Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Humanity is not that simple | Yuval Noah Harari & Pedro Pinto

Μία τεχνητή οντότητα θα αποφασίζει για την διαμόρφωση των μελλοντικών κοινωνιών!


Βρισκόμενος στην εκπομπή του Πορτογάλου δημοσιογράφου Pedro Pinto «Ιt’s not that simple», ο βασικός σύμβουλος του Κλάους Σβαμπ, Γιούβαλ Νόα Χαράρι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι και πως θα μαθαίνουν τα παιδιά μας στο άμεσο μέλλον, είπε ότι «Η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργεί περιεχόμενο από μόνη της»!

Με λίγα λόγια η τεχνητή νοημοσύνη θα αποφασίζει τι θα μαθαίνουν οι νέες γενιές και πως θα εκπαιδεύονται.

Είναι η πρώτη φορά που οι κοινωνίες θα αντιμετωπίσουν μία τέτοια απειλή. Μία τεχνητή οντότητα η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και θα συμμετέχει ενεργά στον τρόπο μετασχηματισμού των μελλοντικών κοινωνιών.

«Ακόμα και η Google είναι τρομοκρατημένη. Επειδή εκεί ακόμα μπορεί να “γκουγλάρεις” κάτι, αυτή σου δίνει μία λίστα από ιστοσελίδες, συνήθως πας στην 1η, το οποίο είναι πρόβλημα, αλλά εντάξει το κάνεις, αλλά στη συνέχεια πρέπει να κάνεις κάτι από μόνος σου.

Τώρα είναι μία νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Απλά κάνεις την ερώτηση και παίρνεις την απάντηση. Και το μεγάλο ερώτημα είναι αν έχεις ακόμα κάποιου είδους ικανότητα κριτικής σκέψης ώστε να αμφισβητήσεις την απάντηση που έλαβες.

Η ΑΙ είναι θεμελιωδώς διαφορετική από κάθε άλλη προηγούμενη τεχνολογία πληροφοριών. Μπορεί να παίρνει αποφάσεις, να δημιουργεί περιεχόμενο από μόνη της. Ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε τέτοιου είδους τεχνολογία»:



ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ Τ.Ν. ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΕΠΙΓΝΩΣΗ. ΚΑΘΟΤΙ ΑΠΩΛΕΣΑΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ. Η Τ.Ν. ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΗΔΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΥΠΟΤΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, ΤΟ ΕΙΝΑΙ, ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ. ΗΔΗ Η ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΥΠΙΚΗ, ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ. ΕΑΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ homo economicus ΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΧΤΗ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Ο ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΕΙΤ, ΘΑ ΚΑΤΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΙΣΩΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΥΠΕΡ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ, Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΦΥΣΗ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΘΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ  Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΗΤΑΝ Η ΣΧΌΛΗ, Η ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙ-ΣΤΗΜΗ. ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΔΕΝ, Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ Α-ΣΧΟΛΙΑΣ. Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤ: Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ. Η ΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ. Η ΚΑΜΠΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟΥ. Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΣ ΖΕΙ ΗΔΗ ΠΟΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ, ΣΕΧΤΑΣ, ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΤΕΡΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ, ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ, ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ, ΑΦΟΜΟΙΩΝΕΤΑΙ, ΜΙΜΕΙΤΑΙ,ΕΝΔΥΕΤΑΙ ΕΝΔΥΜΑ ΦΩΤΟΣ ΣΑΝ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ, ΤΟΥ ΠΟΘΟΥ ΤΟΥ, ΤΑ ΜΑΚΑΡΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΞ. ΤΕΧΝΗΤΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΤΕΧΝΗΤΑ ΣΩΜΑΤΑ, ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ  Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟΥ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΙΑ. 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε αμέθυστε
Η Τ.Ν. είναι καταδικασμένη να αποτύχει γιατί ή data πάνω στην οποία στηρίζεται δεν μπορεί να επεξεργαστεί την κλίμακα των σχέσεων μεταξύ των κατηγοριών data που προκαθορίζει και κυρίως αγνοεί.
Παράδειγμα. Υπάρχει data για το κυκλοφοριακό. Υπάρχει data τα αυτοκίνητα. Υπάρχει data για τους οδηγούς. Υπάρχει data για τις χρήσεις γης. Δεν υπάρχει όμως data που να εξετάζει την κλίμακα και τις αναλογίες αυτών των data με άλλες data που είναι αόρατες αλλά όχι ευκαταφρόνητες όπως η data που καθορίζει τις τιμές γης, το πολιτισμικό υπόβαθρο των χρηστών και ου το καθεξής.
Η Τ.Ν. μπορεί να λύσει απίστευτα γραμμικά προβλήματα που κινούνται παράλληλα αλλά δεν μπορεί να λύσει προβλήματα αλληλοεπικάλυψης γιατί απλούστατα δεν έχει δεδομένα απο τέτοια προβλήματα και δεν έχει γιατί δεν απασχόλησαν ποτέ τον σύγχρονο κόσμο και η επιστήμη ποτέ δεν τα έλαβε σοβαρά υπόψιν. Ο Αριστοτέλης το θίγει το θέμα όταν αναρωτιέται για το μέγεθος της πόλης πράγμα που κανένας δεν το ακουμπάει γιατί τα εργαλεία είτε δεν υπάρχουν είτε δεν έχουν ωριμάσει.
Ένας φυσικός νόμος προκύπτει από το πλήθος συγκεκριμένων δεδομένων. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν τον εφαρμόζεις σε πεδίο που το πλήθος των δεδομένων είναι εκ των πραγμάτων διαφορετικό από αυτό που εξήγαγε τον νόμο. Η τέχνη του αν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με το μοντέλο μου τόσο πιο άσχημο για την πραγματικότητα έχει ένα όριο. Θα το ανακαλύψουμε σύντομα εν τοις πράγμασι.
Η Βαβέλ

amethystos είπε...

Φίλε οφείλουμε νά επεξεργαστούμε αυτό τόν δεδομένο γιά νά ελευθερωθούμε από τήν τρομοκρατία. ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Για να επανέλθω φίλε αμέθυστε ελπίζοντας χωρίς να κουράζω.
Η τεχνοεπιστήμη Εξετάζει πάντα την ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Ο χώρος και ο χρόνος είναι άλλωστε άπειρος και τα χωράει όλα αλλά και τα προλαβαίνει όλα. Ποιος ο λόγος για οικονομία με την έννοια των πατέρων; Είναι αυτό που έχεις πει και εσύ πως άλλο το άπειρο άλλο το αιώνιο. Μονό που το προσωπικό μας τέλος έρχεται να μας θυμίσει πως αυτή είναι η μεγαλύτερη μαλακία που θα μπορούσε να σκεφτεί ποτέ ο άνθρωπος. Και επίτρεψέ μου την λέξη μαλακία γιατί δεν την χρησιμοποιώ ως βρισιά αλλά ως κυριολεξία. Μία φαντασίωση που δεν έχει να ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ. Για αυτό και άνθρωποι σαν τον Χαράρι μπορούν να χαρακτηριστούν χωρίς να τους βρίζεις ΜΑΛΑΚΕΣ. Φαντασιώνονται μελλοντικούς κόσμους που δεν θα ζήσουν αλλά για κάποιο ανεξερεύνητο λόγο (η μάλλον για λόγους που στην τελική δεν έχουν σημασία)πρέπει να πραγματοποιηθούν. Όπως ο μαλάκας φαντασιώνεται ανοιχτά για το ποιο ντύσιμο γυναίκας τον φτιάχνει και οι ηλίθιες λαμβάνουν την φαντασίωση ως επιταγή για να είναι επιθυμητές και στο φινάλε κανένας από τους δύο δεν συναντιέται. Δεν θέλουμε να συμβεί ο έρωτας θέλουμε να τον κατασκευάσουμε.

"Μπροστά γυαλί πίσω λυχνία
μαλακισμένη φαντασία
Θέλεις να δεις δε θες να ζήσεις
στη μοναξιά της Άγριας Δύσης"
Έγραψε κάποτε ο Πανούσης.

Είναι άλλωστε τεκμηριωμένο πως η περίφημη σχολή της Βιέννης ΑΠΕΤΥΧΕ ΠΑΤΑΓΩΔΕΣΤΑΤΑ με τις ίδιες προθέσεις για την θεωρία των πάντων περιορισμένες στον στενό χώρο των μαθηματικών. Τι το θες όμως που οι χιλμπερτιανές χίμαιρες ξεφούσκωσαν ΌΤΑΝ οι απόγονοί τους μεταφέρουν την ίδια μαλακισμένη προσέγγιση σε ένα ευρύτερο πεδίο. όταν πρωτεργάτες της σχολής όπως ο Ράσσελ λανσάρονται ως σοφοί γκουρού παρά την προδιαγεργαμμένη αποτυχία τους (και αφήνω κατα μέρος την φαυλότητα της προσωπικής τους ζωής) Η εγκυρότητα του νόμου του Νεύτωνα οδήγησε κάποιους μορφωμένους ηλίθιους στην πλάνη να εφαρμοστεί μέχρι και στις κοινωνικές επιστήμες. Εδώ έχουμε αντιστροφή. Μια αποτυχημένη ιδέα σε ένα στενό επίπεδο θέλουμε να την εφαρμόσουμε σε ένα ευρύτερο. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της μαλακίας τότε τι είναι; Ξανά συγνώμη αλλά δεν έχω πρόθεση να βρίσω αλλά να κυριολεκτήσω. Ο πνευματικός κόσμος που στο διάολο ΚΟΙΜΑΤΕ;
Ποτέ δεν εξετάζεται εκ φύσεως της τεχνοεπιστήμης λοιπόν η ΣΙΩΠΗ ή η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ. Πόσο μάλλον το ΈΛΕΟΣ σαν αποκορύφωμα των προηγούμενων.
Τα παραπάνω όμως αποτελούν αναπόσπαστες από την φύση του ανθρώπου ενδεχόμενες στάσεις και η επιλογή τους καθορίζεται από την κλίμακα και αναλογία των πραγμάτων και καταστάσεων που υπάρχουν και συμβαίνουν. Για αυτά data δεν υπάρχουν και ούτε θα βρουν. Την θέση των παραπάνω πήρε ο αριθμός μηδέν και νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν. ΟΥΤΟΠΙΑ. Data για τα πάθη δεν υπάρχουν φίλε αμέθυστε γιατί πάθη δεν υφίστανται. Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΜΕ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕΣΑ ΚΑΙ Ο ΟΜΗΡΟΣ ΕΚΤΟΣ ΜΟΔΑΣ.
Είναι σα να κάνεις ποδήλατο και να μην έχεις μάθει να σταματάς ή να το παίρνεις στα χέρια όταν χρειάζεται ή ακόμα ακόμα και το χειρότερο να παραδεχθείς σε κάποια μέρη πας μόνο με τα πόδια. Δεν μπορώ να το πω πιο απλά. Ελπίζω να μην κούρασα και επαναλαμβάνω δεν ήθελα να βρίσω ούτε να προσβάλω κανέναν.

Ανώνυμος είπε...

Και η Ελλάδα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον φρικτό "Εμφύλιο" αμερικανοκρατήθηκε... Στην Αθήνα η οδός Σταδίου, η Πανεπιστημίου τη δεκαετία του 1950 γέμισαν κινηματογράφους, με "μεγάλα" αμερικανικά έργα, και μεγάλα, σιγά-σιγά, πολυ-καταστήματα, που πίεσαν αφόρητα τα μικρά καταστήματα που υπήρχαν μέχρι και πριν τον πόλεμο... Και το φαινόμενο αυτό επεκτάθηκε τη δεκαετία του 1960 στην οδό Πατησίων, τους Αμπελοκήπους και αλλού... Περάσαμε σε άλλη "κατάσταση"... Οι δε ΗΠΑ συνέχιζαν ανά τον κόσμο αυτό που δεν μπόρεσε να επιτύχη η Γερμανία με τον Αδόλφο Χίτλερ (βλ. και μια σχετική μαρτυρία της Χάννα Άρεντ, ήδη από το 1949...)... "Ο χρόνος είναι χρήμα"... 'Αλλαξαν τα δεδομένα, καθώς οι ΗΠΑ θεωρήθηκαν "παράδεισος" πλουτισμού, και ξεχάστηκαν εύκολα, πολύ εύκολα, οι γενοκτονίες τόσο των Ερυθροδέρμων όσο και απέραντων ομάδων μεταναστών... Με τη Χούντα, την αριστερόστροφη πολιτική στην Ελλάδα μετά την "μεταπολίτευση", τη θυσία της μισής Κύπρου, όλα τινάχτηκαν στον αέρα, και έμειναν εκεί αιωρούμενα... Είναι ίσως πράγματι "φυσική" κατόπιν αυτού συνέπεια η υποδούλωση σε όσους διαθέτουν, με οποιονδήποτε τρόπο, το πολύ χρήμα, τους οποίους και (εξ)υπηρετούν εν πολλοίς τα σύχρονα πολιτικά συστήματα σε όλον τον κόσμο... Πρόκειται όμως για ΑΝΩΜΑΛΙΑ, αντίστοιχη με του εν λόγω Γιουβάλ Χαράρι... Ας μην υποκύψουμε, λαμβάνοντάς την ως κάτι "νομοτελειακό", χρειάζεται προφανώς ένας πρωτοφανής ίσως αγώνας... Εντός και εκτός... Ο Θεός βοηθός...