημαντική- είναι η καταβολή 83.500 δολαρίων στο δήμο Ventimiglia στη Λιγουρία, που τότε διοικούνταν από μια αριστερή χούντα. Η πόλη στα σύνορα με τη Γαλλία πλήττεται εδώ και χρόνια από τα κύματα αφρικανών μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα, οι οποίοι απορρίπτονται συνεχώς από τις διααλπικές αρχές. Συνέπεια είναι τα συχνά ατυχήματα, τα μόνιμα καταφύγια, η αστική παρακμή και ένα κλίμα ανασφάλειας στην πόλη, το οποίο δεν πρόκειται να αποτραπεί από την "Αναζωογόνηση του δημόσιου πάρκου της Ventimiglia", το έργο που χρηματοδοτείται από τον Σόρος.

Το δίκτυο, εν ολίγοις, είναι τεράστιο, διακλαδισμένο και καλά υποστηριζόμενο από κέντρα πολιτιστικής, πολιτικής και δικαστικής εξουσίας, καθώς και πασπαλισμένο με πολύ χρήμα. Είναι γεγονός ότι η Ιταλία, παρά το μέγεθός της και τον περιθωριακό της ρόλο στη διεθνή πολιτική, έχει μια κρίσιμη γεωγραφική θέση στο κέντρο της Μεσογείου, η οποία της προσδίδει έναν γεωπολιτικό ρόλο που δεν διαφεύγει της προσοχής ενός παγκόσμιου παίκτη όπως ο Τζορτζ Σόρος, ο ιστός του οποίου φτάνει σε ευρεία τμήματα της ιταλικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: