Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Roberto Pecchioli - Ο Τζορτζ Σόρος και η Ανοιχτή Κοινωνία (18)

Συνέχεια από: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

KATA ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ (ΤΟ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ)

Επιμέλεια Lorenzo Maria Pacini

5

ΣΟΡΟΣ, ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (OSF) ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

"Ahi serva Italia, di dolore ostello, nave sanza nocchiere in gran tempesta, non donna di province, ma bordello!"

DANTE ALIGHIERI (ΚΑΘΑΡΤΉΡΙΟ, ΆΣΜΑ VI, VV. 76-78)

Η παράφραση είναι: «Φτωχή Ιταλία σε σκλαβιά, πατρίδα ταλαιπωρίας, πλοίο παρασυρμένο στη μέση της καταιγίδας, όχι πια ερωμένη του λαού, αλλά τόπος πορνείας (οίκος ανοχής)!».

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ OSF ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Ένας Βασιλιάς είναι βασιλιάς, όπου κι αν κυβερνήσει.
Ποιος νοιάζεται από πού είναι αν το στομάχι μας είναι γεμάτο;

Η εθνική μας ιστορία είναι εδώ και αιώνες διαποτισμένη από  την υποταγή στούς ξένους. Ο Δάντης το γνώριζε, ο Φραντσέσκο Πετράρχης και ο Τζιάκομο Λεοπάρντι το επαναλάμβαναν. Τον 16ο αιώνα, ο Francesco Guicciardini μίλησε για την αγάπη των Ιταλών για το "ιδιωτικό συμφέρον" τους, για την υπεράσπιση του οποίου δεν δίστασαν ποτέ να καλέσουν ξένους εναντίον των εσωτερικών τους εχθρών. Κάποια γνωστά ρητά είναι γνωστά, το λαϊκό, πληβειακό "Franza o Spagna, purché se magna" [«ή Γαλλία ή Ισπανία, αρκεί να είναι σπουδαία» που σε παράφραση σημαίνει «Ποιος νοιάζεται ποιος είναι στο θρόνο αρκεί ο σκύλος να πάρει το κόκαλό του!»] και το καιροσκοπικό, κυνικό "Guelfo non son, né ghibellin m'appello. Chi mi dà da mangiar, tengo per quello" [Γουέλφος δεν είμαι, ούτε αποκαλώ τον εαυτό μου Γιβελλίνο. Όποιος μου δίνει φαγητό, το κρατάω γι' αυτόν]. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, αν ο George Soros και το δίκτυό του δραστηριοποιούνται και στην Ιταλία χρηματοδοτώντας κόμματα και ενώσεις και αν οι δικαιούχοι της "γενναιοδωρίας" του μεγάλου σημαιοφόρου της Ανοιχτής Κοινωνίας είναι πολλοί. Όπως και στο προηγούμενο κεφάλαιο, αφήνουμε το λόγο στα επίσημα εσωτερικά έγγραφα του OSF που προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του.

"Τα Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας άρχισαν να εργάζονται στην Ιταλία το 2008. Το έργο μας περιελάμβανε την υποστήριξη νομικών μαχών κατά της συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και την επιτυχή αμφισβήτηση της νομιμότητας της δρακόντειας νομοθεσίας κατά των μειονοτήτων Ρομά και Σίντι στην Ιταλία. Τα επόμενα χρόνια, ο στόχος της καταπολέμησης των διακρίσεων κατά των μειονοτήτων επεκτάθηκε για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη πρόκληση της διασφάλισης της ανθρώπινης μεταχείρισης των μεταναστών. Υποστηρίξαμε ομάδες που συμμετείχαν σε μια εκστρατεία για την εξασφάλιση της πρόσβασης των μέσων ενημέρωσης στα κέντρα ταυτοποίησης και απέλασης και υποστηρίξαμε τις προσπάθειες για τη διευκόλυνση της ένταξης των νέων μεταναστών στην ιταλική κοινωνία. Παράλληλα, συνεργαστήκαμε με ομάδες που ασχολούνται με μια σειρά άλλων θεμάτων: μεταρρύθμιση της πολιτικής για τα ναρκωτικά, προστασία των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και προώθηση της συμμετοχής των πολιτών και των νέων".

Δεν ξέρουμε αν πρέπει να το ονομάσουμε δικαίωση ή ομολογία: το δίκτυο του Σόρος παραδέχεται με υπερηφάνεια ότι επηρέασε την ιταλική πολιτική αντιτιθέμενο σε έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές του, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η δέσμευση για τις μειονότητες των Ρομά και των Σίντι αποτελεί σταθερά στην ευρωπαϊκή δράση του OSF, ακόμη και αν δεν μπορούμε να φανταστούμε τις διακρίσεις της "δρακόντειας" νομοθεσίας κατά των πληθυσμών αυτών. Πολύ ξεκάθαρο είναι το πιο καυτό μέτωπο που επέλεξε το OSF στην Ιταλία, αυτό της υποβοήθησης και υποκίνησης της μετανάστευσης, κρυμμένο όπως πάντα πίσω από δηλώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Τουλάχιστον το 52% των κονδυλίων που διανέμονται αφορούν το ζήτημα της μετανάστευσης -ιδίως της παράνομης μετανάστευσης- με διάφορους τρόπους, παρά το γεγονός ότι το OSF θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν εμπλέκεται "άμεσα" στο έργο των οργανώσεων που, με διάφορα μέσα και ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές, υποστηρίζουν την άφιξη μεταναστών στην Ιταλία.

"Δεν χρηματοδοτούμε οργανώσεις που κάνουν διάσωση στη θάλασσα", εξήγησε στην εφημερίδα Il Giornale ο διευθυντής των Ιδρυμάτων Ανοιχτής Κοινωνίας στην Ευρώπη, Jordi Vaquer. Ο ίδιος ο Vaquer, όταν ρωτήθηκε για τη χρηματοδότηση ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ της ΜΚΟ Avaaz (που υποστηρίζεται από την ίδρυσή της από τον Σόρος) προς τον Σταθμό Υπεράκτιας Βοήθειας Μεταναστών (MOAS=Migrant Offshore Aid Station), ο οποίος διέσωσε μετανάστες από τις λιβυκές ακτές και τους μετέφερε απευθείας στην Ιταλία, είπε ότι η περίσταση δεν αρκεί για να ισχυριστεί κανείς ότι το ίδρυμα OSF υποστηρίζει την Avaaz σε όλες τις δραστηριότητές της. Περίπλοκη διάκριση: "ασχολούμαστε με τα δικαιώματα των μεταναστών μόλις φτάσουν ή στις χώρες διέλευσης".

Ο όρος "διάσωση στη θάλασσα" είναι τόσο ψευδής και παραπλανητικός όσο και κάθε πολιτικά ορθή έκφραση. Κάποιος μαζεύει τους επίδοξους μετανάστες - νεαρούς, υγιείς Αφρικανούς άνδρες - τους ξεκινά και τους συνοδεύει στις ακτές, όπου επιβιβάζονται σε λέμβους ή μαούνες. Ταυτόχρονα, ένας επιθετικός στόλος πραγματικών πλοίων - των οποίων το κόστος αγοράς και λειτουργίας είναι πολύ υψηλό - φροντίζει για τη μεταφόρτωση και την αποβίβαση. Σε όλα αυτά τα στάδια, ο ρόλος του OSF είναι να υποστηρίζει συναφείς ή ειδικά δημιουργημένους οργανισμούς. Από την αποβίβαση, παρεμβαίνει ένα ευρύ "ανθρωπιστικό" και ιδεολογικό σύστημα, του οποίου το δίκτυο του Σόρος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες.

Το OSF διαθέτει σχετικά μικρό ποσοστό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού του στην Ιταλία, περίπου 2,5%. Οι επίσημες πηγές υπολογίζουν την οικονομική δέσμευση του δικτύου για το 2020 στη χώρα μας σε 1,8 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία κατανέμονται ως εξής: "34% υπέρ της "δημοκρατικής πρακτικής", 3% εκπαίδευση και παιδική ηλικία, 34% ισότητα και καταπολέμηση των διακρίσεων, 29% κινήματα και θεσμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα". Εκτεταμένο πρόγραμμα, για το οποίο συνεργάζεται με πολυάριθμες ιταλικές ομάδες και ενώσεις της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών. Πλήρη στοιχεία σχετικά με τα ποσά που δωρίστηκαν και τον προορισμό τους είναι διαθέσιμα έως το 2017-2018. Τα στοιχεία είναι σημαντικά υψηλότερα από εκείνα που δηλώθηκαν για το 2020, αλλά αυτό δεν αποτελεί μείωση της δέσμευσης του ιδρύματος· μάλλον, τα συγκεντρωτικά στοιχεία λαμβάνουν υπόψη τη χρηματοδότηση προς ξένους φορείς που εργάστηκαν σε έργα που αφορούν την Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: