Μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο μετά τις εκλογές στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία. Δύο κυβερνήσεις με νέες εντολές και σημαντικές νίκες και το ερώτημα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα στα εθνικά θέματα.
Αυτό δεν είναι σαφές και οποιαδήποτε προεξόφληση μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Κύριος Γιώργος Φίλης, μιλάει για τις δύσκολες αλήθειες για την Ελληνική Εξωτερική πολιτική και τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις διαχρονικά. Στο μικροσκόπιο του καθηγητή, Η Τουρκία, Η συμφωνία των Πρεσπών, Η υπόθεση Μπελέρη, Η στάση των Αμερικανών.
Ο Κύριος καθηγητής αναφέρεται σε δύο βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 5-10 χρόνια τονίζοντας ότι αυτά που αναφέρει δεν αποτελούν προσωπικές απόψεις αλλά υπάρχουν και αποδεδειγμένα παραδείγματα στο πρόσφατο παρελθόν.
Στο βιβλίο τους «Η τελευταία μπλόφα» οι δημοσιογράφοι Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτωρία Δενδρινού αναφέρονται διεξοδικά στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης του 2015. Οταν οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονταν για το Grexit και η ελληνική κυβέρνηση νόμιζε ότι διέθετε ένα υπερόπλο με το οποίο θα εκβιάσει τους δανειστές. Τότε για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι ζήτησαν από τον Αλέξη Τσίπρα να βρει λύση στο Σκοπιανό, έναντι της οικονομικής βοήθειας που εκείνοι του προσφέρουν.
Στο βιβλίο τους οι δύο δημοσιογράφοι αναφέρονται στην πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και στα όσα υποσχέθηκε τότε για επίλυση του Μακεδονικού ο κ. Τσίπρας. Αλλά και στη συνάντηση που είχε προηγηθεί του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τότε ήταν που ο επικεφαλής της Επιτροπής είχε ζητήσει από τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος είχε μόλις αναλάβει πρωθυπουργός, να "κάνει κάτι και εκείνος γι' αυτούς" αφού εκείνοι τον βοηθούν τόσο πολύ...
Στο βιβλίο Μακριά και Αγαπημένοι, ένα συλλογικό σύγγραμμα που αναφέρεται σε μαρτυρίες Αμερικανών πρεσβευτών στην Ελλάδα τα τελευταία 80 χρόνια και δείχνει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί πρεσβευτές την χώρα μας διαχρονικά
Το 1995 η Ένωση Διπλωματικών Σπουδών και Κατάρτισης (ADST) και ο οργανισμός επαγγελματιών του διπλωματικού σώματος DACOR δημιούργησαν την εκδοτική σειρά "Διπλωμάτες και Διπλωματία", με στόχο να αναδείξουν το έργο των Αμερικανών διπλωματών και τον ρόλο τους στην παγκόσμια ιστορία. Ο πρώην διπλωμάτης Ρίτσαρντ Τζάκσον επιμελείται εδώ μια αποκαλυπτική συλλογή από προφορικές ιστορίες Αμερικανών συναδέλφων του, που υπηρέτησαν στην Ελλάδα από το 1940 έως το 2020.
Τα τέσσερα βασικά ζητήματα του Ελληνικού προσωπικού είναι όπως αναφέρει ο Κύριος Καθηγητής,
1) Ιδεοληψίες
2) Δεσμεύσεις
3) Αδιαφορία
4) Φόβος
Σε κάποιο συνδυασμό ανά περίπτωση. Αλλά και η έλλειψη ιστορικής γνώσης
Παράλληλα ο Κύριος Φίλης σημειώνει ότι στην χώρα μας επικρατεί η άποψη περί μιας υπερδύναμης Τουρκίας, σε κάποιους κύκλους, Μπορεί το ίδιο να λεχθεί για την Αλβανία. Πώς δέχεται η χώρα μας την υπόθεση Μπελέρη και την προσπάθεια του Κυρίου Έντι Ράμα να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Χειμάρρα. Θυμίζουμε ότι απορρίφθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη για παροχή ειδικής άδειας εξόδου, προκειμένου να παραβρεθεί και να ορκισθεί στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χειμάρρας.
Το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η απόρριψη καταδεικνύει πως «στόχος των αλβανικών Αρχών είναι να του στερήσουν, δίχως τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση και χωρίς καν να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, το αξίωμα του Δημάρχου
1 σχόλιο:
'' Ο πρώην διπλωμάτης Ρίτσαρντ Τζάκσον επιμελείται εδώ μια αποκαλυπτική συλλογή από προφορικές ιστορίες Αμερικανών συναδέλφων του, που υπηρέτησαν στην Ελλάδα από το 1940 έως το 2020. Τα τέσσερα βασικά ζητήματα του Ελληνικού προσωπικού είναι όπως αναφέρει ο Κύριος Καθηγητής, 1) Ιδεοληψίες 2) Δεσμεύσεις 3) αδιαφορία 4) Φόβος''
Περιέγραψε την σύγχρονη Ελλάδα.
Δημοσίευση σχολίου